Jump to content

IV. Следвай пътя


Recommended Posts

IV.

Следвай пътя

Из брошурата „Път" от Е. К. Бездомник

(Елена Казанлъклиева)

Когато бурното море на човешкия живот те заплашва със страшните си вълни и техният яростен глас те сковава от страх, вглъби се в себе си и долови гласа, който ти шепне: „Следвай пътя, Аз съм с тебе!"
Когато твоята слаба ладия служи за играчка на буйните вълни, ти пак се не бой и се отдръпни в тайния кът на душата си, за да чуеш пак този глас.
Вслушаш ли се по-внимателно, ти ще чуеш повече. Ето какво ще ти каже гласът:
„Това бурно море и тези яростни вълни създавам Аз за тебе, за да се калиш в борбата. Само в борбата и всред изкушенията твоята душа ще заякне и ти ще научиш великия урок на смирението. Тогава всичко ще ти бъде мило в света: и приятното, и неприятното, и милото, и страшното, и безветрието, и бурята, от която тъй много се плашиш сега. Ето, Аз съм с тебе и ще ти дам от Моята сила. Но, за да станеш достоен за този Ми дар, ти трябва да подириш искрено вратата на Храма Ми, а не да се приближаваш към Мен с нечисти нозе и празна душа."
„Защо си тъжен и защо се скиташ от свят в свят? Кой те принуждава да вършиш това и вечно да странствуваш? Това е твоята любов, твоята сляпа лю­бов към суетното - ти знаеш това, нали? Остави тленното и поеми ръката, коя­то ти се подава отгоре. Върви по стъпките Ми, не бой се от нищо, следвай пътя. Аз съм с тебе."

*

Любезна Е. Н. Казанлъклиева,
Моя съвет е да имате пълна вяра и с голямо търпение да понасяте всичко за Господа. И да оставите Той да уреди всичко. Светът е училище и трябва да се научат добрите уроци, които Бог ни дава. Живота тук е кратковременен. Гледайте да добиете това, което не се разваля. Промени, измени, това са обик­новени неща за тоя свят. Вий опитвате това, което е свлякло човека от горе на долу. Обърнете очите си нагоре. Зная пътят е тесен, но е възможен. По него са вървели всички които са търсили горното Отечество Бащиния дом.
Ваш верен П. К Дънов
28.1.1914, София
(Писмо на Учителя до Елена Казанлъклиева от 28.1.1914 г.; вж. „Изгревът" том VII, стр. 58 и тук, стр. 540.)
Izgrew_17_39.jpg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...