Jump to content

09 - 73. КАКТО КАЗВАШ, ТАКА ДА БЪДЕ


Recommended Posts

73. КАКТО КАЗВАШ, ТАКА ДА БЪДЕ

Беше люта зима. Дебел сняг бе покрил земята. Продължаваше да вали. Едри парцали сняг се стелеха по земята и затрупваха пътищата, мостовете, проходите, така че снежната покривка на места достигаше до два-три метра. Това бе неотдавна - през 1952 година, когато общините по места обявиха бедствено положение. Къщите също бяха затрупани и никой не можеше да отиде при изгладнелите стада овце. Вече втори, трети ден вали и като че не мисли да спира.
Бригада от 20-30 души, въоръжени с лопати и гребла, излезе и започна разриването на снега. Ето вече от два часа се борят с виелиците, опитват се да направят пътеки, но без никакъв резултат. Трети час минаваше и положението бе все същото: вали, вали, вали.
Хората, които досега опитваха да разринат снега, взеха да се отчайват, като казваха: „Невъзможно е, защото виелицата не спира. Пътеките наново се застилат след нас." И действително, снежната стихия беше в разгара си, упорита и безмилостна, а стадата блееха, без да може някой да отиде при тях да ги нахрани и напои.
„Няма смисъл да се морим", казваха едни. „Вятърът отново засипва пътя."
„Докато не спре фъртуната, всичко е напусто", казваха други.
„Няма ли някой верующ, че заради него да спре виелицата?" - казал един от групата и погледнал към брат Киряк и към друг един верующ - евангелист. А брат Киряк казал: „Нека бъде според както ти казваш." - „Кога ще спре вятърът?" - „След половин час."
И каква била изненадата на всички, които бяха чули разговора, когато след 15-20 минути бурята спряла и те успели да разринат снега, да направят пътеки и да нахранят стадата. Последните били спасени от гладна смърт.
Вярата на двама верующи победила безверието на тридесет души.

По разказа на брат Киряк.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...