Jump to content

Recommended Posts

1931-1932 година

От книгите:

Живот и отношения.

Събуждане.

Законът и Любовта.

Фактори в природата.

Начало на Мъдростта.

Извънредни беседи.

Абсолютна Истина.

Душата ми е отегчена от живота ми

* * *

В Бога се крият много начини за лекуване - във водата, във въздуха, в храната и светлината.

* * *

Пазете се от пресищане и еднообразие - те действат убийствено върху човека.

* * *

Всяко хубаво разположение на духа ви показва, че сте под влияние на същества, чиито мисли и разбирания са по-високи от вашите. Всяко неразположение и потъмняване на съзнанието показват, че се намирате под влияние на същества с по-нисък умствен уровен.

* * *

От устройството на носа, на неговата големина и широчина зависи състоянието на белия дроб.

Красотата на човека се определя от неговата глава (отношение към Божествения свят), от белите дробове (отношение към духовния свят) и от стомаха (отношение към човешкото и растителното царство).

* * *

Ще благодариш за всичко. Ако болката е в краката - ще учиш закона на смирението; ако е в пръстите - ще се учиш да мислиш право; ако е в очите - ще изучаваш истината;

ако е в ушите - ще изучаваш мъдростта; ако е в устата -ще изучаваш любовта.

* * *

Обръщайте отрицателното в положително, за да се чистите.

* * *

Носът е място на електричество и магнетизъм, място, където се складират природните енергии. Ако знаете как, на кое място и кога да хванете носа си, ще се ползвате от неговите енергии. Хората дърпат носа си, чоплят го и си пакостят по този начин. Всяка сутрин, като се измиете, хванете леко носа си, погладете го и пожелайте да придобиете от него енергии. През носа минават много енергии, затова отнасяйте се внимателно с него, гледайте да го удължите и разширите според мерките на природата.

* * *

Ако болният оздравее от вашата целувка, тя е чиста, ако здравият се разболее, тя не е на мястото си. Приятна е целувката на светлината, на въздуха, на водата, на хляба - тези целувки носят живот. Всичко, което отнема здравето, силата и чистотата на човека, не е целувка. Пазете се от користни целувки - те внасят отрова във физическия и психичен живот на човека.

* * *

Като яде хляб и пие вода, човек прави това не само за себе си, но за всички живи същества. Така той обработва храната и я изпраща на мозъка, откъдето се разнася като енергия и мисъл по целия свят. Хората са нещо като фабрики, които обработват грубия, суров материал и така обработен го пращат през пространството, в други светове като градивен материал. Съзнателно или несъзнателно човек работи на земята за съграждане на по-висок свят от физическия.

* * *

Лявата половина на човека е женска, а дясната - мъжка. Лявата половина на мозъка е женска, а дясната - мъжка. Енергията от дясната половина на мозъка минава в лявата, затова съвременният човек мисли само с лявата половина на своя мозък. Тази е причината за асиметрията на лицето. В бъдеще, когато енергиите на ума и сърцето се хармонизират, в цялото тяло на човека ще има пълна симетрия.

* * *

Мисълта удължава формите, а чувствата ги разширяват. Ако чувствата са чрезмерно развити, човек расте на широчина.

* * *

Живото Слово Божие е храната, която поддържа организма и пречиства кръвта. Тяло, в което тече Христовата кръв, е здраво, силно, свободно от външни влияния и нечистотии- то е неуязвимо за злото.

Любовта лекува и най-неизлечимите болести.'‘Ако страдаш от ревматизъм, стопли вода, измий краката си, слабините си и кажи: „В името на Божията Любов ревматизмът ще ме напусне".

Болестите са дадени като условие за съсредоточаване, за връзка между човешката душа и Бога.

* * *

На какво се дължи безплодието в човешкия живот? На известно отклоняване от великия Божествен закон. Под безплодие в широк смисъл на думата се разбира липса на добродетелите: любов, мъдрост, истина, знание, светлина, свобода.

* * *

Новите разбирания обновяват и подмладяват. Не мислете за старостта, която втвърдява мислите и чувствата.

* * *

Вътрешното недоволство причинява вкисване, а вкисва-нето е причина за много болести.

* * *

Тялото на светията е изтъкано от най-фини, копринени нишки, без мазнини и излишъци. Ако лицето му обаче е хлътнало, ако се е превил от слабост, значи, че му липсва нещо.

* * *

Чистенето подразбира организиране на материята. Неорганизираната материя е неустойчива и гниеща, организираната е устойчива, чиста, девствена материя. Ние сме пратени на земята да пречистим материята, да приготвим материал за духовния свят, с тази материя не можем да отидем в другия свят.

Всяка жена, която остава без мъж, се разваля така, както се разваля яденето, като седи дълго време. Мъжът носи в себе си нещо благородно, което само жената може да обработи. Какво ще обработва жената без мъж?

* * *

Младото поколение носи последствията на сегашното поколение, то носи наследствените черти на няколко поколения, на своите деди и прадеди. Кой е виновен за това?

* * *

Физическото е резултат на духовното. Материя и сила са двата полюса на битието, а разумното е в средата от форми, превръща инертната материя в активна сила. Разумното е, което съединява материята със силата, за да може да работи и организира света. Ако ти нямаш тези разумни сили, които да организират материята - твоето тяло, които да организират клетките на твоя ум, на симпатичната ти нервна система, ти нищо не можеш да постигнеш.

* * *

Колко жлези има в човешкия организъм, за които учените даже не подозират. Сляпото черво е една жлеза, която за в бъдеще ще играе важна роля, а сега лекарите я режат, без да знаят какъв дисонанс настава в организма, когато се махне.

* * *

Ако разбирате, като се погледнете в очите, може да видите какво ще ви се случи през деня. В окото се явяват разни петна по разните кръгове, от които петна може да се определи точно какво може да се случи на човека не само за през деня, но и за по-дълъг срок от време. В окото са отбелязани и епохите, през които има да се случват известни събития. В тези кръгове са дадени известни правила и човек, ако знае да чете по тях, ще може да се спаси от нещо лошо, което му предстои да мине. Ако тези кръгове са зацапани и не може да се чете по тях, спасение не може да има.

* * *

Природата е отбелязала върху нашия череп всичко, което човек е минал през хилядите поколения, но същевременно е отбелязала и начини и правила, по които той може да изправи живота си и да разработи добри качества и добродетели в себе си. Природата е отбелязала за всеки човек какви връзки трябва да направи в живота си и с какви хора.

* * *

Ако някой от вас има ревматизъм в крака си например, трябва да му каже десет хиляди пъти да напусне крака и ще видите, че най-после той ще ви напусне. Обаче няма да се сърдите на ревматизма си, но ще насочите ума си към крака си, ще отправите всичката си енергия натам, мисълта ще проработи и няма да се мине много време - кракът ще оздравее. Лошото е, че вие нямате вяра в такива методи, искате лесно и бързо да ви минава, а ви казвам постоянно, че човешката мисъл е в състояние да изпъди всякакъв ревматизъм от тялото. Има сили в човешкия ум, които са в състояние да изхвърлят вън от организма всякаква зараза и всякаква болест.

Няма по-лошо от това да чакаш теляк да те къпе. Като се оставиш на теляк да те мие, заедно с кирта той ще отнеме толкова хубави работи от теб, че с години не можеш да ги възстановиш. Най-хубаво е сам да търкаш тялото си.

* * *

Динамичната сила на житото ще използвате, като го дъвчете много.

Като дъвчеш храната добре, ще мислиш добре. Щом я дъвчеш както трябва, ще изпитваш разположение, което ще ти даде импулс за работа и учение. Ако не дъвчеш добре, ще страдаш от стомах, а това ще те застави насила да мислиш добре.

* * *

Лекарят трябва да даде на болния правилен метод за работа и за лекуване. Изведнъж не може да се оздравее, но постепенно. Как ще направиш едно дебело въже? Ще вземеш хиляди нишки и една по една ще ги съединиш.

* * *

Когато работите ви се объркат, пейте думите „Сила, живот, здраве, те са едно, те са служители на Духа".

* * *

Някой се простудил; явява се хрема, кашлица, дишането се затруднява. Причината се крие в капилярните съдове. За да се възстанови кръвообращението, болният трябва да се разтрие с дървено масло (зехтин) или с камфоров спирт.

* * *

Има мисли, които действат като студа, свиват капилярни-

те съдове. За да се лекува човек физически и психически, трябва да има знания, произволно не може да се лекува.

* * *

Докато си свързан с Бога, всичко можеш да направиш. Ако си болен, ще оздравееш, ако си обезсьрчен, ще се развеселиш, стига да се обърнеш към Господа - всичко ще се нареди.

* * *

Бог назначава, Бог уволнява. Чиновник си, не искаш да изпълниш Божията воля, но ще се разболееш и ще боледуваш няколко месеца, или може да те уволнят временно. Бъди готов да направиш за Бога поне едно малко добро.

* * *

Яденето внася сила в човека, а музиката - бодрост.

* * *

Очите отслабват от много прах - мислил си, тревожил си се, плакал си и очите отслабват. Миеш лицето си и очите си, но все пак остават прашинки по тях, които намаляват зрението. Ако човек води чист и свят живот, никаква излишна материя няма да се натрупа на очите му и той ще има здрави, чисти очи до дълбока старост.

