Jump to content

2. ВРЕМЕ Е! (бр. 1, 1.І.1930 г.)


Recommended Posts

2. ВРЕМЕ Е! (бр. 1, 1.І.1930 г.)

(В. „Ратник на свободата”, бр. 1, 1.І.1930 г., София, стр. 1)

 

Време е да се тури ръката на раните и да се говори истината - и само Истината, колкото и да е горчива тя: Живот липсва, липсва вяра в тоя живот.

Човещина нямаме. Любов, обич няма помежду - и обърнахме се на зверове, които са готови да се разкъсат.

 

А без обич, без уважение, без Истина, без Вяра - нищо не може да се съгради, никакъв живот е невъзможен - такъв градеж не може и да устои - граденото с години пада за една нощ!

 

Когато е студено, запалят огън - и се греят. Когато са гладни, търсят хората хляб - и ядат. Когато са жадни - донасят вода и пият.

Братя - с отрова сме поени, с омраза сме хранени, затова сега се не обичаме, гоним, избиваме.

 

Тия, които знаят да палят огньове - да живеят с Истината и да помагат безкористно, да се грижат за немощните и бедните, без сами да са богати - нека излязат напред, за да палнем още повече сърца с любов и себеотрицание, себепожертвувание, та да светне в душата на народа ни - да разбере, да се не самоизяжда. Крайно време е! Обич и самопожертвуване!

 

Ний викаме не само богатите, които имат, а и бедните да дойдат, защото дава не тоя, който дава излишъците, а който в името на своята идея дава себе си. Такива хора винаги ги е имало, има ги и сега - заради тях съществува и се крепи светът. Тях викаме към работа; защото време е дошло да се палят сърцата. И онова сърце, което го не запали Любовта - омразата ще го запали - и то ще изгори. А което сърце запали Любовта - то ще гори и няма да изгаря - ще има мир в себе си, ще носи Радост - ще донесе щастие на народа ни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...