Jump to content

27. Частни разговори с Учителя през август, септември и октомври 1933 г.


Recommended Posts

27. Частни разговори с Учителя през август, септември

и октомври 1933 г.

[Изпраща: Димитър Звездински]

Частен разговор с Учителя, на поляната след гимнастическите упражнения, месец X. 1933 г.

Миналото втвърдява.
Бъдещето разсейва.
Настоящето е разумното - Божественото.
Неравномерните енергии раждат всички злини.
 
Отрицателната енергия вглъбява нещата, положителната енергия изпъква - нещата.
 
Ако човек се подчини на идеята, че няма старост, ще се подмлади.
Сиромахът мисли, че е сиромах, а не е сиромах. Богатият мисли, че е богат, а всъщност не е богат. Не смесвайте сиромашията с греха! Сиромашията е една почивка.
Майката и бащата вкъщи са сиромасите, а децата - богатите. Когато майка­та и бащата забогатеят, децата осиромашават.
Сегашният живот е една хазартна игра на табла, забавление.
Единствената работа в света, това е свободата - в даден момент да се чувстваш свободен. Свободен ли си ти, това показва, че си работил, а че си работил, показва, че си свободен.
Какво ти струва сам да си поправиш погрешката? Какво ти струва да се извиниш, че си счупил шишето? Достойнство за човека е да се извини, че е счупил шишето. Ако не направиш счупеното шише, затварят се всички банки и кредит няма отникъде.
Сега изучавате дреболиите в живота. На всинца ни работите се уреждат, само че ний не можем да ги разберем.
Отдето иде светлината, краските са по-ярки, по-хубави. Трябва да се знае всяка една мисъл какво може да произведе за човека.
Ако си спокоен, благоприятно се отразява на стомаха и оттам на очите - стават меки и светли. И обратното.
От погледа излизат Божествени блага. През погледа минава Божестве­ната благодат. Трябва да бъдем проводници на Бога.
Ако разбираш Божественото, ти си свободен.
Човек трябва да стане първо поет, после музикант и после философ.

*

Христовото Слово е живо. То обикаля постоянно земята и която душа намери, влиза вътре и пак обикаля света.

13.Х.1933 год. Учителят каза частно:

Вече работите вървят добре е се оправят. Всичко върви на добре.

14.Х.1933 г., частно:

Нервната болест не е нищо друго освен натрупване на психична кал в нервите.
Дишането трябва да бъде свободно, като че нямаш нито да даваш, нито да вземаш, като че всички работи са уредени в твоя живот. При дишането коремът трябва да се дига, значи и симпатичният възел трябва да взема участие при дишането.
Всяко страдание е за добро и за събуждане.

16.IX.1933 г. Разговор с Учителя (на връщане от Яворовите присои за Изгрева)

Надеждата е път за новото. Новото е път за Вярата, Вярата е път за Любов­та, Любовта е път за Духа. Духът е път за Великото, за Божественото.

*

Когато даваме в материалния живот, виждаме, че нещата се намаляват. Например, от цяла крина жито като си дал 1/2, остава още 1/2. А когато даваме в духовния живот, става обратното - увеличаване. Например, като си дал 1/2 крина жито, не остава още 1/2, както в първия случай, а се увеличава - цялата крина ще се умножи.

*

Да имаш най-големите противоречия в живота и от тези противоречия да изкараш своето щастие, това значи разбиране, или - да си силен.
Когато сте в най-големите противоречия, да г/ преобърнете в положителни величини. Това е реалното, което може да уреди живота.
Щастието е вътре във вас. Ако вий всеки ден не можете да внесете нещо ново, вий ще се израждате. Всяка мисъл, която може да помогне на човешкото съзнание, е изпратена от Бога.
Истинският живот е живот на вечно подмладяване. Ти не можеш да имаш онзи, щастливия живот, докато в тебе съществува една неприязнена мисъл. Или, докато ти носиш един трън в петата си, ти не можеш да вървиш правилно. В ума ти не трябва да съществува никаква лоша мисъл.
Когато човек почне да живее за себе си. ражда се злото. Ако листът живее за себе си, ще увехне.
Да живеем за Бога - от това зависи нашето щастие. Ако ний обикнем Онзи, Който ни е дал живота, ние ще можем да постигнем всичко, което желаем. Ако ти при любовта си не си готов да пожертвуваш всичко, ти не си разбрал любовта.
Единственото реално нещо в света е волята Божия. Всичко почива на един велик закон - то е това, великото, в което живеем и съществуваме. Идване­то на Великия Учител, това става за спасението на света.
Пълно учение е приложението на Любовта в живота. Знание без любов никога не може да се приложи.
Разговор с Учителя на 18.Х.1933 г. на обед, на софрата
Яйцето извън кокошката е яйце. Кокошката извън яйцето е кокошка. За да се подмлади кокошката, трябва да стане яйце. За да се обнови яйцето, трябва да стане кокошка.
Болният, като забрави, че е болен, ще стане от леглото и ще играе. (Учите­лят показа и примери.) Музиката е по-силна от всички лекарства. Всяко нещо, което туря нещата в хармония, е музикално. Материята е потенциалната страна на Духа. Силата е кинетическата страна на Духа. А Духът е..............................
Не е центърът на Земята, който притегля телата, а напрежението на етера върху телата.

