Jump to content

3. ЗНАЧЕНИЕ НА ПЛАНЕТИТЕ В АСТРОСОЦИОЛОГИЯТА


Recommended Posts

3. ЗНАЧЕНИЕ НА ПЛАНЕТИТЕ В АСТРОСОЦИОЛОГИЯТА

Ние не ще се спираме на символиката на планетите в индивидуалната астрология, но трябва да подчертаем, че тяхното означение в живота на отделните народи се явява като една по-широка проекция на същите електромагнитни сили, които действат в самите индивиди.

Народите са онези алхимически лаборатории, в които се извършват дълбоки психични операции върху душите. Те съчетават онези сложни кармически врьзки, които съществуват помежду им. От друга страна-народите се явяват като биологически енергии, жизнено необходими в живота на голямата социологическа индивидуалност - човечеството.

Душите, за да се развият всестранно, преминават постепенно чрез своите инкарнации през народите, за да придобият оттам елементите, необходими им за изграждане на техния вътрешен живот.

В тази глава ние ще дадем специалното означение на планетите в света на астросоциологията. Тези характеристики са от важно значение, за да можем впоследствие да разберем как те се пречупват през електромагнитните полета на зодиакалните знаци.

Ние ще започнем със Слънцето. В астросоциологията Слънцето в даден народ представлява върховният суверенитет, независимо в каква форма той е изразен. Това зависи от стадия, в който даден народ се намира, от кармичните връзки на душите, които трябва да се развържат и изплатят. Под негово влияние се намира управлението, правителството, които управляват държавните власти в лицето на първия министър. Той е главният източник на виталните енергии, тъй необходими за даден народ в неговото развитие. Под негово влияние се намира елитната среда, било в полето на науката, на изкуството или на обществения живот. В семейството Слънцето представлява бащата. Вметеорологи-ческата сфера на астросоциологията Слънцето е израз на хубавото време. То е същевременно важен фактор и творчески подтик при растенето, във всички области на живота. Слънцето е един от най-важните указатели в звездната карта, сочещ траен успех и всеобщо благоденствие за дадени народи. Неговите творчески витални сили са изразени чрез златото и то е същевременно и израз на мъжкия принцип.

Луната се взема като символ на народа, на майката в семейството, на тълпите и на обществените маси. Под нейно влияние се намират водите езерата, ражданията, жените и обикновените среди. От нейната позиция в звездната карта зависи популярността на народа, чрез неговите културни прояви в международната общност. Луната направлява също малките пътешествия. Тя играе в метеорологията една от най-важните роли. Тя е кормилото, което

Стр. 120/943

направлява смените във времето, чрез нейните аспекти с планетите, новолунията и пълнолунията. Те са стрелките на метеорологичните промени. Луната изразява наличието на среброто в кръвта на индивидите, съставляващи народа, както и в хазната на страната.

Меркурий представлява интелектуалния свят - академиите, университетите, училищата, административните съвети. Също и търговията и обществените и частни финансови сектори. Под негово влияние са пазарите, съобщителните средства, пощите, телеграфите, борсите, стопанските и културните изложби. Тази планета играе ролята на „главен секретар”, особено в страните с буржоазна система. Меркурий символизира същността на елемента живак - носи неговата пластичност, гъвкавост в сделките, в публичните разисквания и при сключването на стопански договори, както и при воденето на всевъзможните конференции.

Венера е богинята на красотата, на младостта, на артистичността, музикалния свят, лукса, модата, нравите, мира, женитбите, народната страст, светския живот на удоволствията, увеселителните места, ражданията и суетността. В политическия живот Венера представлява онзи тънък флуид на демагогията, обвита е нейния нежен воал. В метеорологията Венера обуславя топлото и влажно време.

Марс представлява всичките военни форми, военната йерархия, полицията, въоръженията, воините, конфликтите от всякакъв вид и изобщо силата и изпълнителната върховна власт в страната. Освен рицарската броня и сабя, той управлява и хирургическия нож, както и мъжката, младежката сила. Под негово влияние са мускулите в човешкия организъм. Той движи тежката индустрия, желязото и огъня. Той направлява спорта, лова, злополуките, пожарите и е динамичната пружина при революционните социални движения. Той е рицарят на честта и достойнството на страната и бранител на справедливостта.

