Jump to content

Recommended Posts

1933-1934 година

От книгите:

Ново разбиране за връзката в живота.

Вечният порядък.

Двата процеса в живота.

Постижимото.

Великото в живота.

Часът на любовта.

Учение и работа

Всеки, който яде мухлясал хляб, е глупав. Най-хубавото ще ядеш.

С най-хубави дрехи ще се обличаш.

* * *

Никога не позволявай на една мисъл, на едно чувство или на една постъпка да ти размътят ума, живота и сърцето.

* * *

Онези, които възприемат и прилагат Божията Любов, ще се подмладят.

* * *

Хубаво е да имате копринени пердета на прозорците, но още по-хубаво е да нямате пердета.

* * *

Разтривката на болния крак не е в силата, но в раздвижването на кръвта, за да може силите на живота да минават през болното място.

Ако чрез разтривката болката мине, тя е на място и обратно.

* * *

Малкото ядене действа лечебно.

* * *

В никакъв случай не пий мътна или застояла вода. Може от десет километра да я носиш, но да е чиста. Никога не вземай пари, за които някой е пожертвал живота си. Никога не се жени за жена, която е убийца. Никога не свързвай приятелство със слуга, който е крадял от господаря си.

* * *

Нашето благо седи в това, че много същества не живеят за себе си, а живеят за нас.

* * *

Неразположен ли си, не се ръкувай. В ръкуването трябва да дадеш нещо и да приемеш нещо.

* * *

Болестта по наследство не може да се предаде.

* * *

Слънцето сега дава повече енергия на земята, отколкото преди две хиляди години. И след две хиляди ще дава още повече.

* * *

Венозната кръв носи големи нечистотии, които се набират по капилярните съдове и по причина на по-малко артериална кръв остаряват хората. В старите хора преобладава венозната кръв и затова те са все болнави. Ако в човека имаше повече артериална кръв, той би живял и 120, и 500 години. Ние косвено се уморяваме чрез яденето.

* * *

Добро ядене е, когато храната може да се асимилира напълно и тази материя да се тури всичката на работа, да няма никакви излишъци. Излишъците внасят отрова. Същото се отнася и до човешките мисли и чувства.

Мислите ли, че един адепт, който разбира законите, могат да го обесят? Той ще суспендира дишането си за 10-15 дни, приятелите му ще го изровят от гроба, ще го поразтрият и той ще си живее пак.

Десет пъти да го обесят и десетте пъти ще оживява.

* * *

Ако майката като бременна постоянно се безпокои, тревожи, страхува, ще осакати или умори детето си.

* * *

Човек не може да си помогне отвън, ако отвътре не си помогне.

* * *

И без разтривки могат да се наместят счупените кости на крака ви. Един майстор знае как да ги намести, той разполага с магическа сила. Как железните стърготини се привличат от магнита? Как стават костите в утробата на майката? Майката работи със своята мисъл, а детето се подчинява.

* * *

Всичко е възможно само тогава, когато живеем в Бога и Бог живее в нас. Това е тайната на живота.

* * *

В царството Божие грозни не приемат, куци не приемат, с един крак, с една ръка, с едно око не приемат. Който кашля, също не приемат, с болни уши не приемат, който си свива веждите и се мръщи - не приемат, който се почесва - също. Всички те ще стоят вън от царството Божие. Вие трябва да сте господари на тялото си, да не боледувате. Ако

ви боли крак, ръка, корем и т.н., ако допускате всички тези духове да ви мъчат, не може да ги изпъдите вън, вие не сте господари на тялото си.

* * *

Лошите духове, които са те обсебили, могат да излязат с пост, молитва, сила и знание.

* * *

Ако ви се разтупа неравномерно сърцето, сложете си ръката върху него и се помолете.

Да знаеш къде и как да се пипнеш е цяла наука. Всяко побутване на пръстите, ръцете или на разни места по тялото има своето значение. Ще вземеш чиста, бяла кърпа и ще избършеш всеки пръст, като почнеш от показалеца на лявата ръка, после Сатурновия, после Слънчевия, Меркуриевия, после палеца. След това с лявата ръка ще избършеш пръстите на дясната ръка, всеки пръст е свързан с орган от тялото.

Вие сте богат, хамбарът ви е пълен с жито, но имате язва в стомаха. Вие сте учен, свършили сте четири факултета, но дробовете ви са болни и т.н. - всичко може да сте, но нервната ви система е разстроена. Значи на вас ви трябва крепко здраве, за да служите на Бога, всичко друго е товар.

* * *

Всички магове в древността са носили тояги от леска в ръката си.

* * *

Когато сте на път, а се задава тъмен облак, или пък задуха силен вятър, ще се обърнете към онези същества,

които ръководят облаците или вятъра, с молба да отбият течението, да спрат дъжда, напишете им писмо, послужете си с вашата магическа тояжка.

* * *

Някой в салона кашля. Вместо да нервничите, съсредоточете вашата мисъл към този, който кашля да му мине и след една минута кашлицата ще престане.

* * *

Човек, който се удоволства, ще го намерят всички смущения.

* * *

Всяка душа, която слиза от невидимия свят, с нея слизат близки души, които се въплътяват заедно с нея, за да не е самотна.

* * *

Всяко желание, което носи скръб, всяка мисъл, която носи скръб, и всяка постъпка, която носи скръб, не са чисти.

* * *

Плачът е мощна сила, която разтопява нещата и освобождава. Не да плачете за материални работи. Аз ви говоря за онзи вътрешен, мистичен плач. Няма защо да човъркате раните си. Раната може само да се почисти и превърже.

* * *

Смейте се, за да се лекувате; смейте се на себе си и на всичко гледайте весело. Смехът е здраве и почивка.

* * *

Когато човек търси истината, не трябва да има никакъв страх.

Боли те корем, защото не си свършил добре работата си. Боли те главата, защото не си свършил добре работата си. Също, за да няма болки, храната трябва да е сдъвкана и смляна много добре.

* * *

Човек умира, понеже къщата му е направена от кал. Неразположен е духом, понеже всичко е от кал.

* *

Един човек не може да бъде силен, ако не знае да обича. Ако не знаете да дишате, не може да постигнете нищо.

* * *

Сърцето има три пулса. Само първият пулс на сърцето знаят хората; другите два не знаят. Има три вида дишане, обикновено, което е свързано с първия пулс, което е чисто физическо. За другите два сега няма да ви говоря, защото то е все едно на рибите да обяснявам, че има свят извън водата, където хората живеят свободно, че има въздух, в който птиците летят. Каквото и да им разправям, те нито ще ме разберат, нито са пригодени за друг живот.

* * *

Всяка болест може да се лекува, ако човек знае да диша и ако обича.

* * *

За лекуването, ако платиш, болест си отива. Вие сте много скържави. Искате някой да ви лекува, но ако може така да мине. Без плащане бавно минава.

Поправете вашите минали погрешки, внесете доброто в себе си - това е начинът за усилване на дишането.

* * *

Ревматизмът може да се лекува с пълен пост - въздържане от храна и лоши мисли; да забравите външния свят; ще се молите да излязат тези духове.

Човек трябва да бъде силен, да бъде в състояние да заповяда на духовете и да не се обезсърчава. Гладувал е три-четири дни, няма какво да се обезсърчава, няма да умре. Ама дошли лекари и са ви казали, че ще умрете, но вие ще кажете: „Няма да умра, здрав ще бъда". И няма да умрете. Важното е да вярвате.

* * *

Вижте какво прави факирът: разреже си ръката, тури си другата ръка отгоре, концентрира ума си и чрез закона на вярата след няколко минути всичко е заздравяло. Разпори си корема, събере го после, тури ръцете си, концентрира се и след двадесет минути коремът заздравява. Той е правил хиляди опити и знае законите, че много неща могат да станат само когато човек знае как да ги направи.

* * *

С положителни мисли ще правите опит да се лекувате.

* * *

Ако ви боли корем, всяка сутрин ще изпивате по една супена лъжица зехтин, ще пиете гореща вода, ще дъвчете много добре. Коремът ви боли, защото сте нервен, сприхав; между чувствата и мислите има дисонанс. Зехтинът поглъща всичките киселини от нервната система и много лесно се трансформира състоянието.

* * *

Като умират, хората се страхуват от митническата станция. Това, което са придобили от този свят, ще си го вземат тези, които са им го дали. Това именно безпокои хората, че ще останат с празни ръце.

* * *

Раните на сърцето могат да се лекуват, като сложите върха на пръста точно там, където ви боли, но много нежно, много деликатно трябва да пипнете. На сърцето много нежно трябва да се говори и да се пипа много нежно.

* * *

Молитвата е за улеснение, за да не загубите живота, който имате в тялото. Молитвата е за да не загубите чувството, което имате в сърцето, мисълта, която имате във вашия ум. Молитвата е подкрепа.

Защо някой не може да върви право? Защото е сляп, спъва се.

* * *

За всичките си недъзи ние търсим външни причини, търсим ги там, където ги няма, и мислим понякога, че сме намерили последствията, значи, че и причините можем да намерим. Но ние, ако намерим причините, ще се оправим, няма да има слепота, глухота, изкривяване и какво ли не.

* * *

Човек е изпратен на земята да се очисти, а ще се очи* ти, като учи.

Здравето ти е обусловено от слънцето.

* * *

Като дойде грехът, ще затвориш вратата си, ще затвориш и устата си и ще мълчиш като риба.

* * *

От въздуха, който дишаш, може да извадиш всичко.

* * *

Голям товар няма да носите. Никакъв товар! Никакви раници! По възможност, като тръгнете на път, да няма нищо на гърба ви. Само ще си носите в ръката една магическа тояжка.

* * *

Едно малко парче месо може да те опропасти за цял живот.

* * *

На кого от вас устата не мирише, кажете ми? Ще си чистите устата и зъбите постоянно, и по десет пъти на ден пак е малко да ги миете.

* * *

Церът срещу всички нечисти духове и микроби е чистата кръв. Ще държите гладни тези микроби. Никакви нечисти мисли и чувства да нямате, всяка нечистота ще изхвърлите навън, защото всяка нечистота е храна за тях. Лошите мисли, чувства и постъпки са храна за тях.

* * *

Искаш да станеш виден поет, искаш да станеш най-богатият човек, искаш да станеш най-силният, най-хубавият,

най-ученият, всички тези мисли за нещо голямо, велико, за външен блясък и придобивки, за показ, изпращат живота навън, кръвта - хубавото в тебе, изтича навън. Тези състояния - да имате това-онова, ще изпъдите навън.

* * *

Плодната храна не само по отношение на физическия, но и на духовния свят е най-хубавата храна. Една храна, която може да се сее, да се засажда, да се увеличава, е естествена храна. Крушата и ябълката, след като ги изядеш, можеш да посееш семките и те ще ви дадат плод сто-кратно. А божествената храна сама по себе си расте и се увеличава. Всяко Слово, което се увеличава в тебе, е Божествено. Ако вие у вас имате една мисъл, която не расте и не се развива, оставете я настрана. Същото се отнася и до желанието и до постъпката, щом не растат и не се развиват, пазете се от тях.

* * *

Нечистите духове ще идват постоянно, но ти не трябва да ги допускаш да влизат у тебе, да размътват твоя свят. Вън да стоят.

* * *

Човек страда от малко светлина и от липса на пластичност.

* * *

Жените се стягат, за да имат тънко кръстче, но при това стягане храносмилането не става правилно, натискат се клетките. Няма защо да се стягат по този начин, малко да ядат, това е нужно.

Яжте пресен хляб. Обичайте ближните си. Ако ви дадат един хляб да го ядете, разделете го на три и изяжте само една трета, другото оставете на този, който ви го е дал.

* * *

Колкото по-добре са организирани и наредени мислите на човека, чувствата и постъпките му, толкова той е по-красив. За да станат очите ти красиви, ти първо трябва да работиш върху своето чело, за да видоизмениш очите. Очите отслабват първо, защото не си им господар, не умееш да ги управляваш, и второ, възприемаш много, а даваш малко или нищо. Така започва остаряването. Ако давате повече, отколкото вземате, ще се подмладите.

* * *

Маймуните не са животни, те са изостанали хора от човешката еволюция, не спадат към животинското царство.

* * *

Щом Любовта, Мъдрост и Истината ги няма в един човек, там влизат злите духове да живеят. Не може ли да търпи някого, някой е влязъл в него. Има два вида духове, които работят с човешката личност, и вие по никой начин не може да се освободите от тяхното влияние - лошият дух и добрият дух.

* * *

Сиромашия, богатство, падения, грях - всички тези работи трябва да ги минете, това е кал и няма човек, който да не опита тази кал, или тази кал поне да е по-малко, а не да загазите в нея, че да не може да се измъкнете от нея.

Ако не давате, вие не може да се чистите.

* * *

Ако не давате, не може да растете.

* * *

Сърцето трябва да бие еднакво и при добрия, и при лошия човек.

* * *

Съвършеният живот е лишен от утайки и обикновеният трябва да се освободи от утайките, защото те го спъват. 1/1 не само да се освободи, но и на всяка утайка да й намери място.

* * *

Пчелата е събрала мед от хиляди цветя; тя не е направила меда, но цветята направиха меда, но има нещо в природата по-далече от цветята. Медът съществува извън цветята, сладкото в природата не го създават цветята, те го вземат от природата.

* * *

Здравйят организъм от една проста храна ще извади нещо хубаво. Пищната храна не е здравословна. Една коричка хляб с чиста водица е нещо далеч по-хубаво от всичките яденета и ликьори, които са причина за много болести на днешния век.

* * *

Ако ти дадат една баница, отрежи си едно мъничко парченце и толкова.

* * *

Невъзможно е човек да е Син Божий и да е болен.

Растителното царство ми казва: „По нашия живот съди за господаря ни". Какъвто е господарят, такива са и растенията, такива са и неговите домашни животни.

* * *

Щом се привързваш, грехът е неизбежен. Обичай всички в света, без да се привързваш.

* * *

Да си близнеш лютиво за цяр може, за треска може, но ако мислиш, че след като ядеш люто, човек ще станеш, празна работа е.

* * *

Силата на човешкия живот е в топлината на неговата любов. Ако твоята топлина е силна, твоите отрицателни мисли, които те мъчат, ще изгорят.

* * *

В лъжата няма свобода. В лъжата всякога има смърт.

* * *

Някой е сляп, глух, ням, защото в миналия живот е говорил лъжи.

* * *

Прозорците на къщите ви трябва да бъдат два метра и половина широки.

* * *

За да е правилно храносмилането, пулсът на сърцето трябва да е в хармония с пулса на природата. Неправилният пулс идва от неправилно храносмилане най-често.

