Jump to content

18.Писмо на Мария Витанова до Елена Хаджи Григорова от 12.XII.1928 г. с резюме на лекцията от Учителя от същия ден


Recommended Posts

18.Писмо на Мария Витанова до Елена Хаджи Григорова

 

от 12.XII.1928 г.

с резюме на лекцията от Учителя от същия ден

Сряда, 12,XII.928 г

 

Размишление върху, веселието на Божия Дух

 

Животът, това е метод да разберем любовта. Животът едновременно функционира в трите свята: физическия, духовния и Божествения. Във физическия съзнанието е отвън, а в духовния - отвътре; в Божествения - отвън, отвътре и отвсякъде.

 

Турете в начало близките цели в живота. Ако съзнанието ни не се разши-ри, знанието, което получаваме, няма да остане в нас. Туй, което никой не може да ни отнеме, то е Божественото съзнание. Животът представлява една красива възможност да проявим любовта. Един малък блясък на любовта струва цял един живот. Красотата е чисто Божествена. Тази мисъл, която ти е дала подтик, отбележй я. Онова, което имаме сега, трябва да продадем за многоценния бисер. Опашката на нещата, това е човешкият ум. Окултен ученик е онзи, който разбира себе си. При най-лошите условия, извикай Божествената Любов, тя ще оправи пътя ти. Ние сме станали лоши, защото сме изгубили пространство в живота. Затова трябва да се разширим, не да се наблъскваме всички в едно.

 

Каквото искате да станете, това желание трябва да бъде непреривно, без да разправяте, че такива ще ставате. Щом достигнете в една област върха, трябва да отидете в друга.

 

Млад е онзи, който има прави отношения в природата.

 

Да се кръстите значи да впрегнете ума, сърцето, душата и духа си на работа. Практическо приложение е: изучаване на себе си, последни мисли: чистота и доволство в живота си. Това са условия, при които природата ни се разкрива в нейната пълнота.

 

1) Отивай при Бога с любов към Него, към Духа Му, към себе си.

 

3) Ще признаеш, че всичко имаш, че съдбините ти зависят от твоето послу¬шание. Ще постоянствуваш, ще се изпотяваш, ще работиш, 2-3 ризи ще меняваш - порите да са отворени.

 

5) Благословяй, душе моя, Господа, благославяй и благодари за всичко добро, което ти е дал, и тогава всякога ще бъдеш радостен и весел.

 

Гениален е този, който дава подтик на човечеството да върви напред. Ако ти даваш подтик, никой не може да те отмести от твоето място.

 

Вие искате, като умрете, Ангелът да ви отнесе на небето, като Лазара. Лазар беше гениален, с рани стоял на двора, тихо и спокойно погледвал и разсъждавал. Не казвал никога: „Докога, Господи, ще ме държиш?" Като минавали богати, той се молел за тях, той бил в контакт с ангелите.

 

Трябва да направим вътрешна връзка с Бога, за да се проявят талантите ни, да се развием умствено и сърдечно, от което зависи пробуждането на съзнанието ни. Възкресението не е нещо друго освен пробуждане на съзнанието и ще бъдем мощни да поправим света. Ще гори светът от 4 страни. Христос казва: „Огън дойдох да туря" - ще се запали целият свят и всички лъжливи учения ще паднат от нас и ще се освободим от сегашния багаж на черната ложа, ще дишаме този опреснен въздух и светлина, които ще донесат радост и веселие. Ще се внесе в нас правилно разбиране на любовта, мъдростта, истината. Годината

 

1929 е благоприятна да направим тази връзка с невидимия свят.

*

Мило Еленче,

 

Най-сетне останах свободна да ти напиша от последните бисери на Учите-ля. Сега вече може да четеш и във вестниците. Дошла съм у ген. Стоянова на лечение и ти пиша, чувствувам се като в палата в Кошкови [?] и двенките с тебе, мило Божие чадо, живеем в хармонията на Бож. живот, просвещаваме се и се радваме на Бож. блага. Още мъничко, и ти си в София. Чувствувам, че работиш усилничко и те сънувам със светли дрехи, а Спаска - със сини. Само в сряда ни говори Учителят на Изгрева. Аз, както си ме знаеш, все ходя, където стане нужда и ме пратят.

 

Хайде, обади ми се, де, и ти! Адрес: М. Зл. Витанова, ул. „Гълъбец" № 27, Подуене.

 

Ще пиша днес и на Пеню.

 

Бог с тебе, доброволно страдапче-служителче, хиляди благословения.

Сестра Мария.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...