Jump to content

23. Разговор с Учителя на 12.IX.1933 г.


Recommended Posts

23. Разговор с Учителя на 12.IX.1933 г.

[Изпратен от Димитьр Звездински до Елена Хаджи Григорова]

Всички други работи, освен Божествените, са товар.
Досега хората са воювали. Хората сега трябва да възприемат един нов метод, да изменят начина на воюването. Вие мислите, че сте научили упражне­нията. Периодически трябва да се свързвате със силите на Слънцето и Земята, да има сменяване. Когато ръката е нагоре и обтегната, има свързване със слън­чевите сили. Когато ръката е насочена надолу и обтегната, свързана е със земни­те сили. А когато ръката не е обтегната, а е отпусната, тя не е в контакт с никакви сили. Ръката не само да е обтегната, но и съзнателно да участвува. Когато казваш „Добър ден", да чувствуваш това, когато го казваш, да внасяш нещо. Когато казваш на един човек „Добър ден", да му дадеш нещо. „Добър ден" - „аржан-конте"
[1]
, в брой.
Нас ни е срам, а пък срамът на място е хубав, но да се срамуваш, дето не трябва!...
Новото като влезе в света, го смятат все за подигравка. Те мислят, че старото вече е установено.
Упражненията като правите, да стане изменение на лицето ви, в мускулите ви. Тогаз упражнението е добре направено. Иначе, или упражнението не е хуба­во, или не е направено както трябва.
Най-напред гърбините ви трябва да изчезнат. Прегърбването на човека е много лош признак. При прав гръбнак развиването става правилно, понеже от гръбнака излизат 12 чифта нерва, които отиват по цялото тяло и като се прегърби човек, енергиите не отиват правилно и тогаз органите боледуват. Боледуването на органите зависи преди всичко от енергиите. Трябва да се отпушат дупчиците на гръбначния стълб, през които дупчици минават гръбначните нерви. И вие, музикантите, всяка сутрин като свирите, ставате с една година по-млади. Ста­ростта е едно състояние, натрапено отвън. Истинската младост е излязла от Бога, а старостта е натрапена от друго място. Остарява човек, когато изгуби смисъла на живота си, когато по човешки гледа на нещата и всичко му е без интерес... И тогаз мисли за една промяна, но не знае каква. Старият човек мисли за онзи свят, но не знае нещата ясно. Досега много пъти сте остарявали, но този път гледайте да не остарявате. И ако този път остареете, гледайте да се подмладите.
За тези упражнения ще турим веднъж една стара сестра и да видим чрез тези гимнастически упражнения каква промяна може да стане. Старата сестра, като прави тези упражнения, си мисли за старостта си и си казва: „За мен ли остана, на тази старост, да ги правя?" Тя да се освободи най-първо от идеята за старостта, тая идея й е натрапена, също и идеята за безсилието. Има места в упражненията, дето трябва да се пее общо. Имате толкова болести: ревмати­зъм, зъбобол, стомах, главоболие, малокръвие и пр. Като се правят тези упраж­нения, тези болести ще изчезнат.
Трябва да знаете, че в упражненията има една опасна страна. Аз я нари­чам инертност. Тая инертност поглъща всичката енергия на човека. Тя обезсмис­ля човека. Тя е като някоя ледница. Като влезеш там, ти не можеш да я стоплиш. Трябва да бягаш от тая ледница. Там ще изгубиш всичко. Човек трябва да се пази най-първо от тая инертност. Съществува една такава област в природата и ако влезеш там, всичката ти енергия ще бъде погълната, както една муха, която се е хванала в паяжината. Щом влезеш в това инертно състояние, ти почваш да изгубваш смисъла на живота си, почваш да не вярваш на себе си, в Бога и в хората. А пък смисълът на живота е да повярваш в това, което е вложено в тебе. Ще възстановиш първата хармония. Когато дойдеш в едно инертно съ­стояние, който и да ти говори, ти си недоволен и казваш: „Да престане." А пък когато не си в това състояние, който и да ти говори, и някое куче да лае, или нека, дърво да шумоли, теб ти е приятно. Вчера една сестра дойде и ми каза: „Всичко ме дразни." Тя е влезнала в това състояние на инертност. Казах й: „Ще туриш настрана всички тези мисли." Англичаните имат една хубава черта - че прилагат. Каквото види, ще приложи веднага.