Всички хора не бива да се женят. Нечисти хора не бива да се женят. Комуто кръвта е нечиста, не бива да се жени.

* * *

Храната, която приемате, да има ухание.

* * *

Кръвта не може да се пречисти, ако не дишате правилно, а в нечистата кръв се образуват утайки и вредни организми.

* *

Истински цяр за всички болести е дишането на чист въздух. От този цяр най-много може да си вземете сутрин. Въздухът се контролира от същества с най-висока разумност.

* * *

Малко прана - слаба памет.

* * *

Не дишате ли правилно, ще сънувате страшни сънища, че ви гонят свирепи животни, че ви гонят неприятели, че се движите в тьмнина и прочее.

* * *

Едно болнаво поколение, което не диша дълбоко, ще създаде още по-хилаво поколение.

* * *

Съществуват няколко извора - еликсири на живота, и ако човек пие от тях, ще се подмлади. Разумните хора имат нюх и знаят къде се намират тези извори - те изменят своето място, не извират от едно и също място.

Смятайте за абсолютно задължително всяка вечер да си измивате краката, да ги помилвате, да им благодарите, че

цял ден са ви били в услуга. Не позволявайте на теляци да ви мият краката, само майката може да мие краката на детето си и то, докато е малко.

* * *

Болен си. Никой не може да ти помогне. И най-способните лекари не могат да ти помогнат. Тогава ще си кажеш: „Има нещо по-силно от лекарите, аз ще живея, имам още работа, която трябва да се свърши. Искам да живея". И ще живееш.

* * *

Нашият гръбнак е отклонен от своята посока на 23 градуса, от земния диаметър е отклонен с 23 градуса. Оттам идват много от нещастията ни.

* * *

Синът и дъщерята не могат лесно да се освободят от внушенията и състоянията на майка си, които тя е имала през време на зачеването им, през време на бременността и няколко месеца след раждането им. Тези три периода са много важни.

* * *

Клетките на стомаха са много умни - не може да ги залъгвате с каквато и да е храна.

* * *

Дългите коси дават повече магнетизъм. Хора с къси коси са по-груби, по-сприхави, електрични. Косите са проводници и на електричество, те са цял трансформатор. Излишното електричество от мозъка трябва да мине през космите и да се предаде през космите навън. Чрез космите става предаване и приемане на електричество и когато то не върви

правилно, тогава се осакатява нервната система. Който е много нервен, да си мокри косите поне по три пъти на ден, защото водата е добър проводник на електричеството. С мокренето и вмесването поне малко ще си помогнете. Нервният, избухливият е подпушил своите чувства и насъбралата се динамичност може да се смекчи с водата. Водата ще употребите като палиативно средство, за да си помогнете. Водата трябва да е по възможност най-чиста.

* * *

Както с допиране на ръцете може да ви помогне този, който ви обича, така и с духане може. Майката, като духне три-четири пъти по лицето на детето, и всичко ще мине.

* * *

Най-големият лекар е вътре у вас. Като заболеете, ще кажете: „Аз ще оздравея. Досега нищо не съм направил, сега трябва да живея, за да направя това, което съм изоставил".

* * *

Мозъкът е същността, с която работим. Безпокоим се, че нямаме ниви, пък Господ такава нива ни е дал от килограм и половина материя, която нива чака обработване. След хиляди години човешкият мозък едва ли ще е много тежък, но ще бъде безсмъртен, няма да умира и човек ще може да носи своето богатство навсякъде. Привлекателната сила на мозъка ще се увеличава. Колкото повече остарява човек, толкова по-умен ще бъде, няма да забравя както сега.

* * *

От престъпник никога нищо не вземайте. Колкото и да сте гладен, хвърлете това, което ви е дал.

Ако обонянието ви е развито добре, ще видите какъв смрад излиза от един лош човек.

* * *

Един ден зъбите ще се култивират и ще растат, както на нивата бобът и царевицата, както краставиците растат. Зъболекарят ще извади болните зъби и ще постави новите, те веднага ще се захванат. В бъдеще и очи, и пръсти ще могат да се посаждат. Ще има лекари специалисти, които ще ви слагат нова кожа, млада, след като съблече старата като овехтяла дреха, ще ви облече в нова, всички бръчки ще изчезнат.

* * *

Ако някой от вас е нещастен, нека измие добре два пръста от ръката си и да бръкне с тях в устата си, да ги постави над езика и да го намагнетизира добре отгоре, за да се махнат нечистите думи, които са полепнали отгоре. Ако тези лоши думи не излязат, ще измиете и трите си пръсти, после четирите, докато и цялата ръка не влезе вътре да намагнетизира езика ви, така да го изчистите този език, че никога вече оттам да не излезе лоша дума.

* * *

Това, което човек постоянно мисли, ще дойде до главата му, и това, което постоянно отрича, или това, от което постоянно се страхува, и то ще дойде. Каквото мислите, това ще стане.

Ако човек допуска отрицателни мисли в ума си, около него ще се образува една аура от отрицателни мисли и тежки състояния.

Лакомията е голямо нещастие.

* * *

Има растения, които цъфтят на хиляда години, а узряват едва в две хиляди години един път. На такива дървета има плодове, които седят от всичките минали епохи. Ако разбирате законите на развитието на тези дървета, ще видите, че в тях се намират онези елементи на живота - жизненият еликсир, който алхимиците са търсили. Само в тези растения се намира този елемент на живота. Учени търсят начин да превърнат желязото в злато, всички неблагородни метали да ги превърнат в благородни, за в бъдеще и това може да стане.

* * *

Всяка храна, която събужда в тебе хубави мисли, чувства, е здравословна и лекува.

* * *

Бръчките на лицето показват, че си минал през големи страдания, през голяма суша.

* * *

Старост не е нищо друго освен задръстване на кръвоносните съдове, а артериалната и венозна системи са задръстени с кал - утайки, които трябва да се премахнат. Ако човек може да пречисти всички тези гръбички, всички капилярни съдове, да може да тече кръвта правилно, той ще се подмлади. Вследствие на тази кал идва болестта атеросклероза, т.е. втвърдяване на кръвоносните съдове. При това положение артериите губят своята пластичност и

подвижност. На онези от вас, които са готови, ще им дам един опит за лекуване. Никога не дръжте в ума си грозни и болни образи, ако искате да очистите вашата артериална система. Всеки ден ще търсите здрави, стройни, подвижни, спретнати хора и с тях ще се свързвате. Под здрави не разбирам червендалести, но хора с приятен вид, с благородни характери, вежливи, с хубава краска на лицето. Човек дружи ли само с възрастни хора, с болни и недъгави, мисли ли само за старостта си, ще изгуби своите жизнени сили. При стария човек бързината на трептенията на неговото тяло се намалява, вследствие на което то изгубва своята сила и бързина в движенията на неговите частици. Ако тази бързина се върне в артериите, те ще се освободят от натрупалата се в тях кал. Чесънът е добро средство, защото увеличава вибрациите на организма. Когато ходите в планината, подпрете се на някое дърво, здраво, изправено. Дървото ще внесе във вашия организъм известен род енергии, които могат да пречистят кръвоносната ви система. Също духовният живот е сила, с която може да се обнови тялото, както и нервната система. По този начин всеки ден може да се обновявате.

* * *

Мъжът е проводник, среда за жената; чрез мъжа от природата ще минат такива сили, които са необходими за здравето, за сърцето и ума на жената. По същия начин и жената е необходима за мъжа.

* * *

Човешкото тяло е красиво и незаменимо - най-хубавият и чуден храм, най-чудната Вселена.

Мъжът и жената са два полюса, но живеят заедно в едно тяло. Лявата страна е женска, тя господарува в лявото полушарие. Жената дава директивата, а мъжът изпълнява. Дясната ръка е на мъжа, на ума, но женският полюс управлява света.

* * *

Ако е за предпочитане, по-добре е да се изяде една кокошка печена, отколкото да се изпие едно кило вино. По-рано, в първичния живот, хората не са били месоядци. Щом природата е допуснала месната храна, тя е имала някаква крайна цел, някакъв замисъл, но ние влизаме в една нова фаза, в която не е позволено вече да ядем месо. Всички животни и птици носят сега в себе си зараза. Много от болестите и главно неврастенията се дължат на прекалената употреба на месо. Житото, царевицата, овесът, оризът и всички зърнени храни заместват по сила, жизненост и качества месото, без да съдържат отровите му. А плодовете са най-прекрасната храна за съвременния човек.

* * *

При сегашното развитие дъщерите и синовете наследяват ума на майката и характера на бащата.

* * *

Без топлина, без светлина, без живот и движения няма растене и развитие.

* * *

Вследствие на вътрешните психически стълкновения в човека се явяват ред болести. Мъжът се плаши и жената се

плаши, настръхнали им косите, не могат да се споразумеят. Тогава жената ще отиде при някоя своя приятелка, която е смела, разумна, добра и магнетична и ще я накара да положи ръката си отстрана на главата й. Няма да се мине и половин час и всичко ще утихне, ще се развесели жената и успокои. Мъжът да отиде при своя приятел, ако е разположен, магнетичен, да тури ръцете си отстрани на главата му. За това акордиране да си платят. За да трансформираш чуждите състояния, да > изгонваш страха, да възстановяваш вярата, смелостта, това да не би да е лесно? Затова трябва да се заплаща.

* * *

Чрезмерната работа е толкова опасна, както и мързелът. Не си преуморявайте тялото. Хората ядат по три четири пъти на ден и за всяко ядене стомахът трябва да мели тази храна по четири часа, това значи, че той работи по 12 часа. Стомахът трябва да работи по три часа най-много. Само добрият, умният човек може да бъде здрав и добър господар, само той знае как и колко да работи и как и колко да почива. Има нещо много хубаво в почивката. Сега хората така се изтощават от работа, че с нищо не могат да си набавят тази изгубена енергия. Не е само въпросът хората да имат хигиенични жилища, храна, дрехи, материални блага, но трябва да има и почивка.

* * *

Младите майки раждат глупави деца, а младите бащи -сприхави деца.

Вие не знаете, че има сили, които могат да ви деградират, ако не вървите според законите на природата.

* * *

Според законите на природата, ако първо се роди момче, после трябва да се роди момиче, после пак момче, пак момиче. Този закон се отнася и до мислите и до чувствата: едно добро чувство - една добра мисъл, после се повтаря.

* * *

Ние не можем да извратим законите на природата и не можем да ги суспендираме. Каквото и да правим, не можем да изменим своето естество и в края на краищата ще дойдем до положение да се съгласим с онези директиви, които природата налага и изисква от нас, понеже всеки закон, всяко правило в природата е опитано и проверено.

* * *

Припадането показва, че някой има голяма скръб, и за да не чувства скръбта си, поставят го в положение да изгуби съзнанието си.

* * *

Щом човек се зарази, това показва, че неговата светлина не е толкова голяма и силна, или неговата кръв не е толкова чиста. Заразата се явява там, където има тъмни места. Здравето на човека във физическо, духовно или умствено отношение зависи от светлината, която гори в него, от неговия светилник. Умът може да се помрачи, а тялото боледува. Всеки човек, който е алчен за богатство, той вече има помрачен ум. Всеки човек, който е користолюбив, който

завижда, който се страхува, има помрачен ум.

* * *

Ако душата на човека е пълна с божествената, разумната Любов, той не може да изгуби светлината на своя ум.

* * *

Индусите знаят, че човек се преражда много пъти, но европеецът не може да си представи как така човек, който е умрял, ще дойде пак на земята. То е все едно да мисли, че като се разруши къщата, всичко се свършва. Може да се разруши една или друга къща, но онзи, който е направил къщата, той остава, неговата къща е свързана с него, неговият живот не зависи изцяло от тази къща. Временно само зависи, не изцяло.

* * *

Силата на човека седи в неговата мисъл.

* * *

Ако хората наистина са убедени, че няма душа и че човек умира и с него всичко се свършва, защо студентите ходят всяка година на връх Вола, на мястото, където Христо Ботев е убит, да споменават паметта му, да слагат венци на гроба му, да държат речи? Нали той не съществува? Защо трябва да честват памепа на човек, който не съществува? Не, Ботев е един дух, една душа, който и сега живее и работи. Ботев сега работи по-усърдно, отколкото през турско време.

* * *

Ценното в скъпоценните камъни седи и в тяхната форма, а не само в материала, който съдържат.

Затова, че земната ос е наклонена, това се отразява и на нас хората, на живота и на морала ни.

* * *

Всяка една нация е мощна сила в света и на всички нации вкупом се дължат тези промени, които стават на земята. Няма по-мощна сила в света от човешките мозъци - това са около три милиарда батерии, които действат в света.

* * *

Един адепт могат да го затварят и по двадесет пъти на ден, но в края на краищата той пак ще излезе, ще се преобрази и никой не може да го познае.

* * *

Ще се научите сами да си перете, да предете вълната, сами да си тъчете и шиете дрехите. Ако подарявате някому нещо, било шапка, било обуща, вие сами трябва да сте ги изработили.

* * *

Човек не може да бъде велик или красив, ако не е чист. Красив трябва да бъде човек, но във всичките си удове, в лицето, тялото.

* * *

Ако сте много здрав, не гледайте месечината, но ако сте болен или неразположен, излизайте вечер и се излагайте на светлината на месечината, тя действа лечебно, но по никой начин да не спите. Ако спите, когато грее месечината и светлината пада върху вас, тогава тя е толкова опасна, колкото е опасна и сянката на ореха. Ако сте в будно състояние, светлината на месечината може да ви грее.

* * *

Водата на месечината е толкова чиста, кристална, без никакви микроби, приблизително като еликсир.

* * *

Дори и най-чистото жито има днес известна доза отрова, а какво остава за изкуствено получените продукти.

* * *

Дългият живот зависи най-напред от качеството на любовта, която имаш. Любовта е солта на живота, тя го пре-дохранява от онези условия, при които той може да се развали.

* * *

Като се опържи лукът, ще изгуби всички витамини, всичкия си живот, еликсира и ще останат само отровите в него. Домакинята, като реже лука, да го реже на едро и да му пее - най-много на десет парчета може да се реже. Като се готви, всичко наведнъж да се сложи да ври или да се пече, и лукът, и картофите, и маслото - всичко заедно, най-много 25 минути да трае цялата процедура. Добре е картофите да останат малко недоварени. Да не се разваряват, дори най-добре е да се ядат сурови или съвсем малко сварени.

* * *

Днес нашият организъм вследствие на влиянието на месечината и на регулирането от нея на слънчевата светлина, той е по-хармонично устроен.

