Jump to content

7. Писмо на Пеню Ганев до Елена Хаджи Григорова от 27.VI.1942 год.


Recommended Posts

7. Писмо на Пеню Ганев до Елена Хаджи Григорова

от 27.VI.1942 год.

Събота, 27. VI. 1942год., Сувойница
Еленке,
Получих писмото ти от 24 юний. Аз и не мислех да си дойда, след като ми връчиха телеграмите, защото съм сам сега от всички учители в общината, та само ако инспекторът или министерството биха ме повикали, мога да напусна. Работата, за която ни оставят, е важна, именно по контрола и прибиране на храните, затова ни възлагат тая тежка и отговорна работа.
Първа смяна ни Гюзелев, ни Василев искаха да останат, затова за мен най-удобно беше да остана, та после с багажа си да си дойда. Аз вчера ти писах от Сурдулица в пощата една картичка, за да ми изпратиш 100 картички гланцови нормал, за да мога да взема някой други лев, докато стоя тука. Мъча се да събера няколко килограма масло, та да донеса. Вчера в Сурдулица не можах да намеря никак. Понеже се строи голяма фабрика за получаване на някаква желязна руда „Молиитен" за желязна индустрия, та германците чрез работниците вземат маслото и на пазаря не се изнася. Но за газ, за фотогра­фията вече съм взел 2 1/2 кг претопено. Вчера на пазаря ми обеща един човек от едно далечно село да ми донесе 4-5 кила. 110, до 120 лв. върви.
Хубаво е да сме с Учителя на Рила, но дано се нареди да мога да донеса оттука нещо за ядене, та ще отидем и ние, като си дойда. Игнат ще ни приеме с отворени обятия. Пък и ние ще си носим палатка, така че ще може да отидем, необезпокоени от никого, да си постоим в нашата светиня. И аз ожидам за уединение, за планината. Но Учителят на Мусала или на Едигьол е? Нощес съну­вах Учителя с наши братя и като е на екскурзия, по него отиде владиката Стефан със своя свита. Аз се чудя как ще се срещнат, а аз уж ученици щях да уча в някаква си прогимназия, а остана да се разговарям с говедари, каращи голяма чарда говеда. И действително това е моето положение тук - с говедски мисли и чувства да се занимавам. В много гъста среда живея тука. Мъчно, от време на време, съзнанието ми изплава за някое време над тоя ад и пак, воля и неволя, съм обкръжен отвън и вътре със свини и говеда. И тука, слава Богу, научих много работи, които другаде нямаше да ги науча. Но в тази-сутрешния наряд четох, че човек не трябва да протестира против условията - из томчето „Езикът на Любовта", страница 16: „За да види Бога и да Го познае, човек трябва да бъде доволен от всички условия на живота си, да не роптае." „Знайте, че Бог присъствува навсякъде и във всичко: и в страданията, и в радостите. Няма страдание, в което Бог да не присъствува. Няма радост, в която Бог да не при­съствува.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...