Jump to content

98. "Бъдете в света, но светът да не бъде във вас"


Recommended Posts

98. "Бъдете в света, но светът да не бъде във вас"

В частните ми разговори с Учителя Той много пъти ми казваше на изпращане: "Пазете свободата си!" Той ме предупреждаваше да не я продавам за малки придобивки. Свободата е единственото условие, при което Божественото в нас може да се прояви, защото свободата е атрибут на Духа. Светлият лъч се пречупва в по-гъстата материя и изменя посоката си. А средата на свободата е чистата непречупена, незамъглена светлина. Ние не можем да извоюваме духовната си свобода без светлина, без вътрешно виждане - вярно, истинно, необусловено от човешките ни разбирания и предразсъдъци.
"Бъдете в света, но светът да не бъде във вас", да сме свободни от оковите на света. Тук идеята за света е идеята за падналия човек - забравил своя източник и потънал дълбоко в материални грижи и осигуряване. Скъсал вътрешната си връзка с Дарителя на всяко благо, човек мисли, че сам без ничия подкрепа, трябва да се бори за земното си съществуване, което го прави страхлив, мнителен и алчен. А Христовата истина изказвана и днес чрез Словото на Учителя е, че който "първо търси Царството Божие и Неговата правда" всичко друго от което има нужда, ще му се даде. Не беше ли сам Учителят жив пример на тези святи думи? Кой от нас не копнееше да Му подаде дори чаша вода, или да Му направи и най-малката услуга от искрена любов? Не хвърлиха ли хората дрехите си по пътя на Спасителя при влизането Му в Ерусалим, за да мине Той по килима на проявената им любов, защото сам непрестанно бе раздавал любов на всички! А Той драговолно отиваше към своето разпятие. Какво търси безсмъртния дух в тленната материя? Търси да осъзнае и докаже Своето безсмъртие, както и своята абсолютна власт над материята. Какво търси Любовта на кръста на безлюбието? Да бъде осъзната и разбрана от заблудения свят, който я разпъва. Лъчът става видим в тъмнината и на тъмния фон изпъкват най-ярко светлите образи на художника. Божественото се проявява и осъзнава при най-лошите външни условия, защото то ги преобразява.
Методите на любовта са методи на трансформирането. От горчивите земни сокове в плода, светлината и топлината създават най-ароматните и вкусни сокове на земята - съвършените плодове, които хранят човека с небесната манна. "Лошият човек, казва Учителят, е неузрял стипчив плод, но с време той ще стане сладък." Това прави Любовта.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...