* * *

Очите не трябва да бъдат мъжделиви и премрежени,

но чисти като небето. Кожата да бъде мека, а не суха или много влажна, да бъде гладка и възприемчива. Когато цялата кожа огрубее много, тогава човек почти се лишава от живот. При растенията е така - осакати ли се кожата им, те умират. Всички скърби, страдания, отрицателни чувства, гняв, завист, омраза, ревност огрубяват кожата и тогава човек не може да възприема праната както трябва. Кожата може да се запази мека и чиста, не с мазила и ред козметични средства, а с упбтребата на специални храни, които вие трябва да изучавате. Красотата е признак, че органите, които съставляват тялото, изпращат равномерно своята енергия и възприемат равномерно необходимата за тях енергия. Всеки човек трябва да бъде чист и красив, защото енергията от човека трябва равномерно да излиза и равномерно да се възприема.

* * *

Когато човек обича или се занимава с идеен, мисловен свят, той е красив. Щом изгуби любовта си или идеала си, той погрознява.

* * *

Човек, който е изгубил идеала за живота, всякога умири.

* * *

---------

Най-първо ще се молиш на Бога да имаш здрави и.Г>п, чг като ядеш, всичко да става на каша. Храната, след к.по

Всички отрицателни мисли и чувства косвено влияят на храносмилането, разстройват черния дроб и стомаха - отслабват неговите мускули и пречат за отделянето на дос-татъчно сокове, нужни за смилането на храната. В стомаха има десет милиона работници специалисти с особено предназначение, които подготвят каша за тънките черва, после соковете преминават в последния процес - всмукване. Всичко се превръща в кръв, отива в белите дробове и оттам се препраща по цялото тяло.

-------

* * *

Хората ядат неправилно, затова живеят малко.

* * *

Сърцебиенето понякога се дължи на неправилно хранене.

Мъж и жена, които имат нечиста кръв, не трябва да се женят.

* * *

Месото, мазнината, слънчогледовото масло днес са отровени и не бива да се ядат. Мазнините да са от маслини, от бадеми, от орехи.

Ядете нечиста храна, а искате да имате светъл ум или да виждате нещата откъм светлата им страна.

* * *

Като се разболееш, не бързай да викаш лекар. Първо ще викаш Господа. Ще кажеш: „Господи, спаси ме, от този момент посвещавам живота си на тебе". Това е свещено обещание. Такова обещание всеки трябва да даде, никой да не му го знае и никога да не му изменя.

Човек, на когото кръвта не е чиста, не може да бъде духовен.

* * *

Който мисли чисто, от него излиза благоухание.

* * *

Ако сърцето е чисто, то и цялото тяло ще бъде чисто.

* * *

Диамантът в неорганическия свят не е ценен, но попаднал в трептенията на любовта е станал диамант. Две трептения са направили диаманта да пречупва светлината. Пречистил се е. Въгленът, влязъл в съприкосновение с една среда, пречистил се е в тази среда, без да изгори, и тогава става диамант. Всички диаманти са преминали през умовете на ангелите, на напредналите същества. Тази материя, която е излязла от техните умове, се е кристализирала. Единственото нещо, което ангелите са оставили, и по-напредналите от ангелите, са скъпоценните камъни, плодните дървета, цветята, човекът, красотата, светлината. Аз наричам ангели всички разумни същества. И те са на степени. Има ангели, архангели, сили, власти, херувими, серафими, началства, светли духове. Всички тези светли същества са взели участие в създаването на всичко, което познаваме в човека и в създаването на цели Вселени. Те са помощници на Бога. В нас имаме от всичкото по нещо - от всички нисши същества и от всички висши същества по нещо.

* * *

Без ред хармония, организиране не можете да бъдете красиви.

Земята казва: „Не искам постоянно да ме ровят, човъркат, да оставят по мене своите нечистотии, да ме плюят, да ме тъпчат". И наистина само ровим, за да извадим богатствата й, да я окрадем. Вадим масло, камъни, градим къщи, пък то тука всичко ще оставим. Господ е намислил да изгори по особен начин земята, излишното ще изгори, земята ще се измени, но ще остане. Тя е много чувствителна, а ние тропаме с всички сили по нея. Тя е наша майка и ние, като вървим по гърба й, трябва да сме много внимателни. Като й дотегнем много, стане някое земетресение. Ако моята ръка се свие, коя е причината за свиването й? Мускулите са се свили, но има нещо разумно в мене, което заповядва на ръката, и тя се свива. Който не разбира, другояче обяснява нещата. Земетресенията имат отношение към нашия живот. Когато ще стане земетресение, има дълго време търкане на пластовете, развива се такава грамадна енергия, че хората, ако знаеха как да използват тази енергия, биха разрешили въпроса за гориво много лесно, както за осветление и отопление, а сега всичката енергия отива в пространството.

* * *

И в гнева има доста енергия - колко ли изразходвана енергия на халос излиза от всяко едно разгневяване? От-лично гориво бихте имали. За в бъдеще, като се разгневи някой, всички ще го заобиколим като благо, като извор и ще вземаме част от енергията му. Тогава мъжете ще търсят само гневливи жени.

1/1 бацилите могат да бъдат в услуга на човека, те неутрализират газовете и последните губят своето отровно действие. По този начин в бъдеще хората ще се предпазват от задушливите газове. Злото затова е в света, за да ви предпазва от по-голямото зло.

* * *

Освен земните жители има и други същества извън земята, цяла раса, която изпълйа небесното пространство и понякога някои нейни представители ни посещават. Тази раса работи в две направления: едни от тях се занимават със сгъстяване на енергията - материята, а други с разредяване на материята.

* * *

По-хубава вилица от пръстите няма. От пръстите излиза такава енергия, каквато от златото и среброто не може да излезе, даже и от светлината не може да излезе такава енергия.

* * *

Хванете десния си палец. Помилвайте го - този пръст е свързан с енергиите на божествения свят.

* * *

Дебелината е неорганизирана, неустойчива материя, от която се раждат всички болести.

* * *

Болезнените състояния са едно укрепително средство за този, който разбира.

Стъпалата, кръстът и вратът са трите най-уязвими точки на човека - те трябва да бъдат винаги топли.

* * *

Всякога измененията на топлината на тялото изменят формата на капилярните съдове. При изгубване на топлината капилярните съдове се свиват, стават малки и при това свиване се нарушава кръвообращението. Кръвта не може да циркулира и тогава се явяват ред заболявания. Зимно време ще носите топли вълнени чорапи, да не мръзнете. Лятно време, при голямата горещина, носете тънки чорапи, но по-добре да сте боси, за да не става от топлината разширение на капилярните съдове. Всеки от вас трябва да има едно вълнено поясче на кръста. Започне ли да ви боли кръстът, любовта се е изменила с две единици. На врата вместо да носите разни украшения, сложете си едно вълнено шалче, меко, пухкаво, красиво. Укрепете кръста, врата и стъпалата. Три налягания, при които човек трябва да пази своето равновесие.

* * *

Порите на светията се отличават коренно от тези на обикновения човек; устройството на тялото му също се отличава. И сърцето има материална страна и строеж, както и мозъкът, и те се отличават един от друг на светията, на гения, на талантливия, на обикновения човек, на глупака.

* * *

Гладът удължава живота, апетитът го скъсява.

Ако не знаете как да ходите, най-малко с двадесет години скъсявате живота си. Ако стъпвате на петите си само, става сътресение на гръбначния стълб и затова работите ви не стават тъй както искате. Ще стъпвате леко на пръстите, после се огъва кракът към петата, няма да стъпвате като мечки.

* * *

Без физическото тяло не може да познаете физическия свят. Без едно тяло от духовна материя духовният свят ще бъде неизвестен. Светът на напредналите същества ще бъде неизвестен без божествено тяло.

* * *

Главата представлява божественият свят; гърдите - духовният свят; стомашната система - физическият свят. Когато човек урегулира отношенията си със стомаха, ако той се отнася грижливо с всичките си клетки на стомаха, той ще има естествени връзки с целия материален свят. Ако той урегулира своето дишане, ще има връзка с всички разумни хора. Ако знае да мисли правилно, ще има връзка с божествения свят. Между главата, дробовете и стомаха, ако има хармония, човек ще си създаде най-добри условия за живот отвън.

* * *

Сангвиничният темперамент е свързан с кръвта, с дихателната система. Нервният темперамент е свързан с неговия мозък. Жизненият темперамент е свързан с неговия стомах. Холеричният - е свързан с костите и мускулите.

Щом нарушим истината, известни наши органи ще започнат да боледуват. Щом нарушим законите на мъдростта, нервната система боледува. Щом нарушим законите на любовта, всички органи, целият организъм от главата до краката почва да боледува.

* * *

Има микроби, които и при 6000 градуса нищо не им става.

* * *

Ако имате анемия, вземайте често тона ДО, той е тон на живота. Чрез него ще внесете малко злато в организма.

* * *

Когато дойдат големите изпитания, мрачните мисли и желания, да знаете, че те не са ваши. Те принадлежат на един друг свят, съвършено чужд на вашия и с друг стремеж, с други цели и намерения.

* * *

Всички неща, които ферментират, живот не дават. Това, което ферментира, то е процес или част от процес.

* * *

Между известни клетки в нашия организъм съществува такава анархия и борба, вследствие на което те се изопачават. Някои клетки в мозъка например така се индивидуализират, че искат да образуват съвсем самостоятелен орган, свое особено тяло. Тогава ту в мозъка, ту в стомаха, ту в някой друг орган се образува тумор, който трябва да се оперира. Едва извадят един тумор, идва друг. Нашият век е век на туморите.

Когато човек загази, си прекръстосва краката или си прекръстосва пръстите на ръцете, държи ги сключени. Всеки пръст е във връзка с една силова линия, която действа разумно.

* * *

Умрелият умира за един свят, а се ражда в друг.

* * *

Понякога не ти се живее, причината за това е инертната материя в тебе. Тя се намира или в черния дроб, или в стомаха, или в сърцето, или в дихателната система, или в мозъка. Ако е разстроен черният ти дроб, нужна е повече лимонена киселина, която ще приемеш от светлината. Трябва да знаеш кой лъч на слънцето да употребиш (червен, портокалов, зелен, жълт, ясносин, тъмносин или виолетов, или аметистов) и да знаеш как да събереш светлината и да я препратиш в черния дроб.

* * *

Трябва да изучавате влиянието на въздуха и светлината, на храната и водата, защото от тях зависи устройството на мозъка. Мозъкът има ли тези апарати, с които да акумулира светлината? Това зависи много и от дробовете как възприемат въздуха, могат ли да го акумулират, могат ли да извлекат от него онази жизнена енергия, която е необходима за организма. След това идва храната и гимнастическите упражнения. Ходенето, вървежът имат голямо значение. Ако не знаете как да ходите, ще изгубите всичките условия, които сте придобили от храненето и въздуха. Красиви, плавни,

естествени, пластични трябва да са движенията на човека, не само вървежът му, за да е здрав.

* * *

Като ви заболи корем или стомах, сложете си лявата ръка върху него. После сложете и двете си ръце. При неправилното хранене се образуват отрицателни енергии, които се сгъстяват, става едно застояване, капилярните съдове се свиват, у вас се явява неестествена жажда и за студена вода, от която капилярите се свиват още повече. Тогава се образуват коликите. Когато сложите ръцете си върху корема и концентрирате мисълта си, от тях потичат два тока и коликите минават. Турете лявата ръка отдолу, дясната отгоре. Изпийте една чаша топла вода, капилярите ще се отпуснат и кръвта свободно ще се задвижи по цялото тяло. Коликите са едно болезнено състояние, което не може всякога да се лекува по този начин.

* * *

Ако не почувстваш болестта и не можеш да я носиш, ти не можеш да я лекуваш. Всяка болест има особени вибрации. Понижение на трептенията, повишение на температурата, съкращаване на очните мускули. При здравословното състояние имаме други вибрации, значи всякога трябва да повишаваме вибрациите на тялото. Има една температура, която също трябва да се повиши. Това става с известни формули и мисли, които трябва човек да внесе в организма си, да измени вибрациите. Това може да се постигне и с гледане на красиви картини в природата, на звездното небе. Обезсърчените хора да гледат трептящите с различна светлина звезди. Заболелият от неврастения да вземе няколко глави чесън, да ги постави в шише и в продължение на една седмица при ясни нощи да го остави навън. Чесънът поглъща светлината от звездите и като се дава с лъжичка на болния, той възприема тази светлина и тя го лекува. Обаче трябва да знаете за всяка нощ по кое време да държите шишето навън.

* * *

Напоследък вулканичната дейност на земята се е увеличила. Причината за това са неестествените мисли на хората, които оказват влияние за разместване на земните пластове. Не мислете, че земята, на която живеете, е неразумна. Една част е неразумна, но друга е разумна.

* * *

Грехопадението започва с месоядството. Падането на ангелите се дължи на месоядството.

* * *

Една сестра страдаше от ревматизъм. Заведох я при кошера, разгневиха се пчелите и като накацаха по краката й, нахапаха я здравата и тя оздравя. Но тя геройски се подложи на този картечен огън.

* * *

Пневмонията е една болест, която се нуждае от разтривки - тя се дължи на едно неестествено състояние на чувствата. Който страда от неврастения, той пък има неестествено състояние на своите мисли, мислите не са такива, каквито трябва да бъдат. Диспепсията се дължи на неразбиране на физическия свят. Вземат ли нисшите чувства надмо-

 

Сега ще ви дам лек, една формула, която трябва да си запишете.

