Jump to content

Recommended Posts

ПРЕДГОВОР

В своето развитие човешките души минават през различните форми на живота и придобиват непосредствени опитности и знания, като постоянно еволюират и са стигнали до най-висшата форма на земята - човешката, която има най-добрите условия да се учи и развива. На който човек е дадено повече, повече се изисква от него.

На пръв поглед всичко в природата е разхвърляно и непотребно, но погледнато с окото на мъдреца, всяко нещо е на своето място и има своята задача и цел. Всяко явление има своите причини и последствия. Затова Учителя Петър Дънов често е казвал:

„Господи, колко велико и колко разумно си направил света!”

Земята, на която живеем, представлява велика школа, велико училище, в което ние се учим и намираме причинността на нещата, тази причина се обуславя от принципите и законите, които природата е вложила в живота. Дали ги знаем или не, те ни хващат и ни държат отговорни за всяка неправилна постъпка. Има един велик закон в природата, който казва: „Човекът е свободен да направи, каквото иска в живота си, но след това неизбежно ще плати за това, което е извършил. Затова човек трябва да се самоограничава в проявите си и да ги поставя в хармония с великите принципи, вложени в живота, а именно Любовта, Мъдростта, Истината, Правдата и Добродетелта, които са вечни Божествени прояви и дават винаги отлични резултати. Ако поставим Доброто за основа на дома си, правдата за мерило, Любовта за украшение, Мъдростта за ограда и Истината за светило ще изградим един нов свят на хармония, братство и разбирателство, в който свят благата ще текат постоянно и всеки човек ще живее с радост и веселие. Ще изчезнат разликите по език и народност и на земята ще има една държава, едно стадо и един пастир.

Ние сме първите прелетни птички, които казват: „Пролет иде!” След нас милиони птички ще дойдат и ще черпят от извора на Мъдростта, която Учителят ни остави чрез беседите и разговорите, стенографирани и издавани от обществото „Бяло братство” в България.

Важно е да се чете Словото, да се учат принципите и законите, но още по-важно е всичко научено да се опита в живота, като се прилага постоянно, за да подготвим добрите условия за осъществяване нa великите идеали на човечеството.

Брат Светозар Няголов

ЗАБЕЛЕЖКА: След всяка мисъл са дадени две цифри. Първата показва поредния номер на томчето, откъдето е извадена мисълта, а втората цифра - страницата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...