* * *

Ако не допускаш нито една отрицателна мисъл в ума си, в три месеца можеш да се подмладиш. Когато се влива в организма нова енергия, той се обновява, тялото се изправя, засилва. Обновяването не е механичен процес, то има отношение към духовното естество на човека. Искаш да бъдеш красив, строен, но това зависи от дишането, то трябва да е дълбоко и ритмично.

* * *

Едно упражнение за дишане според ритъма на сърцето: ще броите мислено до шест според пулса на сърцето и ще поемате въздух. Ще задържате въздуха и ще броите до три. После ще издишате въздуха и пак ще броите до шест. Шест вдишки, три задържания, шест издишки - всичко 15. Числото 15 е разклащане на дявола, не да изхвърлиш дявола, но да разклатиш основите му. Когато поемате въздух - лявата ръка излиза малко напред и малко нагоре, под ъгъл 45 градуса, а дясната остава назад. Като задържате въздуха, ще свиете пръстите на ръцете, без да ги движите. Като броите до шест и издишвате, изнасяте ръцете отстрани на тялото, с отпуснати пръсти. При второто поемане на въздух става смяна на ръцете - дясната излиза напред и леко нагоре, а лявата - назад. Тялото няма да се движи, само ръцете. Свиването на пръстите означава, че си взел нещо, задържаш го, за да го използваш, при издишване даваш това, което си взел. Упражнението се прави три пъти.

* * *

Въздухът е склад на божествени енергии; животът там е складирал своите енергии - това е най-големият склад. Ако не дишаш правилно, нито храносмилането, нито кръвообращението, нито мисленето ти ще бъде правилно. Горното упражнение ще изгони от вас ревматизма, сърцебиенето и главоболието.

* * *

Мислете правилно, за да регулирате неправилния ритъм на сърцето. Сърцето е машина, която възприема енергия от възвишения свят и я обработва. Главата на това сърце е подчинена на великото начало на живота - Бог.

* * *

Има нещо в човека, което никога и от никого не може да се задоволи. То е плътта или змията у човека. Това е голямата змия в света, която е умна, будна, никога не спи и живее във всеки човек още от раждането му, още в спящо състояние и постепенно се пробужда. С пробуждането й между духа и нея се започва борба. Който не знае как да подчини змията на себе си, натъква се на големи бедствия. Тя не трябва да се унищожава, но да се подчини. Докато змията действа в тебе - ти живееш, умре ли тя, умираш и ти. Докато змията живее в човека, тя крие в себе си половината богатство на космоса. Всички скъпоценности, които съществуват в света, са на нейно разположение. Ако можеш да й станеш господар, всички нейни богатства и скъпоценности минават в твои ръце. Не можеш ли да й станеш господар, ще си останеш бедняк. От това зависи твоето богатство - господар да й станеш. Среден път няма.

* * *

Колкото по-интензивна е твоята мисъл, толкова по-скоро можеш да се подмладиш. Да се родиш отново и растеш правилно, това значи подмладяване. Това значи да имаш правилна връзка с възвишените същества, които постоянно те държат в мисълта си и ти помагат. Не питай защо остаряваш, но си кажи, че си се отклонил ог правия път и разумните същества са те оставили. Докато синовете поддържат и обичат майка си, тя по-мъчно се състарява. Да се подмладиш, това значи да изчистиш чувствата си и мислите си от всичко отрицателно и нечисто.

* * *

Старостта не е причина за побеляване на косите.

* * *

В бъдеще ще влезете в живота на безсмъртието - когато пожелаете, ще влизате в тялото си, и когато пожелаете, ще излизате. И сега може, но се искат знания, защото може да излезете от тялото си, но да не можете да се върнете назад. Може и да се върнете, но в това време, докато сте били на разходка, са влезли крадци и разбойници, които са ви обрали. В този смисъл смъртта не е нищо друго освен разбойничество. Ако вие владеете изкуството сами да влизате и излизате от тялото си, ще излезете като какавида и ще се преобразите на пеперуда.

Любовта лекува, но любов като на Христа, а от вашата любов не излиза сила, която да лекува неизлечими болести.

* * *

Инертната сила в човека трябва да се асимилира по някакъв начин, затова природата е допуснала болестите като метод за лекуване. Болестта изхвърля всичко непотребно вън.

* * *

Дойде една болест, тури те на легло; дойде друга болест

- пак те тури на легло, и така, докато не научиш урока си, болестите няма да те напуснат.

* * *

Не яж остатъците от яденето. По-добре е да не ядеш

нищо, отколкото да ядеш каквото и да е.

* * *

Ниските хора са беля на Господа. Най-ниските са от дяволски произход.

* * *

Гърдите да са добре развити, линията на задницата да не е много изпъкнала, коремът да е прибран. Не е правилно коремът да е капитан на тялото. Главата е капитан. Който може да тури ред и порядък в мислите, чувствата и постъпките си, може да бъде господар на главата, на гърдите и на корема си.

* * *

Дължината на тялото има отношение към интелигентността и силата.

* * *

Ако претеглите един човек със силни страсти, ще видите, че той тежи повече от интелигентния. Духовните хора са по-леки от материалистите.

* * *

От душата във вид на силови линии излизат всички органи на човешкото тяло. Според едни - душата се намира някъде под лъжичката, според други - в центъра на слънчевия възел (стомашния мозък). В стомашния мозък се намират ред ганглии, които образуват първичния мозък, който пък играе роля при храносмилането и кръвообращението

- там е мястото на симпатичната нервна система. Мозъчната нервна система регулира мисълта, но корените на човека се намират в симпатичната нервна система, а клонищата са пръснати по цялото тяло. Когато човек страда, обича или се радва, това се отразява на симпатичната нервна система, когато мисли, се отразява на мозъка, оттам - на лицето.

* * *

Изопачените мисли и чувства са условие за туберкулоза; те отслабват дробовете. Ако внесете в ума си прави и светли мисли, а в сърцето си благородни чувства, тя сама по себе си ще си отиде.

* * *

Какво са погрешките на хората? Извержения. Не се занимавай с тях; мини, замини, без да им обърнеш внимание. Те са зараза, не се ровете в тях.

* * *

Имаш лошо разположение: тури лявата си ръка на очите, да се допре съвсем леко до носа. После бавно, леко да мине край устата и да се свали долу, така ще направиш три пъти. След това прекарай втория пръст на дясната ръка над носа, пак три пъти.

* * *

Голямото напрежение се предизвиква от същества, които със своите отрицателни мисли нападат човека и го тормозят.

* * *

Капиталът на физическия свят се определя от духовния свят. Ако не е така, човек не би могьл да живее на този свят, където постоянно го смущават. Ако не се кредитира от духовния свят, в скоро време ще бъде отровен.

* * *

Дадена храна при известни случаи лекува, при други -не. За болен стомах се препоръчва лека, лесносмилаема храна. Самата болест е дисхармония, пък и ако храната е тежка, все едно, че настава картечен огън между белите кръвни телца - стражарите в организма и микробите, които влизат отвън, хващат в плен, заробват го, а може и на онзи свят да го занесат.

* * *

Стомахът се лекува с истината, гърдите - с мъдростта, а главата - с любовта.

* * *

Разболееш ли се, кажи си няколко пъти: „Ще оздравея". Ти казваш, че ще оздравееш, но мислиш за лекар. Лекарят понякога помага, но не толкова с лекарства, колкото с магнетизма си, който изтича от него. Между лекаря и болния трябва да има хармонични отношения.

* * *

Голяма сила се крие в упражненията. Изкуство е да правиш упражнения, без да се отегчиш. Вие ги правите, но бързате, нямате търпение. Какво ще правите, ако имате ревматизъм? Без търпение не можете да се лекувате.

* * *

Каквито и да са упражненията, всички имат обща, крайна цел - да се развива божествената воля у човека.

* * *

Не е добре, като вървиш из планината, да допускаш отрицателни мисли.

* * *

Ако си неразположен, не търси сух човек, но някой твой приятел, пълничък, здрав, който те обича, хвани го за двете ръце, погледни го в очите и му благодари за енергията, която ти дава - така става правилна обмяна. Енергиите, които идват от Бога, се предават чрез хората. Или пък иди в гората, обиколи едно дърво и подскочи, обиколи второ, трето и подскачай около тях. Като обиколиш 10-20 дървета, състоянието ще се смени. Или иди в планината, видиш ли изворче, наведи се, изчисти го и отмини. Отрицателните сили в тебе ще се обърнат в положителни, ще се върнеш ободрен вкъщи.

* * *

Ако вътрешната ви сила не се намаляваше, вие трябваше да бъдете прави, без никакво огъване на гръбнака.

* * *

Палецът е божественото в човека, той трябва да се движи постоянно. Заболееш ли - движи палеца си.

* * *

Онзи, който има злато в кръвта си, никога не може да обеднее. Златото в човешката кръв навън се изразява като доброта и благородство.

* * *

Да критикуваш божественото, това значи да остарееш преждевременно.

* * *

Стомахът е динамо за физическия живот; дробовете са динамо за духовния свят, това динамо работи повече от стомаха; третото динамо е мозъкът, който работи непрекъснато.

За в бъдеще хората ще се хранят чрез порите, за което е нужно пак време за абсорбиране на храната. Пак ще се дъвче.

* * *

Днес една отрицателна мисъл, утре - друга, и хайде -умрял човекът от сърдечен удар.

* * *

Онзи, който живее хармонично, ходи, стъпва музикално. В движенията му има пластичност, мекота.

* * *

Музиката регулира биенето на сърцето. Ако изпеете ритмично една песен, тя може да уравновеси пулса на сърцето.

