Jump to content

22. Християнка Атанасова Иванова - Таня


Recommended Posts

22. Християнка Атанасова Иванова - Таня

Християнка Иванова е родена на 7 септември 1927 г. в Свищов. Завършва реалната гимназия в града през 1944-45 г, а в последствие завършва Държавния Библиотекарски Институт в София.
По време на следването си е посещавала многократно Изгрева и е поддържала връзки с брат Боян Боев
Първоначално работи в библиотеката при Стопанска Академия "Димитър А. Ценов" - Свищов. Баща и Атанас Иванов е бил уредник на фондовете на първата обществена библиотека в България към читалището в Свищов. Съставил е изчерпателна библиография за свищовски автори през първото столетието на библиотеката 1856-1956 г. Той е приел в същата библиотека дарените от Лазар Караламбов беседи на Учителя когато последния се е изселвал в Силистра.
От тригодишна възраст Християнка има спомени за домът на д-р Халачев, къщата и двора, беседката в него. Винаги е присъствала на молитвените събрания на братството в дома на Саръбееви.. Още от много малка майка и я завежда на Изгрева и след беседа тя целува ръка на Учителя а той я благославя.
На празниците на братството - пролетното равноденствие, Петровден, есенното равноденствие или годишнината от заминаването на Учителя и при гостуване на приятели от други места се е изпълнява наряд сутрин в 5 часа с прочитане на беседа, изпяване на песни и се казват формули. Следобед отново в 5 часа се изпълнява същия наряд без беседата и се прави тържествена вечеря с плодове и лека храна.
Първото и посещение на Рила е през 1949 година. В Свищов на молитвените събрания си спомня присъствието на Слави Гюдеров, понякога довеждал съпругата си Руска и дъщерите си Денка и Васка. Сред присъстващите били и Възкресен Анастасов и Славка Мънзова. Виждала е Симеон Иванов, търговец на платове, който идвал с жена си.
Християнка участва в братския живот като проучва и прилага словото на Учителя, играе Паневритмия в София и на Рила. Бидейки професионален библиотекар Християнка успява да окомплектова братската библиотека в Свищов с пълното течение беседите на Учителя.
Част от тези беседи са дошли от дома на Иван и Санка Саръбееви, друга част от Славка Халачева при нейното заминаване в София, трета част от Денчо Денев след смъртта му в Свищов. Племеничката на Виржиния Станчева също предава беседите на леля си Виржиния на съхранение при Христянка. Някои от беседите извървяват дълъг път преди да стигнат в братската библиотека в Свищов. Така например при заминаването на Невянка Богданова от този свят, нейните беседи попадат на Изгрева в други ръце, но Християнка ги изкупува с лични средства от книжаря бай Васил.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...