Ще вложите един грам мисловна енергия в мозъка си, два грама топлинна енергия в дробовете си и три грама физическа енергия в стомаха си. Това е един хомеопатичен начин за лечение, лек, който трябва да направите в един съвършено чист стъклен съд. Ще турите сто грама вода за един грам мисловна енергия, двеста грама вода за два грама топлинна енергия и триста грама вода за три грама физическа енергия или за енергията на движение, за стомаха. Значи всичко 600 грама вода. Тази вода ще я възварите до сто грама в този чист, стъклен съд, след това ще го затворите много добре този съд и ще го оставите да седи десет дни на слънчевите лъчи и най-после всяка сутрин преди закуска, на обяд и вечер, преди ядене ще вземате по една лъжичка (чаена), докато свършите всичката вода. Щом изпиете това лекарство, колкото болести и да имате, всички ще се махнат. Не трябва да гледате със суеверие на този лек, но трябва да направите опит и да видите какъв резултат ще имате. Ето как ще вземете този грам мисловна енергия. Ще поставите трите си пръста на слепите очи, ще концентрирате мисълта си и след това ще потопите пръстите в стоте грама вода. После ще турите трите си пръста на двете ръце от двете страни на дробовете си, ще концентрирате топлинна енергия към пръстите си и после ще потопите пръстите си в двестате грама енергия. После ще турите трите си пръста на двете ръце на стомаха, откъдето ще извлечете три грама физическа енергия, която ще турите в тристате грама вода. Всичко това ще стане в отделни панички, които отпосле ще съедините в по-голям съд, който да събере 600 грама вода, и ще я възварите до сто градуса, после ще прекарате ръцете си отгоре и ще кажете: „Да стане така, както е казано!" Който има вяра, само той да направи опита. Който няма вяра, да не си прави даже труд. Вие може да направите този опит и в най-критичното положение на вашия живот. Представете си, че сте болен от някаква сериозна болест и всички лекари се отказват да ви лекуват. Не остава нищо друго, освен да се готвите за заминаване. В такъв случай направете този опит. Ако опитът ви излезе сполучлив, вие няма да заминете за онзи свят, ако излезе несполучлив, ще заминете, според както са казали лекарите. Кажете си: „Толкова опити, толкова глупости съм правил досега в живота си, ще направя още една глупост, да видя какъв резултат ще имам". Като отидете на онзи свят, ще ви попитат: „Коя е последната глупост, която направихте на земята?" Вие ще кажете: „Господи, турих един грам мисловна енергия в сто грама вода; два грама топлинна енергия в двеста грама вода и три грама физическа - в триста грама и пих от тази вода". Господ ще каже, че това е най-малката глупост, която сте направили. Понякога човек изпада в такова лошо състояние, че го хваща полуда, идва му да се самоубие. Нека направи този опит. Друг страда от туберкулоза, трети от неврастения, четвърти от разстройство на черния дроб. Нека болният направи този опит да облекчи състоянието си. Нищо няма да ви струва да изпиете 600 грама вода. Едно трябва да имате предвид: от всеки пръст на ръката изтича особен род енергия. От палците например изтича божествена енергия, една от най-силните и здравословни, лековити енергии в човека. Първият пръст е за Господа, а останалите два за нас. От първия пръст изтича най-мощната енергия, а останалите пръсти трябва да стоят като тил, само да подкрепят. Двете ръце представляват едно динамо, чрез което може да предадете и да възприемате енергии. Когато майката прегръща детето си, тя му предава, дава му нещо, но същевременно и то предава нещо на майка си. Ръцете на човека са проводници на божествени енергии. Който разбира този закон, той може да положи ръцете си и над най-тежкоболния човек и да го излекува.

* * *

Много лекари лекуват и подмладяват хората чрез слънчевите лъчи. Ето какво ви препоръчвам и аз: да си купите една призма, дълга около половин метър и широка 20 см, да я турите в стаята си и концентрирате вниманието си към един от цветовете от слънчевите лъчи според болестта, която имате. Ако страдате от анемия, ще насочите погледа си и мисълта, ще отделите червената светлина на спектъра и ще се обливате мислено с тази светлина. Няма да се минат и десет дни, ще почувствате подобрение. Ако стомахът ви е разстроен, ще изтеглите зелените лъчи на светлината. Ако е разстроена нервната система, ще изтеглите светлосините лъчи. И хиляди да струва такава призма, набавете си я, така ще си имате сигурен лекар вкъщи. Всички елементи, които лекарите препоръчват на болните, се съдържат в цветовете на спектъра, тези цветове на светлината могат да лекуват всички болести.

* * *

Който страда от неврастения, нека излиза вечер вън, да наблюдава звездите и небето, да се лекува. Звездите са с различни цветове - сини, жълти, виолетови, зелени, портокалени, червени и т.н.

* *

Отрицателните мисли състаряват човека. Човек може да се обвие със своите отрицателни мисли като паяк в паяжината си. За да не остарява, човек трябва да замества веднага всяка отрицателна мисъл с положителна, божествена.

* * *

Освен физическото има едно умствено сърце, едно ду-ховно сърце, което функционира и изпраща всичките енергии за човешкото развитие.

* * *

Хората остаряват по единствената причина, че у тях е престанал подтикът на любовта, и затова не им се живее, а щом не им се живее - остаряват.

* * *

Поне един час след ядене може да пиете вода, ако искате да сте здрави.

* * *

Всяка майка, която се тревожи за своето дете, внася отрова в него с всяка тревожна мисъл или чувство.

Ако имате един невъзпитан ум и невъзпитани чувства, вие ще развалите това, което яденето и дишането дават. Може да имате една прекрасна мисъл и едно прекрасно чувство, но ако не ядете правилно и не дишате правил-но, пак ще развалите здравето. Тогава трябва да вкарате в храната дишането, мисленето, чувстването. От тях зависи здравето на човека, правата мисъл и прогресът. Вие, като дишате, само вдигате раменете и дишате бързо, това е един вид опъване, а природата не обича това опъване. Въздуха ще приемате бавно, ритмично, спокойно. В яденето също трябва да има пластичност и музика. Някои хора така хубаво ядат, че ви е приятно да ги гледате. Като седнете да ядете, представете си, че ще държите изпит по яденето, че ви наблюдават от невидимия свят как ще седнете, как ще почнете, как ще дъвчете.

* * *

Ако вземете една диня, откъде ще я срежете, я ми кажете? И как ще я ядете?

* * *

На три процеса човек трябва да стане господар: на яденето, чувстването и говоренето. Ако процесът ядене е правилен, и говоренето ще е правилно. Между стомаха и мозъка има едно съответствие. И стомахът, и мозъкът са взискателни. Стомахът е свързан със стомашния мозък, който се занимава с всички функции на тялото. Симпатич-ната нервна система е човешкият магнетизъм или системата, която образува топлината и кръвообращението, и която е

носителка на здравето. Мозъчната система е носителка на човешката мисъл и енергии. Следователно, ако между тези две системи (симпатичната и мозъчната) няма съответствие, няма и здраве. Всяка система, ако не изпълни своите функции както трябва, здравето се нарушава. Ако стомашна-та система произвежда повече топлина, отколкото трябва, вие ще изпаднете в противоречие. Ако мозъчната система произвежда повече изстудяване и се развие чрезмерно, то хората стават сухи, кожата се изсушава също. Ако се яви такова общо изсушаване, трябва веднага да се вземат мерки. Ще пиете гореща вода, един литър или литър и половина на ден. Водата е един добър проводник на електричеството и магнетизма, тя е необходима не само за чистене на организма, но и за правилното функциониране на симпатичната нервна система. Този закон засяга всички.

* * *

Никога след топло не яжте или не пийте студено и об-ратно, защото така най-много се развалят зъбите. Щом се развалят зъбите, разваля се и стомахът, а оттам и мозъчната система. Рушенето на зъбите е свързано с малкия мозък. Когато малкият мозък не функционира правилно, когато черният дроб не функционира правилно, когато и стомахът не функционира правилно, зъбите почват да се рушат и с това работата се влошава. От неразбиране, от невежество всичко може да се влоши. Със своите тревоги, със своето неверие, с насилието, което правим, ние само усложняваме живота си.

Някой път усещате под лъжичката си нещо да ви стяга. Тежи ви нещо на сърцето като камък, студени тръпки минават по вас. Това показва, че слънчевият възел не функционира, там има някаква дисхармония; между ума и сърцето има дисхармония и между земните течения има дисхармония. В този случай направете следното. Сутрин, като станете, ще отправите ума си към слънцето, ще направите известни движения и веднага ще привлечете необходимата енергия от сърцето в мозъка. Като се мине известно време, ще започнете пак същите движения, но ще концентрирате мисълта си към центъра на земята и тогава от центъра на земята ще привлечете противоположното течение. Така може да събудите разни течения. Течението на земята и течението на слънцето, като ги привлечете, това, което е паднало като топка на сърцето, ще се махне. Който ме е разбрал, ще даде хиляда лева за урока.

* * *

Науката за дишането е много ценна, макар и елементарна. Сутрин дихателните упражнения са абсолютно необходими, за да стане нормално опресняване на мозъка. Вечерно време трябва да правим същите упражнения, за да се нормализира нервната система. Между стомашния мозък и главния мозък, за да започнат функциите нормално, трябва да се поема въздух. След като легнете, да имате приятен сън, няма да сънувате, че ви гонят мечки или змии, няма да има падания и ставания; като се събудите сутринта, ще бъдете бодър, весел, ще ви е леко и ще започнете работата си добре. Има неща, които зависят само от вас и като ги правите, ще дойдете до друга фаза на развитие. Това, което зависи от природата, тя го дава и е толкова щедра, че всякога, ако сме във връзка с нея, ще имаме нейното благоволение. Някои от вас са бедни, нямат пари за лекарства, аз за тях давам тези методи, които могат да се споделят с другите, след като са опитани и са дали резултат. Казвам ви, ще вдигнете ръцете си нагоре рано преди зазоряване, ще се концентрирате десетина минути към слънцето и после ще препратите всичката слънчева енергия навсякъде из удовете си. Пет-шест пъти ще направите това. Вечерно време отдолу, от центъра на земята ще почнете; земната енергия ще дойде и тогава непотребното от ума ще го вземе слънцето и ще стане обмяна и ще започне енергията от центъра на слънцето до центъра на земята да функционира, а вие ще сте в средата, в екватора, тогава всичко ще тръгне на добре. Всички разумни и възвишени същества живеят по този начин. Адептите правят това, светиите - също. Те ядат най-малко по четвърт час, бавно, съсредоточено, спокойно.

* * *

Най-важни са упражненията, които се правят точно на обяд, на зенит, но те не са още за вас. За вас са най-ва-жни сутрешните. Като вдигнете ръцете си нагоре, енергията отгоре минава през вас, ръцете привличат енергията на слънцето, по-скоро тя сама идва и вие я възприемате. Зависи много от вашето разположение, с което приемате тази енергия. Ръцете дават и приемат едновременно. Щом поставите ръцете си встрани, от една страна се дава, от другата се възприема. С двете ръце не можеш да възприемаш едновременно. Общо казано от дясната се дава, от лявата се възприема. Ние сега с дясната вземаме, а с лявата даваме - това е неправилно. Като приготвяте яденето, с дясната ръка ще слагате, като почнете да ядете, ще употребите лявата ръка. С лявата ръка ще ядете. Англосаксонците дават с дясната ръка, а приемат с лявата и се хранят с лявата, затова и работите им са по-добре уредени от нашите.

* * *

Кой е образувал диаманта, който е кристализирал на три-четири километра в земята? Ще кажете, че температурата и налягането са взели участие при това кристализиране, но освен тези условия кристализирането се дължи на една разумност, която действа отвън.

* * *

Една високопоставена дама един ден ми казва: „Учителю, трябва да си направя една операция. Вие какво ще кажете?". „Ако намерите най-добрия лекар, най-учения, най-способния, направете си операция, но ако не, оставете на природата. Вие много се тревожите, много мислите за себе си как да уредите живота си. Половината богатство го раздайте и ще оздравеете. Ако го раздадете с любов и разбиране и не оздравеете, аз ще съдействам да ви се върнат парите назад".

* * *

Соковете от стомаха отиват в главата. Ето защо ти едновременно може да мислиш за света на стомаха и за света на главата. Ще мислиш за света на стомаха и за света на главата. Ще мислиш за света, откъдето идват енергиите от този и онзи свят. Онзи свят и този са едно и също нещо, само че са два полюса.

* * *

Целият космос е създаден от Словото.

* * *

Това, което може да ви подмлади, да възвърне вашите сили, да оправи света, то е разумното Слово. Това Слово е у Бога - това е проявеният Бог, проявеният свят.

* *

Често причините за много болести се дължат на известни натрупвания, които природата не търпи. Понякога и в мозъка на човека се натрупва повече електричество, отколкото е нужно. Щом влезе въздух в мозъка, положението се влошава. Ако в стомаха се внесе или събере повече магнетизъм, в организма се събере вода, човек се разболява. От неразбиране на законите ние трупаме в мозъка си повече мисли, отколкото трябва. Човек не трябва да има големи запаси от енергия в себе си. В природата съществува закон на обмяна. Всеки момент трябва да имаш толкова сили, колкото ти са нужни.

Това, което разслабва човека, което внася болестите, то е грехът.

* * *

На всеки цвят от спектъра отговаря музикален тон.

* * *

Грешната мисъл е тежка, грешното чувство е тежко и грешната постъпка е тежка.

* * *

Злото - това е материята, това е творческата сила, която

е създала всичко. Доброто е разумното.

* * *

Има хора, които имат слабост към жените. Тази слабост ще я открием, като пипнем човека зад ушите - там има една костичка, и ако тя е много изпъкнала, този човек има слабост към противния пол. Не е лошо, че един мъж се увлича по жените - той е богат, търси да вложи капитала си някъде и само жените могат да му купят стоката, а вие казвате, че този човек е неморален. Той намира една жена, която като него има стока и те си разменят стоките, както правят сегашните държави. Понеже центърът на любовта е много силно развит, там се набира енергия, която му причинява голямо безпокойство и като не знае законите, по които да трансформира тази енергия, той търси начин да се освободи, затова трябва да намери жена, на която този център също да е развит, и тя веднага ще асимилира тази енергия. Ще стане обмяна на енергиите им. То е същото, когато е подута ръката на човека, нали трябва да се направи компрес, за да се всмуче нечистата материя. На тази енергия в мозъка трябва да намериш работа, за да се трансформира. Има много религиозни хора, на които тези центрове са силно развити и като се натрупа много енергия, те ако не я пласират, стават големи фанатици, религиозни маниаци и какви ли не. Тези религиозни хора трябва да намерят други като себе си, за да стане обмяна, да стане трансформиране. Когато обмяната не е правилна, тогава се раждат всички противоречия. Според този закон, ако при един мъж, на когото центърът на пола в малкия мозък е силно развит, дойде една жена със слабо развит център, то този мъж не е за нея, нито тя за него.

* * *

Според законите на любовта и на природата всеки човек трябва свободно да прояви своето естество така, както изворът свободно тече. Най-голямото зло произлиза от големите ограничения. Велико е да не ограничаваш.

* * *

Човек греши, защото е свободен да не греши, но той е свободен и да изправи погрешките си.

* * *

Сегашните лекари определят колко грама от всички вещества трябва да се вземат на ден, но те определят това по механичен начин. Вие може да вземете известно количество мазнини, но колко от тези мазнини ще бъдат асимилирани, то е важното. Вие може да изядете цяло агне, но колко ще ползвате от него, то е въпрос. Индуските йоги ядат на ден по 50 или 100 грама ориз, но те изваждат от него десет пъти повече хранителни вещества, отколкото би ползвал един човек, който не е йога и който яде по пет-шест пъти на ден.