Частен разговор с Учителя на 20.Х.1933 г.

„За да има човек плод, трябва да има Любов и Мъдрост." Плодът е доброто.
„За да бъде човек в рая, трябва да има Истината. Навсякъде виждаме Бога: вътре в нас, вън от нас и в другите."
Когато имам отношения към хората, аз знам какво ще бъде отношението на всеки един към мене и след хиляди години и съобразно това аз определям моите отношения към всекиго.
Истински приятелски чувства може да има само тогава, когато си абсолют­но уверен, че сегашните ти приятели ще ти бъдат доверени завинаги.
Когато човек работи за себе си, това е труд; когато работи за ближния си, това е мъчение, а когато работи за Бога, това е работа.

Формула за всеки ден:

Благослови ме, Боже, да разбирам Твоя Божествен план и да бъда един скромен съработник във великото дело на земята.

Молитва, дадена от Учителя на връх Мусала, 1928 г., за всеки ден:

Господи, Ти си ме пратил на земята, Ти си ми дал живот и здраве, дал си ми ум, сърце и душа. Аз ще изпълня Твоята воля. Аз те прославявам, и след като извърша волята Божия, след като ме благослови Бог, ще извърша това, което е добро за моята душа и ще ида да помагам на моите братя.

Формула при събуждане:

Господи, благодаря Ти, че възкръснах. Благодаря Ти, че живея. Кажи ми какво да направя днес заради Тебе? Помогни ми днес целия ден да изпълня Твоята воля!

Формула при лягане:

Господи, моля, във време на спане, огради тялото ми със Своята светлина и го предпази! Моля, във време на спане да посетя школата на Всемирното Бяло Братство горе. Аз знам, че това е Твоята воля. Твоята водя на две не става. Аз отивам горе да се уча, да се моля и да работя.

*

Закон: „ Каквото мисли човек, това става." Учителят

Формула:

Бог ме обича и аз ще Го слушам.

Формула (сутрин и вечер да се казва):

Мога, Господи, да направя всичко, което искаш. Няма нищо, което да не мога да направя заради Тебе.

Формула (при големи противоречия и затруднения):

У Бога всичко е възможно. Аз живея в Него и с Неговата Мъдрост всичко мога да постигна.

*

„Когато работите ти са най-уредени, тогава да очакваш буря. Също така, някой път имаш буря в живота си - след това да очакваш нещо хубаво."

Учителят

„Изложен си на хиляди опасности, но благодари, че нещо те пази."

Учителят

„Най-великото нещо е при най-големите страдания и противоречия в живо­та си да кажеш: „Благодаря Ти, Господи, добре ми е."

Учителят

„Едно голямо страдание се дава на човека, за да се избави от едно голямо зло"

Учителят

„Свободен е само онзи, който има правилни мисли, чувства и постъпки."

Учителят

„Човек може да ликвидира със своята карма, когато служи на Бога."

Учителят

„Всичко на земята е създадено само за кротките - те са наследниците. Кротките ще наследят земята в края на краищата."

Учителят

„Всяко страдание, това е живот извън Любовта, както рибата извън водата. Ний сме потопени в Любовта, но не я съзнаваме."

Учителят

Разговор с Учителя на 7.VIII.1933 г.

