Jump to content

46. ИМА ЛИ СМИСЪЛ? (бр. 17, 19.V.1924 г.)


Recommended Posts

46. ИМА ЛИ СМИСЪЛ? (бр. 17, 19.V.1924 г.)

(В. „Ратник на свободата”, бр. 17, 19.V.1924 г., София, стр. 2)

„Днес комунистическата партия се готви за нови подвизи и получава пари от Москва. Всеки ден се пръскат позиви между комунистите. Но декларирам от името на правителството, че мятежи и преврати няма да успеят. Мамят се комунистите ако мислят, че силата е на тяхна страна.” (от речта на министър Русев в казиното.)

Правителството, в името защита на държавата, взе мерки - обяви комунистите вън от закона, разтури партията и организациите им и помисли, че с това се свърши всичко. Думите на министър Русев идат да покажат колко повърхностното е гледало на тоя въпрос. Вий може да развалите чешмата, но изворът, който я пои, ще остане, ще се разлее и ще ви причини такива главоболия, да го издирвате къде е потънал и се е скрил, че ще станете пишман, загдето сте се заловили с него. А дали наистина комунистите се мамят или други - това ще покаже самият живот. Нима предшественикът на г-н Русев също тъй категорично не декларираше почти със същите думи, с които си служи и Русев, че няма да позволи никому да „наруши” законите на страната и пр.? Не са декларациите, които управляват съдбините на народа. Реалното съотношение насилите е, което закрепва и дава насока на всяко движение и управление. В числото на тези реални сили влиза моралът, ненасилието, толерантността, човещината. Този, който греши срещу тези природни закони, ще изпита и последствията им. Не са декларациите, които спасяват хората, а справедливостта, защото кой каквото си постеле, на такова ще легне. Човешките сметки се ревизират от небето - и когато много натегнат несправедливостите - невъзможностите стават възможности - действителност.

Умните хора от враговете си правят приятели. А днес българин гони българин, като да му е заклет враг. Докога това? Имаше ли смисъл всяко обявяване вън от закони, конфискации и пр., когато вий сам, г-н министре, признавате, че те действат и вий не сте в състояние да ги ограничите въпреки всичко? Ами че като счупихте чешмата, водата трябваше да тече, макар и „нелегално” - но тя не може да се спре, защото няма закон и насилие, което да е успяло, не само сега, но и кога да е някога, да спре някое идейно течение - даже когато то е най-неразумно и лошо. Народите са като децата - те ламтят толкова повече за една играчка, колкото тя е по-опасна и им се забранява. Държавниците по-добре от всички трябваше да знаят това и да не правят такива груби грешки, а сега да заплашват, че революцията щяла да изтрие България от картата.

Умната, г-н Министре, догде е още време!

Националист - Т. Пазарджик

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...