Jump to content

28. ЗАЩО НЕ СЕ ПЕЧАТАТ НЕИЗДАДЕНИТЕ БЕСЕДИ НА УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ?


Recommended Posts

28. ЗАЩО НЕ СЕ ПЕЧАТАТ НЕИЗДАДЕНИТЕ БЕСЕДИ НА УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ?

Въпросът за издаването Словото на Учителя Дънов подробно е разгледано в тези четири тома на

„Изгревът". Издаването на беседите има своя история по времето на Школата на Учителя и са минали през няколко етапа, които са описани. Те трябва да се проучат добре, защото в тях има методи дадени от Учителя, в които се посочва пътя как и по какъв начин да се издават беседите Му. След 1989 г, след новите условия, които настанаха и се разреши свободен печат, този проблем трябваше да се раздвижи и да се започне отпечатването им. Но се явиха хора, които нямаха никаква представа за този голям проблем, който е толкова труден за разрешаване колкото и лесен за реализиране. Никой досега не знаеше как стои този въпрос, защото не беше осъществена приемствеността на поколенията. Изкочиха хора изведнъж, хора, които бяха незапознати с много неща, но много амбициозни, за да се проявят в дадена посока. Тези лица ще ги намерите в подписите под „Отворено писмо".

 

Аз бях този, който от самото начало се застъпвам да се отпечати Словото на Учителя така, както е дадено от Него без никакви промени. Всичко е разбираемо и там където е изпусната някаква дума, някой член, съюз и пр. може да се вмъкне, като се загради в скоба и по този начин се показва, че това се прави за изяснение на израза, но не се прави за промяна на мисълта и на изречението. Такъв опит бе направен с публикуването на „Запалена свещ" от Общия Окултен клас, XXVI година – 1936 ÷ 37 г., но бяха издадени само шест лекции от издателство „Бяло Братство". Опитът е сполучлив и така трябва да се издават. Но те не се издават. А защо?

 

Защото има Сили, които воюват срещу Словото на Учителя, което е Слово на Бога и искат да Го променят. Това е Слово на Бога, дадено от Учителя Дънов и то не може да се променя. То е свещено и неприкосновено!

 

Тези Сили намериха свои проводници и чрез тези лица в разстояние на пет години издадоха някои непечатани беседи като своеволно променяха цели изречения и пасажи. По този начин те посегнаха върху Словото на Бога. И което е най-важно, никой не ги осъжда и никой не им се противопоставя.

 

За доказателство за изопачаване и променяне Словото на Учителя бяха дадени от мен различни примери и доказателства, но никой не иска да се вслушва в тях. Но се явиха неколцина верни по Дух на Словото на Учителя и те изнесоха този въпрос пред едно събрание на ръководителите на Братствата в България. Те колективно взеха решение да се издава Словото на Учителя в неговия оригинал, като подкрепиха с подписите си това тяхно решение. Това трябваше да бъде задължително за издаване на беседите на Учителя, така както трябваше да се осъществи. Но досега не е направено. Изнасят се различни причини и се явиха различни тълкуватели на Словото на Учителя, които изнасят, че говорът на Учителя е едно нещо, а литературната форма на изразяване на една мисъл е нещо различно и че имало граматически правила, че има синтаксис и още много, много такива неща. Но те не знаят, че първо е Словото на Бога, че първо е мисълта на Бога, а след това е човешката мисъл и човешката реч и накрая идва граматиката. А българската граматика бе създадена преди 150 години, като дори един от първите ученици на Учителя - д-р Миркович е създател на една от първите български граматики. А българският говор и български език води началото си от хилядолетия и той не се е подчинявал на граматически правила, а на окултни закони, които са го владеели.

 

Преди две години чрез мен и посредством мен като свързващ различни поколения беше предадено на две лица към издателство „Бяло Братство" по две годишнини от непечатаните беседи, които правят осем томчета за издаване. Досега не е издадено нито едно томче. Те не искат да печатат, понеже има противодействие от онези, които искат да променят Словото на Учителя, като се опитват да създават редакторски комисии, за да променят Словото на Учителя. Това са Сили, които работят срещу Учителя. Един пример: Ако някой се опита да промени дори една дума на някой писател в неговите произведения, той ще го даде под съд и ще го осъди съгласно закона за авторските права. А тук за Словото на Всемировия Учител важи стократно повече този окултен закон за неприкосновеността на Словото на Учителя. Ето, това е проблемът - за Учителя или срещу Учителя.

 

В разстояние на няколко години последователите на Учителя Дънов отделят своя десятък, който е определен изцяло за печатане на Неговото Слово. Тези пари се отклоняват по различен начин. Досега най-малко четири пъти са викани ръководителите на Братствата в София и са им плащали пътните разноски за узаконяване на устав. А Учителят е срещу уставите. Това го има в Словото Му. Дори е отпечатано в „Изгревът", том I, стр. 102. Така отново се горят пари, като ги оформят с протоколи и подписи вместо с тези пари да се издадат досега две томчета от непечатаното Слово на Учителя в своя оригинал. Досега няколко пъти се събират разширени състави от ръководители и заинтересовани лица за разрешаване на някои проблеми по книгоиздаването на издателство „Бяло Братство". Отново се харчат пари за пътни, а с тези пари можеше да се издаде още едно томче. Те не могат да разрешат нито един проблем, защото не са запознати с него. А той е описан в томовете на „Изгревът". И което е най-интересното - такъв проблем не съществува, защото трябва да се печати с онези пари, които сега ги горят по нов начин. Проблемът съществува, за да могат да бъдат спрени от Небето, понеже те нарушават Окултните закони, които са залегнали в Словото на Учителя.