Истината не може да се предаде на всички хора по един и същи начин, а по различни начини.
Храната трябва да е топла, защото щом няма топлина, храната не е добър проводник на живота, а пък топлината е добър проводник на живота. Суровата храна можеш да я туриш в топла вода, колкото да се стопли. Плодовете така можеш да ги стоплиш, без да ги вариш. Студът е спирка. Когато човек е недово­лен, природата туря студ, тогаз ти се отнема нещо и тогаз човек става доволен.
Като четеш някоя книга, не критикувай, но проверявай нещата! Само рабо­тите на съвършените хора не трябва да проверяваме, а на другите хора трябва да проверяваме. И най-първо, не се обвинявай! Ти нямаш право да бъдеш съдия на себе си. Ти трябва да изправиш погрешката си. Нито пък се хвали! Никой не ти е дал право да се хвалиш. Ще дойде време за това, но трябва да е завършена работата. Ако казваш: „Какъв човек съм аз? Аз не съм добър човек", ти тогаз се нахвърляш върху Господа, значи Той не те е направил както трябва. И тогаз ще дойде една реакция. Ако някой те хвали и ако хвалбата не е турена на място, то е ужасно нещо. И аз съм против забележките. Никога не прав/ забележки на един и същи човек по един и същ начин два пъти! И на себе си не правй забележки. Кажи си: „Тая работа трябва да се поправи." Когато срещнеш един човек и ти е приятно, значи той е пълен с изобилие, с благодат. Приятно ти е да отидеш при един хубав извор. Ако всички хора станат такива хубави извори?!... Каквото сте правили досега, оставете го! Онова, което знаем, е минало, по- ново иде. Един говори за милосърдието и казва, че щедри трябва да бъдем, а пък друг не го приказва, а го прави.
Като тези гимнастически упражнения, които правим тук, никъде няма. Това, което дават те, никои други упражнения не могат да го дадат.
Ние служим на Един Бог, в Когото са включени всички възможности и от Когото са изключени всички невъзможности. Някой прави добро и после казва: „Никой не ме оценява." Ти остава хората, ще те оценят Съвършените. Дълбоките работи могат да се кажат само на родените от Бога. Като дойде други хора да будиш, е лесно, но като дойде до тебе, тогаз е мъчно.
Раят е място на души, които нямат нужда нито да се раждат, нито да се женят. Ако някой път трябва да дойде нов човек, нов член, те го вземат от земята. Някои от вас могат да ви вземат. Човек се показва на земята какъв е. На небето е лесна работа. Вие за небето не мислете! Там е уреден животът, а гледайте на земята да живеете по небесному! Тук е мъчнотията. Светът е едно училище за поправление. Ти можеш всеки ден да разрешаваш какъв си. Всеки ден показва какъв си. Ако си умен, ще знаеш какво да поправиш и то не само спрямо себе си, но и спрямо околните, спрямо света. А пък инак постоянно ще оплакваш дните си, че баща ти е такъв, че майка ти е такава и пр. И като намери една своя погрешка, човек трябва да се радва и да казва: „Хвана се тази мисир- ка." Ще пазите едно правило: един ученик носи узрялата диня, вие носите зелени дини. Някой се оженил и освен от домашните си, от друго не се интересува. Оставй я, тази диня! Узрялата диня няма нужда да седи на бостаня, трябва да се откъсне. Ако един човек не може да издържи в изпитанията, той няма сила. Ако един кораб не може да издържи във време на буря, той е слаб. Всеки търси причините на слабостта си отвън. Трябва да намери къде е истинската причина. Много религиозни, духовни хора са в заблуждение, например православните се държат отделно, теософите - отделно и пр. Истината тогаз е далеч от тях. Истината свързва цялото човечество. В някои духовни организации се борят за надмощие. Личният елемент тогаз е там. Апостол Павел се намери в чудо и каза: „Станахме посмешище." Светът няма какво да знае в какво седят принци­пите на дълбокия духовен живот. За да се оправи светът, трябва нещо ново. То ще дойде. Има неща неизбежни. Всеки плод трябва да расте добре, а пък според това, което е придобил, такова място ще му се даде.
[1]
argent compt (фр.) - пари в брой. (Бел. М.И.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...