* * *

Европейците вечно бързат и като ядат, не дъвчат добре храната и не мислят за нея, мислят си за странични работи. Когато ядете хляб, ще мислите само за хляба - той е свещен. Житото е свещено. Ядете несъзнателно, а после казвате, че страдате от разни болести. Болестите показват отклонение във всяко отношение - умствено, сърдечно, волево.

Хубаво лице е онова, което изразява доброта, разумност, честност, ум, благородство, справедливост, уравновесеност.

* * *

Един болен, който много се движи, по-скоро оздравява от един болен, който не се движи. Когато поставиш ръцете си на болното място и това не ти помогне, не се обезсърчавай. Събуй си чорапите и хвани пръстите на краката си. Като дойдеш до третия пръст, в областта на физическия свят ще имаш полза.

* * *

Пресните плодове са, които носят полза, не консервите.

* * *

Охтичавите не могат да задържат въздуха в дробовете си дори пет секунди. Обикновено хората приемат въздух в една минута - 20 вдишки и 20 издишки - това е нормално положение. Трябва да се намали броят на вдишките, но това трябва да става постепенно, да се разтворят малко по малко ноздрите. Тесните ноздри говорят за хилав живот, за неспокоен и нетърпелив характер.

* * *

Ако човек като вегетарианец и въздържател има мътни очи, това говори, че в кръвта му има излишно количество захар.

* * *

Най-голяма опасност от хипноза има, когато човек е в сънно състояние. Тогава се натъква на чужди, неприятни мисли и състояния, които му са предадени чрез внушение, затова, като се събуди, усеща, че сякаш нещо чуждо му тежи.

Въпросът е да излекувате не само болката, но и болестта. А болестта е свързана с психически причини. Тези причини трябва да се премахнат, за да се премахне болестта. Една ученичка от варненска гимназия ми казваше, че щом каже някоя лъжа, или ще падне и ще се удари, или ще й излезе пришка на езика, или нещо друго ще се яви.

* * *

Човешкият ум е свързан с божествения свят. Сърцето е свързано с ангели, престоли, сили, а пък човешката воля е свързана с разумните, добрите и силните хора.

* * *

Никога не казвайте: „Отслабнаха ми очите". И на 120 години да станете, трябва да четете Библията без очила. Праведният човек има здрави очи.

* * *

Ако нещо зрението не е в ред, всяка вечер, преди да заспите, ще си кажете: „Ще се отворят, ще оздравеят очите ми; утре много добре ще виждам; ще бъда много добре". Който вярва, всичко може.

* * *

Само водата може да отмахне от вас кирта, сапунът нищо не прави. Дървото, което живее хиляда години, със сапун ли се мие и поддържа? Аз мисля, че един светия, ако се намаже със сапун, ще изгуби своето достойнство. Обикновеният човек може да се мие със сапун, но светията - никога. Защо? Защото в организма на светията има една мощна сила, едно такова динамо, че всичкият прах, всичката кир се изхвърля навън. Понеже при обикновените хора това динамо е слабо, те набират кир, затова се мият със сапун. Те могат и по три пъти на ден да се мият със сапун, все тази полза.

* * *

Растенията вън от човека не съществуват, а и човек вън от растенията не съществува. Растенията, животните, човекът, слънцето, звездите, всичко това съставлява едно цяло, един организъм, в който функционира един дух.

* * *

Това, че има същества на слънцето, го подписвам с двете си ръце, но не са такива, каквито сме ние хората тук на земята. Не с такива умове, не с такива сърца като на земните жители, но с такива мозъци, които при 2500 градуса не трепват и при 140 хиляди градуса не трепват, не мърдат. За тях е удоволствие да се намерят при такава температура.

* * *

Има хора, които са свободни и може да излизат от тялото си навън, когато пожелаят; могат да преобразяват тялото си без никаква мъчнотия. И сега, и в миналото е имало такива хора, които са правели тези неща. Сега започнаха да присаждат маймунски жлези на хората, правят опити да подмладяват човека, но в човека има толкова много жлези, че не е необходимо да се присаждат. в човека има известни жлези на активния живот, на човешката воля. Хиляди жлези има, не са 4-5. Всяка жлеза може да се събуди чрез една специфична храна. Понеже това са тайни на природата, няма и аз да мога да ви кажа точно как става подмладяването.

Християнството е един начин за подмладяване.

* * *

Ако ти нямаш отношение към животворните, към лечебните лъчи на слънцето, ти няма да имаш органическа сила, няма да можеш да растеш, защото нямаш връзка със зелените лъчи на светлината, които дават подтик за растене. Ти не можеш да мислиш, защото нямаш връзка с жълтите лъчи на слънцето, които дават подтик на мисълта. Ти нямаш смелост, доблест, защото нямаш връзка с виолетовите лъчи на слънцето. Ако се свържеш с тези лъчи, ще придобиеш тези качества. Но за да ги придобиеш, трябва да вземеш от земята съответна материя. Защото слънчевите лъчи изискват проводници - материя, която да работи.

* * *

Здрави дробове са тези, които не допускат престъпления в чувствата си. Здрав стомах е този, който не допуща във волята си нищо противоестествено. Онези, които вършат престъпления, имат разстроена стомашна система. Престъпление се извършва, когато има известно нарушение в отношенията между мозъка и стомаха. Зависимостта им помежду е такава, каквато е между слънцето и плодородието на земята. При повече петна на слънцето има повече дъждове, има по-голямо плодородие.

* * *

Вечер не трябва да лягате, докато не отправите слънчевата енергия към центъра на земята и от центъра на земята не вземете земни енергии. Сутрин ще направите обратното- всички земни енергии ще ги отправите към слънцето и от него да възприемете слънчеви енергии. Дълголетието се дължи на тези методи. Някои мислят, че като ядат кисело мляко и чесън, ще продължат живота си. Това аз не го приемам. Млякото е полезна храна, но когато кравите са здрави. На белодробноболни да се дава козе мляко, защото козите не боледуват белодробно.

* * *

И мозъкът има специфични клетки, които възприемат светлината на слънцето във всичките й гами, които са 52 на брой, но ние възприемаме само две. Други клетки пък възприемат енергиите на земята, има известни клетки в мозъка, които възприемат отношението към производството, други към наука, към изкуство и т.н. Всички тези клетки се отличават с голяма интелигентност. Има и клетки на интуицията.

* * *

От невидимия свят, в който аз обитавам, се справям с вашия видим свят.

* * *

Предполага се, че след 3500 години на земята ще има нова раса и хората тогава ще имат нови чувства. Земята ще бъде десет пъти по-голяма от сегашната.

* * *

Природата доверява на всеки човек само въз основа на възможностите му.

* * *

Извън земята тъмнината не съществува.

Икономическите условия са резултат на отрицателната човешка мисъл (за лошите условия става дума).

* * *

Сега обикновено човешкият мозък използва повече от червените лъчи от слънцето, поради което хората са гневли-ви и войнствени. И сега в мозъците на хората има толкова много набрана енергия, че в продължение на около 15 години тя ще се изрази по някакъв начин.

* * *

Както карамфилът, розата и цъфналата ябълка се различават по своя аромат, така и скъпоценните камъни си имат свой специфичен мирис. По миризмата може да се узнае къде има заровено злато, стига да имате развит нюх.

* * *

Човек трябва да работи само по три часа физически труд; три часа ще отдели за сърцето; три - за ума; три - за душата, и три - за духа.

* * *

Носете по-широки обуща - не си притеснявайте краката заради някаква мода.

* * *

-----

Неврастенията е недоимък в симпатичната нервна I и

Хората живеят в светлина, но не знаят как да живеят. Това показва, че те имат светлина отвън, но не и отвътре. Един от старите еврейски пророци казва, че хората посред ден се препъват - значи нямат вътрешна светлина. Когато човек се препъва посред ден, две са причините: или че няма светлина в своя ум, или че му липсват тези органи, чрез които възприема светлината; или човек е сляп, или някъде умът му се е отвлякъл.

--

* * *

Можеш да ядеш каквото искаш, стига то да не хвърля сянка в съзнанието ти, стига да не трови клетките ти. Пък и човек, ако хвърля сянка в съзнанието ти, не го приемай.

* * *

Всичко каквото може да се вземе и което може да ви ползва, е преди и около изгрева на слънцето. През деня каквото може да се вземе, това са триците.

* * *

Ако ядете без любов, без знание и неспокойно, без свобода, вие се тровите. Храна, към която нямате любов и разположение, е отровна.

Всяка мисъл, която не стимулира любов, е отровна. Новите хора трябва да се хранят по нов начин.

* * *

Слънцето подмладява и дава живот.

* * *

Целият организъм има свой матрикс, своя аура. Тази аура излиза в успоредни линии от целия организъм, от краката,

от главата, от ръцете. Такъв човек, каквото хване, всичко може да постигне, защото има аура или матрикс, която като ципа го обвива. Тя е здрава и го пази. Микробите не могат да я разрушат. Но със своя нередовен живот човек може да направи така, че матриксът да се напука и да се образуват язви. Те показват неправилност в човешката мисъл. Мисълта е всичко в живота. Чрез мисълта може да влияете на материята. Човек, ако има силна мисъл, и паразити може да гони, и всичко каквото пожелае може да стане.

* * *

Ако вулканите престанат да действат, положението ще се влоши още повече. Сега на земята има може би около седемдесет действащи вулкана, които аз наричам комини, понеже земята е като параход, а параход без комини няма.

* * *

Носът е най-благородният орган на човешкото лице, но вие така го чоплите, пипате, бършете, че човек може само да ви съжалява. Аз не съм срещал досега нито един българин, който да бърше носа си леко с бяла копринена кърпа. Много внимателно трябва да се пипа носът, да се милва с мека копринена кърпичка, понякога нарочно с чиста водица ще го измивате. Носът, това е човекът, това е характерът. На носа е написано и бъдещето на човека.

* * *

Човек не трябва да се рови там, където не трябва. Не му е работа да се въргаля в калта и не трябва да носи мазнина, която не му трябва.

Хората в онзи свят не могат да се виждат така, както тук става виждането. Там навсякъде ще виждате вадчести топки и от всяка топка излиза светлина.

* * *

Няма какво да плачете за умрелия, той се преструва, че е умрял. Що не плачете за един човек, когато греши? Аз плача за хората само когато не се обичат. За умрели не плача, защото зная, че смърт няма. Границата между онзи и този свят е една десетмилионна част от дебелината на един милиметър. В едно „цък" светлината изминава триста хиляди километра.

* * *

Има хора, които не умират, а излизат от тялото си, също както един костюм може да се съблича и да се облича друг. Ето един млад момък, напуснал старата си къща, облякъл се в нов костюм, турил си цилиндър, вратовръзка, бастун, разхожда се из София, а близките му правят поменици, панихиди, плачат около гроба му. Ако те отиват надалеч от вас, няма така да мислите за тях. Те са във вашия ум, те са при вас постоянно и някой път вашите скърби и страдания се дължат на тях.

Те виждат своите грешки, които са правили приживе, виждат и вашите страдания, понякога ви дават и съвети. Умрелите не само че живеят, но живеят много по-интензивно, отколкото по-рано, имат големи възможности да ви помагат или да ви пакостят, ако са били приживе ваши врагове.

* * *

Ако искате да сте здрави, няма да си стискате устата, стискате ли ги, ще си създадете противоречия в чувствата, едно изопачаване на чувствата ще има, а това нещо ще се отрази на целия организъм. Ако съвсем си отворите устата, ще изпаднете в друга крайност, затова ви казвам, че двете устни трябва леко да се допират.

* * *

Необходимо е човек да се смее, да даде изблик на насъбралата се енергия и напрежение, да изхвърли непотребното.

* * *

Колко е хубаво да срещнеш един 80-годишен старец, свеж, бодър, весел, разположен, с бистър поглед, умен, със запазена памет, който не мисли за умиране, за опяване. Аз не искам никакъв поп да ме опява, никакъв тамян. Всеки ден, като се моля на Бога, аз се кадя с тамян.

* * *

Когато изпаднете в мрачно състояние, обърнете се към Бога, който е у вас, спрете се в себе си, помолете се. Вие досега сте работили за кого ли не, но към Господ не сте се обръщали и за него не сте работили. Досега толкова лъжливи господари сте имали и сте ги слушали, те са ви драли кожите, сега променете начина на живот, служете на вашия Баща.

* * *

Сега се нуждаете от юргани, от дебели одеяла, но ако знаете закона, може да вземете най-тънкия вълнен плат или най-тънкия копринен плат и ако през него прекарате магнетична енергия и се завиете с този най-тънък плат, в най-големия студ ще ви бъде топло. Вие имате магнетична дреха, в която животът тече. Ако в човека има любов и

ви: „До седем дни ти давам срок да напуснеш крака ми!" И забрави това. След седем дни ще видиш. Ако ревматизмът е изчезнал през тези седем дни, вие сте човек с вяра и силна мисъл. Силна е вярата ви.

Човешката мисъл е, която създава тялото. Роди се хилаво бебе, но ако съсредоточите мисълта си върху него, няма да минат и десетина години, то съвсем ще се измени. Със своята мисъл може да го пресъздадете, без да му говорите нещо.

* * *

Когато някой от вас е болен, да събере десетина приятели, да се помолят всички на Бога и да си легне да спи. Може и сам да си направи опита. Ще се помоли така: „Господи, не искам да умирам, имам още работа да върша". Ако не оздравее, ще прави опита, докато оздравее. Преди да заспи, да казва: „Ще оздравея". Един каменар, като удря камъка на едно и също място стотици пъти, няма ли да го строши? Това е въпрос на време. Когато прави опити постоянни, ще оздравее, стига да не се поддава на противодействащия глас, че няма да оздравее.

* * *

Яденето от забранения плод стана причина човек да се върне назад в своята еволюция.

* * *

Ако ядеш без любов, ти приемаш само грубата материя, а фината, в която се крие животът, не можеш да я използваш.

* * *

В слънцето е проектирана Божията мисъл, която го поддържа.

Аз мога да възвърна младостта ти при едно условие: да посветиш живота си на Бога, да Му служиш и да правиш всичко в Негово име.

* * *

Разтворете всички прозорци в топлите дни, нека въздухът и светлината да влизат през целия ден. Вечер, преди да залезе слънцето, затворете прозорците.

* * *

Един разумен човек не е необходимо да спи по седем часа. За един човек, който живее разумен живот и редовен, три часа дълбок сън е достатъчен, за да се възстановят всички сили. Това се отнася до хората, които разбират законите на природата. Който разбира една работа, може да я свърши за три часа, който не разбира, ще я свърши за 12 часа.

