Jump to content

9. Из беседата от Учителя на 27.VII.1932 г., 5 ч сутринта


Recommended Posts

9. Из беседата от Учителя на 27.VII.1932 г., 5 ч сутринта

Размишление върху добрите условия
8 ст, от 8 гл. на Йоана: „И пак се наведе надолу и пишеше".
„Пътят на живота"
Молитва на „Царството"
Добрата молитва
5 гл. Ефесяном.
Туй, което четох, не го разбирате. Как тъй жената да се покорява на мъжа си? Да се боиш от това, което не разбираш. Всяка опасност произтича от това, което не знаеш. {За}
онзи, който е на полето, няма опасност, но {за} онзи, който е в планината и се качва на върховете? Ако гладният яде и не придобива нищо, има ли смисъл това ядене? Нахраненият - знае да се товари сам и да се разтовари.
Всички се въртим на всички страни. Огънатите места са хубави полета. Ако полето иска да вземе мястото на върха и пр., какво ще излезе?
Глава, която храни светли мисли, сърце, което храни светли чувства, тяло, което храни {светли сили} и кратуна, която {възприема чиста вода, са желателни неща.}
Майката дава условия {на детето} да сдъвче храната. Да храниш една мисъл, значи да {й дадеш условия да се прояви, да намери своето място.}
Когато мислите са на мястото си, чувствата, силите и кратуната - на мястото си, тогава се постигат всичките желани неща.
Твоята мисъл когато е там, дето никой не е бил, там е вашето място.
Когато кратуната не е празна, тя дава тон на нещата.
Запишете: Ум без противоречие, сърце без скърби и дъно без кал желател­ни добрини са.
Едно сравнение {, какво представлява мъжът и какво - жената.} Онова малкото зрънце, което е поникнало, е жена, а слънцето, което го грее, е мъжът. Любовта на мъжа е близо до жената - туй, което расте.
Туй мъж ли е, което ти караш да иде на работа? Това е просташка работа.
Отношението на духа... {... каквото е отношението на израстващото зрънце към слънцето, такова е отношението на човешката душа към Божествения Дух.}
За кого изгрява слънцето - за мен. Туй, което слънцето в даден момент дава на мен, на никого не дава. Господ ти казва да бъдеш добър, услужлив, да работиш, да учиш, да бъдеш търпелив, а ти не искаш. Мъж е този, който е всякога желателен, също и жената, и като се яви той, дати причини радост и пр. Това е... Мъжът на земята е временна залъгалка. Те са упражнения за великото. Момичето трябва да играе на кукли, но да има идея. Смешно е, когато ...
Щом желаеш да се жениш, това е, че искаш да живееш, да разбираш, да си свободен, да служиш, да копаеш на лозето, на нивата, и пр. - това значи, че ти си женен. Когато се родиш, ти си женен за живота и търсиш този, който ти е дал живот. Мъж е слънцето, а жена е семето, което расте. Трябва да се радваш на слънцето.
Ако ще умреш, на планината умри, на високо. Планината е пълна с чист въздух, сили и пр., а полето има богатства, блага и пр.
Някои от вас не знаят защо са дошли на планината. Дошли сме да осмис­лим живота. Всяко нещо, което се променя, е смърт. Смъртта е, което ни осво­бождава от лошите условия, а животът дава условия...
Христос е Божественото начало в нас, Който ни спасява в даден момент.
Онзи, който се бои у тебе, е жената - сърцето, а който люби, е умът. Любовта. А ти, който чувствуваш, си новороденото дете. Всяко нещо, което... Страхът да не изгубиш условията от да разбереш урока, който ти се преподава, да не би да спре онова вътрешно растене, такъв страх е на мястото. Не гази река, на която дъното е кално. Водата, която тече, това е жената. Бреговете, които [са] прегърнали реката, това е мъжът. Калта иде от мъжа на дъното. Жена­та трябва да чисти калта.
Отношението на нашата душа към духа, това е женитба. Също и отноше­нието на слънцето към тревата, която расте, и отношението на бреговете към реката - тези положения трябва да седят в ума ви. Така ще имате правилно развиване, растене.
Сряда е ден на учене, на работа, на ходене по високите места, да знаеш да се сприятеляваш, как да пазиш приятелството, да мислиш и пр. Когато умът, сърцето и силите в него [в човека] са хармонични, тогава „се"-то [буквата „с" той] ще пише правилно.
Додеш някъде, дето можеш да направиш една голяма беля - прескочи реката от единия до другия бряг. Никога не възприемай една мисъл, която ще размъти ума ти; също - и с чувство и действие. На планината се придобива само чистота. Планината е банкерска кантора - ако го изтегляш, ще го туриш на работа долу.
Питагор е посветил 20 години, за да му кажат само една дума. Аз днес ви казах една велика истина.
Светът е направен от разумни същества.
9 - то е резултат на всичко разумно. Небето е дълбоко, неизмеримо. В дълбокото никой не се дави, а се дави само в неразбраното.
„Бивайте подражатели Богу", като чада Божии. И ходете в любов, както Христос...
Умният прилага нещата, без да ги разбира. Умен е този, който се мести.
Да благодарите на Бога за всички хубави мисли, чувства, сили...
Пращайте хубави мисли, чувства - от изобилието като лъчи пращайте на ваши познати.
Всички можете да направите по нещо. Всеки в даден случай е запалена клечка, която никога не гасне.

В записките на Елена Хаджи Григорова от тази беседа има много пропуски. За яснота, в скоби { } са допълнени някои части от беседата според изданието от 1932 г. на томчето „Ценното из книгата на великия живот". (Бел. М.И.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...