Jump to content

24. Из беседата от Учителя на 13.VIII.1932 г., 5 ч сутринта


Recommended Posts

24. Из беседата от Учителя на 13.VIII.1932 г., 5 ч сутринта

13.VIII. 1932 г. Хълма. Рила.
Пътят на праведния е както на зазоряване. (Размишление).
„Ти съзнавай, ти люби"
Упражнение:
Ще изпратиш енергиите на доброто през палеца на дясната ръка; енер­гиите на Любовта - през първия пръст; енергиите на Правдата - през средния пръст; на Истината - през безименния; палеца-на Слънцето, и на Мъдростта - през малкия пръст. От пръстите на дясната ръка ще изпратите тези енергии и като че ли те образуват кръг и после идват към вас. След това ще възприемете енергиите чрез лявата ръка: през палеца на лявата ръка - енергиите на Доброто, през първия пръст - енергиите на Любовта, през средния - енергиите на Прав­дата, през пръста на Слънцето - енергиите на Мъдростта. Ще отправиш мисълта си към съзнанието на всички добри хора по лицето на Земята, на които съзнание­то е будно. Ще мислим за всички добри хора. Няма да се стремите да разберете в какво седи тайната. И след това ще възприемете енергиите с лявата ръка: през палеца на лявата ръка - енергиите на Доброто; през първия пръст - енер­гиите на Любовта, през средния пръст-енергиите на Правдата, през безименния (пръстът на Слънцето) - енергиите на Истината и през малкия пръст - енергиите на Мъдростта. Ще отправим мисълта си към съзнанието на всички добри хора по лицето на Земята, на които съзнанието е будно. Ще мислим за всички добри хора. Това упражнение ще го направите, както дигате лейката и изливате вода. Няма да разсъждавате защо излиза вода през дупките на лейката; просто ще поливате цветята. Ако речете да разрешавате философията на водата, защо тя излиза, това не е ваша работа; защо тя полива цветята, а това е нейна работа. А защо вие помагате, това е ваша работа. Всеки един от вас трябва да стане проводник, да изпратите енергиите на Доброто към всички добри хора, силите на Любовта - към всички добри хора, силите на Правдата - към всички добри хора, после - силите на Истината и на Мъдростта. Тези енергии вие изпращате повидимому през тая физическа ръка. Но има друга, духовна ръка. Има три направления, но вие ще оперирате с тая физическа ръка. Господ каза на Моисея, като го прати: „Дигни си ръката" - и всичко ставаше. Като знаеш да си дигаш ръката, всичко става. Ще прекарате силите на Доброто през палеца към всички добри хора, за да почувствувате тяхната доброта. И като прекарате силата на Любовта, пак да почувствувате, че вашата любов е отишла там.
Дясната си ръка ще дигнете към изток хоризонтално и малко нагоре с разтворени пръсти. А лявата си ръка ще поставите на лявото коляно. Ще започ­нете упражнението: I. Първо за палеца ще кажете: „Да се прослави Господ във всичките Свои дела!" (3 пъти) След това ще кажете: „Да царува силата на Неговото Добро във всички добри хора!" (3 пъти) - и ще пратите силата на Доброто през палеца. II. С първия пръст: „Да се прослави Господ във всички Свои дела" (три пъти) „и да царува силата на Неговата Любов във всички сърца!" (3 пъти). III. Със средния пръст: „Да се прослави Господ във всичките Свои дела" (3 пъти) „и да царува силата на Неговата Правда във всичките умове! (3 пъти) С пръста на Слънцето: „Да се прослави Господ във всичките Свои дела" (3 пъти) „и да царува силата на Неговата Истина във всички души!" (3 пъти). Малкият пръст: „Да се прослави Господ във всичките Свои дела" (3 пъти) „и да царува силата на Неговата Мъдрост във всички Духове!" (3 пъти). Сега сложете си дясната ръка на дясното коляно, а лявата ръка протегнете към изток хоризон­тално и малко нагоре (пак с разтворени пръсти)! Сега по обратен път с лявата ръка ще възприемете и ще кажете I. Първо с палеца: „Да се прослави Господ във всички Свои дела" (3 пъти) „и да царува силата на Неговото Добро в нашите сърца!" (3 пъти) Сега възприемайте към себе си! Да почувствувате, че през палеца ви идва нещо. II. С първия пръст: „Да се прослави Господ във всички Свои дела" (3 пъти) „и да царува силата на Неговата Любов в нашите сърца!" (3 пъти) III. Със средния пръст: „Да се прослави Господ във всичките Свои дела" (3) „и да царува силата на Неговата Правда в нашите умове!" (3) С пръста на слънцето ще възприемете Истината: „Да се прослави Господ във всички Свои дела" (3) „и да царува силата на Неговата Истина в нашите души!" (3) С малкия пръст: „Да се прослави Господ във всички Свои дела" (3) „и да царува силата на Неговата Мъдрост в нашите Духове!" (3) Сега поставете двете си ръце към Слънцето с обърнати длани и опрени лакти на колене! След това да се съберат пръстите на ръцете едно до друго и после съберете двете ръце с допрени длани и кажете Добрата молитва! И при такова положение на ръцете кажете Добрата молитва! След това ще произнесем при същото положение на ръцете: „Мир и радост да цари в нас и във всички сърца!" (3 пъти)