* * *

Пожълтяването на човека не показва святост, нито пък, че е здрав, но и пълнотата не говори за здраве. Жълтият човек няма мазнини, но вдига по 200 кила, докато дебелият едва може да повдигне 60 кила. Един човек, който не може да носи с разбиране страданията, той е болен, но издържа ли спокойно всичко, той е здрав.

* * *

С кални и прашни обувки не позволявайте да се илим във вашия дом. Всички да се събуват. Всички да пом.и.и и почистването на къщата.

* * *

Известни клетки в човешкия организъм са бей мърши

Ако изучавате техния език, може да ги стимулирате и да обновите своя организъм. За да обновите организма си, първо ще премахнете противоречията от ума си.

* * *

Любовта подмладява, а страхът състарява.

Онази любов, която не се знае, тя е истинската.

* * *

С колко хапки се наяждате? Нито един от вас не знае. Дали един от вас е броил хапките, които поглъща, за колко минути дъвче, за колко минути се нахранва, какви мисли са минали през ума му, докато яде - всичко това не знаете. Ако вие през време на яденето мислите за разни изедници, престъпници, лъжци, мислите ли, че соковете от храната ще отидат на място? Ядеш хляба и не знаеш нищо за онзи божествен елемент и божествен живот, скрит вътре в хляба. Ти не знаеш и това, че трябва с благоговение да ядеш. Като вземеш хляба, да считаш, че този хляб е свещен, в него е Божият живот.

* * *

Когато влезеш в утробата на смъртта, повикай Господа и като дойде Господ, ще каже на смъртта: „Пусни го да си върви, още има работа да върши". Смъртта тогава ще те изхвърли. Ти казваш: „Оздравях, но не беше лесно".

* * *

Ние умираме от преяждане и от големи грижи. Грижим се за това, което не трябва. Даваме къщата си под наем и после умираме от кавги и разправии с наемателите. Даваме пари назаем и после умираме за парите си, че не са ни ги върнали.

И най-хубавият хляб, като не сдъвчете добре, няма да се превърне на сила, но ще усложниш работата на организма.

* * *

Гневът, завистта, омразата са най-гъстата материя, която трябва да се трансформира в светлина.

* * *

Тялото е създадено от милиарди дребни същества, които са съединени. Тези същества се намират на разни степени на интелигентност. След клетките на главата най-разумни и умни са клетките на сърцето.

* * *

Вие имате за много неща мярка и за водата също колко сте изразходвали. Има същества, които се интересуват колко вода харчите. Мислите ли, че за онази светлина, която ви се праща от невидимия свят, няма да ви търсят сметка за нея? Мислите ли, че няма да ви търсят сметка за хляба, който сте яли, или за енергията, която сте изразходвали? Ще ви държат сметка за всяка ваша дума, която е казана напразно. Ще филмират пред вас целия ви живот, с най-големи подробности, за да видите как сте пропилели времето си и как сте харчили безразборно енергията си. Всичко е хроникирано в невидимия свят.

* * *

За глупавите и за онези, които мислят само за себе си, всичко е безсмислено.

* * *

Няма болест, която слънчевата светлина да не лекува, но при известни условия. За да може слънцето да ви лекува,

вие непременно трябва да поставите в хармония вашия ум, вашето сърце и воля с него, за да възприемат този лъч, който носи лечебните енергии.

* * *

Младата жена, която меси хляба, трябва да вложи в него вяра, положителни мисли и чувства в този хляб, за да проникне в хляба всичко онова, което е вложила. Ако тя е недоволна, нейните влияния ще проникнат в хляба, който тя е месила. Хляба трябва да го месят професори. Не само това, но аз препоръчвам, който може и има условия, всеки сам да си меси хляба. В това време, когато меси хляба, да чете молитви, да пее и да не оставя нито една трошица хляб да падне на земята. Вие ще възразите: „Само това сега ни остава - да месим хляб, като че друга работа нямаме". Каква по-важна работа от месенето на хляб?

* * *

Човек казва, че е нещастен, а не знае, че неговите очи само струват милиарди левове. Ами ушите, устата, носът, челото, главата - това са несметни богатства. Яденето също струва милиарди левове.

* * *

В храната, която ядем е скрит Бог, но ние още не знаем това. В хляба се крие мощна сила. Ако си болен и мислиш за хубав, пресен хляб, за хубави неща, ще оздравееш. Като пиеш вода, ще знаеш, че в нея е божественото, като дишаш въздух, ще знаеш, че във въздуха е божественият живот, като приемаш светлината, ще знаеш, че Бог е в светлината.

Когато човек върви в пътя на заблуждението, умът му се помрачава, недоволството се увеличава.

* * *

Болестта от какъвто и характер да е, има в основата си духовна причина.

* * *

Има мисли, които свиват капилярните съдове, други мисли ги разширяват. Има мисли, които изстудяват, има мисли, които покачват температурата. Опасно е да се повиши температурата, но още по-опасно е да се снижи. Естествената топлина се поддържа от човешката мисъл. Ако мисълта е здрава, ако мислите са хубави, човек на всичко издържа.

* * *

Завистта ражда ред болести, страхът ражда друг вид болести. Всичките отрицателни мисли раждат лоши последствия. Разюзданите страсти раждат съвсем друг род болести.

* * *

Вратът не трябва да е пълен, понеже в него има жлези, които изпълняват отлични функции, и той не трябва да е тлъст, за да си извършват правилно работата тези жлези. Ако се натрупат там много мазнини, зараждат се различни гръдни болести, сливиците заболяват и ред други болезнени състояния, свързани с неправилното функциониране на тези жлези. Хирургията е стара наука и рязането на сливиците е краен метод; положението не се подобрява, а се влошава. Празното място с какво ще се запълни? Да възстановим нещо - това е наука. Да извадиш окото, но да сложиш

едно ново, да възстановиш зрението, това е хирургия. Всеки може да отреже един крак, но да се направи нов като отрязания, това не всеки може.

* * *

Всяка душевна тревога ще се отрази зле върху вашето здравословно състояние. Това състояние ще се предаде в ред поколения. Дъщеря ви, син ви, които вървят по ваша линия, ще наследят тези състояния.

* * *

Един човек, който се хвърля от канарата, той е изразител на желанието за самоубийство на ред поколения. Законът за внушението е силен.

* * *

Дължината на живота зависи от количеството въздух, което приемаме в дробовете. Вън от това в природата има един ритъм, има един пулс, който подвържа живота. Това, гдето някой път сърцето не пулсира правилно, или пулсира много бавно, или много бързо, зависи от този общ, космичен пулс. Електричеството е, което движи човешкото сърце. Жизненото електричество в природата е, което свива сърцето, и по силата на електричеството става кръвообращението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

* * *

Някои болести могат да се открият по ноктите. По ноктите често се явяват бели петна, които показват, че нервната система не е в ред, че ще боледуваш, че ти не си господар на своите мисли и чувства. За да ги премахнеш тези бели петна, ще почнеш да дишаш дълбоко, най-малко три пъти на ден. Ще правиш по шест вдишки дълбоки, значи всичко 18 вдишки. Ако премахнеш петната, значи дишаш дълбоко, ако не, ще дишаш, докато не ги премахнеш.

* * *

Може неврастенията да се дължи на твоя неестествен страх. Някой път ще се яви тумор или в корема, или другаде някъде, не се плаши, това показва, че се е набрала на едно място излишна енергия, която трябва да се отпрати някъде. Ще стимулираш някои от здравите клетки наоколо бучката да изгонят излишните .клетки и ще се дойде след време до естественото състояние. Ако няма друг изход, може и с операция да се премахне болестта. Но със силна, концентрирана мисъл един тумор ще изчезне сам по себе си. Чрез внушение може да поболеете и най-здравия човек. Чрез внушение може да изкарате какъвто и да е тумор от тялото му и то в 24 часа. За три дни можете да изкарате тумор, ако поставите болния в магнетичен сън. Чрез внушение може да премахнете всякакъв тумор, зависи от мисълта.

* * *

Еднообразната храна, каквато и да е тя, е вредна. Еднообразното дишане, каквото и да е то, е вредно. Еднообразното мислене, еднообразните желания са вредни. Когато човек започне да живее неестествен живот, и в това има еднообразие. Красотата на природата - гори, реки, планини, долини, е в разнообразието, а в пустинята всичко е голо и еднообразно.

* * *

Понякога анемията може да се яви от неестествена храна.

Малокръвието се явява и тогава, когато кръвта не се окислява, дишането не е правилно, не се приема достатъчно въздух.

* * *

Някой път имате бодеж в гърба, то може да се дължи пак на мисълта. Капилярните съдове са се свили, набрало се е известно количество електричество. Струпало се е несъразмерно в разните органи и това електричество, като излиза, образува бодежи. Бодежът показва, че иска да се лекува. Ако няма бодеж, е по-опасно.

* * *

Цветята са лечебно средство за много болести. Например карамфилът лекува някои нервни болести, розата лекува други болести, минзухарът, кокичето, гергината лекуват и те много болести. Всички цветя лекуват болестите и същевременно поддържат известни добродетели в човека.

* * *

Ако детето ви е нервно, накарайте го да полива цветя.

* * *

Някой човек ви посети. Изглежда здрав, червендалест, разположен, весел, но нещо отвътре го стяга, значи, че не е здрав, не мисли добре, не чувства добре. Тези скрити неща създават неприятна атмосфера. Чувате за някого, че му се е пръснало сърцето и умрял. Че как се е пръснало? За да се пръсне сърцето, трябва да има някаква лоша и грозна мисъл, която го е занимавала. От силен гняв също може да се пръсне сърцето.

* * *

Ако искате да сте здрави, мислете върху любовта изобщо. Мислете върху любовта на растенията, на минералите. Мислете върху любовта на слънчевите системи, мислете върху любовта на всички живи същества.

* * *

За да се лекувате от неврастения, не ви трябват лекари. Намерете в планината 300-годишен дъб, обикнете го, обиколете го, облегнете се здраво на него, а главата да е издадена напред и кажете: „Господин професоре, помогни ми". Помислете през какви бури е минал и как е устоял. Достатьчно е три-четири пъти да си турите гърба на този професор и неразположението ще изчезне, както снегът се стопява на слънцето. Има растения, които живеят 500, по 1000, по 2000 години. Всичките растения живеят в хората, в миниатюр има цели гори, които са насадени в човешкия организъм. Когато пазим тези гори, всичко върви, а когато ги изкореняваме -заболяваме. В човека има и дъб, и бук, и леска, и много други растения, но има и много, които са изчезнали.

* * *

Когато имате висока температура, ще направите едно от двете: или трябва да вземете очистително и да изпиете две-три чаши гореща вода след очистителното, или да си сварите картошки, големи от по сто грама, изяжте ги и вижте дали след половин час няма да спадне температурата. Водата и картошките да са топли, горещи. Картошките да не са на чорба, но само сварени с корите, и ще дъвчете добре - те урегулирват неестествената топлина.

* * *

Лекарството временно помага, а пък това, което лекува, то е въздухът. Жизнената сила, праната, която е във въздуха, тя лекува. Светлината лекува. Храната лекува. Вие мислите, че храна, която е пълна с масло, че тя лекува. Някой път и това може, но много рядко това е така. Най-напред не се лишавайте от вашата собствена мазнина, която имате. Някой път кожата е суха по единствената причина, че нямате мазнина. Сухата кожа е лош проводник, тя говори, че няма да живеете дълго. Ако кожата е суха и груба, това показва, че скоро ще фалирате. Веднага трябва да възстановите мекотата на кожата си, а това може да стане чрез дълбоко дишане и чрез закона на любовта.

Ако мразите някого, вие скъсявате живота си, а ако отидете да се примирите, ще продължите живота си. Примирите ли се, обикнете ли всички, които досега сте мразили, направите ли всички необходими жертви, вие ще живеете дълго. Всеки, който мрази баща си, няма да живее дълго. Ако синът дойде в стълкновение с баща си и мисълта на бащата е по-силна, синът ще си замине по-бързо от бащата. Ако мразите майка си, тя ще си замине по-скоро. Ако ли майка ви ви мрази, вие няма да живеете дълго. Ще обичате майка си, баща си, брат си, сестра си от здравословно гледище, понеже, ако ги предизвикате с вашата омраза, техните мисли към вас ще ви разрушат. Може, когато мразите и когато ви мразят, да се ограждате постоянно с молитви и формули. По-хубаво е в даден случай да използвате закона на любовта и когато се препоръчва да се възлюби ближния, то причината е: да бъдат хората здрави. В едно семейство, ако всички се обичат помежду си, то болести в такъв дом не идват, ако дойдат, бързо си отиват.

* * *

Не сте ди гладни - не яжте. Гладни ли сте и в 12 часа да е през нощта, пак може да ядете. Малко ще си хапнете, а не така, че да ви се пръсне стомахът.

* * *

Никога не се обленявайте. Сутринта станете рано, прочетете „Отче наш" с движение и дишане. Най-първо ще напълните дробовете си с въздух и ще кажете: „Господи, благодаря Ти, че ми даде въздух", и после ще кажете: „Отче наш, който си на небесата и на земята". После пак ще поемете въздух. Сутрин да прочетете молитвата с вдишки, на обяд и вечерта, преди да си легнете, пак ще я прочетете, ще кажете: „Кога имаме време да четем молитви?" Вие „Отче наш" нямате време да четете, но лекарите ще ви режат стомаха, ще ви отрежат единия бъбрек, после сляпото черво или някое ребро, или тумор ще извадят.

* * *

Сега ще ви дам една рецепта: вземете думите на Христа „Аз съм Пътят, и Истината, и Животът". Ще напишете този стих на чист лист, на пергаментова хартия. Ще изгорите тази книжка с този стих и пепелта ще разтворите в сто грама вода и сутрин ще пиете по три лъжички от тази вода; на обяд също три и вечер три лъжички от тази вода. Направете опит и вижте какво ще бъде вашето състояние. Ще кажете, че това е суеверие. Хубаво, нека да е суеверие. Вземате билет от държавната лотария и мислите, че ще спечелите 50 000 лева. Двадесет години вземате и все се надявате

- това не е ли суеверие? Направете опит с тази рецепта. Тази рецепта има обратна реакция, ако се разколебавате и не вярвате в нея, няма да има резултат. Всяко нещо, което приемате, приемете го с любов. Ако повярвате на думите на приятеля си, че ще оздравеете, ако баща ви и майка ви ви кажат, че ще оздравеете, ако повярвате на техните думи и ако те ви говорят истината, непременно ще оздравеете.

* * *

Колкото едно същество е по-благородно и възвишено, толкова има по-хубава миризма. Колкото по-развалено е едно същество, толкова по-лошо мирише.

