Jump to content

11. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев от 25.IX.1937 год.


Recommended Posts

11. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев

от 25.IX.1937 год.

За Господин Пеньо Ганев (учител),

с. Равна, Годечко

25.IX.937г., София- Изгрев
Драги Пеньо,
Тези мрачни състояния, тази апатия и отчаяние, които изживяваш понас­тоящем, не са плод на нашата раздяла. Хич не ги свързвай с нас, защото ние не сме разделени. Двама души, които имат една съвместна работа, които имат хармония помежду си, които се разбират и имат един и същ идеал в душите си, при каквито условия и да бъдат поставени, дали са близо или далече физически, те не са разделени. Но причината на тези състояния се крие на друго място. Тя е там, че ние сме пуснали недобри гости в нас, та не може да се справим с тях сега. Те искат например кредит или искат да ядат, да пият и като не им дадем, стават тъжни и скърбят, отчайват се. Те са астралци. Днес Учителят ни държа една много хубава беседа. Изясни тъкмо тези положения, които ни спъват в живота и внасят смутове и дисхармония помежду ни. Даде ни две свещени, правила:
Правило 1): Живейте един живот за себе си, не за хората!
 
Правило 2): Всички погрешки, които виждате у себе си, са все хорски!
Каза ни: „Ако тези правила приложите в живота си, всичко ще ви тръгне. Ще се освободите от едно голямо заблуждение, което днес е една спънка за вашето развитие, една спънка в духовния ви път, едно отклонение от правата посока, едно захласване и забавяне за постигане на свещения копнеж и идеал на вашата душа! Не угаждайте на хората! Не търсете тяхното мнение и тяхното одобрение за какъвто и да е случай във вашия живот! Ако пеете или свирите, правете това за себе си и здрав ще бъдете. Ако пеете за хората, болен ще бъдете." Под „пеене" аз го разбирам в широк смисъл! Да угаждате и да задоволя­вате хората, това не е изпълнение волята на Бога.
Сега аз влизам в положението ти и разбирам защо искаш да се съберем физически. Много пъти сме говорили върху този въпрос, но пак ще говорим, защото нещата се изясняват постепенно, след като се говори много по тях и след като се мине дълго време. Тъй казва и Учителят.
Аз зная твоята нужда и болка. И ако удовлетворя твоята нужда, аз не мисля, че ще бъда най-големият твой приятел и че щети направя най-голямото добро. Моето желание е винаги да направя това, което ще бъде най-добро за теб. Ти го знаеш, това. Нали и Учителят желае за всекиго едного от нас това, което е най-добро за него. Ако този живот беше най-добър, Той широко би го препоръчал на всички нас. Този живот е естествен за хората от света, понеже нямат по-висок идеал. И за нас не е грях, но това не е основното разрешение на въпроса и този живот е най-нисшият израз на Любовта. Ако човек се удовлет­ворява полово, то е едно временно положение, а до никакво разрешение няма да дойде. Този именно живот е създал на хората най-големите злини. Всички престъпления в света се раждат в него. И онзи човек, който се нуждае винаги да го удовлетворява някой в това отношение, той не е свободен. Той прилича на един болник, който винаги се нуждае да има една патерица до него, да го подпира. Освен това, за хора, което искат да живеят духовен живот, като живеят в тези енергии, постоянно се огрубяват. А за човека, който иска да се подигне в духовно отношение, вибрациите на тялото му трябва да се изменят, да станат по-фини. А ти много добре знаеш, че половите енергии представляват едно богатство за човешкия организъм. Човек може да ги използува, за да развие в себе си една или друга способност, някоя дарба. И по този начин да засили в себе си своето духовно богатство, своя духовен живот. Ние може да живеем с тебе така, както всички обикновени хора живеят, но ще си останем това, което сме. Великата проблема за вътрешна духовна свобода ще отлети от нас.
Всички, които са се подвизавали духовно, са се натъквали на този въпрос и са преживявали големи вътрешни борби, страдания и мъчнотии. Но обичта им към живота на великата любов, към оня възвишен живот, който носи пълнота и щастие на човека, им е давала сили и готовност всичко геройски да изнесат. Едно удовлетворение в полово отношение е като едно ядене. Наядеш се и след няколко часа пак си гладен. То обезсилва човека. А една дарба, развита с по­мощта на тези енергии, създава на човека един свят, в който винаги може да живее, когато поиска. Този свят е онова богатство, за което Христос казва: молци не го ядат и ръжда не го хваща.
Ако нашият идеал беше да отглеждаме деца и да ги възпитаваме, тогава можехме да влезем в този живот. Но ние сме дошли при Учителя себе си да възпитаваме. Нали и ние с тебе свързахме нашето приятелство върху основата на този велик идеал - да бъдем ученици на Учителя, да учим, да се поощряваме в доброто, да си помагаме и... Учителя имаме при себе си физически в един момент (само), а ние можем да бъдем женени в много моменти през вечността.
