Jump to content

07 - 68. ЦЕКО ОТ ДАЛЕКО


Recommended Posts

68. ЦЕКО ОТ ДАЛЕКО

През втората половина на март 1922 година, се постави начало на нова поселище, което нарекоха квартал Изгрев. Началото започна с три палатки, броят на които постоянно растеше. На следната година започнаха да се строят дъсчени, едностайни жилища. После - стая с антре, след това двустайни. През 1925 година- тухлена стая за Учителя. През 1926 се построиха „Пловдивските бараки", където се пренесе и настани сестра Анастасия Янакиева. Ето как стана нейното настаняване. Когато жилището й на Изгрева бе готово, тя помоли брат Цеко да й пренесе малкото багаж в новото поселище. Той отишъл, прегледал багажа и му се сторило за един път много, а за два пъти малко. Пътят бил дълъг. Отива една привечер. Приготвя багажа като една куха пирамида с едно прозорче. Късно през нощта отива, влиза в пирамидата и тръгва. Минава цялата булевард „Скобелев", цялата „Патриарх Евтимий" и тръгва по „Граф Игнатиев", за да продължи по шосето за
Дървеница. Времето било подбрано - късно през нощта, когато има най-малко движение и без Луна. Когато наближава лостовия стражар, при разклона за Семинарията, постът вижда, че нещо се приближава, но не е нито кола, нито файтон и се чуди какво може да бъде. Приближава се безшумно, стресва се и извиква: „Кой е там?" - „Цеко от далеко", обадил се човешки глас от тъмната фигура. - „Откъде си и къде отиваш?" - „От Слънцето. Нося багажа на сестрата." - „Защо по това време?" - „Защото така искам. Така ми е удобно."
Постовият стражар помислил, че е попаднал на крадец. Арестувал го и го отвел в осми участък.
Цеко оставя багажа на двора. Излиза от пирамидата и го отвеждат на втория етаж при дежурния следовател, където започва отново разпита. Кой е? Откъде е? Какво носи и къде отива? „Казвам се Цеко от Далеко. Идвам от Слънцето. Нося багажа на сестрата. Отивам на Изгрева." - „Гражданино, защо така отговаряш? Знаеш ли, че мога да те пратя в затвора?" - „Можеш, само ако е казал Господ", отвърнал Цеко. „Казал, не казал, сега ще те пратя." И ударил с юмрук по бюрото.
В същия миг лампите се залюляли. Следователят и всички агенти избягали долу на двора.
Цеко Ятугов видял, че няма никой около него, слязъл, влязъл отново в пирамидата и поел пътя за Изгрева, без някой да го спре.
Който е жител на Слънцето и носи от 3-4 километра багаж на сестрата, не може да бъде арестуван. Тъй свършва разказът за Цеко от далеко.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...