Jump to content

Recommended Posts

ЧЕРЕПЪТ

Черепът е преграда, която пази мозъка от големи сътресения. 68-304.

Достатъчно е да разгледате черепа на човека, за да познаете какво носи от миналото и какъв е сегашния му живот. И по главата на сегашния човек бъдещето поколение ще чете неговото минало - историята на човешкия живот. 68-198.

Френологът спира вниманието си върху изпъкналите места на черепа, но само те не разрешават въпроса. И дебелината на черепа е от значение при определяне дарбите и способностите на човека. 91-23.

 

От черепа на човека може да познаете, какъв е бил той: мъж или жена, прост или учен, честен или нечестен, търпелив или нетърпелив. Като поставите запалена свещ в черепа на човека, ще четете по него, като по книга. По черепа ще познаете целия живот на човека, живял преди хиляди години. По черепа ще познаете, от каква смърт е умрял човек. В бъдеще, когато хората се научат да четат по черепа, ще узнаят всички тайни. 27-168.

Онези хора, които изучават човешките способности, ги изучават по костите на черепа. Това място на костта, дето човешкият мозък действа енергично, изтънява. Защото, не мислете, че човек приема светлината само през очите си, той я приема и чрез костите си. Тази част на костта, през която е минавало повече светлина, е по-тънка. По това може да се познае, дали някой човек е бил по-интелигентен, или по-прост; дали е имал любов към ближните си, към Бога, към приятелите си, към дома си, или е нямал. Следователно, историята на един умрял човек може да се познае по- добре, отколкото историята на един жив човек. 9.17-11.

Ако двама души, мъж и жена, образуват семейство, те или ще живеят добре, или няма да живеят - това зависи от устройството на черепите им. Ако на единият черепът е сплеснат, а на другия силно развит, те няма да живеят добра. Единият ще чувства и мисли по един начин, вторият - по друг начин. Това разногласие в чувствата и мислите им създава недоразумения и противоречия между тях. Ако жената е широка в чувствата си и разположена към хората, мъжът ще бъде недоволен и постоянно ще й приписва слабости, които в същност, тя не притежава. Ако мъжът е любвеобилен и с широки възгледи, жената няма да бъде доволна. Жената казва, че мъжът е ненормален; мъжът казва, че жената е ненормална и, вместо да се опознаят, те се отдалечават един от друг. Те не се разбират. Мъжът мисли и чувства по един начин, а жената - по друг. Защо? - Мозъчните им центрове не са еднакво развити. 25-6.

Забелязано е, например, че черепът на високо моралните хора е правилно устроен, вследствие на което те не преживяват такива противоречия, които създават пертурбации в живота им, както това става с хора, на които моралните чувства са слабо развити. Костта на черепа в гениалните и праведните хора е много тънка, когато на грешните хора е доста дебела. Това не показва, че грешните хора не мислят, но понеже черепът им представлява котел, пълен с нагрята вода, за да не се пукне от вътрешен напор, костта е направена дебела, да издържа. За грешния човек животът е вечно кипене, вечно врене, затова той казва: ври нещо в сърцето ми, в ума ми! 12-31.

По черепа ще познаете интелигентния от неинтелигентния. Това ясно се вижда от дебелината на костта. 82-133.

Като изучавате черепа на човека, ще забележите, че всяка планета е турила свой отпечатък върху известна област. За пример, влиянието на Марса се отпечатало в областта зад ушите. В марсианците тази област на черепа е силно развита. 80-230.

Като изучавате черепите на хората, ще познаете техните религиозни и политически убеждения, ще знаете, кой е православен, католик, евангелист, демократ, социалист и т. н. 82-133.

Ако разгледате черепа на французина и на гърка, ще видите, че много си приличат. Също така и черепа на евреина и на славянина много си приличат. Религиозното чувство и на двамата е силно развито. Разликата в тях е само в милосърдието. В славянина милосърдието е добре развито. 36-64.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...