Jump to content

108. Вътрешната организация


Recommended Posts

108. Вътрешната организация

Друг разговор. Учителевите думи:
 
- Моето право е дотолкова право, доколкото не нарушавам правото на другите. Щом нарушиш правото на някого, нарушават и твоето право.
 
Ако не се организираш вътрешно, да знаеш, че всички имат Един Баща и всекиму да правиш добро... Да не допущаш съмнение в ума си, смущение в сърцето си и безпокойствие във волята си; ако допущаш, няма да имаш златна воля.
Човек да вижда възможностите и да се радва, че има умни хора. Да лю­бим ближния си, че Бог живее в него - или към центъра на Бога да се движим. Един е погледът към ближния - погледът на Любовта; други поглед е отклоне­ние. Дето няма отношение, няма Любов към Бога. Любовта е подобна на извор и благодари другия от благото. Който с малка бързина се движи, отегчава се от духовния път. Любовта изключва страдание, страх. Като има Любов, всичко може да направи. Да отвори сърцето си за Любов към всички същества - тога­ва от ден на ден забогатява, изобилие...! Дето Любовта отсъствува, сиромаши­ята царува.
Който има отношение към Бога, познава Истината. Дето е Свободата, Любовта царува. Като обичаме, да не учим как да ни обичат. Човек обича ра­зумното в човека. Бог обича човека, понеже [той] е Негово разумно дете. Ако изменим отношенията си към Бога, затваряме пътя за Любовта. Каквото пра­вим, да е все за Него и Неговото Име. Да не разправяме за Любовта си към Бога.
Никакво благо не може да се добие без страдание. Като забогатееш, дяволът ще те изяде. Тлъстите умират, претоварен параходът! Ще работите, няма да се пресилвате. Питат защо Господ е направил света тъй. На Господа и на ум не Му е идвало това (което правят). Не Го слушат, затова ги държи отго­ворни за последствията. Ние спираме Божествения трен за попски шапки. На­шите идеи неузаконени са попски шапки.
Невидимият свят в хората и видимият отвън се съгласили и образували хубав ден. Мъчно е сега да си представим камък. Животното потъне, заспи, като се нахрани. Ние сме будни и когато не ядем.
Любовта е нещо Велико. Като придобие съзнанието на ангелите, ще раз­бере. Да се приближиш до Божествения свят. Слънцето мисли за нас, праща провизии, енергии. Дати е приятно всички да говорят, е хубаво. Стари филосо­фи сте, книги сте писали и сега патят ви главите.
Какво нещо е търпението? Когато постоянствуваш в желанието си да учиш, да правиш добро, то е търпение.
Да чакаш друг дати прави зло, то не е търпение. Бъди разумен и излез от всяка мъчнотия. Бива ли човек да чака да му режат здрав крак или ръка или главата? Ако можеш да бягаш, бягай; ако си силен, бори се и му вземи ножа; ако си слаб, моли се; ако си умен, увещавай го да не прави това! Всекиму е оставена вратичка за излизане от мъчнотиите. Намери я и излез над нея и цъфни, прояви добродетелите си!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...