Jump to content

2. Подготвителен период на Школата на Учителя 1900-1922


Recommended Posts

2. Подготвителен период на Школата на Учителя 1900-1922

Събитията, в които са взели участие слушателите, вярващите и учениците на Школата на Учителя Беинса Дуно от Свищов, заедно с преживелиците описани в техните писма дават картината на отношенията между човешките души търсещи общение с Бога. За тях това търсене става чрез Божествения Дух Беинса Дуно и е започнало още по време на подготвителната работа за откриване на Школата 1900-1922 година.
Стефан Тошев се запознава с Учителя през 1906 година, среща се с него през 1911 година в Търново, през 1912 година получава лично от Учителя книжката "Завета на цветните лъчи на светлината".
Слави Гюдеров отива при Учителя през 1914 година. Стефан Тошев започва срещите си със семейства Аневи и Халачеви през 1919 година.
На следващата 1920 година Учителят посещава Свищов и изнася публична сказка в Читалището, слушателите от Свищов участват в събора в Търново същата година. Преди откриването на Школата на Изгрева Учителя идва още няколко пъти в Свищов и изнася беседи пред групата в Свищов в частни домове. По това време тя става втора след софийската по броя на участниците си.
1906. Стефан Тошев, бъдещият основател на свищовската група се среща за първи път с Учителя в Севлиево.
1909- 1910. Петър Тихчев, хазаина на Петър Дънов от Свищов участва в срещата на Синархическата верига.
1911-1912. Петър Тихчев участва в срещата на Синархическата верига.
1913-1914. Петър Тихчев участва в срещата на Синархическата верига.
Стефан Тошев се среща с Учителя в края на юни в Търново и двамата водят три часов разговор. Учителят му изпраща в писмо следната мисъл:
"Сърце без чувства, ум без мисъл, дух без вяра са както воденица без вода, кандило без масло и птица без крила".
1915-1916. Петър Тихчев участва в срещата на Синархическата верига.
Стефан Тошев получава от Учителя книжката "Заветът на цветните лъчи на светлината" и е поканен да участва в събора на Бялото Братство.
1917-1918. Стефан Тошев се записва да следва право в Софийския университет. Посвещава сказка на учителя.
1919-1920. Според Учителя от 1914 година е започнало съденето на света и ще продължава усилено до XXI век. Той казва: "Не се смущавайте от последствията, седем пъти всички ще минем през огън и ще станем кротки, добри и умни."
Същата година Слави Гюдеров се записва да следва право в Софийския университет и се запознава с Учителя. Като възпитаник на Търговската гимназия в Свищов той е обучен по стенография и изготвя стенограми на слушаните от него беседи и сказки успоредно с Тодор Гълъбов, който още от месец март е започнал да стенографира неделните беседи на Учителя.
 
1915-1918 година бушува Първата световна война и Слави Гюдеров прекъсва следването си мобилизиран като подофицер, който смело предвожда войниците си макар без да даде нито един изстрел. Продължава да посещава Учителя в София или общува с Него чрез писма. 1920
 
В Свищов се образува кръжок от Обществото Бяло братство. Броят на членовете на този кръжок бързо се увеличава.
Същата година Учителя идва в Свищов и изнася сказка пред гражданството в салона на Първото българско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови". Седем негови последователи от Свищов вземат участие в събора във Велико Търново: Анчо Анев, Гено Александров, Слави Гюдеров, Неша Анева, Невенка Богданова, Пенка Димитрова и Еленка Симеонова. [21].
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...