Jump to content

5. АСПЕКТИ


Recommended Posts

5. АСПЕКТИ

Аспектът е ъглово отстояние между планетите и светилата по еклиптиката. Тези аспекти имат отношение към чувствителните точки на небесната карта. Тези чувствителни точки са: асцендентът. МС (Медиум цели), десцендентът и надирът; също - към точката на щастието и възходящите и низходящи вьзли на Луната. Главните аспекти са следните:

Съвпад - планетите са поставени приблизително в един и същи градус. Съвпадът се приема за неутрален, защото неговото въздействие, независимо от психическия комплекс, образуващ се от собствените естества на планетите, е в зависимост и от аспектите, които получава чрез другите планети.

Полусекстил - 30°.

Секстил - 60°.

Тригон - 120°.

Тези три аспекта се считат за благоприятни, хармонични. Неблагоприятни или дисхармонични са следните аспекти:

Полуквадрат - 45°.

Квадрат - 90°.

Опозиция - 180°

Квадрат и половина - 135°.

Тук е мястото да се направи една съществена забележка по отношение естеството на аспектите. Стереотипно погледнато, това охарактеризиране на аспектите не се оправдава, гледано през погледа на посветения. Необходимо е да се направят известни допълнения.

Учителят изтъква следното:

„Много добри аспекти в една небесна карта допринасят действително за добър живот, но същевременно me намаляват жизнената и психична издръжливост. В нашия свят, където нищо ценно не се дава без усилия, дисхармоничните аспекти са най-ползотворни, най-продуктивни за едно трайно благоденствие.”

За да илюстрираме: тригонът между Венера и Нептун носи нежност, мекота, изящност и красота, тънка психометричност, докато квадратурата между Венера и Нептун дава енергии, тласък, импулсивност и творческо въображение.

Понеже в една небесна карта аспектите не са перфектни по градус, приема се един толеранс, наричан орбис, т. е. известно число градуси отпред и отзад на перфектния съвпад, или на друг аспект. По този въпрос съществуват различни мнения, но ние ще приемем по принцип, че колкото една планета е по-силна, т. е. колкото нейното могъщество е по-голямо, то при нейните различни аспекти поменатият толеранс е по-голям. В световната астросоциология обикновено за аспектите на Луната и Слънцето се взема за орбис средно 10°, а задругите планети и аспекти - между 6° и 2°, но според естеството на планетите и силата на аспекта.

Стр. 127/943

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...