Jump to content

2.2 СИНОВЕТЕ НА МЪДРОСТТА


Recommended Posts

2.2 СИНОВЕТЕ НА МЪДРОСТТА

През течение на втория деканат на Водолея върху нашата планета ще се инкарнират много души, които ще слязат от сферата на планетата Уран. Уран представлява по-горната октава на планетата Меркурий. Меркурий излъчва от себе си конкретната мисъл, имаща за обект емпиричния свят. Урановите радиации свързват човешкия мозък с висшата, абстрактната мисъл, която издига човека до висините на метапсихичните области на живата разумна природа, сфери, свързани със свръхсъзнанието.

Трябва да изтъкнем, че силите на живата разумна природа действат творчески, когато се осъзнаят, проучат и поставят съзнателно в действие; например, както електричеството - то е съществувало в природата, но човекът го използва за своите културни нужди едвам когато идва в непосредствен контакт с него. Същото се отнася и до електромагнитните сили на новооткритите планети, а също и с различните радиации, които кръжат около Земята. За да станат известни сили творческо активни в човешката психика, те трябва да бъдат осъзнати и проучени.

Новите психически сили, които се събуждат у човека под влиянието на радиациите на Уран, ще се отразят върху емоционалната, интелектуалната и волевата дейност на геоцентричното съзнание на човека, което се е развивало до сферата на Сатурн, ще бъде озарено от по-висшите вибрации на новооткритите планети, за да направи разумна връзка с космичното свръхсъзнание.

Както виждаме, от две столетия след откриването на Уран и Нептун, у народите се явява един устрем за освобождение от всички стари обществени форми, религиозни и обществени предразсъдъци, които спират полета на творческата човешка мисъл и деятелност Не е случайно. че американската и френската революции имат своето историческо време при откриването на планетата Уран.

Уран има два полюса на активност.

Единият - висшият полюс - е свързан със силите на свръхсъзнанието, което носи освобождение на човешкия дух в сферата на новите изисквания на времето.

Другият полюс - е светът на самосъзнанието, явяващо се като носител и израз на подтиснати психически комплекси от лични, обществени и расови наследствени тежнения в егоистични и шовинистични нюанси.

Свръхсъзнанието отваря широко вратите към Живота за цялото, докато самосъзнанието разглежда и действува в живота от гледището на личните, националните, класовите и расовите интереси и домогвания; това е път на ограничението, път на живот на частите.

Душите, които ще слязат в инкарнация, идвайки от планетата Уран през периода на научния деканат на Водолея - както Учителят ги нарече: синовете на Мъдростта - ще мислят и действат в светлината на свръхсъзнанието. Синовете на Мъдростта ще бъдат истинските и всеотдайни служители на знанието, на светлината. Те ще бъдат вещи познавачи на звездните пътища, които мълчаливо чертаят съдбините на човеците, на народите и расите.

Гордостта, като стимул при изграждането на миналите култури, ще бъде заменена с великото смирение пред Незнайното, което твори планетите, слънцата и галактиките във Всемира. Те ще бъдат тълкуватели на притчите и на легендите изказани от Великите Посветени. Те ще разчитат загадките в страниците на голямата книга на Живата разумна природа, написани от същества, по-високостоящи в еволюцията на човека. Тяхната могъща Уранова мисъл ще разпръсне мъглите и тъмните облаци на съмнението, песимизма и скептицизма. Тези синове на Мъдростта няма да имат

Стр. 66/943

нужда от паметници, издялани от камък, каквито досега са издигани на гениите, талантите и заслужилите мъже на народите. Тези синове на Мъдростта ще бъдат истинските носители на великото познание, което ще даде методите за освобождение на подтиснатата човешка мисъл. Те ще бъдат стимулирани в техния творчески устрем от един безкористен идеал - изцяло да бъдат в помощ и услуга на човечеството.

Учителят казва: „Гениалният човек, синът на Мъдростта изказва само това, което живата разумна природа е създава и провела. Той е онова магично огледало, което отразява тази природа”.

През епохата на новата култура ще се приложи една от висшите максими за постъпване, която Учителят е дал:„В живота нищо не може да бъде унищожено, а само трансформирано”.

През научния деканат на Водолея човешкият гений ще познае „... че няма същество по- интелигентно нито по-мъдро от природата и че никой не може да бъде господар на природата. Щом Мъдростта играе в човешката душа, всяко нещо остава на своето място в човешката мисъл. Всички идеи стават ясни и определени, в пълна хармония с космичния ритъм на живота. Човешкият ум ще се отвори и ще види че този велик космичен свят е съвършен и красив, че ред и хармония Владеят тук, че редът не ще се нарушава, когато Мъдростта управлява. Тогава истински човекът ще започне да гради”.

Такива творчески перспективи ще се разкриват пред науката, такива невероятни открития ще бъдат поднесени на всички народи от светлите синове на Мъдростта, че дори и най-необятното не би могло да си ги представи.

Културите на бялата раса, особено западноевропейската такава, са се развивали главно под влиянието на планетите Юпитер и Меркурий. Юпитеровото влияние, с помощта на съдържащите практичност радиации на Меркурий, е създало през последните столетия системата на капитализма. Тази система използва напълно цялата енергия на меркурианския дух - реклама, преса, съобщителни средства, за целите на своята индустрия и търговия. Специално печатът, тази осма сила на света, беше използвана за себичните цели на империалистическите домогвания на големите народи.

Този свят на интереси и на парите постепенно залязва под мощните струи на планетата Уран. Въздействието на Уран ще се отрази не само в науката, но и в изкуството. Последното е още хаотично и ексцентрично, но то постепенно ще се избистри в нови форми, чрез по-съвършени изразни средства от багри, ритми и поетично-лирични оформления.

В наше време всички колосални открития, свързани с ядрената физика, с астрофизиката, кибернетиката и пр. се дължат на това влияние на планетата Уран, което активизира творческия гений на човечеството. Тези мощни открития, дължащи се на давания от Уран устрем, подействаха за съкращаване на времето и пространството. Електрическата вълна, която кръжи около планетата, разнася дивните произведения на музиката, на говора и на светлинните образни форми със светкавична бързина. Магията и алхимията на древността, от една утопия се превърнаха чрез творческия и изобретателен гений на планетата Уран в една неоспорима реалност. Човешката конкретна мисъл оперираща само в емпиричния свят под влиянието на интелектуалния импулс на Уран излезе от триизмерния свят и навлезе в сферите на многоизмерното пространство Висшата математика и аналитичната геометрия чрез кибернетиката навлезе в област досега непозната. Психичният заряд, който даде планетата Уран, както в науката, техниката и изкуството, така и в социалния живот, досега за съжаление е бил използван от тъмната ложа за военни цели и деструктивни. Космичното братство, което води човешката еволюция, подготвя адептите, Синовете на Мъдростта чрез Бялата ложа. Тези могъщи Уранови радиации ще бъдат прекарани през моралното свръхсъзнание на човеците, за да могат да служат на хуманността, на алтруизма, на Великото Космично Единство на живота. Могъщата вълна на висшия интелектуален прилив, който ще се манифестира в света, специално посредством англосаксонския клон на Бялата раса,

Стр. 67/943

ще внесе една координация между всички научни дисциплини в полза на тоталния прогрес на народите. Една истинска здрава култура на рационалното използване на атомната енергия ще изгради основите за един духовен и материален разцвет на човечеството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...