* * *

Когато стомашният мозък и стомахът не работят както трябва, човек страда от главоболие. Когато мозъкът не функционира правилно, ще ви боли коремът. Да се оправи главоболието - ще поправите най-напред развалените отношения на предната част на мозъка със задната част. Предната част не работи ли нормално, страдате от главоболие. А за да се разстрои стомахът, зависи от задната част на мозъка. Ако тази част на мозъка се стопли повече, отколкото предната, ако с една десета се повиши температурата на тази част, ще дойде някоя болест. Ако човек заболее от мъка по любим човек, и понеже центърът на любовта е отзад, от любов се повдига температурата. Защо се заболява? Човек мисли за своята любима или любим, иска да го има постоянно до себе си. Природата никога не позволява да се обсеби това, което ти е дала. Тя дава нещо, за да го употребиш, но не и да го обсебиш - тя всякога в случая противодейства. Ако ти искаш да завладееш това, което тя е създала, ще си създадеш болезнено състояние. Имаш право да обичаш, но нямаш право да обсебваш. Имаш право да ядеш, но нямаш право да преяждаш. Имаш право да плачеш, но не и да ревеш с глас, да се тръшкаш, да пищиш. Тихо ще плачеш. Някой седне някъде и сълзите текат, и като си поплаче, му олекне. Друг реве, че го чуват на километри - това е лош плач. Бог обича тихото сърце, смиреното, съкрушеното. Аз се радвам, когато някой плаче, но повече от десет минути не е хубаво да се плаче. Единственият ден, в който не се позволява да се плаче, е съботата. Неделята е ден свободен - тогава може да плачеш, в Господния ден да няма плач. От сутрин до вечер трябва да си радостен, весел, а в събота ще работиш за Господа, няма да плачеш, а само ще благодариш. Някой казва: „Как да бъда радостен в тази сиромашия?". Ще се радваш и на сиромашията.

* * *

Смущава ли те нещо, нямаш ли изходен път от нещо, измий се хубаво, среши се, свари си оризова водица и цяла седмица вземай сутрин, на обяд и вечер по три супени лъжици - всичко девет лъжици. Втората седмица ще вземеш едно кило грах, ще го свариш хубаво, ще направиш чорбица и тогава ще вземеш от нея по десет супени лъжици сутрин, на обяд и вечер. Цялата седмица продължаваш с тази диета, докато дойдеш до хляба. Ще си омесиш сам хляба и така ще си месиш всеки ден, докато се възвърне хубавото разположение. Това е новата хигиена. Също, щом станете, отправете ума си към Бога, направете няколко вдишки през лявата ноздра (понеже теченията на лявата ноздра са на луната, а тя е, която чисти),

значи ще поемате през лявата въздух, ще задържите и ще изпу-щате през дясната ноздра, веднага поемате отново въздух през дясната ноздра - то е слънчевото течение. Три пъти сутрин, на обяд и вечер, на гладен стомах ще правите тези упражнения и ще се възстанови здравословното ви състояние.

* * *

Човек, на когото стомахът е развален, никога не може да постъпва добре. Човек, на когото дробовете са развалени, никога не може да обича. Човек, който не може да мисли, той никога не може да каже истината. Ако ти с ума не можеш да кажеш истината, ако с дробовете си не можеш да проявиш своята любов, ако със стомаха си не можеш да проявиш добри постъпки, ти си в някакво болезнено състояние.

* * *

Човек по някой път е като киселица. Кажи си: „Няма нищо, ще се оправи тази работа". Няма нищо, че вдига гюрултия. Той се сърди, вика, защото не чува гласа на вътрешния господар. Щом чуе гласа, той ще се оправи. Понякога този вътрешен господар ти казва: „Я се скарай!" - и ти се скараш. „Я го намрази!" - и ти го намразиш. „Кажи нещо лошо!" - и ти кажеш.

* * *

Човешкият ум, човешкото сърце и воля могат да лекуват всички болести. Това е най-сигурният начин за лекуване. Каквато болест и да имате, направете опит с тях. Ако трябва, минете през операция, това нека бъде последният метод. Всеки един от вас трябва да знае как да даде първа помощ. Вие се плашите, защото не сте господар на болестта. Всяка болест си има свой произход.

Чумата - това са микроби, които се размножават много бързо, в 24 часа стават милиарди и от техните нечистотии човек боледува. Пийте 5, 10, 15 чаши гореща вода и чумата ще избяга. За да се разтвори серумът на микробите, пийте вряла вода. Така ще подобрите кръвта си, а в чиста кръв микроби не живеят.

* * *

Давам ви елементарни правила за лечение, защото по-стоянно идват при мене и казват: „Крак ме боли, пръст ме боли, подула се е страната ми, ухото ме боли, очите ми отслабнаха, кръст ме боли". Непрекъснато идват и се оплакват. Казвам ви: „Внесете любовта в душите си, мислете добре, премахнете горчивите чувства, дишайте добре, хранете се както трябва". Колко е хубаво човек да бъде здрав, с един свеж дух, готов винаги за работа и за услуга, готов да учи и, дето ходи, от него да изтича сила, живот, светлина, бодрост. Мислете добре, чувствайте добре, постъпвайте добре. Не обременявайте мозъка си с ненужна работа, с която може да нарушите някои вътрешни процеси.

* * *

Част от човешкия мозък е полуорганизиран, той е в процес на развитие и всички нещастия произтичат от неорганизирания мозък. На някой човек всичките нещастия произтичат от задната част на мозъка, защото той обича да яде и пие, да живее на широко, обича удобствата и затова само дългове изплаща и никога с нищо не може да се задоволи. Човек има десет милиона слуги само в стомаха, само с дясното полушарие. Лявото подушарие седи в запас. После някои от чувствата и способностите са полуразвити. Някой е справедлив, друг - не. Някои лъжат, други - не. В някои вярата почти не е развита. В някои интуицията е много добре развита, в други - не.

* * *

Ако си ясновидец, ще видиш, че излиза една особена светлина от главата на набожния. Горната част на главата е издута като кубе и оттам излиза светлина, това е така нареченият хилядолистник, в този център се намира чувството любов към Бога.

* * *

Колкото един народ е на по-високо развитие, толкова по-добре е организиран неговият мозък.

* * *

Всичките занемарени чувства и способности могат да се развият, стига човек да иска.

* * *

Кармата се ликвидира чрез преражданията. Прераждането е условие за изменение на човешкия порядък в божествен. В прераждането има заспиване и пробуждане. Когато човек слиза от невидимия свят, приспиват го и той се ражда. Когато се роди на земята, той почва да се събужда, това е растенето. Приспиването е процес, при който се намаляват ненужните страдания, които човешката душа изпитва, и така се премахват всички онези, които спират прогреса на човека. Почне ли да прави зло, приспиват го.

Ти може да се справиш с лошия си навик, но трябва да стане коренно преобразувание в тебе, коренно преустройство на материята ти. Онова естество от човека, което се нарича плът, е другояче устроено. Едното естество е низходящо, от него духът взема материя и я преустройва. Духът е направен от фина материя, която коренно се различава от плътта. Външ-ната форма на човешката мисъл е направена от електричество и магнетизъм, които съдържат мощни енергии. Има сили, които вървят от центъра навън по права линия, но има сили, които вървят отвън към центъра. Пътят на магнетизма върви по спирала. Разумността е свързана с електричеството, а обичта

- с магнетизма. Вие не можете да предизвикате магнетично състояние в себе си, ако не обичате, и не може да предизвикате електрично състояние, ако не мислите. Не може да сте здрав, ако не сте магнетичен. Когато човек се чувства нервно изтощен, той е демагнетизиран и не може да задържи божествените мисли, които идват, те само протичат през него.

* * *

Ако знаете как да приемете от слънцето енергия, бихте лекували много болести с тази енергия. Ако вие използвате правилно слънчевата енергия, досега бихте могли да направите житните зрънца като яйца едри.

* * *

Зданието или къщата трябва така да е построена, че да влиза отвред слънчевата светлина.

* * *

Когато майката кърми детето си, трябва да е в най-хубаво разположение.

Слънцето никога не се движи на север или на юг, както на нас ни се струва; земята е, която изменя положението си спрямо слънцето.

* * *

Под хубав плат разбирам, който е мек и топъл, да не охлузва тялото, да е от естествен материал, вълна, памук, лен, коноп, коприна.

* * *

Безпокои ви една мисъл или едно чувство. Безпокоят ви външните условия. Всевъзможни безпокойства имате. Тези безпокойства са изменили вашите лица, вие не приличате на себе си, защото в повечето случаи безпокойствата не са ваши. Те са дошли отвън някъде.

* * *

Истинският хляб в природата е направен от елементите на живота. А всеки хляб, който няма тези елементи, той не задоволява човека.

* * *

Лютите пиперки ще ги дадете на болния от треска, а на здравите, на добрите ще дадете най-сладките, най-хубавите плодове, никакво люто, никакво кисело.

* * *

Някой път се образуват утайки около коляното ви. Вие не го съзнавате, но чувствате, че кракът ви не може да се сгъва както трябва. Или пък се образува едно подуване или възпаление. Някой път тази нечиста материя се образува в мозъка или

в слепите очи. Какво трябва да правите? Ще се изчистите. Тези утайки трябва да излязат. За да ви мине, трябва да измените характера си. Храната и начинът, по който я приемате, не само че няма да изхвърлите тази материя, но ще влошите работата още повече. Вие по десет пъти на ден най-малко се тревожите. Имате да давате на някого - тревожите се; имате да вземате - пак се тревожите. Съмнявате се, подозирате, ревнувате, какво ли не ви занимава, но така не може да се чистите.

* * *

Знание е, когато човек предвижда бъдещето и постъпва съобразно онези закони, които съществуват в природата. Има ред в света.

* * *

Хората обикновено носят скръбта и страданията на гърба си или в себе си вътре. Не. Изнесете вашите скърби, мъки, недоразумения вън от себе си и вън от гърба си, турете ги на една каручка и така ги носете отпред, пред вас.

* * *

Страданията са товар и само силният може да носи голям товар.

* * *

В хората има един личен елемент, който разваля целия им живот. Минавате покрай някой човек и той ви погледне накриво. Вие се измъчвате от това, защо да ви гледа така. Вие сте се приближили при този човек повече, отколкото трябва, вследствие на което той ви е погледнал накриво.

* * *

Сърбежът по тялото се дължи на набиране на енергия,

която трябва да се пласира. Щом имате сърбеж по тялото или по краката само, седнете някъде, концентрирайте мисълта си и почнете мислено да отивате по високи места, да се качвате на Монблан, на Хималаите, на Слънцето и Луната. Правете такива разходки с мисълта си и ще се успокоите, тази излишна енергия ще се трансформира.

* * *

Когато в човека се наберат елементарни мисли, на които предстои обработване, а не могат да се обработят и по някакъв начин се спре техният ход, тогава се явява сърбеж по краката или гръбначния стълб, или в главата, но където и да е, той показва, че любовта ви трябва да се изрази, да й се даде материален израз.

* * *

Съвършените хора лесно минават от този в онзи свят. За тях представлява по-голяма мъчнотия слизането от онзи в този свят, отколкото влизането горе. Докато се съгради тялото, човешката душа работи дълго време заедно с други същества, но слезе ли на земята, се чувства като в затвор.

* * *

Яжте с голямо благоговение. Знайте, че животът, който Бог ви е дал, го е дал чрез храната, тя от Бога направо минава у вас. Яденето, дишането, пиенето - това са божествени мисли и постъпки, и те са най-важните. Никога не яжте повече, отколкото трябва, всякога оставайте малко гладни. Това се отнася не само до храната на физическия свят, но и до мислите и до чувствата. Никога докрай не изяждайте това, което имате в чинията или чашата. Не изпивайте и не изяждайте докрай това, което консумирате - нека остане малко.

* * *

Благодарете, че по съзнание сте се отдалечили от съзнанието на животните. Ако вие бяхте свързани с тяхното съзнание, не бихте намерили покой. Но сега съзнанието ви трябва да се отдалечи от хората - не се свързвайте с тях, обичайте ги, помагайте им, без да се свързвате с тях. Нека всеки си остане свободен, защото, когото вие ограничавате, и той ще ви ограничи.

* * *

С каквито хора дружиш, с каквито имаш работа, почваш да приличаш на тях. Човек не може да се освободи от влияние, все ще приеме нещо от тези, с които дружи.

* * *

Никога не си сключвайте пръстите на ръцете, сключвате ли ги, това значи, че имате изпити и противоречия, но няма да ги разрешите.

* * *

Мнозина от вас боледуват и ще боледуват, защото постъпките ви не са естествени.

* * *

Когато мозъчната система е чрезмерно развита, човек става много сух, когато симпатичната нервна система (чувствата) вземе надмощие, човек става пълен. И сухите, и пълните умират. Необходимо е да се уравновесят тези системи, да има единство между мислите и чувствата, между душата и духа.

* * *

Чрез музиката вие можете да произведете сила у вас. Обез-сърчен сте - вземете цигулката и си посвирете. Слаб сте, болен сте, помогнете си сам, няма защо да разчитате на лекар.

* *

Всяка добра или лоша дума, или мисъл, която е минала през вашите уста, оставя последствията си върху устата и ума. 1/1 ако си служите с лоши думи, устата ви и езикът ще се деформират. Направете опит един месец да говорите само хубави думи, ще видите как лицето ви ще се измени.

* * *

Говорите ли лоши думи, лицето потъмнява, очите се премрежват, главата се наклонява на една или друга страна и човек в себе си съжалява, че е изрекъл лоша дума. А всъщност друг е казал тази дума. Това са неразумните същества, които са ви обсебили, те ви подтикват да кажете това или онова.

* * *

Който правилно дъвче, той и правилно мисли. Който бързо ходи, бързо и мисли.

* * *

Противоречията произтичат от факта, че между чувствата и мислите няма хармония. Онези хора, които вечно протестират и са недоволни, имат особена походка. Онзи, който е учен или ще стане учен, има също особена походка. Невежият си върти главата натук-натам, ръкомаха.

* * *

Щом станете сутрин от леглото, кажете си: „Бог е Любов, Бог е Живот. Господи, дарувай ни сила".

Човек трябва да яде колкото се може по-малко, но не за да пести. Ще туря малък товар на лицето си.

* * *

Красивият човек отразява божествената светлина върху другите хора. А пък грозен човек е този, който има някакъв дефект, вследствие на което част от тази светлина не може да се отрази. Красивият, честният, справедливият правят пълно отражение на светлината, която излиза от Бога.