 

От една страна горят десятъка на последователите на Учителя за заплащане на пътни, за безсмислени съвещания, а от друга страна искат да променят Словото. Какъв е извода? От 1990 г. до 1995 г. са събирани средства за издаване Словото на Учителя. Досега не е издадено нито едно томче от непечатаните беседи в неговия оригинал! Това е положението. Пълен провал за онези, които чакат да станат новите апостоли със Словото на Учителя и пълен успех за онези, които противодействуват на това. Поздравления и за едните и за другите!

 

Ето защо след като беше отпечатано и подписано „Отворено писмо", аз реших да изложа как стоят нещата всъщност. А сега ще предложа един нов начин за отпечатване беседите на Учителя. Той е много прост и много достъпен. Ще ви го предложа по точки, за да бъда ясен и конкретен:

 

1. Там, където има Братски кръжоци и изучават Словото на Учителя и има негови последователи, то те трябва да си отделят техния десятък, но да го запазят при себе си и да не го препращат в никаква обща каса, в която всеки бърка, без да е изработил тези средства и прави с тях, каквото си иска.

 

2. Ако десет човека за една година отделят една пенсия или една заплата, което представлява десятък за една година, те спокойно ще могат да финансират издаването на едно томче от беседи на Учителя. С техните пари те ще участвуват сами в реализацията. Пред техните очи и с техните ръце ще се реализира тази идея. Те ще я контролират през всичките й етапи.

 

3. В почти всички градове на България вече има хора, които могат да набират на компютър текст и могат да осъществят предпечатна подготовка за едно томче. А коректори на самите текстове, за да изправят някоя печатна грешка ще бъдат онези, които са събирали и давали десятък за Бога. Така те самите участвуват в реализацията на тази идея.

 

4. Сами ще сключат договор с някоя от печатниците, ще си платят и ще получат отпечатаното томче, които сами ще пуснат за разпространение, а парите ще им се върнат обратно по такъв начин. Със същите пари и с други добавени от следващия десятък ще издадат второ томче. Ако не достигат средства ще се кооперират с някои други братски кръжоци от съседни градове. Ще си платят както трябва, както на онези, които ще подготвят томчетата за печат, така и на печатницата, както и 20 % за онези, които ще я продават. Но ще реализират сами десятъка си, отделен за Бога.

 

5. И тогава всеки ще види, че със собствения си десятък работи за Бога и за Словото на Учителя и пред неговите очи той е реализирал една идея. Това е пътят, друг път няма. Ще си създадете комисия от 3 ÷ 4 човека, които да движат този въпрос. Може някой да поиска да създаде еднолична фирма за печат. Това не пречи, а улеснява нещата, защото самите средства ще се контролират от местните Братства. По този начин ще се осъществи печатането на неиздадените беседи и ще се разреши този въпрос един път завинаги: да не се краде, да не се унищожава, да не се гори с кови методи на действия и да не се отклонява десятъка за Бога, освен за това, че той е определен за печатане на Словото на Учителя.

 

6. Вие ще бъдете свободни да се реализирате, но има само едно условие, а то е следното: Да се печати по оригинал без никакви промени.

 

Контрола на предпечатната подготовка и самото отпечатване се контролира и осъществява от самото местно Братство. Не се позволява даването на материали на разни издатели, които искат да печелят пари от това.

 

7. Онези, които са съгласни с това мое предложение непременно да са последователи на Учителя Петър Дънов, не само в думи, но в Слово, Дух и Дела. А това е много лесно за проверка. Има различни начини, които са известни.

 

 

Вероятно ще се появят и някои съпътствуващи въпроси за решаване. Но те ще се разрешат. Ще да видите онова, което сами ще осъществите, че то ще израстне и ще даде плод, който вие сами първо ще откъснете. И тогава такъв плод има и носи благословение и вие ще го раздадете на жадуващите души за Словото на Учителя. Всеки българин може да чете и всеки българин може да спечели толкова пари, че с тях да си купи едно томче от вас.

 

8. А пък софиянци ще имат възможност да докажат какво могат да направят със своя десятък. Дадени са им две годишнини от неиздадените беседи на Учителя Дънов, което прави четири томчета и нека да ги издадат по оригинал.

 

Ако това направят, ние ще им ръкопляскаме и ще си купим томчетата. А дотогава ще чакаме. И ще видим дали ще стане „чудо", че да ги издадат или ще видим само „чудесиите" им. Но непременно ще дочакаме, за да проверим. Защо става така, а не инак? Това е написано в „Изгревът", том I, стр.

616 ÷ 617 в „Дяволът и неговите два крака". Всеки може да си го прочете и след това лично да си го провери.

 

9. Сега е времето на Словото на Учителя да се отпечата в неговия оригинал.

 

Словото на Учителя Петър Дънов е Словото на Всемировия Учител Беинса Дуно, което е Слово на Бога. Амин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...