Jump to content

18. КАК ПОПАДНАХА НАРОДИТЕ ПОД БОЛШЕВИЗМА?


Recommended Posts

18. КАК ПОПАДНАХА НАРОДИТЕ ПОД БОЛШЕВИЗМА?

ИДЕ ИСУС. Беседа от Учителя , държана на 5 окт . 1930 г. - В: Условия за растене . Неделни беседи . София . 1949. с. 94-96,97

 

„Питам: По какво се отличават сегашните хора от тези на далечното минало? Сегашните хора играят роля на свободни. Те си мислят, че могат да правят, каквото си искат. Не е така. В природата съществува закон , който не оставя и най-малкия престъпник да не получи заслужено своето наказание .

И съвременните държави са в постоянна борба помежду си, както Англия и Германия. Преди войната даже между тези държави съществуваше вътрешна икономическа борба. Англичаните, като не разбираха вътрешния велик, мощен закон, казваха: По какъвто и да е начин, Германия трябва да се спре в индустриално и търговско отношение. Това значи, да се постави на пътя и бент . Правилно ли е това? Като поставиха този бент , англичаните , именно , станаха причина да се отвори войната през 1914 г. Наистина Германия спря развитието си. Като се обяви война на Германия, положението на другите държави стана ли по-добро? В Америка повече от 6 000 000 хора бяха без работа. В Англия повече от 3 000 000 хора също останаха без работа. Навсякъде настана голяма криза. Тяхната дейност се пренесе в Русия. Значи, положението стана по-лошо. Дойдоха болшевиците , които се заеха да обработят повече земя, за да се изкара много жито. Това стана причина за голямата криза, която доказа, че борбата беше неразумна. Хората се разделиха на две. Капиталистите бяха на страната на богатите, а социалистите - на страната на бедните. И едните, и другите не разбират закона. Какво ще придобият народите, ако печелят по този начин? Докато вървят в този път, никой няма да спечели. В природата не съществува никакъв излишък.

Има ли нещо ненормално в съществуването на Съветска Русия?- Не, в съществуването и няма никаква анормалност, понеже тя се явява като естествено последствие на анормалния живот. Докато народите искаха да се спасят от болшевизма , те попаднаха на него . И сега, англичаните се мъчат да се освободят от влиянието на Русия и казват: Да турим по-свободно управление, но в това „свободно управление" изникнаха пак свободните.

Помнете: Каквато борба да се води между народите, ако няма разумност, нищо не може да се постигне. Между капитала и труда трябва да има разумност. Тази борба е подобна на борбата между гладния и сития. Ако сегашните богати станат бедни, а бедните станат богати, въпросът не е разрешен. Злото не е в това, че има богати и бедни, но в неразбирането на хората. Ако бедният се насити и забрави, че е бил беден, и ако богатият обеднее и всякога си спомня времето, когато бил богат, това не е разрешение на въпроса. Богатият трябва да носи сиромашията в себе си, а сиромахът трябва да носи богатството в себе си. Като срещнеш богат, да виждаш в него сиромаха. Това се иска от човека - да съдържа и богатия, и бедния в себе си. Същото се иска от учения и простия, от религиозния и светския.

Във всеки човек да виждаш двете положения. Ако не преобразим коренно живота си, със сегашния морал, със сегашното верую и разбиране нищо не можем да създадем. Да мислите , че Бог е само в църквите , това е криво разбиране . Колко свещеници са готови днес да пожертвуват всичко за Господа? Колко владици са готови днес да се откажат от своята корона, от своята мантия, от жезъла си и да последват Христа? Ще кажат, че Христос е живял скромно, защото времето е било друго. - Не, за Христа и днес времето е същото. Щом си последовател на Христа, ще живееш като Него."

„После Илия направи опита. Той вдигна ръцете си нагоре, произнесе няколко магически формули, и падна огън от небето, който запали дървата на неговия жертвеник.

- Кой е истинският Бог? - Истински Бог е Онзи ,Който може да запали огъня на любовта в човешките сърца, за да заживеят хората братски помежду си. Не е истински Бог Онзи, Който не отговаря на молитвите ви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...