Нима не сме способни да се въздържаме през един живот, заради велико­то, което имаме да придобием от Учителя? С мисъл и с работа половите енергии се трансформират. Не е този единственият начин, по който може да става обмя­на.
Щом човек не се е борил и не е победил тази природа, тя ще му е господар и цял живот ще го мачка. Задачата на ученика е да стане господар на половия живот. Да не бъде за него това една необходимост. Въздържание един живот, то е една школа, в която човек ще завлада тези сили в себе си един път завинаги.
В отношенията между един мъж и една жена не е центърът половият живот. Центърът е любовта. Човек се храни и насърчава от мисълта, че има едно същест­во и на физическото поле, чрез което Бог го обича и е готово да се жертвува за него. В новия живот мъжът и жената имат една идеална дружба. Помагат си един на друг като добри другари и идеалът им е да служат на Бога. Аз искам ние с тебе да влезем в обществото на разумните и свободни хора, да бъдем членове на Бялото братство и да работим за Онзи, Който ни е дал всичко.
Учителят казва, че единствената дреха на любовта е музиката. Затова, импулсирай се да свириш. Впрегни тези енергии в работа, която един ден ще ти донесе най-голямата радост. Сега, след 22
ри
септемврий, брат Калудов почна да ми дава упътвания да свиря, да се подготвя за оркестъра. И Учителят ме насърчава и казва да свиря. Както виждаш, твоето добро желание и финен копнеж на душата да видиш твоята единствена приятелка и съпътница в духовния ти живот като един съвършен музикален образ, ще се реализира. С мисъл, с работа, полека-полека, този образ ще се изработи. И учител по цигулка вече имам. Запомни и знай, че това благоволение, тези условия, които Бог ни дава сега, се дължат на нашите искрени, чисти и святи отношения, които имаме един към друг! Защото в тази именно искреност и чистота е сам Бог, а където пребива­ва Той, там има изобилие и постижения на велики идеали! Любовта е единстве­ната сила, тя е магията в живота! В чиито сърца и души тя живее, там има растеж, развитие и всичко, от което се нуждае човек в пълнота. Учителят лично на мене каза: „От вас се иска само едно - да не разваляте това, което Бог съгражда у вас!" Хайде, насърчи ме и ти сега с хубави радостни писма, да свиря, да те стигна, че като дойдеш, да свирим на две цигулки. Свири, пей и ти там и чети беседите, които ще ти трансформират винаги състоянията. Много хубави резюмета ти изпращам. Могат да се развият доста въпроси по тях, но засега оставям самичък да мислиш, защото писмото ми стана много дълго.
Не обръщай внимание на хората кой какво ще каже. Ако беше си дошел тези дни, щеше да чуеш великолепни беседи, щеше да се ободриш, щяхме да обменим много мисли и много неща щяха да ни се изяснят взаимно. Сега е много тихо и приятно тука. И от човешки наказания не се страхувай, защото на всеки човек и властник от горе му се диктува.
Когато отношенията ти към Бога са правилни и ти идваш тука, за да се осветлиш и да чуеш Неговото слово, как може да помислиш, че Той ще позволи да те накажат Неговите подведомствени! Повече вяра трябва! Аз смело пиша по този въпрос, защото имам опитност. Голяма е разликата между това да полу­чиш няколко трошички от беседата в резюме и да чуеш непосредствено словото от устата на Учителя.
Взимам уроци и от сестрата Ерна. Ще й дам по 10 лв. на урок. Пада се сега да й дам 100 лв., но не зная как ще го направя, защото нямам в момента.
Упражнявай и ти долното дишане, мускулното, което ни показа на Рила. От него зависи хубавото пеене. Тя ще седи до 15
и
" октомврий и ще дойде пак през март. За кашкавала не зная какво да ти кажа, защото нямам пари да ти пратя, пък и ти нямаш. Хубаво е да се вземе малко, за да не се купува отпосле на двойна цена, но като нямаме пари! Пък да се трупаш с борчове, и то не струва. Както намериш за добре, тъй направи.
Като дойдеш, ще приказваме по много въпроси. Устното говорене е по- леко и по-обширно и изчерпателно.
Бог е, Който сближава хората и пак Той е, Който ги отдалечава. Нас Бог ни е сближил. Радвай се и благодари! Това е привилегия - в пътя си да имаш един добър другар, чрез когото Бог се проявява, да ти съчувствува, да има с кого да споделиш и радости, и скърби, и да си взаимно помагате - няма по- велико благо на земята от това. Затова, нека свещено да пазим нашите отноше­ния в чистота и святост, за да имаме всякога благословението на Бога и на Учителя. Пиши ми за съновидението си, защото то се дава да мислим, за да не го забравиш.
Аз на 22*" в 1 1/2 ч по обед полегнах да си почина, сънувам: двамата с теб сме като в една лодка, пътуваме по вода. Но лодката я карат два коня, а ние безгрижно седим. Аз наблюдавам конете и се чудех на тяхната умелост как познават пътя и на места завиват. Сънят на бележит ден.
Много и много мили привети от твоята дружка Еленка,
Изпращай резюметата на адрес: Донка Михайлова, ул. „Опълченска" № 1, град Казанлък.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...