Jump to content

12. Балканско Локарно


Recommended Posts

12. Балканско Локарно [1]

Стека

(в. „Хасковска поща", г. IV, бр. 885, 26.VII.1927 г., с. 2)

Обективно погледнато, всички граници на юг от Дунава са изкуствени. Като се почне от Шумадия и се свърши с Варна, като се почне от Добруджа и се свърши със Солун и Тесалия - всичко това е един народ с множество отсенки, много нюанси, но все с една отличителна черта: славяни.
Когато съобщителните средства са примитивни, общението между насе­лението е слабо и с течение на вековете се оформят традиции и обичаи, раз­лични едни от други. Само в планинската местност на Саксония, Германия, има около сто носии и диалекти. И до днес един търговски селянин не може се разбра с един шоп и мъчно се разбира с един кореняк хасковец. Но времето върви със страшна стремителност. Днес има почти оформен литературен бъл­гарски език и диалектите в интелигенцията почти не се чувствуват. При тия съобщителни средства, при стремглавото уеднаквяване на човечеството, гра­ниците на народите ще бъдат подложени на постоянни поправки.
Тези, които познават близката нам душа на сърбо-хърватите, не могат да не се радват от всичко сърце на опитите на дипломатите да хвърлят мост меж­ду трите народа. От какво голямо значение е това за бъдещето не само на Балканите, но и въобще за заздравяването на Европа, за нейното умиротворе- ние, е рано да се говори. Но не се съмняваме, че широките народни маси биха посрещнали това с възторг. Така автоматически би се разрешил и толкова трън­ливият македонски въпрос.
Разбира се, това сближение на трите славянски народи не бива да бъде акт на прибързана дипломатическа игра. Нашата страна трябва да има всичка­та гаранция за запазването на своята тъй скъпа откупена независимост. Наши­ят народ трябва да получи чрез това по-голямо разширение на своето полити­ческо и економическо състояние. По пътя към сближението трябва да се върви с бавни, обмислени стъпки, продиктувани от доброто, искрено благопожелание, във връзка с добре разбрания интерес. По-добре е бавно, но здраво. И ние можем да изказваме само пожелание на дипломатите в тая насока. Нам се чини много сполучливо налучкан пътят на търговските и митнически споразу­мения. Особено здрав е тоя на общувания на туристи, спортисти, журналисти, литератори, които са и първите колони на бъдещия мост между братята южни славяни.
Как ще върви политиката ни по-нататък - не знаем. Но от сърце се радва­ме на поетия път към нещо повече от Балканско Локарно.
-----------------------
[1] Локарно - град в Северна Италия, или Южна Швейцария, където след Първата световна война, през 1925 г. се прави опит за създаване на европейски съединени щати.
Локарно е курортен център, разположен на бреговете на езерото Лого ди Маджоре.
А за Балканска федерация говори също и Учителят Дънов. Но Той казва, че първо трябва да се създаде Балканска федерация, в която да влиза и Гърция, и след това да се образуват и европейски съединени щати.
Образуваната Югославия, в която влизаха Хърватска, Словения, Сърбия, Черна го­ра, Босна и Херцеговина, включваща и Македония, се разпадна през 1990-2003 г. Онези, които създадоха Югославия през 1918 г., същите бяха и тези, които сега я разрушиха, (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...