Jump to content

2. ОБЩИ ПОНЯТИЯ


Recommended Posts

2. ОБЩИ ПОНЯТИЯ

В различните царства на живата разумна природа съществува строга закономерност. Там случайност не съществува. Случайността е резултат на неоткрити и непознати фактори, но фактори дейни, и ритмите на историята. При тези закономерности в битието, човешката воля е свободна, доколкото самият човек е в хармония със законите на разумната природа.

Секундите, минутите, часовете, дните, седмиците и месеците - това са елементи в сложния астробиологичен комплекс - годината. Годината от своя страна е звено в столетията и т. н. Целият този ритмичен поток във времето се направлява и определя от звездния ритъм на планетните цикли, които създават необходимите условия за изграждането на историята на нашата планета.

Зодиакът на голямата космична година, изразяваща се чрез периода на прецесията, от 25 920 години, създава творческите условия за всеобщата духовно-културна история на нашата планета, т. е. на културната история на народите, расите и цялото човечество, обитаващо планетата. Зодиакът, както се знае и както подчертахме по-горе, със своите знаци ни е завещан от най- дълбока древност.* Астрологичните познания и традиционните знания са ни завещани от предходната атлантска раса, останки от която днес ние имаме в лицето на днешните китайци, японци и монголи. Зодиакът и различните имена на звездните констелации са дадени от посветените, които са разполагали с големи познания. Типичен израз на знанията на древната традиция ние имаме в лицето на календарите**.

Всяка култура се развива под даден зодиакален знак.

Древният Египет със своята колосална цивилизация, която даде голям подтик специално на съответните научни дисциплини като: астрология, алхимия, математика, геометрия, медицина и др. се е развила под знака на Телеца. Неоспоримите монументални паметници: пирамидите, сфинксьт и др., са изградени от вещи учени и посветени, които са познавали законите на астрологията и физиката.

Древният Израел, който създаде почвата за зараждането на християнството, чрез религията на Мойсей за единния Бог, тази древна култура се е развила под знака на Овена, По-после върху тази почва се е родило християнството, християнската религия, под знака на Рибите, знак на

мистичната жертва. Тази религия даде голям тласък не само на гръко-римската цивилизация, но и на западната култура.

Image_029.png

* По всичко изглежда, че Зодиакът е бил предаден на Халдея от древна Индия. В древна Индия зодиакът е имал само десет знака; впоследствие му са били прибавени още два знака. Върху това ние тук не можем да се спираме повече.

** Материал върху тези въпроси виж в книгата на същия автор „Новата култура на ерата на Водолея”, с. 268 и следващите.

Стр. 119/943

Новата култура, която следва да се развие под знака на Водолея, в който знак сме влезли през 1914 г. ще бъде култура на славянските народи.

Световният часовник, както изтъкнахме в предходните глави на настоящия труд, със своите стрелки сочи пътя на епохите и на културните периоди на народите, на цялото човечество.

Народите, подобно на индивидите и те имат своето прераждане. Дрехите, или телата на народите, това са политическите системи, обществените форми. Техният живот протича по слънчевата спирала на Зодиака. При кардинални политически промени, които засягат конститутивните форми на самия държавен апарат, народите се превъплъщават, като изменят своята небесна карта чрез знаците на зодиака.

Изобщо, всички крупни религиозни, обществени, икономически, философски и научни системи имат свои хороскопи. Те са потопени в специални звездни еманации, от които зависи характера им и правилното им развитие. Преди да навлезем в областта на тези аналогии в духовно-културната история на човечеството, ние ще разгледаме азбуката на астросоциологията, изразяваща се главно в различните зодиакални знаци, в домовете и техните планетни владетели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...