Jump to content

17. „ПАТРИОТИЗЪМ” (г. III, бр. 4, 9.ІІІ.1931 г.)


Recommended Posts

17. „ПАТРИОТИЗЪМ” (г. III, бр. 4, 9.ІІІ.1931 г.)

(В. „Ратник на свободата”, г. III, бр. 4, 9.ІІІ.1931 г., София, стр. 2)

От известно време в София почнаха да стават нежелателни сцени.

Делят народа на патриоти и непатриоти. Като чели патриотизмът може да се опита тук, сред

София, по кафенета, клубовете, парадите, улиците.

Нападаха на събрания, чупели са джамове, нападаха богомолци, въздържатели и пр., и пр. Защо? - Защото не били патриоти, а „пораженци”...

Господа патриотите не разбраха ли, че има патриотизъм и „патриотизъм”? Защото искат изкуствено да го насаждат в народа ни?

Защо гонят мирни граждани?

Не ще ли е по-добър патриотизъм да хванат тези господа, които явно обират народа ни? Не е ли патриотично да се справят с тези, които измъчват съгражданите ни?

Не е ли по-ценно и патриотично, преди да искат да счупят джамовете на този и онзи клуб, да бяха зърнали да видят как живеят военноинвалидите, че са подложени на нечувани гаври тези, които от патриотизъм оставиха част от телата си на бойните поля - и то от хора, които не са замирисвали фронтар - а техният „патриотизъм” се проявяваше из софийските улици, когато ний там слагахме кости и кърви?...

Не беше ли по-патриотично да идат да видят жените на убитите им братя по бойните поля как се гаврят с тях разни парвенюта?

Не беше ли по-патриотично да идат да видят из крайните квартали как живеят майките на убитите по бойните поля бойните ни другари.

Не беше ли по-патриотично да идат да надникнат, да видят как мизерствуват децата, дечицата на убитите?

Да идат да видят тях, бъдещото поколение на България.

Да ги видят, че са заприличали на сенки, които скитат немили-недраги.

Не беше ли по-патриотично да се погрижат да им съградят дом и приберат в тях децата на убитите ни другари?

Не беше ли по-патриотично да идат да извикат на онези, които всеки ден нарушават законите в тази страна: Стига! И които не само стъклата ще ви изпочупят, но и нещо повече!

Не е ли по-хубаво и по-патриотично да идат по селата и видят как живеят онези, които бяха по бойните поля? Как мизерствуват и какво им трябва, та да им помогнат кат на родни братя?

Има много работи, които трябваше да се направят, преди да се дели народът ни на патриоти и пораженци, и чупят джамове, и нападат клубове, събрания...

Някога в Русия неправдите, гонения между патриоти - пораженци, кражби, рушвети, заточения бяха също като в нас в 1914 г. 146 души делегати на комунистическата партия, между които двама са били българи, подпалиха милионната Русия. Подпалиха я, защото и там патриотите не гледаха да премахнат причините, а гонеха следствията. А материалът за горене беше струпан; 146 клечки кибрит го подпалиха и той пламна, гори и досега - не може с нищо да го угасят.

Да не повтаряме грешките на русите. Вместо да гоним мирните граждани, за да се помъчим да отстраним несправедливи кражбите, убийствата, рушветите, мизерията, скъпотията. Да дадем всекиму заслуженото, погрижим за семействата на тези, които паднаха за Родна земя по бойните поля - ето що трябва да върши всеки българин днес, особено патриотите.

Всичко друго дели, дроби народа ни и в тези тежки дни народът ни трябва да бъде единен, а той ще стане такъв, когато всеки си отиде на мястото си и получи заслуженото.

Стига злоупотребления с патриотизма и търпението на народа ни!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...