Jump to content

5. ТРИТЕ ДЕКАНАТА НА ВОДОЛЕЙ


Recommended Posts

5. ТРИТЕ ДЕКАНАТА НА ВОДОЛЕЙ

Действително нашата слънчева система, според космическия часовник, когато влиза в сферата на зодиакалния знак Водолей, който по самото си естество е знак на въздуха, си създава с това, само по себе си, огромни възможности за творчество за изследване както на самата земна атмосфера, така и изобщо на космичното пространство.

Според_астрологичната традиция, знакът Водолей се управлява от планетата Сатурн считана като първа и най-материална еманация на космичния живот. Поради тази причина, древните са го назовавали начало и край, алфа и омега. Знакът Водолей в символиката изразява божествения човек, който напоява светът със своите живи води и поддържа живота във формите. Това е същият принцип, който се нарича Амрита в индийските писания.

Според последните астрологични изучавания, над управителя Сатурн идва управлението на Уран, или изразено на мистичен език, Уран се представя като баща на Сатурн. Уран е онази сила, която освобождава в края на един цикъл живота от формите; това означава, че съзнанието се освобождава от формите преди да са се обогатили те от придобитите опитности отдаден цикъл, за да преминат в един по-висш цикъл.

Според модерната астросоциология, планетата Уран се счита като по-висша гама на планетата Меркурий, а нейното астрологично значение е плод на събитията, които са хроникирани през историята

Както се изтъкна по-горе, знакът Водолей съдържа колосални възможности, специално в областта на науката. Това значи. че под знака на Водолея човечеството ще се домогне до големи открития, неща които са вече очевидни в нашата съвременност. В областта на въздухоплаването, специално и изобщо в областта на модерната астрофизика в проучването на космичните лъчи, идващи от дълбините на Космоса. Различните апарати при въздухоплаването, разпадането на атома, различните видове ядрени експлозии и пр. и пр. сочат вече един наистина колосален напредък.

Всичко това разкрива пред съвременността перспективи за още по-голям възход в недалечно бъдеще. Тяхното практично приложение, както това е подчертал преди шест десетилетия Учителят, ще донесе една бездимна култура, ще даде най-правилно разрешение на икономическите и социални проблеми на обществото.

В това недалечно бъдеще, човек едва ли вече ще дълбае земните ядра, за да търси въглища, нефт и земни газове, а ще използва термоядрената енергия, добивана от разпадането на атомите на неорганичната материя. Всички тези колосални открития, които са вече осъществени или които ще бъдат осъществени в епохата на Водолея, ще дадат съответно отражение в духовния възход и ще съставлява материалната база на настъпващата нова култура.

Характерната троичност на деканатите (мистичен; научен и социален) ще намери по същия начин израз през културата на Водолея, която е прочее

вече настъпила.

В течение на първия деканат на Водолея, етичната максима на християнския свят ще бъде заменена на най-новия завет, донесен от Учителя специално за новата култура на Водолея, а именно: „Злото, или адептите на лявото посвещение ще станат слуги на доброто”.

Стр. 49/943

Злото, което е царувало и управлявало в течение на милиони години, е имало възможност през време на християнската цивилизация да изправи своите погрешки. Но не само, че не е била извлечена съответната поука от това, а напротив на човечеството са били натрапвани унищожителни войни, последните две, от които имаха такива трагични последствия за същото. От невидимия свят, светът на Всемирното космично братство, което ръководи материалната и духовна еволюция на човечеството, е вече решено злото да стане слуга на доброто и да изкупи вековните си прегрешения. То трябва да изправи погрешките, които е извършило през течение на инволюционния процес, при слизането на човешката душа в материята. В течение на културата на Водолея, низшето естество, или силите на Луцифер и Ариман, ще бъдат обуздани, както в индивидите, така и в обществата, в народите и в цялото човечество.

Това положение е било предсказано още от апостол Йоан в неговия Апокалипсис, в символичната картина връзването на древната змия.

Така, през епохата на Водолея в живота на индивидите вместо философията на епикурейството, на хецонизма, на живота на страстите и на низшите животински нагони ще почне да доминира разума, в съгласуване със законите на живата природа.

В човешкото общество, вместо омразата ще възтържествува доброто - благородните подтици и импулси. В народите, вместо насилието и принудата, опиращи се върху господството на закона, ще започне да управлява добрата, произхождаща от схващането за братска взаимопомощ и духовно-културно сътрудничество.

В международния живот, вместо войната, това най-тежко наказание и най-голямо организирано зло, вече отживяло средство за разрешаване на международните конфликти, ще започне да тържествува формулата, която Учителят завеща на новото човечество:

„Наместо политическо равновесие, основано на насилието и омразата, ще възтържествува политическото сътрудничество, почиващо на принципа на мъдростта, от която произтича социалната справедливост.”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...