* * *

Който обича Бога, има имунитет към болестите. Той не се страхува от нищо.

* * *

Никога не яж недоварен боб; хранителен е, много дава, но и много взема.

* * *

Като мигаш бързо, няма да успееш. Като тръгваш за работа, излез с лицето навън, а не с гръб; тръгвай бавно и постепенно ускорявай хода си.

* * *

Ферментацията се дължи на малки същества, наречени ферменти. Те разлагат и изяждат всяко нещо, което ферментира, и оставят своите извержения, които носят смърт. Хората не подозират, че с ферментацията на сладките сокове си изграждат гробници. Неразположението, недоволството, вкисването също са ферменти. Мислите ли, че ако допуснете една малка злобичка като фермент в сърцето си, тя няма да внесе отрова в организма? Ферментите са подобни на въшките, те като химици пробиват кожата и вадят от нея сокове.

* * *

При болен лекар не отивайте да ви лекува; при болна шивачка не отивайте да ви шие.

* * *

С хума може да се чистят мазни петна.

* * *

Само един абсолютно здрав човек може да схване идеите и същината на новото учение.

* * *

Невъзможно е човек да унищожи себе си, понеже животът е целокупен; човек е жив елемент от едно цяло и по никой начин не може да се унищожи този жив елемент. Един човек не може да унищожи цялото. Нито пък цялото може да унищожи, да разруши своите части.

* * *

Хората умират, защото се хранят с неестествена храна, умират, защото и мозъкът, и сърцето си хранят с неестествена храна. Някой яде кокошки и прасета, агънца и мисли, че с тази храна ще влезе в Царството Божие. Щом яде човек неестествена храна, кракът му не може да стъпи в това Царство. Денят, в който ти престанеш да измъчваш другите,и тебе ще престанат да те измъчват. Хората на тъмнината могат да ядат каквото искат, но хората на светлината нямат право да ядат каквото искат.

* * *

Когато лицето ти се набръчква, ти трябва да знаеш защо; когато остаряваш, ти трябва да знаеш защо става това, защо краката ти отслабват. Трябва да узнаеш защо е така и да премахнеш причините.

Къде е Сократ, къде е Платон, къде е Толстой, къде е Шекспир, къде е Кант? Това показва, че човек не е в тази смъртна форма, той е в Словото, той е в ума, той е в душата. Това, което остава безсмъртно, то е човекът. Всичките велики хора са в сърцата на хората, в умовете. И думите, които аз ви говоря, те са моята плът.

* * *

Ако си болен, три дни няма да ядеш, но може да не ядеш и един месец. Има болести, които не се поддават на никакво лекуване, а се лекуват само с глад. Когато се лекуваш с глад, не бива да се тревожиш, ще си потопен само в добро, мир и молитва. Ако човек гладува и се тревожи, тогава положението ще се влоши. Тялото на човека трябва да се пречисти, да мине през огън, затова е постът, но когато организмът трябва да поеме храна, природата ще тури в него един силен подтик за ядене и ще му каже: ще ядеш по-малко, може по-често, но мъничко храна ще вземаш през 4-5 часа. Щом нямаш апетит, тогава природата ще ти каже: „Не яж!" Всяко нещо трябва да става на времето си.

Не прави зло съботен ден.

* * *

Майката трябва да възпитава детето си още докато е в утробата й, а не след раждането. Там детето има всички условия за възприемане, а след раждането си то вече ще поиска условия за обработване на възприетото. Докато е бременна, тя трябва да гледа най-красиви и чисти места, да чете за свети и велики личности, които да са двигатели на нейната мисъл.

* * *

Родителите са само условие за дохождането на детето, а то всъщност се ражда от друго място.

* * *

Всяка мисъл оставя отпечатък върху носа, устата, веждите, космите и т.н.

* * *

Жените трябва да се откажат да раждат престъпници, а мъжете трябва да се откажат да хранят престъпници. Не давайте храна на никое ваше ниско желание или мисъл, които са ви обсебили. Нека умрат!

Всички нечисти мисли, желания, постъпки трябва да умрат - нито трошица хляб!

Има известни чувства, които могат в даден момент да умъртвят човека. Има мисли, които могат и мъртви да вдигат, да ги оживят. Ако човек има знания, познава законите, има дарба, може само да си положи ръката над мъртвия и да го съживи.

Доброто не е отвлечена мисъл, любовта не е само едно чувство. И доброто, и любовта са мощни сили, магически сили, които действат навсякъде в света.

* * *

Злото от хората луната го извлича. Луната изтегля всички нечистотии от земята, въздуха, почвата. Ако не беше месечината, животът на земята щеше да бъде сто пъти по-лош.

* * *

Носът е барометър, който показва вътрешното състояние на човека - никога не го хващайте грубо или да го теглите. Ще пипате нежно, леко носа си.

* * *

В човешкото тяло има много малка жлеза, от която зависи всичката редовност във функциите на сърцето, тя е като часовник, тя регулира движението. Тази жлеза съдържа известна първична енергия, с която се регулира сърдечната дейност, и сърцето тогава работи много правилно. Когато по някой път тази енергия се изразходва изцяло навън, сърцето ту спира, полека тупти, ту бързо, и тогава кръвообращението не става правилно. Наруши ли се нормалното движение на тази жлеза, започват да се пукат вените и артериите и става едно изтичане на кръвта. Лекарите казват, че нямало достатъчно кръв, която да движи сърцето. Според мен причината седи в нарушаването дейност на онази жлеза, която е свързана с мисълта. В момента, в който ти започваш да се страхуваш, че твоето сърце може да спре, ти работиш върху тази малка жлеза. После има друга жлеза, която регулира дейността на белите дробове, на дихателната система. Нейното здравословно състояние зависи напълно от тази жлеза. Дойде ли ти наум, че може да заболеят дробовете, ти вече работиш върху тази жлеза. Има и трета жлеза, която регулира целокупната деятелност на мозъка. Има още много жлези, но една има основна, която регулира дейността на мозъка и ако един ден стане удар в мозъка, тази жлеза се разваля.

* * *

За да си почине, човек трябва да умре, но за да се освободи от дълговете, трябва да живее.

* * *

Сърцето се разиграва, когато си нарушил енергията за регулиране на сърцето или си допуснал чужда мисъл, която нарушава хармонията на твоите мисли или на чувствата ти. И тогава, разбира се, че ще има една промяна в организма ти.

* * *

Клетките, от които е образуван човешкият организъм, това са живи същества, създадени по същия начин, както е създаден човек. Те си имат външно общение със света, хармонични съобщения с външния свят. Ако би се увеличило вашето зрение, вие бихте видели, че от хората излизат ред течения, друг път ще видите, че излиза цяла гъста миризлива материя като река. Даже някои хора миришат - смрад излиза от тях. Тази миризма и ти можеш да я попиеш, като дружиш с такъв човек. От друг пък излиза благоухание като един бистър поток. Ти си бил недобре, но ако си го срещнал, се освежаваш и оздравяваш. Този от своята чистота, от своята енергия ти е предал нещо. В този смисъл ние сме резервоари на една божествена енергия и от изобилието на тази енергия трябва да предадем на другите. Ако в нас това обновление на енергиите не става, ние ще се задушим.

* * *

Простудяване не може да стане от течение, ако съзнанието е будно. Ние се простудяваме по единствената причина, че като живеем в много топла стая, разширява се тялото, поглъща повече топлина, изпраща повече топлина и затова се простудява. Никога тялото не трябва да поглъща чрезмерно топлина, нито пък да изстива повече, отколкото трябва. Ако на един човек му е студено, нека изпие 2-3 чаши гореща вода.

* * *

Някой казва: „Урочасах". Това урочасване не е нищо друго, освен ако човек е пил студена вода и тя е погълнала голямо количество от неговата топлина и вследствие на това неговата кръвоносна система се е свила и капилярните съдове са се свили и тия енергии, които текат в тялото, не текат правилно, затова той усеща едно стягане.

* * *

Болката, която имате в зъбите, е борба между положителните и отрицателните сили в природата. Положителните сили асимилират, превръщат отрицателните в положителни, затова има болка. Болката ще продължи, докато се възцари хармония между силите. По някой път се образува нагнояс-ване, но изтече ли то, болката ще мине.

* * *

Има места в природата опасни, ако ги знаете, няма да стъпвате по тях, но има и свети места.

* * *

Като станете сутрин, кажете: „Сила, живот, здраве. Сила за ума ми, живот за сърцето ми и здраве за волята ми".

* * *

Ставате сутрин неразположен. Потупайте се леко по дясното рамо и си кажете: „Ти си много добър, за в бъдеще ще бъдеш още по-добър". Така ще смените състоянието си. Човешката ръка е магическа сила, през нея текат магически сили, божествени сили. Божествени сили и енергии изтичат през вашите пръсти и ако вие концентрирате вашата мисъл в пръстите, каквото пожелаете, то ще стане. В ръката Бог е турил всичкото ви бъдеще.

* * *

Здравето носи истината в себе си, има свои физиологически резултати. Всички болести се дължат на лъжата. Това е мое мнение.

* * *

Късият живот се дължи на това, че ние винаги имаме едно съмнение в законите на Любовта. Безсилието се дължи на същата причина.

* * *

Щом познаваш реалността, ти оздравяваш; щом не я познаваш, се разболяваш.