Който мисли, че ще се избави чрез някаква лъжа, заблуждава се. Ако тук се избави, то горе ще го хванат в решетото. Кармическият закон ще доведе всички нещастия. И всичките наши нещастия, сиромашия и пр. се дължат на това, че са ни хванали някъде в решетото. При градежа на здание, някъде една неизпечена тухла ако се тури, то, когато и да е, тя ще даде своите лоши послед­ствия. Ти казваш: „Дано не ме хванат сега!" Днес няма да те хванат, утре няма да те хванат, но един ден те ще те хванат, ти ще се намериш в решетото. Не, може да отиде 100, най-късно 1000 години - ще те хванат. Дяволът все ти казва: „Направи това, няма да те хванат", обаче те хващат. Все уж няма да страдаш, а всъщност страдаш. Имаше на Изгрева едно черно куче, голямо. То ухапа този, онзи, и най-сетне го убиха. И с човека е същият закон. Миналата година някой обра за една нощ всичките дюли от едно дърво. През друга нощ обраха 20 големи грозда, запазени и поставени в торбички на самите лози, и ги продали. Аз зная кой е. Ако аз насоча ума си към някой такъв, то той или трябва да си замине в невидимия свят, или, най-малко, трябва да напусне Изгрева. Мене не ме интересуват плодовете, те не са за мен, но законът е: плодът да си узрее на самото дърво.
После, някои от вас късат цветята. Не късайте цветята! Нека те си цъфтят на самите корени, да красят нашите градини и да пълнят пространството със своя аромат. Вие ги помиришете, порадвайте им се, помилвайте ги и си замине­те! А той ще се окичи с цветя. Това го правят в света. Един ден и ти ще заприли­чаш на откъснато цвете. Плодовете и цветята носят здраве, ако хората знаят как да постъпват с тях. Откъсването на едно цвете зле се отразява върху човека. Хората не знаят това. В Америка късат много цветята и всеки се кичи на палтото с лист или цвете и затова всички американци страдат. Представете си, че до­хожда един при мене и косъм по косъм ми оскубва всичката коса от главата. Главата ще оголее. Късането на цветята се отразява на Земята тъй, както скуба- нето на косата от главата. Един плод, който е узрял на дървото и готов да падне, могат да ви го дадат. Който иска да получи Божието благословение, да не пипа нищо без позволение и не навреме. Земята е Господня и ти си длъжен да изпъл­ниш Божия закон. Позволение ще взимаш за всичко. Свободата седи в разум­ното- позволението. А другото са атавистични черти, т. е. черти, наследени от деди и прадеди. Малките погрешки трябва да се поправят, понеже стават големи, ако навреме не се поправят, тъй като от малките гниди излазят големи паразити. Вие не сте лоши, но сте пуснали много квартиранти да живеят във вас, на които сега не искате да им скършите хатъра. Сега за тези хора условията се стесняват. За в бъдеще, царството е на праведните. Невидимият свят урежда това. Правед­ните ще управляват. Мина времето за лъжата, кражбата и за всички други пре­стъпления. Тези хора нямат вече бъдеще. На вашите квартиранти ще кажете: „Заради Любовта на Христа, няма вече да лъжете и няма да крадете."
Люспите на гроздето трябва да се сдъвкват добре, защото само тогава те са полезни.
Една погрешка лесно можете да изправите. Има Закон: През дето минава­те, пазете всичко, като съзнавате, че всичко това е на цялото - на Бога, че всичко иде от един извор...
В невидимия свят, това, което няма сянка, то е реалното, а това, което има сянка, не е реално. Защото там предметите се осветляват отвътре. Висшите духове, когато слазят на Земята, те не се раждат, а сами си създават тела. Свършват си работата, освобождават се и си отиват.

Частен разговор с Учителя на Витоша, 8.VIII.1933 год.

Никога не предавай на другите твоя начин на мислене, то е само за тебе.
Никога не казвай на другите „будала", или каквато и да е друга обидна дума, защото будалатъкът и всичко друго отрицателно е в тебе и в такъв случай ти го изявяваш.
След всяко нещастие, благодари, че не е дошло по-голямо!
Често ние търсим щастието там, дето го няма.
Посявайте всички семки и кокички от изядени плодове!
Късмет имат само онези, които творят, сеят, произвеждат и пр. доброде­тели.
Всеки човек за себе си има един специфичен начин, по който той трябва да работи и той трябва да го намери сам, защото никой не може да му го каже.
Мозъкът на човека е една батерия, пълна с електричество, и болният, когато сам се лекува, трябва да знае как и къде да насочи мисълта си, за да може да препрати нужното електричество на болния орган. Има известни болес­ти. които се налагат на някои хора, и те не могат да [се] излекуват. Затуй, не ги бутайте.
Най-добрата хигиена за човека е: добро да мислиш, добро да желаеш, добро да чувствуваш и добри постъпки да имаш.
Прасковата за болния стомах действува много подкрепително.
Най-хубавото грозде за ядене е червеният мискет. Той действува благо­творно върху симпатичната нервна система. А димятът действува добре върху мозъчната система. После, кой какво грозде да яде, по някой път зависи и от разположението на човека.
На всинца ви трябва една философия - да вършите волята Божия. Всичко, каквото вършите, вършете го за Бога! Щом искаш да се осигуриш, ти ще боледу­ваш. Днес за днес живейте, защото утрешният ден си носи своето. Правилото е: ти, когато раздаваш от своето на нуждающите се, ти раздаваш за себе си, то ще дойде пак в тебе, в много по-голямо изобилие.
Във всички хора живеят по двама индивида - единият е много добър, а другият е много лош. И по някой път те се сменяват, единият излазя и отива да работи, а другият остава вкъщи.

