Jump to content

1.3 ТРУД И РАБОТА


Recommended Posts

1.3 ТРУД И РАБОТА

Както се изтъкна, насилието е белег на един старозаветен свят, на светът на робството и безправието.

Трудът, необходимостта да се упражнява деятелност за задоволяване на поминъчните нужди, има отношение към правото, към новозаветния свят, където обаче съществуват класови привилегии.

Справедливостта, правдата визира хора с нови схващания, които ще преобразуват света и които ще разрешат проблема, поставен от историята - премахване на антагонизма съществуващ между капитала и труда.

След горе изтъкнатите три фази ще настъпи най-възвишената фаза - фазата на работата.

В света на обществените отношения е налице един тесен паралелизъм между материалната обстановка, стопанския напредък и духовния възход на човека.

В историческите процеси съществува една велика закономерност - да се разкрият постепенно възможностите, дълбоко заложените потенциалности на човешката душа.

Стр. 85/943

Нашата съвременност се намира пред прага на една нова епоха, която ще даде своя отпечатък не само върху стопанските отношения, но и върху духовната култура на човечеството.

Тези преобразования могат да дойдат само по пътя на духовното и културно разбирателство между народите.

Великият мъдрец утвърждава:

„...Защото международният мир осигурява най-големите придобивки на културата. Бялата раса е на път да осигури мира. Днес, повече от всяко друго време, се срещат разумни хора, които са дошли до съзнанието, че първото условие за нормално развитие на човечеството е мирът. Ето защо, в наши дни всички съзнателни и разумни хора идват до дълбокото съзнание, че трябва да работят за осъществяване на мира. В миналите времена и раси, водачите на човечеството са мислили, че в света може да се внесе порядък единствено само чрез силата. Впоследствие, обаче, водачите на човечеството са се убедили в погрешността на подобно разбиране. Бялата раса е носителка на мира, воюва заради него, за да стане майка на новата шеста раса, расата на братството между народите. Шестата раса е носителка на любовта между всички хора, между всички народи. Тогава всички народи ще живеят един за други, подобно членовете на едно голямо семейство. Големите народи ще бъдат големите братя, а малките народи - малките братя. И едните, и другите ще живеят в мир и съгласие помежду си. Това е волята на Първата космична причина, създателят на света”.

И поставя се фаталният въпрос: Как ще стане това? Това ще се извърши съвсем не по пътя на насилието, както не и по пътя на правото, а единствено след изграждането на стопанските и социални отношения върху великия закон на справедливостта.

Това велико преобразувание може да се извърши не по пътя на труда, а само чрез една творческа и разумна работа.

Ние правим дълбоко различие между тези две понятия - труд и работа. Трудът е свързан с културата на парите, на облагите и користта, на материалната заинтересованост. Работата е свързана с безкористието на любовта. При труда стопанските блага и изгоди се добиват по един труден път, защото техническият прогрес се намира все още в обстановката на една димна култура; защото средствата за производство до наше време са били в известно отношение все още недостатъчно ефикасни и са били все още нерационално използвани, за да може да се дойде до едно действително изобилие на стопански блага.

При новата шеста култура, или както Учителят я нарича „култура на работата”, познатият нам труд ще бъде заменен с една безкористна творческа работа. Колосалните научни и технически средства и методи не само ще донесат едно подобрение и усъвършенстване на стопанските процеси, но и ще създадат възможност стопанските блага да протичат изобилно и свободно, да бъдат достъпни за всички, както са достъпни днес въздухът, водата и светлината.

Човешкият гений ще използва атомната енергия за мирни цели, в стопанските процеси. Океанът от електрическа енергия, който изпълва горните слоеве на земната атмосфера, както и големите потенциални възможности, заложени в светлината, ще бъдат използвани.

Атмосферата на големите градове, на големите промишлени центрове ще бъде озонирана и пречистена от познатите ни смъртоносни отпадъци на димната култура. Ще се създаде действително един нов свят, едно ново човечество.

Но за настъпването на това време, Учителят изрично подчертава:

За да може човечеството да се избави от днешните противоречия и страдания трябва да дойде новата мисъл. А тя власи: животът трябва да се разглежда и схваща като единство и всички същества като клони и листа на космическия организъм. Благоденствието на всеки клон и лист е в работата на цялото дърво. Домът ще благоденства, когато всички негови членове - баща, майка и деца - работят в дома. Едно

Стр. 86/943

общество, един народ и цялото човечество са също така един голям дом, едно голямо семейство. По същия начин, когато всеки внася в общия живот най-хубавото от себе си; когато хората съзнаят, че трябва да работят за цялото, тогава ще дойде на земята новия ден, великият живот за който копнее човешката душа. Така човекът ще влезе в хармония с цялото. А най-пълен неин израз е Любовта. Тя иде днес като строителна на новата култура”.

Според астросоциологията и според космичната биология, налице е една тясна връзка между живота на расите, на народите, на обществата и на индивидите. Дълбоките стопански и социални процеси, отразени до голяма степен в обществото, са в корелация със същите процеси в народите и индивидите Това са социологически категории от една и съща система.

