Jump to content

НАУКИ ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ЧОВЕКА


Recommended Posts

НАУКИ ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ЧОВЕКА

Изучавайте себе си, за да можете сами да си помагате. За тази цел ползвайте се от хиромантията, физиогномията, астрологията. Те ще ви доведат до познаване на себе си, до очертаване на вашия характер в най-големи подробности. И тогава, като погледнете главата, лицето и ръката си, вие ще четете по тях, като по книга. Всяка линия на ръката, всяка черта на лицето и всеки център на главата са писма, които свидетелстват за живота и дейността на човека от далечното минало до днес. 82-54.

Има ред учени в Англия, в Америка и другаде, на които е достатъчно да покажете само единия си пръст, през някоя дупка, за да опишат с най-големи подробности, не само характера ви, но и всичко онова, което предстои да се случи през целия ви живот. Може би вие ще питата, как са дошли тия хора до тия познания. Наука е това, тя почива на ред наблюдения, правени върху лицето, главата, ръката на човека. Тия наблюдения са били придружавани с ред измервания и изчисления, докато най-после се оформила в положителна наука. Който владее тия науки, той може да предотврати, да се избави от много нещастия и страдания в живота си, които, иначе неизбежно го биха сполетели. 16-42.

Физиогномистите, херомантиците, физиолозите, учените хора изобщо се стремят да изучават човека; да изучават цялото битие и с това са допринесли много нещо за науката. 10.16-27.

Днес физиогномията, френологията не се изучават като науки, които разглеждат произхода на всички линии по лицето на човека, но се разглеждат като изкуства, чрез които познават характера на човека. Понякога те изучават повече негативните черти на човешкия характер, отколкото положителните ... Казвам: Да търсиш само отрицателните черти в човека, това не е наука. Преди всичко, ние трябва да знаем, кои са характерните черти на здравия човек, на положителния характер. Ние трябва да знаем, какви са отличителните черти на едно хармонично лице. Тези норми трябва да изучаваме ние. Значи, нас трябва да ни интересува науката за здравия човек. Обаче, при всяко отклонение на здравия ум, на здравото сърце и на здравия организъм, изобщо, ние влизаме в областта на патологическите състояния в човека. 12-37.

Изучавайте окултните науки, като помощни средства във вашата работа. С вас заедно трябва да взимат участие главата, дробовете и стомахът ви. Само така въпросите ще се разрешат правилно. Като работите по този начин, вие влизате в разумния сват. Каквото решат тримата съветника, то е решение на цялото тяло. Това подразбира участие на правата мисъл, правите чувства и правите постъпки. 66-232.

Вие трябва да изучавате окултните науки, за да познавате първо себе си. 67-54.

Тази наука, за която ви говоря, е много сложна. И вие трябва да бъдете много внимателни в изучаването й. Трябва да прекарате най-малко 10 години в изучаване какво е отношението на линиите и енергиите, които се образуват между тях. После ще изучавате отношенията между хората. Това е един много сложен процес. Сега, за пример, вие налучквате нещата. Вие харесвате някого и казвате: този човек ми харесва, добър е той. Но защо и за какво го харесвате, не може да определите. А вие можете и трябва да определите, защо го харесвате. 754-291.

Правете външни научни изследвания; да придобиете знанието на хиромантика, на френолога и на физиогномиста. И тогава като погледнете ръката, лицето, главата на човека, а после и цялото му тяло, да знаете какво представлява той. 62-75.

Като изучавате физиогномията, вие можете да определите, към кой тип спадате, какви възможности носите в себе си за справяне с изпитанията и изкушенията в живота. 62-55.

Начинаещите в тези науки трябва да изучават първо положителните страни на живота и на човешкото естество, а след това отрицателните. Отрицателните страни на живота и на човека са предмет на патологията. 62-211.

Да гледаш само недостатъците на хората, това не е наука. Ако изучаваш човешкия характер и търсиш недостатъците му, с това изопачаваш своя характер. Стреми се да виждаш хубавото в човека. Намери една добра черта в него и остави отрицателното настрана. Това е за твое добро. 66-260

Като говорим за хиромантията като наука, имаме пред вид бъдещето развитие. Трябва да се явят хора, които обичат тази наука, да правят точни математически изчисления, да поставят хиромантията на почетно място, като абсолютна наука. Тогава тя ще има практическо приложение в училищата, в семействата, при възпитанието и самовъзпитанието. Учителят ще погледне ръката на ученика и ще разбере, в какво материално положение се намира, какви наследствени черти носи в себе си. Ако някой иска да влезе в съдружие, пак чрез хиромантията ще разбере, трябва ли да се свързва с него, или не. Който си служи с хиромантията, никога не се лъже; който не я разбира, много грешки прави. 62-61.

Има физиогномисти, които посвещават живота си за изучаване на човека. Много от тях използват тази наука за печалба. Това са търговци, от които нищо няма да научите. Аз съм против тая търговия. Наука, която има за цел само печалби, нищо не допринася. 68-222.

Знание е нужно на сегашния човек. Аз не съм за повърхностното знание, но държа за онова знание, което използва правилно всички сили на природата. Аз искам да ви свържа с онези светове, с онези фирми, които работят за създаването на очите, ушите, носа, устата и брадата. Ако може да се запознаете поне с един от тези светове, вашата работа е наредена. В бъдеще вие ще се разговаряте със съществата на тези светове по вътрешен път, чрез вътрешното си радио. Как ще се разговаряте с тези същества? - Както се разговаряте днес по телефона. 68-236.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...