Неделя, 22.Х.1933 г., 10 ч сутринта, Беседа от Учителя [резюме][1]

„Да правим добро" - 9 ст. бгл. Галат.
Да правиш добро е цяло изкуство, за което има ред правила и закони. Трябва да знаеш във всяко време и във всеки даден случай какво добро да направиш. Едно добро, което си направил веднъж, други път не можеш да го направиш, защото тия разположения ги нямаш. И красивото в света е това, че човек не мяза на никого, а мяза на себе си. Ти не можеш да се родиш добър, нито да се родиш лош. Можеш да се родиш с предразположения за добър и лош. Ти не си роден нито добър, нито лош. Ти си човек, който си роден да станеш добър. Добрият човек дълго време трябва да се учи. Хората умират от стари разбирания. А новите времена искат нови разбирания. Който разбира, животът е увеселение, а който не го разбира - мъчение. Не искай да се предста­виш такъв, какъвто не си! Причините за страданията седят във всеки човек.
Хората в света искат да станат силни по един механически начин. Силата на човека седи в неговата слаба мисъл, в неговото слабо чувство и в неговата слаба постъпка. Силата в началото е силна, а в края - слаба. А слабото в нача­лото е слабо, а в края - силно. Слабите неща от Бога слизат и към земята силни стават. А силните неща от земята отиват към Бога слаби.
Всяко име, което се опетнява с някой порок, то се обезличава. Всяко име се обезличава с погрешките. Име е това, което е чисто. Всеки човек трябва да познава своето име. С големи усилия ти можеш да видиш написаното ти име.
С правенето на погрешки, ти губиш своята сила. С правене на добро, ти придобиваш своята сила. Човек може да бъде или добър, или лош, индиферентен не може да бъде.
Ако ний не се освободим от някои лоши неща в нас, ще ни причинят зло. Силните хора са само проводници на една идея, но те никога няма да оправят света. Силните хора аз ги наричам болни хора. Силата е едно анормално състоя­ние. Един луд набил десет души. Силата седи в слабото. Силата е това, което пропорционално се увеличава при умствения, духовния и физическия живот.
Смъртта е процес, който спира човека от да се отдалечава от Бога. Човек, който е на Земята, е на изпитание. Който вярва и който не вярва, и двамата са прави. Ако вярата или безверието нямат постижения, не ми трябват. Идоли не съществуват, но идолопоклонски убеждения съществуват. Земята има зараза и трябва да се почисти, за да се живее добре. В света живеят хора, които са много добри. Ако всичкият свят е лош, откъде иде светлината, въздухът и пр.? Има същества, които пречистват въздуха. Като дойде чистият въздух до нас и го опетним, те пак го пречистват.
Трябва да влезеш във връзка с Бога, за да ти се уяснят нещата в еванге­лието.
Светлината оказва голямо влияние, затова трябва да знаете как да я въз­приемате. При яденето ще се учиш. Пиенето на вода е по-лесна работа. Ин­дийските учители най-първо започнаха с храната и с водата.
От престъпника не приемай нищо!
Ако обонянието ви е развито, ще видите каква смрад излиза от един лош човек. В човешката душа трябва да блика любов, в човешкия мозък трябва да блика светлина. Най-голямото страдание на Христа е било, че не бил разбран. Думите: „Да бъдем едно с Христа" значат да разбираме Христа. Учен човек е онзи, който е в светлина, а невежа е този, който е в тъмнина.
Да се прави добро значи да се премахнат всички тия нещастия.
Всяка една мисъл, която не може да остане в човешкия ум, за да извърши една добра работа, е едно изхвръкнало птиче. Същото е и за чувствата. Туй, което никога не е ставало, сега ще стане. Вий ме радвате дотолкова, доколкото сте изпратени от Бога да ме слушате. Красиво е да говориш, а по-красиво е да слушаш. Да правиш добро, да бъдеш готов да извършиш на земята това, което ще внесе новия живот на земята.
Невъзможното за човека е възможно за Бога, Който живее вътре в човека. Желая туй, разумното, да бъде с всинца ви.
[1]
Беседата е отпечатана в томчето „Постижимото", С., 1999 г., ИК „Жануа'98". (Бел. М.И.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...