* * *

На слънцето има специфични трансформатори, които са нагодени само за земята, защото земята си има музикален тон и цвят. Тези трансформатори са нагласени съобразно организмите на земята. В центъра на земята живеят разумни същества от друго естество и те си имат свои трансформатори. Когато тази енергия достигне до центъра на земята, тя се трансформира веднага и се явява като светлина.

* * *

Зад всеки елемент има една разумна сила. Зад водорода, зад въглерода седи една разумна сила. Водородът е израз на тази сила, във всички отношения, съединения и разединения, които стават, той се подчинява. Дето има закон, има разумност.

* * *

Мозъкът отскоро е създаден и то изключително за физическия свят - той е най-крайният предел и най-висшето в природата, но центърът на човешкия живот не е в главата. Ако вземете човека и проточите ръцете и краката му, тогава ще търсите центъра - там е най-важното място на човека - близо до сърцето. Когато ти чувстваш, че ще ти се случи нещо, когато ти е тъжно или радостно, всичко става в този физически център. Тук в сърцето се намира духовното тяло, с което човек живее. Това физическо тяло, колкото и да го крепиш, все някой ден ще се простиш с него. В този си стремеж да го закрепиш това тяло ти не обръщаш внимание на духовното тяло.

* * *

За да бъде човек здрав, той трябва да изучава природата, понеже тя е постоянно дело на Бога. Вън от природата кажи-речи нищо не съществува. Съществува и друг свят, но между природата и този свят още не е образувана връзка и в нас не е образувана тази връзка. Пет сетива трябва да имаш, за да се ориентираш в този свят. За да влезеш в другия свят, трябва да имаш повече сетива, защото той коренно се различава от нашия. В онзи свят никога няма да намериш същество да си свива веждите, да си навежда главата надолу, да се прозява или да се намусва. Не можеш да видиш някой да си е навел главата надолу, на една или на друга страна, или да седи на стол, или да спи на гърба си, или по корем. В онзи свят съществата коренно се различават от нас.

* * *

Силата на човека седи в мозъка му, но животът му седи в сърцето. Знанието нищо не може да ни ползва, ако ние не можем да придобием живота.

* * *

Всички растения, всички плодове, всички скъпоценни камъни, метали, елементи са тясно свързани с човека и те крият в себе си известни сили, които човек трябва да знае как да ги използва. Тази природа, която сега се открива, това е едното й лице, това са отрицателните сили, които действат сега. Ние живеем в една природа, в която има смени: светлина и тъмнина, живот и смърт. В природата животът е непреривен процес и непреривен прогрес.

* * *

Онзи лекар, който ще те лекува, когато си болен, той трябва да има положително вещество, което е антипод на болестта, или да съдържа такъв магнетизъм, който може да лекува твоята болест. Има лекари, в присъствието на които ти може да оздравееш, а има и такива, в присъствието на които ще умреш.

Усещаш някакво напрежение в главата си, сякаш ще се пръсне. Как ще се лекуваш? Българите имат стари баби лекарки, които лекуват силното главоболие по следния начин: взема бабата съвсем прясно яйце и го блъсва в челото на болния, после измива челото от яйцето. Нищо особено, но бабата знае как да стори това, ако сам човек счупи яйце в челото си, няма да оздравее.

* * *

Всички растения и дървета могат да послужат и като храна, и като лекарство, но трябва да знаеш как и при какви условия. Най-първо се иска да знаеш закона на своята мисъл. Ако ти храниш една отрицателна мисъл или омраза към когото и да е, ти не можеш да бъдеш излекуван. Отрицателните мисли са лоши проводници на силите на живота. Ти за своето благо, за благото на своето тяло, за благото на своята душа, за благото на своя ум, сърце и органи трябва да отпъдиш всяка една лоша мисъл, която е лош проводник. Откакто ти намразиш някого, какви ли не болести ще те сполетят. Намразиш ли някого, тури го настрана. Замести го с някого, когото обичаш, за да стане проводник. Трябва да обикнеш някого, за да го излекуваш. Ще обикнеш някое лице, което никога не си обичал, нов непознат човек досега, нов елемент, който ще послужи за проводник, за да се излекуваш.

* * *

Деформиране става на краката, на ръцете, на очите, на лицето. Деформиране става на вътрешните органи; в мозъка. Защо? Щом зъбите почнат да се наяждат - развалят се, и един по един падат, венците вече не ги държат. Причините са преди всичко вътрешни. Между чувствата и стремежите има отношение. Вълнува те една малка, лоша мисъл. Това е зараза. Ако в един лош човек не можеш да намериш една добра черта, която да обичаш, тогава где е твоето знание? Радвай се и на лошия човек, това е равновесие. Нетърпелив си - ще поемаш храна, която съдържа метали, в малко количество, разбира се. Ще вземеш и малко храна, която съдържа киселини, ще ядеш и храни, които образуват основи, за да се образува едно съединение - сол, да станеш по-търпелив, ще правиш ред опити, докато стигнеш до тези храни, които ще са най-добри за теб. Ученият знае кои храни са полезни за него. Някой яде само сладкиши и сладки работи, но това е крайност. Друг пък не яде сладко - това също е крайност. Сладките храни правят човека мек, основа има повече. Киселите храни правят човека активен, но трябва да се образува между сладките и киселите сол, равновесие да има. Лютивите храни правят човека буен, решителен, смел, енергичен, гневлив. Важно е да мине храната в твоята мисъл и чувство. Ако ти, след като ядеш, не усещаш, че енергиите на влязлата храна не са изменили твоята мисъл, не са изменили твоите чувства, ти още нямаш основа.

 

Ако приемеш въздуха за основа, ти приемаш неговите елементи. Ако знаеш само как да приемеш въздуха и какво да изговаряш, когато дишаш, ще се ползваш много повече от това дишане. Когато Христос дойде при слепия, взе кал, плюна, намаза му очите и му каза: „Иди сега и се умий". Той отиде, уми се и прогледа. Но това беше Христос, разполагаше с наука, със знание, със сили. Слепият пожела и повярва, че може да му се отворят очите. 1/1 му се отвориха очите. Знанието на Христа трябва да имаме. И онази самоувереност на бабата, която след като е блъснала яйцето в челото на страдащия от главоболие, той, излизайки от нейния дом, да каже: „Мина ми. Не ме боли главата вече". Има хора, които само като духнат на лишея отгоре, и оздравява, изчезва. Или само плюнат на лишея и на другия ден го няма. Знаете ли какво нещо е плюнката? Защо постоянно плюем? Защото постоянно трябва да чистим мислите и чувствата си.

* * *

Щом започнат да осиромашават чувствата, косите почват да намаляват. Чувствата на човека са свързани с неговите коси. Интелигентността е свързана с гладкостта на лицето. Колкото лицето е по-гладко, толкова този човек е по-умен. Грубо ли е лицето, груб е умът. Косите груби ли са, дебели и остри, и чувствата са такива неотделани. Всяка линия, точка, размер, цвят на човешкото лице говорят за качества или недъзи, за вътрешния живот на човека. Някои линии са неподвижни - понеже съответните способности, съответните чувства не са започнали да функционират. Има линии, които са много подвижни. Когато хората са много чувствителни, близо около устата им има едно едва забележимо движение, едно мърдане на устните. Или когато някой е нервен,

има мърдане на лицето или свиване и разпущане на лицевите мускули.

* * *

Когато легнете навреме, тялото ви ще почива добре, а духът ви ще учи. А сега вие се въртите цяла нощ, на една или друга страна, спите неспокойно. Вечер ще лягате в точно определен час и сутрин ще ставате в точно определен час.

* *

Смешно е да се оставиш болен да те лекува.

* * *

Спането е като болест. Всеки, който спи много, е изложен на болести.

Земята според моите изчисления може прекрасно да изхранва и поддържа сто милиона души, два милиарда, но четири милиарда са много. Ако станат шест милиарда, ще стане шест пъти по-лошо.

* * *

Ако вие разбирате закона на светлината, вашите работи щяха да се оправят. Например виждате червен цвят, ако го динамизирате да стане активен, да го очоплите като един плод, ще потече от него благодатен сок, извор ще излезе. Но червеният цвят, ако дойде в дома ви, може да ви накара да плачете. Ако знаете как да го посрещнете, той ще бъде добър, ако го разберете и използвате както трябва, от него по-добър няма. В него има такива и толкова трептения, че хората могат чрез него да се домогнат до безсмъртие. Червеният цвят има едни трептения, които аз наричам ритмични трептения на безсмъртието. Но трябва да знаете точно времето на тяхното възприемане. Тези животворни лъчи идват точно навреме. Дойдат ли тези лъчи на слънцето, лъчите на безсмъртието, изложи се на тяхното действие. Понякога те произвеждат една обратна реакция и ти казваш: „Стига ми вече". Не, точно тогава ще останеш. Напуснеш ли с една секунда по-рано, болестта остава. Или пък обратно: една секунда само да стоиш повече под въздействието на тези лъчи, болестта пак остава. Навреме и съзнанието ти да присъства. В даден случай, когато тези вълни действат, а ти мислиш за други, странични работи, няма да ги възприемеш.

Умът да бъде концентриран, за нищо няма да мислиш, схванеш ли ги тия вълни, имаш всичкото богатство. Ако можеш да прекараш тия именно червени вълни над един мъртъв, веднага той ще стане. Това е наука, която Христос знаеше и разбираше и си служеше с нея. Той плюна, за да излекува слепия, но кога плюна? То не беше на пътя, на улицата, после той не остави това изкуство, занесе го със себе си. Ако сегашните лекари знаят така да плюят, чудеса щяха да правят, но не знаят.

