Jump to content

57. Светлина и пространство


Recommended Posts

57. Светлина и пространство

Ученическото добро постижение, което има сила чрез правата линия, дава светлина. Което постижение е чрез кривата линия, дава топлина.
В етера постижението върви спирално, по крива линия, понеже има те- готене отвътре и отвън. Натискът на етера върху [Земята] образува от него цвета.
Притеглянето е една разумна сила. Което иска да си почива, отива към центъра си, по крива линия; а което иска да работи, отива от центъра навън, по права линия.
Ще имате големи мъчнотии, но ще преодолеете. Любовта владее и пра­вата, и кривата линия в съвършенство. Да бъдеш свободен, да нямаш никакви мъчнотии, значи генерал да си на всичките мъчнотии и те да ти слугуват. Само с Любовта може да се постигне това. По права линия трябва.
Слънчевата енергия е слязла в центъра на Земята и се върнала, тогава се издържа; а земната енергия отишла нагоре и се върнала и направила вдлъб­натини.
Искаш светлината, енергията на Слънцето, слънчевата идея-търсиш свет­лината, Слънцето. Искаш тъмнината - търсиш Земята.
Пространство е: предметите да знаеш къде са турени. А време е: да зна­еш как са вървели един след други. Близко и далеч е въпрос на движение. Ако нямаше светлина в пространството, как ще си го представите?
Илюзия са неща неразбрани. Нашето разбиране за света е илюзорно, понеже големите неща са намалени, а малките - увеличени. Погрешката е в разбирането. Ако с перото можеш добре да пишеш, перото е на място. Ако не можеш да пишеш, не перото е виновно, щом не е повредено. Магарето носи книгите, а човекът ги чете и трябва да приложи прочетеното. Изядох плода и посадих семката. Като вкуся от плода, прогледна, прослушам и закарам смело.
Правата линия е създала света. Човек, като иска да се проектира, да даде неговото благо на други, да се радват, образува се права линия.
Умствена материя да събереш, за да мислиш. Тя съществува в природа­та. Трябва да я събираш. Един грам да събереш е достатъчно. Най-лекият път за постижение е Любовта. Като се прояви Любовта, и силата ще дойде.
Търсете щастието в себе си, за да разберете и хората. Като му изпееш една ангелска песен, ще му дадеш най-голямата си любов. Трябва едно ангел­ско разположение. Пред ангел можеш хубаво да пееш, но пред друг не можеш да пееш хубаво.
Като почнем да чувствуваме, разтопяваме се на вода и мисълта дава направление.
Да оценим благата, които Бог ни е дал. Да напуснем нашия ропот, да не сме като евреите из Египет, понеже отиваме в Ханаанската земя.
Кажете: „Господи, научи ни добре да пеем!", като влезете в обетованата земя. Тя е първата песен на Любовта. Първата песен на Любовта, това е свет­лината. А първата песен на светлината е свободата. А първата песен на свобо­дата е Любовта. Само когато влезете в Истината и пеете, Любовта тогава ще разберете - какво е Любовта. Иначе не можете да познаете Любовта. Истината ще ни покаже Любовта. Желая ви от Светлината - Свобода, от Свободата -Любов.
Щом майката не почита бащата, мъжките деца страдат. Ако бащата не почита майката, женските деца страдат.
Май 1937г., на обеда
От стряскане умирающият не може да умре. Често постъпваме според маската, а не знаем вътре ревността каква е. Един астролог се оженил за една мома, че имала щастлив хороскоп. Да се обединяваме със слабото, за да е силно цялото. За мене Божията Любов е моя любов и моята любов е Божия Любов. Желая Божията Любов да е ваша Любов и вашата Любов да е Божия Любов, за да имаме хармония с Великото в света.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...