Jump to content

2.5 АСТРОСОЦИОЛОГИЯТА И НАРОДИТЕ


Recommended Posts

2.5 АСТРОСОЦИОЛОГИЯТА И НАРОДИТЕ

Както различните континентални географски точки имат различни планетни влияния, така също и различните народи имат такива. През различните периоди на тяхното развитие те се намират циклично под влиянието на различните зодиакални знаци. Каква е връзката между небесните явления и събитията в човешките общества и народите? За да може човек да разбере тази връзка, той трябва да притежава вдъхновението на един мистик, което единствено разкрива небесната символика, да има интуицията на един поет, който обича природата, и най-после да има светлината на един учен, търсещ връзката между явленията и събитията на микро- и макрокосмоса. За илюстрация ще дадем няколко примера, проучени от някои авторитети, засягащи различните области на живота на нашата планета във връзка с феномените на слънчевата система. В главните им линии тези явления са изразени астрологически както следва:

Слънчевите затъмнения предизвиквали у народите в много случаи войни и революции;

Лунните затъмнения създавали почва за контрареволюции или национални бедствия, засягащи здравето на народите и специално жените;

Перфектните съвпади, наречени окултации между планетите и светилата предизвиквали различни обществени събития, съобразно специфичното естество на планетите, намиращи се в действие. Така например, когато Марс е засенчен от Слънцето, войните са в период на обузданост. През м. ноември 1944 год. окултацията на Марс и Слънцето даде указание за завършване на световната война. Понякога съвпадите между планетите, особено Сатурн и Юпитер предизвикват финансови и социални бури. Специално съвпадите между Сатурн и Уран предизвикват внезапни войни.

Стр. 70/943

Разбираме обаче, гореказаното не трябва да се взема като някаква установена рецепта, приложима за всички случаи, а напротив тря6ва всякога да се вземат под внимание и множество други астрокосмични фактори, в които са потопени горните съвпади.

Учителят ни е дал, затова, за този приказен свят, една формула с магически ключ: „Само светлият път на Мъдростта води към Истината. В Истината е скрит живота”.

Наистина Мъдростта като една от най-мощните сили в света на принципите свързва в себе си трите необходими методи на астрокосмическата синтеза: научния, метапсихичния и космичния методи.

Научният метод има за обект емпиричния свят, светът на фактите и формите.

Метапсихичният метод изследва духовния свят, светът на съдържанието на нещата, а

Космичният метод разкрива смисъла на нещата.

Научният метод, специално астросоциологията, търси с помощта на статистиката да открие връзката между събитията в личния, обществения, националния и международния живот и космичните явления. Това се извършва посредством геоцентричните положения на планетите по зодиака и техните цикли. Тази статистическа обработка изисква една задълбоченост и сериозен анализ, а също и огромен исторически материал. Това е пътят на научното познание. Обратното, духовният или психометричният метод действа посредством интуицията. Тя борави с електромагнитните излъчвания и радиации на светлината. Чрез този метод човешкото съзнание влиза в контакт със същества извън емпиричния свят - свят с по-висши измерения, които са служители в еволюцията на индивидите, обществата, народите. За да се влезе в контакт с тези невидими същества, същества невъзприемливи за нашите 5 сетива, в човека трябва да бъде събудено шестото чувство - ясновиждането. Но за да може човек да следва резултатно този метод, той трябва да обладава голяма вътрешна чистота, за да може динамичните картини на този свят да бъдат ясно отразени в неговото съзнание. Това състояние на съзнанието, подобно на кристално чистото езеро, което нощем отразява небесните тела, е абсолютно необходимо, защото, ако поменатите образи бъдат деформирани, то те биха довели до погрешни изводи.

Третият космичен метод обхваща другите два. Първият метод, научният метод, е обективен, вторият - духовен, субективен. При третия, метапсихичният метод, е необходимо всички центрове „чакри” да бъдат събудени, за да могат да станат възприемчиви за разнообразните вибрации, идващи от живата разумна природа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...