* * *

Мъгла има, когато атмосферата е дисхармонична. Ако сте силни, ще разпръснете мъглата. Ако сте силни, ако имате знания сега, в един момент може да отворите небето - да просветне.

* * *

Като изучавате светлината на червените лъчи една година тъй както трябва, ще видите колко мощно и целебно е тяхното действие. Ще почувствате живата, безсмъртната природа чрез тези лъчи. Ако този хубав, ярък, червен цвят може да го видиш, никога няма да го забравиш. Бог е оставил една велика тайна в тия червени колебания, в тия чудни трептения. Има една есенция, затворена от хиляди години в този цвят и Бог очаква децата да бъдат досетливи и умни, че всеки да си вземе толкова благо от него, колкото му е необходимо. Ние почти я отминаваме тази светлина и постоянно викаме за помощ, викаме, че нямаме живот и умираме при голямото изобилие, което Бог праща. И така ще умираме още дълго време. Ще ходим горе да се учим, пак ще се връщаме, пак ще отиваме, ще се учим, ще се връщаме, докато в нас остане истинското познание за благата, които ни заобикалят.

* * *

Щом познаваш Бога, той ще те подложи на един опит: няма да ядеш от плода на познанието на доброто и злото. Ако не изпълниш закона, умираш. Ако познаеш Бога, Любовта, ще живееш, ако не Го познаеш, и ако не Го обичаш, ще умреш.

* * *

Всякога болестите се раждат от вметнати чужди вещества между мисълта и едно чувство или между едно чувство и една постъпка.

Често една мисъл поражда една болест, едно чувство поражда една болест или една постъпка поражда една болест. Правилен процес е да се отмахне тази мисъл (чувство, постъпка), която поражда болестта. Причината, като се премахне, и болестта ще си отиде.

* * *

Природата прави големи усилия, за да преустрои човешката глава, но не само костта. Костта не е фактор, но да се промени мозъчното вещество и силите, които функционират вътре. Също и черепът да се измени - това са постъпките на човека. Черепът е един отпечатък на безброй процеси, на хиляди векове, на хиляди поколения от миналото. Човешката глава не е още завършена. Много неща има, които ще се изменят. Идеален череп засега не съществува.

* * *

Свободни са само тези хора, които са се освободили от всички видове престъпления: умствени, духовни и физически. Според мен всеки човек, който се секне на улицата, е престъпник; който плюе, където му падне, е престъпник; който се криви, като ходи, който намигва, който киха, без да си сложи кърпа на устата, е престъпник.

Натоварените хора ходят прегърбени, свободните ходят изправени.

* * *

Ревматизмът трябва да се изхвърли из коленете; коремоболието трябва да се изхвърли из стомаха; болката в гърдите трябва да се изхвърли из дробовете; болката от главата също да се изхвърли. Как? Много лесно, ще отвориш вратата и ще кажеш: „Моля, излез навън на чист въздух, слънцето изгряло, няма повече да ви храня, досега бяхте говеда, хранех ви със слама, сега вън има трева. На този махна юларя, на онзи хомота, пратя ги в гората, аз ще остана сам да изчистя дома си. Идущата година ще си помисля дали да ви приема".

* * *

Има един начин, по който всички болести излизат, а той е, като кажеш на болестта: „Блажена си ти сестра, че си дошла в моя дом, в моя стомах. Блажена си, че си дошла в моята глава - и така тя ще изчезне". Ако не кажеш блажена, болееш няма да излезе.

* * *

Аз не съм виждал нито една болест да е дошла за зло. Всяка болест носи благословение. След всяко боледуване човек става по-благоразумен, по-досетлив, по-благороден, влиза в положението на другите хора.

* * *

В божественото време и пространство няма. При сегашния ред на нещата, ако се скрие божественият свят, всичко ще замре.

* * *

В живота има един велик студ. Недоволството, нещастието, това е студът в живота. Не 35 градуса, а 270 градуса.

* * *

Всяко падане, всяко подхлъзване, преждевременно остаряване в живота се дължи на една неправилна мисъл, на неправилни чувства и неправилни постъпки.

* * *

Ангелите, когато видят, че някой плаче, вземат едно шишенце от техните сълзи, че отиват в небето да ги разглеждат, да изследват тази водица, излязла от очите на хората. Те знаят причините защо е текъл този извор. Човек плаче и при нещастие, при болка, но плаче и при радост, от затрогване - също. Няма по-хубаво нещо да плачете, не да ревете. Плачът е нещо възвишено, благородно, ревът е крясък, грубост. Ако ти си израз на великото, ще плачеш. Всичкият прогрес на тази забавачница - живота, се дължи на сълзите, а не на рева. Престанат ли хората да плачат, стават жестоки. Култура има там, дето има влага, топлина, светлина.

* * *

Аз харесвам всяка мома, която се черви; харесвам повече онези, които се червисват, които се стремят да изглеждат хубави, които са спретнати, пъргави, къщата им е измазана. Вие сте неглиже, светските моми са стегнати, спретнати, докарани. _

* * *

Аз разполагам с неизчерпаемо богатство, но съм беден и болен. Какво значи това?

* * *

Всеки човек, който се удоволства, служи на злото, паденията едно след друго ще последват. След дълъг пост при отпостването ще се захраните първо с една четвъртинка от едно гроздено зърно, после с цяло гроздено зърно, после постепенно ще поемате лека и течна храна, докато дойдете до по-твърда и най-после ще се храните с обикновената си храна след около две седмици. Онези болести, които не се поддават на никакво лекуване, като проказа, сифилис и прочие, може с 30-35-дневен пост да се пречистят и да не остане нищо от тези болести. Гладът ще развие динамическа сила, така ще се спасите от тях.

* * *

Постът не може да се установи за всички еднакво. За всеки човек има специфичен начин. Всички хора не могат еднакво да постят. Защото на някой човек организмът не е във възходящо състояние, той не трябва да пости. Когато организмът е в низходящо състояние, трябва да си почине. Тогава е най-добрият пост, да се освободи от всички влияния. Когато човек страда, недоволен е, подозрителен е, той има негативно състояние. Неразположен ли си, волята ти е отслабнала. Страданията идват за тониране. Ако разбираш това, което те тонира, ти ще влезеш във връзка с всички ония разумни същества, които те заобикалят - те са невидими. Впрочем за всички, които виждат, няма невидими неща.

* * *

Въздухът е най-мощното, най-силното, най-разумното в света. И в него има такива мощни и едновременно толкова нежни духове на любовта. Тяхната любов е толкова силна, че не е за нас. Понякога те чрез слънчевите лъчи изпращат любовта си навън. Един лъч те огрява, милва, лекува, и ако не беше този въздух да ни пази, ние бихме се стопили от топлината на слънчевите лъчи.

* * *

Не казвайте, че сте грозни - хубави сте.

* * *

Смъртта е лишаване от граждански права. Смъртта е затвор, съществуваш в битието, но нямаш възможност да се проявиш.

Когато клончетата и листата на едно дърво почнат да боледуват, значи, че цялото дърво е болно. Когато един народ започне да боледува, така и цялото човечество може да боледува. Сега цялото човечество минава през една фаза, която е неизбежна. Причините са от далечното минало и ние не сме само причината за това. Че стават земетресения, и ние сме причината, но главните причини седят много по-далече и те са хиляди причини, за които не е позволено да се говори.

* * *

Черничевите дървета и сливовите, които се намират на гробищата и около гробищата, всмукват чрез корените си всички болестни състояния, които са преживели умрелите, и тези неща минават от клоните в листата и плодовете, затова е много опасно да се ядат от хората такива плодове.

* * *

Крематориумите така трябва да са построени, че да не излизат отровните, заразните газове навън във въздуха да го дишат хората. Според мен умрелите не трябва нито да се заравят, нито да се изгарят, а да се поставят под студ 270 градуса. Този студ ще бъде едно спасително средство. Колко зверове вътре ще останат.

По-безопасно е горенето, а при заравянето по-лесно се предава заразата. И единият, и другият метод нищо не допринасят - това са външни форми.

* * *

За да се продължи животът, необходимо е сегашните страдания да се намалят. Ние страдаме чрезмерно, с което разрушаваме своята нервна система.

* * *

Ако поддържаш доброто в себе си, ще бъдеш строен, здрав. Здравето на твоя стомах зависи от доброто ти. Здравето на твоите дробове зависи от твоята любов. Човек обича ли, никога не може да заболеят дробовете. Един човек, който е справедлив, той никога не може да загуби силата на ума си, да полудее, да се разстрои нервната система. Несправедлив ли си и ръцете ще заболеят.

* * *

Коремът може да те заболи от една неестествена храна; може да те заболи от прекръстосване на две неестествени желания на слънчевия възел, прекръстосване на две неестествени мисли. Ако чувствата действат, болките са много силни, ако мислите действат, може да пиеш малко топла вода и коремоболието ще мине, но болката може да премине в главата, да произведе някое напрежение в мозъка. Вземаш ли лекарства, болката може да утихне, да притъпи нервната система, но после болката ще се усили, като премине действието на лекарството. Затова, за да мине неразположението, ще измениш живота си. Да кажем, че си се разтревожил, че някой е имал да ти дава пари, но сега е отказал да ти ги върне. Какво ще правиш? Вземи тефтера си и зачеркни дълга на този човек в ума си. Подари му ги, щом не може да ти ги върне. Кажи: „Подарявам на този човек 10 000 лева, Господ да го благослови". Считай за щастие, че си могъл да подариш толкова пари на този човек.

