Jump to content

14. АНАРХИСТИ И КОМУНИСТИ - ПО-ИДЕЙНИ ОТ СЪВРЕМЕННИТЕ ХРИСТИЯНИ


Recommended Posts

14. АНАРХИСТИ И КОМУНИСТИ - ПО-ИДЕЙНИ ОТ СЪВРЕМЕННИТЕ ХРИСТИЯНИ

ДОБРАТА ЗЕМЯ. Беседа от Учителя , държана на 17 дек. 1922 г. - В: Живият Господ . София . 1948. с. 202

„Питате: Защо някога говорят против духовенството и владиците? - Защото те са взели ключовете на Царството Божие и нито те влизат , нито на други дават да влязат. Щом те не отварят и не затварят навреме, ние ще им вземем ключовете.

И на вас казвам: Ако искате да ви почитаме и уважаваме, и да ви обичаме, говорете истината.

Аз нося в ума си една мисъл и в душата си едно желание - доброто на своите братя. Тази е идеята на Господа, тази идея живее и в нас. Когато любовта дойде в нас и дадем възможност на живия Господ да се прояви чрез нас, всички ще бъдем свободни и щастливи. Само така ще докажем на света, че Бог съществува . Това ще докажем чрез дело. Според мене , комунистите , анархистите са по-идейни от съвременните християни . Не че те са лоши, че няма между тях добри хора, идеалисти, но те са страхливи. У тях има един вътрешен страх. В известно отношение светските хора са по-умни от християните.

Духовенството се страхува от мене. Искат да ме махнат, да не им мътя водата. Те не знаят, че това не зависи от тях, да бъда или да не бъда в България. Казвам им: Слушайте, приятели, този свят не е ваш. Светът е грамадно лозе, на което има работа за всички, няма защо да делите чуканите. Лозето трябва да се прекопае. Като дойде господарят му, ще ни пита: Прекопахте ли добре лозето? Хората не го обработват, но делят чуканите. Тези чукани са наши, онези са ваши. Чудни са хората, които делят и народите. Казват: Този народ е наш. Това е направила българската църква за нашия народ, онова е направила.- Какво направи българската църква за своя народ? Тя допринесе за падането на българите под турско робство . Какво мисли сегашното духовенство? Пак ли ще тури българския народ под робство? - Не, това няма да позволим !

„А друго падна на добрата земя." Добрата почва е любовта. Любовта трябва на българите! Духовенството трябва да чуе това. Ще питате: Какво е новото учение? - Моето учение е на абсолютната Божия Любов . Всичко трябва да се постави на добрата почва. Всички добродетели растат на добрата почва."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...