Амин.
5 гл. Коринтяните.
Пътят на живота е път, в който Доброто върви.
Пътят на живота е път, в който Любовта върви.
Пътят на живота е път, в който Правдата върви.
Пътят на живота е път, в който Истината върви.
Пътят на живота е път, в който Мъдростта върви.
Този е пътят, в който всяка душа и дух върви. Няма друг път. Щом си изгубил пътя, припомни си за Доброто, за Любовта, Правдата, Истината, Мъд­ростта и ти ще имаш знанието на Истината!
Най-малкото усилие е драсването на една клечка - за Истината, Любовта и пр.
Когато имате някое страдание, то е, че някое същество от духовния свят е драснало една клечка във вас, то е за добро - радвайте се! Ако една книга остане чиста, непобутната, не е постигнала целта.
... Ти като се оцапаш от известни противоречия, придобиваш известна цена; цапането да бъде разумно, да не бъде боядисване.
Какво нещо е чистотата? То е Божественото начало вътре в тебе, което няма сила, която може да го оцапа.
Дяволът е една муха, която плюе, нищо не може да ти направи. Никой не може да те обере - какво може една муха да обере? Тя няма гръб и пр. Някой ще те излъже - това е една муха, дяволът. Дето ви е ухапала мухата, намажете със сол: по всичките правила! Който се разколебава в духовно отношение, то е един процес на гниене.
Тежестта е един разумен процес. Едно чувство, една мисъл да има тяжест.
В живота ний искаме сега да се разтоварим. Ще хвърлите всичките петала.
Светът е направен за нас, да се учим. Никакви мухи. Най-първо ще се учиш, после ще слугуваш. Всеки един трябва да пази своята свобода и да не допуща никаква посторонна мисъл на мухите. Например: дали те обичат хората. Никой няма право да отнема свободата на другите.
Светът не е създаден за мухите, за театра [?], за кръчмари и попове. А светът е създаден за всички ония добри хора - да носят Доброто, Любовта, Истината, Правдата, Мъдростта.
Дошли сме да възприемем Доброто, Любовта, Правдата, Истината, Мъд­ростта. Бъди натоварен с тези добродетели, не позволявай никому да те разто­варва от тези добродетели и да те товари с камъни! Няма какво да се учим от мухите. Ще пътуваме с много по-голяма скорост от мухата, пък сега тя ни изпре­варва със своята бързина в пътя ни и пречи.
Носи Доброто, Любовта, Правдата, Истината и Знанието.
3 посл. Йоана, 11 ст.: „Възлюблений, не подражавай злото, но доброто!"
Всичко, което Бог е създал, е добро. Страданието е изключителна работа. Всякой човек, който не разбира единицата, все го късат, а шестте - това е семето, което е поникнало. Как да ти тури 6, когато още не е поникнало семето в тебе? Като познаеш какво нещо е Бог, професорът ще ти пише 6. Да бъдете весели и добри, да се радвате.
Последната формула на гимнастическите упражнения: „Да изгрее Божия­та радост и Божието веселие в нашите сърца!"
Когато Мойсей воюваше със своите неприятели и си дигаше ръцете, умаляваха му ръцете и му туряли камъни отдолу.
Сега ще ви оставя вие да си прочетете 5 глава от Първо послание [к] Коринтяном. Аз ще прочета 4-та глава. Напишете следующите изречения;
Първо: Пътят на живота е път, в който Любовта върви. Пътят на живота е път, в който Правдата върви. Пътят на живота е път, в който Истината върви. И: Пътят на живота е път, в който Мъдростта върви.
Този е пътят, в който всеки, който иска да влезе в Царството Божие, трябва да върви. Питат: „В кой път да вървя?" В този път. Този е пътят, в който всяка душа и всеки дух върви, няма други път. Тогаз. щом сте изгубили пътя си и искаш да го намериш, припомни си за Доброто - ти си при вратата на този път. Припомни си Любовта - ти си в пътя. Припомни си Правдата - ти вече пътуваш с бързоходни крачки в този път. Припомни си Истината и ти ще бъдеш свободен в пътя. Припомни си Мъдростта и ти ще имаш знанието, което пътят съдържа в себе си.
Тогаз, кое е най-малкото усилие в света? То е приблизително следното: то е драсването на една кибритена клечка. И от драсването на тая клечка ще зависи дали ще имате светлина или не. Ще драснеш клечката (най-малкото усилие) и ще се яви светлина. Ти питаш: „Как да позная Истината?" Ще драснеш клечката и веднага ще дойде светлината - с най-малко усилие; но непременно ще допреш клечката до кутията, няма да я махаш във въздуха, инак с години ще чакаш. И когато се случват някои страдания в живота ви, това е, когато от невиди­мия свят искат да ти помогнат и те драснат; нещо те засегне - това е запалената клечка. То е за добро. Ти казваш: „Много пострадах." Не. Малка драскотина се образува по кутията и тогаз имаш ядене и пиене, цял ден ти е приятно. Това малко страдание, това драсване не се ли заплаща с тези блага, които ви идват?
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...