Ако е богат, искай си парите, ако е беден, подари му ги.

* * *

Съвременните хора не знаят как да се ползват от златото. Нещастие е да го заравят в земята, да си служат с книжни пари. Златото трябва да се тури в обръщение.

* * *

В удоволствието живот няма.

* * *

Малко трябва да се яде, умерено, а не никак да не ядеш. Всеки един човек знае колко може да носи, да яде. Птиците, които нямат инструктори как, кога, какво и колко да ядат, нима не знаят как да ядат?

* * *

От дължината на слънчевите лъчи се заключава за силата на слънцето. Лъчите показват разумността на слънцето, с които то осветява земята. Слънцето е разумна сила, която Бог е поставил в пространството, направил го е да свети на земята.

* * *

Всичко в материалния свят е израз на една разумност, която седи зад материята.

* * *

Дължината на човека спрямо земята е перпендикулярна. Човек е перпендикуляр спрямо центъра на слънцето и на земята. Това показва неговата интелигентност. Дължината на тази елипса показва неговата разумност, а широчината показва неговата чувствителност. Животните се отличават по това от хората, че те имат повече чувства, отколкото им трябват. В човека има повече ум, отколкото му трябва. Между животните и човека трябва да има едно отношение, обмяна. Човек, като не знае как да направи тази обмяна, той започва да коли животните и да ги яде. На животните, като им липсва интелигентност, и те изяждат човека, значи взаимно става изяждането.

* * *

Обезсърчението е слабост.

* *

Болестта се дължи на чужда материя, на чужд живот, на по-нисш живот, който се е вмъкнал у нас. Той е паразит. Всичките болести, където и да са, в мускулите, в костите, в нервната система, в стомаха язвите - това са все живи същества, които изтеглят соковете на вашия живот, следователно трябва да се освободите от този нисш живот, да го турите на място, той няма право да живее у вас като паразит и греха аз го смятам в това отношение за един голям паразит, който бързо се размножава. С най-малкото докосване с мисъл, с чувство, с пипане, по който и да е начин, грехът се предава. Той е по-страшен от проказата, по- страшен от сифилиса.

* * *

Една от великите тайни е как да пипате носа си. Носът е станция, радио, ще го хващате леко, внимателно, а не да го дърпате, да го чоплите. Ще имате всичкото уважение към носа, като че се намирате пред някой владика, с благоговение ще погледнете на тази станция и ще кажете: „Моля да благоволите, имам да разрешавам сложен въпрос, какво трябва да се направи?" Ще туриш ръката на носа, ще я подържиш и няма да се мине много време ще дойде великата мисъл, ще ти светне в душата и ти ще си разрешиш въпроса. Няма смисъл от приятел на приятел да ходиш и търсиш съвет. Попитай носа си, защото той е свързан с твоя ум. Носът е много важно нещо, няма да го пипате грубо. Чрез носа Бог вдъхна дихание в човека. Чрез диханието човек стана жива душа. От носа зависи твоята интелигентност. Твоят нос е отражение на небето, като изгубиш носа си, изгубваш цялото небе. Носът е проекция на твоя ум, в него има голяма сила. Ако ти знаеш как да се отнасяш с него, ще станеш художник, поет, ще бъдеш силен. Като се молите, ще кажете: „Господи, благодаря Ти, че си ми дал нос". Ако имаш сбутан нос, ти си го развалил сам със своите мисли и чувства.

Сополите са филтър, през който минават всички нечистотии отвънка. Вие не оценявате носа си, не оценявате очите си - това огромно богатство, не оценявате вашето лице. Носът е цял университет. Университет, в който ценни работи се крият, а вие дори не усещате какво притежавате. Устата са израз на онова, което умът е създал, което мисленето е оформило. Високо напреднали същества се занимават с носа, устата, очите, ушите, брадата, челото. Челото е мъдрецът.

* * *

Червосвайте се, белосвайте се, но червилото свържете с любовта, а белилото свържете със светлината.

Не си добре - ще ядеш печен лук и печени картофи.

* * *

Питат ме защо ходя по планините. Аз ходя там, за да прочета какво е писано по планините, канарите, скалите, цяла архива има.

* * *

Само като се пипне косата, може да се познае какво представлява даден човек.

* * *

За създаването на човешката ръка са работили такива възвишени същества, каквито даже не подозирате. Те са я построили, начертали са линиите и формите, сложили са знаци. Ако вие знаете как да я миете тази ръка, как да я движите, какви упражнения да правите с нея, бихте имали големи резултати.

* * *

На скъперника пулсът е неравномерен; на гневливия и с развит разрушителен център пулсът му е нередовен като експлозия. Различно е числото на ударите в пулса при различните недостатъци в характера. Лекарите забелязват аномалиите в пулса, но не знаят истинските причини за нередовността в ударите на пулса. За всяка болест има една вътрешна причина. Да кажем, че някой се простудил. Може преди десет години той да е намразил някого. Това простудяване сега се дължи на някогашната омраза. Той дори е забравил това, но последствията сега се проявяват.

Има светлина и топлина, която не достига до земята, тя е толкова интензивна, че минава някой път през земята транзит. Някъде мрежата на земята не е толкова гъста, че от тази енергия изтича, и за тази енергия ние и понятие нямаме. Може за в бъдеще, когато тази мрежа ще бъде по-ситна, земята, като се сгъстява, образува нова мрежа, ще има тогава някакви радиоактивни сили, които сега се проявяват, но не ги знаем. По закона на аналогиите както земята се формира, така се формира и човешкият мозък. Човек трябва да създава такава ситна мрежа, в която да се разбива слънчевата енергия. Един светия, след като живее 20 години в пустинята, създава нещо в ума си, за да долавя неща, за които обикновените хора нямат хабер, понеже с тази ситна мрежа хваща слънчевата енергия и я туря на работа. Учените и светиите имат клетки да схващат енергията, скритата енергия на природата. Когато човек намери законите на своя ум, тогава ще изследва и други умове, които са в хармония с неговия. Ще ги изследва не само тук на земята, но ще проследи всичките звезди, защото във всяка звезда има едно същество, което е в съгласие с теб. В месечината има едно същество, в Марс, в Юпитер, във Венера, в Сатурн, в Нептун, в Уран, в Слънцето, в Сириус, във всички слънца и планети. Това са сто милиона слънца само в нашата галактика и на всяко слънце има по една душа, свързана с теб. Значи сто милиона души има, които си хармонират с тебе само от слънчевата система. Всеки ден пращат блага за тебе и чакат да се обадиш. Така че намират се десет-петнадесет милиарда същества от цялата Вселена да мислят за теб, пък ти си се отчаял, че няма кой да мисли за теб, или да те обича.

* * *

Най-хармоничният диск, който съществува в природата, това е дискът на слънцето. Формата на слънцето представлява един от най-хармоничните дискове.

Когато искате да внесете хармония в себе си, може да предизвикате формата на слънцето в съзнанието си, за да се образува и в съзнанието хармония. От звездите най-хармоничен диск има Сириус, после почти всичките звезди от първа величина, които са деветнадесет на брой. Меланхолични ли сте, мислете за тези звезди от първа величина, изучавайте ги.

* * *

Всяка една сила е в зависимост от една разумност.

* * *

Всички елементи, които ги има на земята, ги има и на слънцето, понеже земята, е излязла от слънцето, както и всички планети.

* * *

В орбитата на слънцето всичко се очиства, няма миризми, няма мръсотии, там всички неща са идеални и съществата са високоидейни.

* * *

За да оздравееш, ще повдигнеш мислите си, съзнанието си. Светлината има съзнание; тя е толкова реална, колкото си реален и ти.

Всеки един предмет си има етерен двойник. Не само човек, а и столът, на който седите, си има етерен двойник. Докато обичаме един предмет, той седи в невидимия свят, но ако сме разрушили този предмет с омраза, и предметът изчезва от небето. Когато образът на вашия син изчезне в небето, или на вашия приятел, съществата от невидимия свят знаят, че сте фалирали. Всеки един човек, когото вие обичате на земята, етерният му двойник седи горе. Ако намразите един човек, той престава да съществува за вас, той не съществува вече и там. По него те съдят за вашето състояние. Каквото правите, в небето е живо. Когото вие обичате, той е там, когото не обичате, няма го там.

* * *

Разумни същества живеят и между планетното пространство, дето материята е съвършено прозрачна. Най-разумните същества живеят в най-прозрачната материя, каквато е светлината, пък в гъстата материя на земята живеят по-нисши-същества. Най-разумните, най-напредналите същества, които са завършили своето развитие, живеят в етера, в празното пространство. Пространството не е празно.

 

* * *

Не можеш да туриш в гроба Живота, Духа. Духът не е нещо материално. И човек не е нещо материално. Тялото може да се зарови в гроб, но душата, духът - никога!

* * *

Засега злото седи в чрезмерното разплодяване. В 24 часа една микроба се разплодява с милиони - там е злото, там е нещастието. Силата на един народ не е в неговото размножаване, но в неговото безсмъртие. Който живее, да не умира.

* * *

Всички плодове, които вие ядете, ябълки, круши, сливи, череши са все ангелски синове и дъщери, изпратени на земята да се учат. Синовете на архангелите пък това са воловете, овцете, които вие храните и използвате.