Този нов свят ще се разкрие извън традиционния сатурниански кръг. Този свят ще се роди под действието на могъщите електромагнитни струи, излъчващи се от дълбоката творческа мисъл на планетата Уран. от висшето алтруистично чувство на Нептун и от могъщата творческа волева сила на планетата Плутон. Или още по-конкретно казано - от творческата работа на слънчевите деви, на синовете на Мъдростта и от великите души на Истината.

Любовта е главният двигател и устрем при творческите процеси на работата. За този велик стимул в творческите материални и духовни процеси Учителят казва:

„Тя е създала небето и земята. Тя крепи вселената. Проявява се в растенията, в течението на водите, във въздуха, в светлината и в движението на звездите. Ако изучим съвременния свят от гледището на Любовта, ще разберем какво отношение имат към нас слънцето, звездите, луната, цялата земя и пр. Те са отношения на Любов. Светлината има своя Любов. Разумната природа по хиляди начини ни показва, че ни обича, но човекът се съмнява дали това е така, или всичко е една случайност. Ние говорим за една любов, която в днешната епоха се проявява едвам като слаб проблясък. Всичко, което считат за любов, не е Любов. Днес още нямаме правилно схващане, що е Космична Любов. Кое е отличителната черта на Любовта? При нея всичко, каквото прави човек, го прави безкористно за доброто на оня, когото обича и напредъкът на последния е и негова радост. За да се опознаят хората, трябва да има вътрешна връзка между тях, а човек има вътрешна връзка с някого, когато го обича. Човек, като гледа днешния кипеж в света, да не се тревожи какво ще стане със света. Той няма да свърши. Нов свят ще се образува. И всеки съзнателен човек трябва да вземе участие в тая строителна работа. Любовта има социално приложение. Тя ще оправи света във всяко отношение. Нищо не е възможно да оправи света, освен любовта. Тя е единственият път. Тая мисъл трябва да залегне у всинца. Ако не дойде любовта, цялата култура ще се заличи и ще трябва да минат няколко хилядолетия, за да дойде нов порядък. А ако дойде Любовта, тая култура ще се обнови така, както се съвзема някой, който е боледувал. Ние сме пред прага на нов свят. Любовта ще ни въведе в него".

Така просто и ясно говори днес великият Мьдрец на човечеството.

Така докато трудът има отношение към егоцентричното съзнание на човека, работата има отношение към космичното разбиране на живота.

Трудът не е в състояние да разреши стопанския проблем върху световен терен, защото той борави само с методите на емпиричния свят.

Работата борави с методите на метапсихичния свят, които има отношение към тоталната психика на човека. При работата вземат участие и трите координати на човешкия психичен комплекс: интелектуалното, емоционалното и волевото съзнание. Само работата по пътя на всестранното творчество в науката, изкуството и социалния живот могат да дадат решение на стопанския проблем на международна почва, а ние видяхме по-горе, че стопанският проблем е днес особено тежко сложен именно защото е поставен върху една широка международна плоскост.

Стр. 87/943

Неговото разрешение може да дойде единствено по пътя на една творческа работа, вдъхновявана от Любовта, Коя любов?

Тази, за която говори Мъдрецът;

„Любовта изключва всички престъпления. Тя изключва всяко насилие и убийство, а следователно и онова масово, организирано убийство, наречено война. От гледище на абсолютния морал, който любовта носи, никой няма право да отнема живота, който Космичното начало е вложило в едно същество. Според космичния ред на нещата, всяко същество има право на живот. И който си позволи да отнеме живот, както и да оправдава този акт, нарушава космичния ред.

Държава, в която хората се убиват, в която има затвори, е старозаветна. В космичния ред няма бесилки, затвори и застрелвания. Който е готов да убие своя ближен и мисли, че с това внася свобода, е на крив път. Той заблуждава себе си и окръжаващите се. Човек няма право да убива. Ако Космичния дух не живее в тялото на човека, това тяло може да се събори. Но само смъртта има право да разрушава човешките тела. Там където космичният дух живее, ти нямаш право да насочиш артилерията си към този човек и да го убиваш. От космично гледище това е престъпление”.

От горе изтъкнатото следва, че стопанският проблем е неразрешим с каквито и да било чисто механически теории и схващания. Ако в тези теории и схващания липсват космичните елементи, чрез които се влиза в контакт с Живот за цялото, те са осъдени на неуспех.

Новите методи, които трябва да се приложат за разрешаване на стопанския проблем върху един световен терен са коренно различни от тези на стария свят. Това разрешение ще дойде като последствие на новата психика, на новия нравствен критерий на космичния мироглед на човека - Живот за цялото. Това е единственият разумен и ефикасен път; друг път няма.

Стопанските форми, чрез които ще намерят своето изражение икономическите отношения между народите, ще дойдат като едно последствие, когато се приложат новите изисквания на духовните отношения между народите. Трябва да се ликвидира недоверието между народите; трябва да изчезне ултранационалният егоизъм. И те трябва да се заменят с бистрите струи на един истински хуманизъм към човека, към обществото, народа и човечеството. Това са повелите на великата идея - Живот за цялото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...