Jump to content

4. АСПЕКТИ


Recommended Posts

4. АСПЕКТИ

Аспектът е ъгловото разстояние между планетите и небесните светила, измерено по еклиптиката. Разглеждат се аспектите спрямо главните точки на небесната карта. Асцендента (Азс), Медиум Цели (МС), Десцендента, Имум Цели (ІС), Точката на щастието (Локус Фортуна), Лунните възли. Основните аспекти са следните: Сьвпад: Планетите се намират приблизително в един и същ зодиакален градус. Съвпадът се смята за неутрален аспект, защото действието му, независимо от психичния заряд на планетите, е

свързано с аспектите, които съвпадът получава от другите планети.

 

Полусекстил: 30°

 

Секстил: 60°

 

Тритон: 120°

 

Тези три аспекта се смятат за благоприятни, или хармонични. За неблагоприятни се смятат

 

следните аспекти:

 

Полуквадрат:

 

45°

 

Стр. 26/943Квадрат:

 

90°

 

Опозиция: 180°

 

Сескикаре: 135°

 

Тук е уместно да направим една важна забележка относно природата на аспектите. В очите на посветения това значение на аспектите е неоснователно. Трябва да се направи едно уточнение.

 

Учителят ни казва: „Много отлични аспекти в една небесна карта създават условия за добър живот. В същото време обаче те намаляват психичната жизненост. В нашия свят, където нищо не се дава без да са положени усилия, нехармоничните аспекти са най-благоприятните и в най-голяма степен пораждат трайно благополучие”.

Като пример можем да вземем тригона между Венера и Нептун. Той внася нежност и красота, изтънчена психометрия. Квадратът между Венера и Нептун дава енергия, устреми импулс, както и творческо въображение. Тъй както в една небесна карта аспектите не са съвсем точни, се приема свестен толеранс, наречен орбис. Орбисът, това е броят на градусите преди или след образуването на съвършения (или точния) съвпад, при който: разстоянието между планетите може да се разглежда като съвпад. Има различни мнения по този въпрос. Ние приемаме по принцип, че колкото една планета е по- мощна, толкова по-голям е нейният орбис. В световната астросоциология аспектите на Луната и на Слънцето имат орбис средно по 10 градуса. Другите планети имат орбис между 6 и 2 градуса. Силата на аспектите зависи от природата на планетите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...