* * *

Какво е човешката форма в сравнение с божествената? Тя е рабска, най-дребната, каквато можете да си представите.

* * *

Има нещо хубаво в човека, но то още не е проявено. Не е външната форма, която унижава човека. Вътрешното - мислите, чувствата, желанията, постъпките - унижават човека.

* * *

Всичко, което е създадено в природата, има дълбок смисъл. Понеже всичко е излязло от Бога, то има цена за разумния човек. Най-малките неща имат цена. Носът има такова значение, каквото има и целият човек. Окото, ухото- също.

* * *

За в бъдеще истинският лекар ще казва още преди 20-25 години по-рано на човека от какво ще боледува, та той да може да вземе мерки, да предотврати болестта.

* * *

За в бъдеще хората, преди да заболеят, ще плащат на лекари и ще се лекуват.

Главата на човека трябва да света отгоре, а не отстрани. В духовния свят никак не се позволява прозорците да бъдат отстрани, а само отгоре.

* * *

Хубавите мисли и хубавите желания и постъпки създават красивите форми у човека. Кривите и правите линии пак са вследствие на това какви мисли преобладават у човека.

* * *

Аз искам да стана богат, имам всички условия за това. Аз зная известни растения, които могат да лекуват всички болести, които съдържат в себе си жизнения еликсир, с помощта на който може да се продължи животът. Готов съм да кажа кои са тези растения, но лекарите веднага ще турят монопол на тях, затова оставам, като дойдат разумните хора, те да ги намерят и използват.

* * *

В онзи свят всички хора са радостни, весели, там не можете да намерите нито един човек намусен или замислен, няма да намерите нито един човек с подпухнали очи, нито със сплесната глава.

* * *

Който има развален стомах, да направи следното: да си купи две стомни и с тях да ходи за вода, с която да полива по 20-30 дръвчета, било в градината си, било в някоя близка гора.

Ако продължава да прави това една-две години, той абсолютно ще излекува стомаха си.

Който страда от сърце или кръвообращението не е правилно, на него препоръчвам следното: в продължение на една година, като ходи на разходки из планината, да почиства изворчета или малки рекички.

* * *

Който има слабо дишане и се страхува да не умре от туберкулоза, нека се качи на един планински връх и там да поседи известно време, особено когато духа вятър. Понякога вятърът може да ви обърне, да ви търкулне на земята, кажете: „Много хубаво е това, доволен съм, че вятърът ме обърна, нужни са ми падания и ставания, нужна ми е ловкост".

Изтъняването на устните е един признак за губене на условията, при които любовта може да се прояви. Не бива да се стискат устните, а да се оставят леко прилепнали една до друга, леко да се докосват.

* * *

Като гледате слънцето, не си свивайте очите, вие се страхувате да не ослепеете. Разбира се, че не трябва с часове да стои човек и да гледа слънцето с отворени очи, но доста-тъчно е за секунда-две да го погледне и после да си затвори очите. Като отваря и затваря очите си към слънцето, то ще въздейства на отрицателните мисли и чувства в човека. Слънчевата светлина действа добре върху човешкия мозък.

* * *

Не много остра, но не и много тъпа да е долната част на лицето. Брадата трябва да е леко заострена. От разумната воля зависи спасението на човека. Като видите един човек с хубаво, открито чело, с хубав нос, с хубава брада, ще знаете, че е добър. Силата на човека седи в неговата брада.

* * *

Растенията са по-големи майстори от хората в превръщането на слънчевата енергия в органическа материя. Затова има растения, които живеят по няколко хиляди години, а не като Матусал, син Енохов, живял 969 години, четири-пет-шест и повече пъти от него. Това, което растенията могат да го направят, и човек може да го направи.

* * *

В природата беднотия не съществува. Беднотията е измислено положение. Всеки организъм, създаден от природата, тя го е наградила с достатъчно богатство, за да живее. Ако човек знае как да спазва законите на природата, нито един нямаше да бъде беден.

* * *

Хора, които имат голямо количество електричество в себе си, космите и ноктите им стават твърди, тялото се изсушава и стават едни пропуквания в нервната система. Всяка промяна в природата има за цел да регулира енергиите. Космите и порите на кожата имат свойството да приемат влагата от въздуха и затова, когато атмосферата е пълна с влага, с магнетизъм, те използват тези сили от нея. Ако човек се остави спокойно на въздействието им, това привличане на магнетични сили става много лесно. Обаче, докато стане обмяната между електричеството и магнетизма, човек усеща едно напрежение в себе си, като че нещо се пука. Щом

отвън почне да вали, да гърми, у вас настава едно облекчение, което показва, че космите ви са приели достатъчно влага, която дава възможност на тези магнетични сили да влязат в организма ви. Тогава тялото дохожда до своето нормално състояние.

* * *

По-добре комините на вулканите да бъдат отворени, да не става неестествено подпушване. Ако спрем ветровете, ще дойдат циклони. Ако спрем дъжда, ще дойде потоп. Със своята мисъл хората предизвикаха едно време потопа. Те винаги са искали да се месят в работата на природата.

* * *

Златото е елемент, който пази равновесието в живота.

* * *

Когато човек не обича, огрубява. Мирише лошо, а миризмата - това е неговата грубост.

* * *

По-благословено нещо от страданието няма.

* * *

Жълтият цвят на очите показва, че чувствата са в анормално състояние, вследствие на това тия нисши чувства влияят върху черния дроб и той не функционира правилно. Вследствие на това те изпращат тази жълти на по цялото тяло, с което искат да кажат на господаря: „Господарю, твоите чувства не са нормални".

* * *

Цветовете в природата имат точно определено значение. Цветовете са образувани от разумния свят, идват от разумни същества. Цветът е една разумна проява за тези, които могат да четат и разбират. Колкото червеният цвят е по-ясен, почервен, толкова животът, любовта, жизнеността са от по-висока степен. Колкото този цвят е по-тъмен, мътен, неопределен, толкова горните качества са в по-слаба и по-нисша проява. Това може да се определи от свойствата на химическите съединения. Съединенията не образуват живота, те дават възможност животът да се прояви. Например вие може да проектирате слънчевите лъчи през една призма и да се образуват цветовете. Призмата не образува цветовете, тя само разлага светлината. Когато светлината минава през призмата, тя се ражда, разлага. Всеки един цвят в новото раждане на светлината взема обем в себе си, разпределя се гамата и всеки цвят, който се е разцъфтял, показва какво има скрито в него. Изложете болния човек на светлината и той ще оздравее. Всеки от вас трябва да има една голяма призма и през нея да гледа, да отделя този цвят, който му е нужен за лекуване. Лекува ли се човек с цветните лъчи на светлината, иска-не иска, ще оздравее.

* * *

Ако са жълти очите, разстроен е черният дроб, ако са мътни очите, разстроена е храносмилателната система. Има ли изгубване на жизнения кръг около очите, човек е в дисхармония със слънчевия възел. Жизненият кръг е свързан със слънчевия възел, астрологически е свързан и с кръга на слънцето.

* * *

Човек, който мрази, човек, който мисли зле за другите, не може да постигне това, което желае.

Ако разгледате човешкия мозък, вие ще видите, че от общия център излизат известни бели, криви линии към повърхността на човешката коруба. Тези бели нишки постоянно се нагърчват, те именно са енергията, през която минава тя. А сивото вещество, то е като зрънца, там се развива деятелността на тази енергия. От съразмерното развиване на тези нишки зависи каква е дължината. Ако вие удължавате или съкращавате една жичка, ще имате два различни резултата. Интелигентността и способностите се определят от тези нишки, от тези мозъчни зрънца. Човешката мисъл идва вън от физическия свят, от друг един свят. Ако разбирате закона, вие ще знаете как да оперирате с късите и дългите вълни. В най-добрите хора се образуват много такива красиви бели нишки и у гях се заражда висше съзнание. Тези хора са интелигентни, разбират нещата.

* * *

Природата, когато е искала да покаже, че един човек е добродетелен, тя е направила горната част на ухото широка, красиво закръглена, а пък на този, на когото ухото горе е заострено като на лисица, той е лукав и хитър като лисицата. Заострена ли е или като изядена долната част (месестата) на ухото, това говори за малък жизнен капитал. Стомахът не работи добре и те не живеят дълго. По-дълго и по-широко ли е ухото, човек дълго живее и бързо се възстановява от заболявания. От ухото зависи как ще се стимулира твоят мозък. Лицето е капиталът, който е даден от Бога в обръщение. Човешката ръка е капиталът, който дава приход.

Човек има брада, има нос, има палец. Отрежете палеца, носа и брадата на един човек и ще се получи едно животно. Хиляди същества са работили, за да образуват носа, брадата и палеца. Никога не крийте палеца си, отвън трябва да бъде и нагоре, и отгоре.

* * *

За външните рани викате лекар, а за вътрешните рани кого ще викате?

* * *

Всеки скъпоценен камък е един завършен материален акт в природата, една кондензирана мисъл, едно кондензирано чувство. Природата сама си ги кондензира. Тя има толкова излишни мисли, че някога ги прави материални, като ги кондензира. Учените могат от нематериалните работи да изваждат материални. В математиката, като умножите едно въображаемо число четири пъти само на себе си, то се превръща в материална единица.

* * *

Вие може да направите един малък кърпеж или една мазилка, но да измените формата на вашето тяло, това е невъзможно. Може и да се измени, но човек трябва да се занимава с някаква велика, отвлечена идея. Идеите хранят хората. Човек с една възвишена идея може да израсне повече, отколкото този, който се занимава с дребнава идея.

