Jump to content

15. Воля за добро


Recommended Posts

15. Воля за добро

Календар „Братство” за 1936 година. Севлиево, книгоизд. Братство, 1935, с. 3 ÷ 4

Почвата, по която се движим днес, е извънредно хлъзгава, затова са нужни големи и непрестанни усилия, голяма и непрестанна будност на съзнанието, за да не се подхлъзне човек, да не падне и да стане по такъв начин роб на злото.

Днес е време на воюване, време на борба, време на изпитание. Но не е толкова страшна външната борба, във физическия, материалния свят. Не е толкова страшна войната с гранати и куршуми, с аероплани и задушливи газове, при която човек може да бъде осакатен физически, или, най-многото, да изгуби тялото си. Не е страшна и икономическата борба, при която можем да останем без средства, в лишения и мизерия.

Има нещо по-страшно, има нещо по-опасно от всичко това, а то е - великата вътрешна духовна война; то е борбата между злото и доброто вътре в самите нас, в нашата душа. В тази страхотна борба между неземни, нематериални сили, водена с непознати нам, но не по-малко усъвършенствувани средства и методи, ние можем да пострадаме не само физически и да изгубим нещо временно - в нея ний можем да бъдем осакатени духовно и да изгубим душата си!

Ето защо, в тия дни на вътрешно изпитание трябва да бъдем винаги будни, да противостоим на опитите на злото да зароби душата ни, да я окове в своите вериги.

Нужна е силна воля, воля за доброто, за да запазим равновесие и да можем свободно да се движим по тая хлъзгава почва на съвременния живот, под буйните нападения на силите на злото. Да вървим в правия път на живота! Да вървим по пътя на Доброто! И тогава ще бъдем науязвими и няма да се боим от нищо.

Годината 1936 е година на изпитания*.

Да тръгнем по пътя на Любовта и на Жертвата, и победата ще бъде наша.

------------------------------------------------------------------------------------------

*Забележка на съставителя: През 1936 г. месец май бе извършен побоя върху Учителя Дънов, последва Разпятието, а след това на 12 август 1936 г. става и Възкресението. За тия събития виж „Изгревът”, том IX, с. 393 ÷ 397.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...