Jump to content

15. Беседа от Учителя на 11.VIII.1935 г. *


Recommended Posts

15. Беседа от Учителя на 11.VIII.1935 г. *

Молитвен връх, 11. VIII. 1935, 5 ч сутринта, неделя

Първият опит

Прочете се 8 м. от Еремия.
Вие искате в сегашния живот, какъвто е днес, да постигнете нещата. Тряб­ва да влезете в другия живот. Човек е направен от две вещества. Животното в човека е животно. То не мисли. То си има своите нужди. То ни най-малко не се готви за Царството Божие. Вие имате една задача да се справите с тая мате­риална каша, която е във вас. Казано е: „Кръв няма да наследи Царството Божие." Някой път човека го обхваща една унилост. Това се дължи на низшето естество на човека. Някой път сте неразположени вътрешно. Но това не се дължи на твоя Дух.
Трябва да се справим с нашите желания. Да ги изпъдиш навън не можеш. Трябва да ги организираш. Не е лошо да погледнеш красивата мома. Причината не е там. Причината е в това, че ти мислиш, че като намериш тая мома, ще бъдеш щастлив.
Вие казвате: „Какво трябва да се прави?" Трябва да се работи разумно. В Божествения свят нещата са строго определени. Там, каквото остане, се раз­дава на другите, а пък вие мислите за другия ден.
Сегашният и бъдещият живот са едно. Между тях няма разлика. Разликата е в разбирането на живота. Плътта е низшето във вас. Вие не можете да се освободите от нея, но вие ще оставите тая плът да не бъде господар, но да ви слугува, да има вашите разбирания.
Не изнасяйте всичките си неща, които знаете! Иначе се излагате на мъчно­тии. Защо ще посееш една идея на едно място, дето няма да вирее? Разумното е да намериш един готов човек и в него да посееш Божественото, та да расте. А като видиш едно земно келеме, не сей там!
Големите противоречия, които се раждат в света, са от нашето неразби­ране.
Всички трябва да се научите да се радвате на Божествения живот, който прониква в хората. Да се радваме, когато Божественото, което е в нас, преми­нава в другите. Това е задачата. Един ден всички хора да възприемат Божестве­ния ред на нещата, тия разбирания. Тогаз между нас може да има мир.
За да се обичаме, трябва да дадем нещо. При любовта между двамата, единият дава, а другият взема. И във вземането има любов, и в даването има любов.
Има една сила в човека, която храни хората. Обмяна има вътре.
Мнозина от вас можете да имате идеята, че като придобиете много знания, тогаз ще служите на Бога. Всеки ден можете да служите на Бога.
Вие сте като тънки косми, като паяжинни нишки. Ако тия конци не се съединят, не могат да образуват сила. Хиляди такива нишки като се обединят, ще образуват сила. Ако вие не се обедините, вие ще издържате колкото паяжинната нишка.
А пък ако се обедините, ще свършите добра Божия работа. Много хора трябва да дойдат. Ще дойдат работници от невидимия свят. Те търсят подходяща почва да работят. И колкото повече хора готови има, толкоз повече небесни жители ще дойдат да работят.
Трябва да намерите закона всеки ден да се обновявате отвътре. Сега младите на небето искат да дойдат на земята, да подмладят старите.
Окултната наука не е наука за живота. Тя е наука за формите и за силите. Тя не е наука за Божествения живот. Като дойде Божественият Дух във вас, тогаз ще можете да разберете тая по-висша наука. А окултната наука показва пътя за Божествения живот, но не е наука за Божествения живот.
Нека днес да направим първи опит. Той да трае до обед. Дотогаз да пре­карате, без да се разгневите, без спор, всички да се въздържате. Всеки да е буден. Всичко да бъде хармонично: в обхода, в говор, в поглед, в мисли. Да живеем при този опит, както в небето живеят! Един ден до обед да живеем както живеят горе.
Формула: „Аз и Отец едно сме." (три пъти)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...