Jump to content

1. Епоха на дуели заради красавици


Recommended Posts

Мара Белчева

I.

Един живот - една епоха

Ефросина Ангелова-Пенкова

Мара Иванова Белчева, по баща Ангелова

(8/21 септември 1868, Севлиево - 16 март 1937, София)

1. Епоха на дуели заради красавици

В едно благодатно време, богато и бурно откъм социални, политически и духовни събития и личности, Мара Белчева се откроява като един лиричен и същевременно силен образ, който ни гледа от снимки, стихове, дневници и бележки.
Родена е на 8/21 септември 1868 г. в Севлиево, в семейството на Парас­кева и Иван Ангелови. Баща й е ръководител на революционния комитет в гра­да през Априлското въстание 1876, а дядо й, Хаджиангелов, другар на П. Р. Сла­вейков, е известен на времето си издател на псалтикии (книги с църковни пес­ни и ноти за източно пеене). Прекарва детството си заобиколена от братята си Ангел и Кръстю Хаджиангелови, с които запазва близките си отношения и ко­гато житейските събития ги разделят. Основните действуващи лица в нейния живот се явяват още по това време. С Пенчо Славейков се познават от госту­ванията на семейството му при дядо й, когато са минавали през Севлиево на път за София. Била е близка приятелка на сестрата на Пенчо. След смъртта на майка си Мара живее при своята баба в Търново. Там учи до 5 клас в Търнов­ската гимназия. Млада, възпитана и красива, Мара привлича вниманието още в ученическите си години. Руските офицери щабкапитан Висоцкий и подпору­чик Владимир фон Ростер се бият на дуел за нейната благосклонност, заради което княз Дондуков, уведомен за подвизите им, ги връща незабавно в Русия. В същото време тя прави незабравимо впечатление и на бъдещия си съпруг Христо Белчев, чиновник в канцеларията на губернатора.
След завършване на гимназиалното си образование Мара заминава да учи във Виена, във Висшия девически институт - прочутия девически пансион на Кете Колвиц. Когато през 1883 г. умира баща й, поради липса на средства тя прекъсва образованието си и се връща в България.
Започва работа като учителка в Русе (за половин година). По-късно, през Сръбско-българската война, е милосърдна сестра и учителка в единствената женска гимназия в София.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...