Jump to content

8. СЛЪНЧЕВИ И ЛУННИ ЗАТЪМНЕНИЯ


Recommended Posts

8. СЛЪНЧЕВИ И ЛУННИ ЗАТЪМНЕНИЯ

Слънчевите и лунните затъмнения играят важна роля в небесните карти, не само за индивидите, но и по отношение на обществата и народите. Тези явления са били тълкувани още от най-дълбока древност. Статистическите данни сочат, че слънчевите и лунни затъмнения оказват влияние не само върху областите, откъдето те се виждат, но и според това в кой знак стават затъмненията. Знае се, че знаците са свързани с народите, с техните хороскопи, и следователно, те също търпят влиянието на затъмнението. Тези затъмнения влияят не само върху климата, върху реколтата и върху социалния и културен живот на народите, но те имат също влияние и върху сеизмичната дейност на планетата.

Ключовете, с които се оперира при тълкуването на слънчевите и лунните затъмнения, са следните:

При слънчево затъмнение, ефектите, които се отразяват, се движат между интервалите, т. е. колкото часове трае слънчевото затъмнение, толкова години е неговия период на действие.

При лунното затъмнение - колкото часа трае затъмнението, толкова месеци то ще оказва съответното си влияние.

Слънчевите затъмнения имат отношение към висшите държавни и културни фактори на страната, към силните на деня.

Лунните затъмнения засягат живот на народа, на обществеността, като колективни единици. Резултатите, които следват от затъмнението, са в тясна връзка и зависимост от естеството на знака, в който те стават.

Огнените знаци обикновено засягат живота на отговорните фактори, специално политическите такива. В масите кипи недоволство и бунт спрямо силните на деня. Засяга се живота на суверенните глави. Животните също биват изложение на по-голяма смъртност; създават се условия за пожари, епидемии и за компрометиране на реколтите.

Затъмненията, които стават във въздушните знаци, предизвикват бури, урагани, циклони, болести и недостиг на хранителни продукти.

При водните знаци затъмненията засягат най-вече средните народни слоеве; настъпва увеличение на смъртността; птиците, които имат афинитет към водата, както и рибите, биват подложени на унищожение.

В земните знаци затъмненията засягат главно реколтата и по-специално тази на зърнените храни. Засегнато бива минното и кариерно дело. Създават се също така условия за земетръси, срутвания и вулканични ерупции.

Специално внимание трябва да бъде обърнато към планетата, която се намира в знака, където стават затъмненията. От нейното естество ще зависи дали ще бъде смекчено или активизирано злотворното влияние на затъмненията. Тук трябва да се прояви вещината на интерпретиращия.

Стр. 139/943

Съществуват множество правила относно тълкуването на затъмненията, датиращи от древността и от Средновековието, Така например, Птоломеи казва, че ако затъмнението е на изток, действията му са бързи по време; ако то става в средата на небето - явява се известно закъснение; а ако затъмнението е на запад - закъснението по време взема големи размери. Съществуват даже ръководства относно тълкуването на затъмненията по знака и по декана на знака.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...