Юпитер е израз на маститата религиозност, на църковните церемонии, на религиозната и светска висша административна йерархия, на всичките институции в страната, които имат за задача да прилагат законите в страната (особено за страните от капиталистическата система). Под негова егида се намира търговията на едро, висшите финансови сделки, икономическият просперитет, както и постиженията в света на големите учени. В страната той представлява висшата администрация, чиято екзекутивност се извършва под влиянието на Марс. Съдопроизводството, дипломацията, банките, големите финансови борсови операции, благотворителните дружества, филантропичните институти - всичко това е под негово влияние.

При добри позиции Юпитер създава условия за слънчево време и изобщо той е израз на изобилие и благополучие. Не напразно още в древността Юпитер и Венера са били считани като велики благодетели на народите и като източници на блага и изобилие. Металът на Юпитер е калаят.

Сатурн се взема като символ на кармата. В древността са го наричали „голямото зло”, докато Марс е бил наричан „малкото зло”. Под влияние на Сатурн се намира смъртността на страната. Той представлява старостта, класата на земевладелците, мините и кариерите. Сатурн направлява политиката, взема се като главен представител на опозицията и на консервативните течения. Под негово влияние се намират всички институции на работническата класа. Той изразява мъчнотиите в живота на народите и препятствията от всевъзможен вид; също така, той направлява икономиите в народното стопанство. В метеорологията той е израз на суша и на понижения в температурата. Неговите психични предразположения и състояния са тежки и сиви подобно на присъщия му метал - оловото. У масите той създава благоразумието, изчакването, търпението и постоянството.

Уран направлява висшата мисъл, необикновените, модерните науки, окултните дисциплини и кооперативното дело. Той действа внезапно, изненадващо и революционно. Под негово влияние са откритията, нововъведенията във всички области на живота, гражданските групировки, синдикатите, големите кооперативни обединения и авиационния транспорт. Също така и

Стр. 121/943

електричеството, различните химически и природни газове, ядрените операции и земните и подземни ядрени опити.

Под влиянието на Уран се намират всички социални утопии, анархизма и нихилизма. Той има два полюса на действие - от една страна той представлява капиталистическата класа, непризнаваща никакви граници при достигане на целите си; тя е космополитична. Под негово влияние са също така диктатурите и олигархичните управления. От друга страна, другият му полюс управлява интернационалния анархизъм и нихилизъм.

По отношение на времето. Уран предизвиква бурите, земетръсите, ураганите, ниския студ, гръмотевиците, градушките и изобщо - бързите и внезапни метеорологични промени.

Нептун представлява най-висшата религиозност. мистицизма, психо-метризма и тайните науки. Другият му полюс представлява социализма във всичките му форми. Нептун управлява моретата, навигацията и водните компании. Той създава условия за неописуемия хаос, сензационните произшествия, обществените компликации, дезорганизацията, комплотите, шпионажа, подмолните действия и проституцията. Неговата енергия, употребена в положително направление дава гениалността, докато отрицателното направление дава падение и безнравствена безотговорност.

Всички синтетични химически произведения и заместители, както и наркотиците - опиум, тютюн и пр., са под негово влияние. Също болниците, благотворителните дружества с религиозен характер.

От метеорологично гледище Нептун представлява мъгливо, влажно и студено време. Неговата обиколка около Слънцето се извършва за около 165 години, докато тази на Уран е 84 години.

Плутон действа динамично и обновително. Той държи юздите на властта и пази равновесието между доброто и злото, между големия студ и високата топлина, между тайните на раждането и смъртта, както и всички химически и алхимически процеси на превръщането. Под негово влияние са минералните извори, земетръсната и вулканическо-еруптивната дейност, геологическите е археологически изследвания, както и различните операции с радий.

Плутон носи висшата справедливост, а от друга страна чрез отрицателния си полюс създава условия за подмолни политически комплоти, за финансови измами и за фанатични религиозни течения. Метеорологически той създава циклоните, големите студове и необикновените горещини.

Засега, във вътрешната политика на големите държави, както и в международната политика, той играе голяма роля в нашата хаотична и бурна съвременност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...