Jump to content

8. ЧЕТИРИ ВИДА СЪЗНАНИЯ


Recommended Posts

8. ЧЕТИРИ ВИДА СЪЗНАНИЯ

САМ С УМА СИ. Беседа от Учителя ,държана на 9 януари 1927 г. - В: Влизане . Сер л IX. Т. II. София . 1930 . C. 45-46

„Съвременната наука започва да говори вече за съзнанието на човека, което тя разделя на три вида: обикновено съзнание; самосъзнание, което съществува у хората и космическо или Божествено съзнание, което се явява у високо напреднали в духовно отношение хора.

Ние разделяме съзнанието по следния начин : подсъзнание , съзнание , самосъзнание и свръхсъзнание . Подсъзнанието и свръхсъзнанието представляват двата полюса на духовния и Божествения свят; съзнанието и самосъзнанието пък представляват двата полюса на животинския и човешкия свят. Когато казваме, че самосъзнанието трябва да се замести, това не значи, че трябва да изчезне, но то трябва да отстъпи своето място на космическото, на Божественото съзнание, т.е. трябва да премине в по-висока фаза. Настане ли това време, и Царството Божие ще дойде на земята.

Тъй както живее сега човечеството, в своето самосъзнание, Царството Божие няма да дойде скоро. Вземете всички проповедници на християнството из целия свят, както и ония духовно просветени хора в Индия, и вижте, дали имат желание да се обединят, не външно, но вътрешно. Даже и в Америка, доскоро проповедници от една църква не позволяваха на проповедници от друга църква да посещават службата им. Едните се считат за по-правоверни от другите. Вземете съвременните православни и протестанти, които са все християни, и вижте, ще позволят ли на един православен свещеник да излезе на амвона в евангелската църква да проповядва? Или, ще позволят ли на един евангелски пастор да проповядва в православна църква? - Няма да позволят.

Какво показва това? Че тия хора нямат дълбоко вътрешно разбиране. Те живеят още в съзнанието и самосъзнанието, служат на себе си и на своя народ, но не и на Бога."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...