Jump to content

6. При Будинова


Recommended Posts

6. При Будинова

Същия ден.
У Будинови, Там заварихме Надя, също народна учителка, моя приятелка. Беше и майка й. С влизането ни в стаята ние бяхме обгърнати от една тежка атмосфера, почти отровна. Това беше достатъчно да ни покаже, че тук живеят мъченици, които влачат веригите на едно жалко съществувание. И наистина, предположението не ни излъга. Надя, моята приятелка, макар и още млада, побърза да ми се оплаква от несносния си живот, в който тя не е могла досега да намери абсолютно никакъв смисъл. Въздъхна дълбоко, което показваше, че нейде в дълбочините на нейната душа Божественото търси изход, търси простор и прави усилия да създаде мир и хармония в тази душа и да се прояви чрез нея. Аз се зарадвах вътре в себе си, защото очите ми виждаха една душа, която въздъхва и търси освобождение от оня страшен вътрешен гнет, който я поставя в положението на една риба без вода. Аз й продумах, че душите, които обичат Бога и искат да Му служат, могат да се освободят, могат да се заздравят и заживеят един чист и осмислен живот, който е идеал за всяка една душа. А да не намира човек смисъл в живота, това значи да живее в тъмнината, да не вижда великолепието на Бога и да е прекъснал връзките си с Него. А по-голям трагизъм от такова едно състояние за една душа едва ли би могло да има, - И както виждам, тъкмо ти се намираш сега в това положение.
 
- Какво да правя? - със сълзи на очи и с трогателен глас ме запита тя.
 
- Още днес тръгни в пътя, в който съм тръгнала и аз - възлюби Господа с всичкото си сърце и душа, възлюби ближния като себе си, прости на всички и отвори си сърцето за доброто.
 
- А на мен какво ще кажеш? - обади се майката. Обърнах се към нея. Гледаха ме две очи, пълни със сълзи и изразяващи мъчителното състояние на нейната душа. Тя ме гледаше вторачено, чертите на лицето й бяха обтегнати, а това ми показваше, че пред мен стои една изтерзана душа с изпокъсани нерви и неспокоен дух.
 
- Има спасение и за теб - й казах аз. - Ще направиш всичко възможно да запазиш последните си сили, които са останали в теб, а това ще рече: да се възвърнеш към онова здравословно състояние, което ще донесе мир на твоята душа. Иначе, както милиони други, и ти ще станеш плячка в лапите на смъртта.
 
Тя ме гледаше мълчаливо, сякаш слушаше последния зов за възвръщане в пътя, който води към осмисления живот.
Мълчание. Всички бяхме дълбоко потопени в интензивна трезва мисъл и се чувствувахме пред прага на Великото, което е било мечта на нашите души. Надежда просия по лицата им.
 
- Нека бликне любов във вашите сърца и стоплете се с тази любов всяка една душа, за да бъдете и вие възлюбени - тихичко им прошепнах аз.
 
Възрадвани, майката и дъщерята станаха и за миг сложиха пред нас бани­ца. Ядохме, благославяхме и най-хубавото им пожелахме. Дадох им една беседа и се разделих с тях.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...