Jump to content

ЧАСТ IV. ИЗХОД ОТ БЕЗИЗХОДИЦАТА ОБЩЕСТВО НА НОВОТО ЧОВЕЧЕСТВО 1. ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ПРОБЛЕМ В СФЕРАТА НА СВЕТОВНОТО СТОПАНСТВО


Recommended Posts

ЧАСТ IV. ИЗХОД ОТ БЕЗИЗХОДИЦАТА ОБЩЕСТВО НА НОВОТО ЧОВЕЧЕСТВО

1. ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ПРОБЛЕМ В СФЕРАТА НА СВЕТОВНОТО СТОПАНСТВО

Икономическият проблем, в най-широк смисъл на тази дума е занимавал човека още от дълбока древност. Този проблем е основен в материалния свят. Проклятието на Йехова над изгонения от рая Адам: „... с пот на челото си ще изкараш прехраната си...” е следвало неговото потомство като тъмна съдба през течение на земното им битие и до ден днешен... Векове са се водили остри социални борби, войни и революции за разрешение на този проблем.

Известни са много теории и доктрини - рецепти за разрешаване на този фатален въпрос. Нашата съвременност е поставила особено тежко този въпрос на дневен ред; „антагонизмът между капитала и труда”. Не влиза в предмета на настоящия труд разглеждането на тези теории и доктрини. Ние бихме желали само да хвърлим бегъл поглед и то под един по-специален ъгъл на зрение, подчертавайки тесния паралелизъм между стопанското и духовното развитие на отделните раси и култури. За да се разберат фазите в историята на стопанската дейност, трябва да се познават стопанските закони, които са в тясна зависимост от духовното развитие на културата.

Ние няма да се спираме върху икономиката на първите две раси - лемурийската и атлантската, които са дали своя принос в историята на човешкото развитие. Ние ще се спрем главно в това отношение върху бялата (арийската) раса, която е призвана да даде начало на бъдещата шеста раса.

Психиката при лемурийската човешка раса е боравила в сферите на примитивното колективно съзнание. Социално тогава човекът е живял в затворения кръг на рода и племето. Културните нужди тогава са били почти нищожни, примитивни. Данни относно стопанската и социална култура на тази раса могат да се почерпят от живота на примитивните негърски племена от африканския континент. В тия примитивни общества, както е известно, доминира едно чисто емоционално съзнание.

При атлантската раса настъпва една индивидуализация на човешкото съзнание; излизайки от примитивното колективно съзнание, човекът тук се обособява като личност; у него се събужда вече самосъзнанието. Оформя се едно интелектуално съзнание и се създават първите социални форми и отношения.

Едва при бялата (арийската) раса започват да изникват по-сложни форми на социални отношения. Икономическият живот става по-разнообразен и културното ниво на човека се повишава. Мисълта на ариеца навлиза в по-висши области; настъпва и се разраства интересът към интелектуално проучване на емпиричния свят.

По тази материя съществува обширна литература от областта на социологията, стопанските науки, от областта на общата световна културна история на човечеството.

Ние ще разгледаме в едри линии само основните фази на икономическото развитие на народите и културите от бялата (арийска) раса.

Стр. 79/943

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...