Jump to content

55. Разговор с Учителя - май 1937 г., на обеда при масите на двора


Recommended Posts

55. Разговор с Учителя - май 1937 г.,

на обеда при масите на двора

Слабото в природата съска, не е опасно. Силното показва силата си с реването си. Лъвът реве. Той реве, когато е гладен, казва: „Пазете се!" - благо­родство има в него - и тогава излиза на плячка.
„Ин" значи вътре, „Тао" значи небе. То е разумното у човека, туй, което щети се даде. „Тао" на немски значи роса, украшение е тя сутрин, когато посре­щаш Слънцето при чисто небе. Когато е облачно, няма росни капки.
Едно цвете, което те обича, изпуща хубаво ухание. Дето цветята мири­шат, те ухаят заради градинаря. Ако карамфилчето почувствува вашата любов, ще пусне своето ухание. То много се радва, ако го погалят. И човека трябва някой да го погали. Майката трябва често да прегръща и милва детето си с дясната си ръка - лявата страна на главата и лицето му; дясната страна да не пипа - там са възбудителните центрове и ако го пипне там, то ще й блъсне ръката. Тъй се действува за успокоение на децата. Инертен е човекът, трябва да дойде някой да го поразклати.
Градинарят да знае кои дървета не се търпят. Праскова и зарзала между сливи изсъхват, както у човека има нетърпение към друг. Човек, който не люби Бога, не може да търпи този, който Го люби. С плодните дървета е тъй. Отнача­ло почва вътрешна борба, а като растат-борба между клониша и корени. Едно цвете иска да се премести от друго. Орехът има тежка аура. Яж му орехите, но бягай му от сянката.
За цветята: Слънцето им е Учител - да растат хубаво, да се обличат хуба­во, да ухаят хубаво. Те разбират езика на Слънцето. Обръща се слънчогледът към Слънцето, чака. Съвременните естественици не знаят това.
Жените образували южния полюс, мъжете - северния.
6000 км налягане върху центъра на Земята е върху твърдост, по-голяма от [тази на] диаманта.
Един ден три души, кои го умират, излизат из въздуха. Въздухът е море. Излизат е друга сфера, без въздух. Дохождат с параход, турят въдица и ги из­важдат. Душите отиват при близките не по плът.
Един ден ще имаме устойчиво тяло, неръкотворно. Сега живеем времен­но в хижа. Ние няма какво да приготовляваме, но новото да не разваляме. По- добре в колиби, но очистени. По-добре праведник в скъсани дрехи, отколкото престъпник в нови дрехи.
Ритъмът дава цената на песента. Да понижиш Si значи да ти заграбят всичко. Fa трябва да се повиши, не да се понижава. Българинът тропа, ама не радостно. Мога да им кажа по кой път да излязат в музиката. Падеревски може да напише нещо ново. В 6 месена спечелил 1 1/2 милион долари. С творчески ум е.
Българинът не се обезсърчава. Търси да намери. Думи хубави има, но музика, изразителност няма, И българинът, и американецът изсичат горите. Оттам иде нещастието.
Старите работи не повтаряйте, нови учете.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...