* * *

Човек мисли, че се е освободил отдавна от въшките, а не знае, че има и астрални въшки. Например: сърбеж по ръцете - това са въшки.

* * *

Обущата не трябва в никакъв случай да свиват пръстите на краката, всички пръсти трябва да са добре и естествено разположени. Ако пръстите са свити, стегнати, енергиите на природата не текат правилно и нямат правилен достъп в тебе. Краката трябва да бъдат свободни.

* * *

Болката в главата е едно отражение на това, което става в стомаха. Всичко става в стомаха под пъпа - това е долният свят, това е адът. В тънките черва ще турите ред и порядък.

* * *

Който е висок, а има тесни рамене, ще изгуби равновесието си. Ако стомахът се разширява, а краката си останат тънки, това е ненормално положение, непременно трябва да се оправи стомахът. Ако очите пожълтяват и хлътват, а

отвън се появяват тъмни кръгове около тях, това показва разстройство на черния дроб.

* * *

Дишайте много и дълбоко, яжте малко, спете по 4-5 часа, не се тревожете, мислете много - ето как ще опазите здравето си.

* * *

Като почнете правилно да мислите, като обикнете живота, като дишате дълбоко, като пеете и свирите, ще удължите живота си.

* * *

Варовитата вода няма магнетическа сила.

* * *

Когато нямате нищо за ядене, ще погледнете небето над себе си, ще поемете чист въздух и ще се лекувате с него. Най-хубавата храна се заключава в хубавите мисли. Дълбоко дишане и чисти мисли, какво по-хубаво от това?

* * *

Умереността е първото правило в живота.

* * *

Ако сте неразположен, качете се на някой здрав кон, яздете го един-два часа и ще опитате резултата.

* * *

За да бъдете здрави, ходете винаги пеш, в краен случай само използвайте превозно средство. За да бъде здрав, човек трябва да разчита на себе си и на непосредствен контакт с природата. Природата ще му помогне повече, отколкото хората.

Не ви трябва нощница или пижама. С каквито долни дрехи си спите, с тях останете - като екскурзианти, умийте се, благодарете на Бога и тръгнете за работа.

* * *

Хремата е едно чистене. Треската е друго чистене.

* * *

Обикновената храна, когато е придружена с Божественото Слово, действа здравословно, затова винаги яж с благодарност, чети Словото, благодари за всяка храна.

* * *

Като се простудите, може в чая, който пиете, да капнете малко коняк. Ако имате хрема - също - в чая мъничко ще сложите коняк.

* * *

Доброто е в устата; умът е в носа; разумността в челото. Ако устните изтънеят, кръвообращението е слабо и в храносмилането има нещо не в ред.

* * *

Човек трябва да си изработи такъв навик, че като го обиждат, да може да отнесе съзнанието си някъде другаде, за да не чува обидите.

* * *

Никога не се интересувайте какво са казали другите за вас.

* * *

Класическата музика има вълшебни свойства.

* * *

Щом една музика може да ме тонира - добра е.

Един правилен начин за ставане сутрин: първо ще насочиш вниманието си към ума, после към сърцето и после към волята си. После ще раздвижиш и повдигнеш главата си, краката, кръста, ще хвърлиш одеялото, ще се завъртиш първо на дясната страна, после на лявата, ще стъпиш на земята с десния крак, ще сложиш до него и левия, ще поседиш така изправен, стегнат, ще благодариш на Бога, че си жив и здрав, че си станал. Креватът трябва да е в средата на стаята, а не до стената. Бих ви препоръчал за в бъдеще да спите като в люлка, такова да е леглото - люлка, и в средата на стаята. Неподвижен креват действа вредно. Спиш ли на твърдо, неподвижно легло, ще бъдеш упорит, нервен, сприхав. Люлката придава пластичност на човека. На легло от чамови или борови или от друго дърво дъски ще спите само когато нещо трябва да постигате, за изправяне на някои недъзи.

* * *

Ако накараш стомаха си да работи повече, отколкото трябва, ще го разшириш, ако пък не му даваш достатьчно работа, той ще стане ленив. От голяма активност ще го разстроиш, а от голяма леност ще изгуби своята пластичност. С всяко нещо е така, затова, когато човек е разумен, знае мярката.

* * *

Здравословното състояние на човека до голяма степен зависи от главния мозък, орган на мисълта. Затова обмяната на клетките, които функционират в цялата мозъчна повърхност, трябва да бъде правилна, т.е. електричеството трябва да бъде равномерно разпределено. Понякога дясното полушарие е пасивното, отрицателното, а лявото е положително. Друг път дясната страна на тялото е положителна, а пък лявата - отрицателна. Лявото полушарие на мозъка е положително, а лявата страна на тялото е отрицателна. Дясната страна на мозъка е отрицателна, а дясната страна на тялото е положителна.

* * *

Мозъчната енергия и енергията на симпатичната нервна система трябва да се пестят.

* * *

Никога умът ти да не се отклонява от пътя, по който вървиш, няма да се разсейваш, ще пазиш равновесие.

* * *

Има хигиена не само за тялото, но има хигиена за мислите, за чувствата, за душата. Светията живее в абсолютна хигиена.

* * *

Вие никога не може да внесете здраве в организма си, ако не спазвате музикалните правила, които природата е заложила в него.

* * *

Защо в петък трябва да се пости? Най-опасно място е, ако ядеш - беля ще имаш, с хиляди години ще плащаш. Нали знаете, някой път кажете една дума и после двадесет години трябва да я изправяте.

* * *

Всякога, когато трябва да се изхвърли нещо, има кашлица; има една материя, която е вече ненужна, трябва да се изхвърли навън и вие кашляте.

Страхът се е зародил от големите несполуки, които човек е претърпял през хилядите си съществувания. Сега трябва да започне със сполуките, за да се освободи от страха. Когато човек е скъсал връзките си с Любовта, тогава е внесъл страха в себе си. Страхът всякога е признак на слабост.

* * *

Всички страхливи хора губят от своята сила. Човек не може да стане силен, докато не се освободи от страха и не се свърже с Любовта. Любовта е храна за душата.

* * *

Ти мислиш, че като не можеш да ядеш, си постигнал нещо - това е един дефект. Ако много ядеш, това е друг дефект. Ако много любиш, пак е дефект, ако не любиш, е още по-голям дефект.

* * *

Музикалният свят е свят на посредничество. Не можеш да мислиш правилно или да чувстваш правилно, ако нямаш музикални способности, ако не схващаш нещата хармо-нично. Всички разумни неща в света стават по законите на музиката, те са отмерени в своите действия. Някой път ги наричат причини и последствия, ритъм, права мисъл, морал. Морал - това е хармонията в човешката душа.

* * *

Някой път при изключителни условия човек може да се окаля. Но съзнателно никога не трябва да се каля.

* * *

Ако те е налегнала кашлица, кажи си: „Няма да кашлям".

Боли те крак. Седни и заповядай на болката да си отиде. Вие нямате търпение и викате лекари да ви помагат.

Всички болки ви се дават, за да направите една малка връзка с Бога.

* * *

Не одумвайте другите хора, за да не си навредите. Одумването е проказа, която идва по внушение на черната ложа. По нейно внушение се и карате помежду си.

* * *

Дойде ви една мисъл - научете се да разпознавате кой ви я праща, какъв е нейният произход. И при всяко чувство, и при всяка постъпка вижте първо какъв е произходът им.

* * *

Ще се откажеш от всичко онова, което те спъва в живота, и ще се хванеш за онова, което повдига душите.

* * *

Ако ти не поставиш справедливостта като основно свое качество, ти ще бъдеш слаб и хилав.

* * *

Болестта, която имате в момента, може да не е ваша, причината може да е от далечното минало. А може някой в Америка например да е болен и по симпатии вие сте свързани с него, и понеже него го боли, и вас ви боли.

* * *

Къде са заминалите членове на Братството, къде отидоха? Те са насядали тук, между вас; те са тук, но вие не ги виждате, защото по-рано имаха собствени къщи, а сега ходят като наематели. За лекция идват и после си заминават.

Когато мислиш за някого, това значи, че той е дошъл. Когато някой заминал отвъд брат влезе в тялото на друг брат, то последният започва да прилича малко на заминалия. Щом го напусне заминалият, лицето на този брат заема пак стария си вид. Затова трябва да познавате състоянията си: вие ли сте в момента, или друг някой.

* * *

Ако овчарят е болен, овцете му могат да го излекуват, ако са здрави. Те са в сила да излекуват една физическа болест, но ако болестта е психическа, те не могат да му помогнат. Ако овчарят е духовно болен, той уморява овцете си.

* * *

За да изпълниш волята Божия, не трябва да куцаш, не трябва да бъдеш сляп, не трябва да бъдеш глух, не трябва да те боли стомах, нито крак, нито ръка, нито гръбнак, не трябва да имаш ревматизъм. Може ли? Може.

* * *

Страдаш, гладен си, гол си, дом нямаш - помисли за Бога, обърни се към Него, помоли Го да ти помогне - и хлябът ще дойде, и облекло, и дом, всичко ще имаш. В реалния свят, като помислиш за нещо, то е вече при тебе.

* * *

Всеки човек, който, като ви говори, гледа в земята, дръж го извън вратата си.

* * *

Когато Бог издишва (Духът излиза от Бога), нещата се създават. Но в нас този процес е обратен, когато Бог създава

нещата, ние вдишваме в себе си, създаваме нещо в нас.

* * *

Ако не дишаш правилно, не можеш и правилно да обичаш. Един човек, който е хилав в своето дишане, той е хилав и в своите чувства.

* * *

Чистите мисли, чистите желания показват, че ти дишаш правилно.

* * *

Чувствата на младите извънредно много се разширяват, някои съдове се пропукват и става изтичане на жизнена енергия. Младата мома почва да вехне, изменя се нещо в нея.

* * *

Зло е това, което спъва човека. Подпушването н* чувствата е първото зло. Човек е лош, защото е подпушен.

* * *

Болят те краката, но защо? Никога не си ги милвал, не си ги прегръщал, не ги миеш всяка вечер, гимнастика не си правил, не ги обичаш.

* * *

Основният тон, правилният ритъм на сърцето е „до". Много работи знаете, но ритъма на сърцето не знаете.

* * *

Сърцето се стяга, когато искате да постигнете нещо, а не можете да го постигнете. Скърбите, когато имате желание непостигнато.

* * *

Ако пееш правилно песента „Бог е Любов" и себе си

можеш да лекуваш, и другите ще можеш. Магическа пръчка е тази песен.

* * *

Знанието, което произтича от Бога, носи светлина и сила. Любовта носи топлина и живот.

* * *

Много от мрачните състояния, през които минавате, се дължат на атмосферните промени, главно на водата. Който е много чувствителен, усеща налягане върху своя астрален двойник, вследствие на което е неразположен духом.

* * *

Болестите си имат свой произход дълбоко в природата. Те не са нещо случайно. Даже болестите при умните хора имат съвсем друго предназначение.

* * *

Имаш 40 градуса температура. Ако си умен и знаеш как, ти може да впрегнеш тази температура на работа. Сърцето ти ще почне да бие силно. И това движение ще го впрегнеш на работа. Кисел си, гневен си - и гневът, и недоволството ще ги впрегнеш на работа. Всички болезнени състояния са, за да учиш нещо от тях. Когато се разболее, човек ще-не ще прави гимнастически упражнения.

* * *

При упражненията всякога ще влизаш в контакт със силите на природата, а това ще стане само когато ги правиш както трябва, а не отпуснато, както обикновено всички ги правят. Ръцете и краката трябва да са обтегнати, стегнати, гръбнакът-изправен. Ще стъпвате първо на пръстите, после на петите.

Като стъпвате на пръстите си, ще събудите известни центрове в себе си, вашият крак мисли. Трябва да се научите да стъпвате на пръстите си, за да турите разумната сила в действие с петата. Това е волята на човека. Ако ти стъпваш постоянно на петата, ще повредиш гръбнака си.

Гръбнакът страда при голямото разтърсване, когато човек стъпва само на петата. Когато сте сам, на полето или в гората, или вкъщи, ходете боси и стъпвайте на пръсти, като леко пружинирате.

* * *

Процесът на миенето не е външен, а вътрешен. Изпотяването е миене. Отварят се порите.

* * *

Вие трябва да се отучите от кражбата в широк смисъл на това явление - кражба. Когато само помислите да откраднете, вие вече произвеждате известни пертурбации в която и да е душа.

* * *

Има хора, които, като се върнат от едно пътуване, после дълго боледуват. Много пъти отивате да помагате на хората, но като се върнете, боледувате. Или пък сте пипали някой предмет, или човек, и после се чувствате като болен.

* * *

По-опасна отрова от човешкото безверие, от лошите мисли на хората, от онова, с което те могат да те опетнят, няма. Едно лошо чувство може да отрови човека, една мисъл - също.

* * *

Ако след като те ухапе дяволът и отровата му не може

да ти подейства, ти си силен. Но ако след ухапването ти се катурнеш, тогава?

* * *

С прегръдки, с нежни думи човек не може да се повдигне.

* * *

Понеже човек се намира в патологично състояние, то и храната му е неестествена. Неестествено е човек да яде месо.

* * *

Ако едната вежда отива нагоре, а другата надолу - стомахът не е в ред. Уравновесят ли се веждите, и стомахът ще се оправи.

* * *

Изгуби ли нервната система своята естествена топлина, стават разни деформации - явяват се язви, тумори в стомаха - любовта е взела обратен курс в своето движение.

* * *

Има ли кисели чувства - има и киселини в стомаха. Ще дъвчеш много храната, няма да пиеш студена вода, няма да губиш топлината на стомаха си.

* * *

Гледам един човек едвам ходи, пъшка, вика „ох" и „оле-ле". Питам го:

- Какво ти е?

- Ох, много страдам.

- Ако оздравееш, как ще живееш?

- Добре ще живея, само ми помогни.

 

Помогнах му и след като оздравя, гледам го един ден

псува хамалски другите. Крещи, ругае, псува. И като ме видя, изведнъж ни лук ял, ни лук мирисал. Казвам му: „Така не минават тези работи. Пак ще кажеш „Олеле, Господи!"

* * *

Всяка лоша мисъл, която задържаш в ума си, ще се отрази зле върху симпатичната нервна система, а оттам ще въздейства и на храносмилането, а след това ще се появи и някоя язва.

* * *

Хубавата храна идва от Бога.

* * *

Учителят е този, който ви дава хубавата храна, а не слама. Светлината, която приемате, е храна. Въздухът, водата, са храна. Когато Учителя дойде, всички болести и тревоги изчезват, защото той ще ви даде най-хубавия хляб и ви е освободил от хомота на старите господари.

395

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...