Jump to content

4. ОТКЛОНЕНИЕ ОТ УЧИТЕЛЯ И ВЪЗКРЕСЕНИЕ В ХРИСТА


Recommended Posts

4. ОТКЛОНЕНИЕ ОТ УЧИТЕЛЯ И ВЪЗКРЕСЕНИЕ В ХРИСТА

ПРАВИЛНО УПОТРЕБЛЕНИЕ НА УМА , СЪРЦЕТО И ВОЛЯТА В ЖИВОТА . Беседа от Учителя , държана на 22 август . 1921 г. - В: Беседи , обяснения и упътвания от Учителя . Дадени на учениците от Всемирното Бяло братство , при срещата им в гр. Търново , през лятото 1921 г . [София .

1921 ]. С. 196-198

„Например, мнозина са казвали: „Аз от Учител нямам нужда, в мене говори Духът". Не е разбрал той. Духът , който говори в нас, е един и всякога в цялата вечност ще имаме нужда един от другиго . Който каже, че няма нужда от другиго, то е от лукаваго. Туй да го знаете, затова той няма нужда от Бога живаго, а онзи, който е роден от Бога, той ще има всякога нужда от другите, защото и в тях живее Бог. И ако вие се отклоните един ден от мене , вие ще пострадате , а не аз. Веднага ще почувствувате лишение от Бога и няма да може да говорите, ще изгубите вашето красноречие. Същият закон е и за мене, и за вас. Пазете се от това! Имате нужда от брата си и той от вас. Защо? - Защото и в двамата живее Господ, и трябва да слушате какво ви говори Господ, Когато кажеш някому: „нямам нужда от тебе", ти говориш против себе си. Когато брат ти каже: „нямам нужда от тебе", той говори против себе си. Когато кажем, че аз имам нужда от него, това показва, че той ми е брат на любовта и аз съм негов брат на любовта.

Туй е първото учение, което трябва да имате в сърцата, умовете, душите и волята си. Това е абсолютна истина, в която няма никакво изключение. Ще опитате това. Всичко туй ние правим в името на тази истина. Ако съм тук между вас, защо съм, защо е това? Някои казват: „аз нямам нужда от вас". Хубаво, аз ще си замина. Като нямат нужда от майката, тя умира. Мъжът като каже на жена си: „нямам нужда от тебе", тя умира. Като кажат на бащата, че нямат нужда от него, и той умира. Като кажат на сина, че нямат нужда от него, и той умира. Като кажете, че нямате нужда един от друг, всички ще умрете. А като кажем , че всинца имаме нужда един от друг , това е възкресение в Христа. Само така можем да обясним факта, защо Христос е слязъл от небето да помага на грешните. Защо е слязъл? Това е велика тайна. Ако Бог усеща нужда да слезе в другите, колко повече ние.

Тъй щото ще знаете, че всеки има нужда един от друг, но няма да бъдете натрапничави. Всичко по любов ще стане. Няма защо аз да дойда, да те хвана за гушата, да кажа: „аз те обичам". Няма защо, то се знае. Ако аз те обичам, какво ще направя? - Като ми дойдеш на гости, ще намериш готова трапеза, ще ти дам да се измиеш, ще ти дам кърпа да се изтриеш, ще те разведа из градините си, из нивите си, и целувки ще има, и милувки ще има. Това са целувки и милувки. Като не те обичам, градини няма да има, трапеза няма да има, ще те питам колко време ще стоиш, къде ще отиваш, имаш ли стая, и ще ти кажа, че нямам време да те разхождам. Е, това любов ли е? Когато се работи с любов, вратата навсякъде са отворени и ще има блага; когато няма любов, ще се намерим в едно грешно състояние от всички страни.

И тъй, сега ще отворим сърцата си, умовете си и душите си по един правилен начин, за да може този велик закон да се прояви и да създаде по възможност една по-благоприятна хармония."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...