* * *

Нормален човек е този, който всякога яде умерено, без да му става тежко. Нормален човек е този, който диша

дълбоко и ритмично, без да се задушава. Нормален е този, който не знае какво е това главоболие, от нищо не се смущава и трезво мисли.

* * *

Болестите не ги е създал Бог, те са наше дело.

* * *

Ако гроздето се реже, по-малко ще ражда. След като хората почнаха да обрязват лозите, гроздето стана дребно.

* * *

Младият трябва да бъде здрав, а старият - да запази своето знание, и да не умира. Младият да не остарява.

* * *

Бог каза на човека: „Не разрешавай тайната на смъртта. В който ден ядеш от това дърво за познаване на доброто и злото, ще умреш, ще опиташ съвсем друг живот".

* * *

Най-главната причина за умирането на хората е тази, че не дишат правилно и хармонично.

* * *

Щом стане сблъсък между симпатичната нервна система и мозъчната нервна система, човек умира. Ако симпатичната нервна система вземе надмощие, човек има голям корем като буре, вратът му надебелява. Ако нервната система вземе надмощие (мозъчната), тогава този човек ще изсъхне, ще стане като пастърма, само мускули и кости, и умира от сухота.

* * *

Щом човек не диша правилно, и дъвкането не става

правилно, нито храносмилането, нито кръвообращението, нито мисленето, нито чувстването са правилни. Всичко е в дисхармония. Променен е ритмусът на живота.

* * *

Дишането - това е ключът, за да сте здрави. Онзи, който не може да диша правилно, нито Господа хвали, нито себе си, нито добро може да направи. В дишането е всичко.

* * *

Във въздуха има един нов елемент, който сега навлиза. Той е толкова лек, че навсякъде влиза и никъде не остава. В новото дишане ние ще възприемем този елемент. Чрез новото дишане алхимиците са тьрсили начин да удължат живота. При новото дишане трябва дълго време да задържаш въздуха и дълго да го издишваш.

* * *

Луната повдига водата на земята, тя прави приливите и отливите, тази сила не е механическа.

* * *

Среброто е емблема на месечината. Среброто има много лечебни свойства. Среброто убива много вредителни микроби. Ако някого го боли глава, да носи сребро. Среброто е проводник на очистителни сили и очистителни действия. Когато човек е нервен, да погледне малко месечината, тя ще му подейства благотворно, тя притегля отровите и отрицателните сили.

* * *

Златото е емблема на слънцето. В златото е скрито условието на новия живот, но това злато, което не е попаднало в ръцете на престъпници. Всеки от вас гледа да намери парче самородно злато и да го държи в себе си винаги.

* * *

Човек, който може да се въздържи, да обуздае чувствата си, да обуздае една лоша мисъл, да обуздае своя глас, той е силен човек.

* * *

Ако главата на човека не можеш да възпиташ, и целият човек ще остане невъзпитан.

* * *

Не е само това тялото, което виждате, има още тела, по-висши. Седем тела има човек. А според мен за далечното бъдеще ще бъдат дванадесет.

* * *

Черният дроб може да дойде в анормално състояние от голямо безпокойствие. Изгубил си 1000 лева, за какво ще се безпокоиш? Трябва да работиш, няма за какво да се безпокоиш, защото безпокойствието няма да ти върне парите.

* * *

Като пипнете някоя ръка, изпитвате нещо приятно от допира, а друга ръка дори с малкия пръст не желаете да пипнете. Ръкуването говори за характера на човека, това приятно или неприятно чувство, което изпитвате - също.

* * *

Щом се роди едно дете, може да се предскаже ще бъде ли то богато, или не, това се обуславя от златото, което е в неговата кръв. Във всяка кръв има по малко злато - то е само за поддържане на живота, то не е излишно. Дължина та на живота зависи от златото. Когато то се поквари като елемент, животът се съкращава. Това злато е органическо и ако имате едно малко количество излишно, което не служи за продължение на живота, то ще послужи за привличане на външното злато, ще създаде условие да бъдете богати.

* * *

1/1 растенията се привързват. Има случаи, когато някой дядо е садил ябълки или круша, или слива, той, като умре, и крушата си отива заедно с него. Ако някоя круша повече ражда, значи обича повече.

* * *

Съществува една раса, която сега направлява съдбините на цялото човечество, това са предците на човечеството. Тази раса е била преди още да е бил, да е съществувал човекът на земята. Всички кризи, всички пертурбации, които стават сега в природата, се дължат на тях. Цялата земя се преустройва. Те имат знания, те преустройват, те изменят човешките мозъци. Един ден вие ще се събудите други, с изменени мозъци.

* * *

Всички ваши мисли, чувства и действия, които сте произвели, се съхраняват в природата и в бъдеще от тях ще се създаде вашето тяло. Ти ще бъдеш за в бъдеще точно такъв, какъвто си мислел, каквото си чувствал и както си постъпвал.

* * *

Няма сила в света, която може да умъртви човешкия дух.

Във Вселената има общ пулс. Цялата слънчева система има общ пулс, който бие във всички същества. От туй сърце се регулира пулсът на всички живи същества. Някой път със своята мисъл ние можем да спрем пулса на нашето сърце. В Индия има факири, йоги, адепти, които могат да спират пулса на сърцето 1-2 дни и после със силата на волята пак го задвижват.

* *

Най-глупави и най-упорити са клетките на черния дроб. Те веднъж да не почнат да стачкуват, нямат милост към храносмилателната система, нито към нервната система, нито към кръвообращението.

* * *

Според мен всяка болест води началото си от задната част на мозъчната кора. Причината е малкият мозък. Причината е още по-далечна. Всякога, когато аз съм ликвидирал с една причина, мозъкът се лекува.

* * *

Когато стомахът ти е толкова болен, с какво ли не си го лекувал, че най-после се чудиш какво да правиш, аз ти казвам: ще посееш половин декар с жито и ще го обработиш.

Ще го посееш, ще го ожънеш, ще го очукаш и от туй жито ще направиш хляб, или ще направиш тархана (тра-хана), или пък жито ще свариш, и по три пъти на ден в продължение на десет дни ще ядеш без никакъв хляб и стомахът ти ще оздравее.

Днес вземат клетки от гърба и ги присаждат на носа. Тези клетки трябва да се развъждат отвън. Кожата да се образува, че тогава да се поправя, където е необходимо.

* * *

Земетресението е от грамадна полза на земята. При земетресението се развива такава грамадна енергия, че ако човек можеше да я използва, щяха за хиляди години хората да имат складирана енергия в огромни количества. Сега тази енергия отива в пространството.

* * *

Ако човек разбира строежа на своето тяло, той ще разбере строежа на цялата Вселена. Всички звезди, планети, слънца ги има в човека вътре, в миниатюр. Същите орбити, същите разстояния спазват.

Всички мъглявости и те съществуват в организма. Затова наричат човека микрокосмос.

* * *

Цялото растително царство е под контрола на ангелите. Цялото животинско царство е под контрола на още по-висши същества. Въздухът, който дишаш, е резултат на разумни същества, ако ти не си в съгласие, те ще те изхвърлят и ти не можеш да дишаш.

Ако съгрешиш против техния закон, ти ще умреш от белодробна туберкулоза. Ако ти не разбираш свойствата на течните вещества, ти ще умреш от глад. Ако ти не знаеш правилно да мислиш, ще стане втвърдяване на мозъка и ще страдаш от неврастения.

Когато ти дишаш, трябва да имаш най-хубаво разположение. Ако твоята душа е изпълнена със съмнения, подозрения, омраза към този, към онзи, ти се тровиш. Не, ти не дишаш правилно.

* * *

Зад всяка форма, зад всяко живо същество седи едно разумно същество, което ви изпитва как ще постъпите, ако дойдете при една грозна форма и там ви изпитва. С брадвата отсечете едно дърво, хич окото ви не мига - Господ ви опитва. Виждаш малка птичка, Бог и тук ви опитва, вие вдигнете пръчка и я убиете. Бог навсякъде ви опитва и Той само отбелязва. Всичко туй, което правите, ще ви го правят. А вие един ден ще се попитате защо са всичките страдания в живота ви, откъде са дошли.

* * *

Укажете каква и да е услуга на някое растение и то се привързва. Но хората не са се научили да обичат тези, които не ги обичат.

* * *

Всичко в природата е само твърда храна. Има течна храна, вода и мляко, тя е за децата. Всеки трябва да има здрави зъби, здрав ум и здраво сърце, да напусне меката храна и да почне с твърдата храна.

* * *

Болестта продължава често пъти живота.

* * *

Щом чувственият живот се намеси в умствения, веднага

умът става разсеян. Винаги е разсеян човек, когато обектите на чувствения свят са по-силни, привличат вниманието, човек се раздвоява и не може да мисли.

* * *

Има в човека една тайна сила и ако вие бихте знаели да боравите с нея, ще знаете къде има злато, сребро, скъпоценни камъни, ще отидете там, ще си вземете малко, няма какво да огъвате сухите корички хляб и да ходите със скъсани обувки.

* * *

За да не боледувате, дружете със здрави хора. Здравият човек се отличава с това, че от него излиза ухание както от някой плод, или като от някое цвете, като от роза, като от праскова. От здравия човек лъха свежест, подем, нещо приятно излъчва.

* * *

Болестта е резултат. Хората живеят при обикновени условия, защото използват само резултатите на миналото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...