Jump to content

11. Любовта като път за разрешаване на социалните въпроси, 29 октомври 1933 г. (г. 6, бр. 89)


Recommended Posts

ЛЮБОВТА КАТО ПЪТ ЗА РАЗРЕШЕНИЕ

НА СОЦИАЛНАТА КРИЗА

Много пъти хората четат и разправят за много социални програми и много социални теории има в света, но според нас, в света съществува само една социална система, която може да обнови света. Единствената обновяваща сила в света, това е колективната Любов, която трябва да действай да се проявява между хилядите и милиони хора. Ако могат да се убедят богатите и бедните, че те са части на едно цяло и са полезни едни за други, преди всичко със своята мисъл, а не с техните капитали, то задачата е разрешена.

Бедният човек е богат в своята мисъл и когато и двамата дойдат до положението да мислят и съзнаят, че са части на едно цяло и интересите им са едни, те ще могат еднакво да се ползват от благата на живота, от резултатите на мисълта - капитала. Човек, който мисли, не е беден. Ако ти можеш да предизвикаш в себе си любов към своите приятели, тази любов ще уреди твоя живот. И ако се пробуди любовта в душата на всички хора, животът ще добие съвсем друг изглед, защото само в любовта благата могат да бъдат общо достояние, тъй като в любовта няма дележ, а единство. С това ние не искаме да кажем, че човек трябва да се остави да ограбват неговия труд и благата, които Природата и животът му дават, но казваме, че само Любовта може да ни даде всички блага и само тя може да уреди отношенията между хората.

За нас Любовта е това, което поддържа живота и му дава всички блага - всяка любов, която не поддържа живота, е едно временно чувство.

Любовта е една всеобемаща сила, която обновява живота и премахва всички прегради, стопява всички ледове. Тя не признава никакви правила и закони, защото е закон и правило сама за себе си. И когато обичаш, трябва да обичаш с всичката си сила, че да можеш да предизвикаш същата любов към себе си - в това е силата на Любовта. Ако имате Любов към някого и не можете да предизвикате същото чувство у него, тогаз едно от двете е вярно: или че вашата любов не е силна, както трябва или че онзи, когото любите, не е в състояние да възприеме тази любов. Любовта си има свое практическо приложение. За да се оправи съвременният живот, трябва да се приложи Любовта като една обществена сила, да обнови индивидуалния и колективния живот и мисъл и да внесе братството между хората. Аз опитвам моята любов по следния начин - ако моята любов обновява моя ум и моето сърце - това е любовта, която действа в живота. Любов, която може да внесе смърт в моето сърце, е временна. Има една временна любов, която е наследствена и е едно временно чувство, не говоря за нея. Разликата между двата вида любов е каквато е разликата между извора и щерната.

___________________________________________

Беседата във в-к „Братство“: Любовта, като път за разрешение на социалната криза

Из неделна беседа, държана от Учителя на 29 октомври 1933 г.: За да благовествувам

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...