Jump to content

МУЗИКАТА КАТО ИДЕЯ. Как да разбираме музиката.


Recommended Posts

Аз съм Пътя, и Истината,
и Живота: никой не отива
при Отца, освен чрез мене.
Евангелие от Йоан, 14:6
***
Път, Истина и Живот -
това са трите основни тона
на идеалната хармония,
която съществува
във Всемира.
Върху нея се гради
разумният живот.
Учителя
***
Музиката има три степени
на проявление:
проявление в Божествения свят, проявление в
духовния свят и проявление във физическия свят.
Учителя

МУЗИКАТА КАТО ИДЕЯ

Как да разбираме музиката

МУЗИКАТА КАТО ПРОЯВА В БОЖЕСТВЕНИЯ СВЯТ

Светът на светлината е Божествения свят.

Светлината е музика за ума, с който ще възприемаш Мъдростта.

Подтик на Мъдростта е тонът Сол.

В Божествения свят музиката е проявление на Мъдростта. Онова разумно съчетание, което съществува в абсолютната хармония на Божествения свят, е израз на Мъдростта. От нея изтича светлината, носеща Божествените идеи в цялата Вселена. Светлината е онази форма, по която Бог изпраща живота в света. Тя засяга преди всичко човешкия ум, дава му подтик. Божествената светлина е нещо разумно. Тя е необходима за живота, защото чрез нея се проявяват всички светли, разумни същества и предлагат услугите си на хората.

Божественият свят е свят на Велика хармония. Светлината е неговата Външна страна. Всеки един лъч на светлината е съставен от седем цвята. От този лъч се чува музика. Щом влезе в Божествената светлина, т. е. в света на Мъдростта, човек чува една хармония, едно съзвучие. Висшият свят може да се прояви само чрез музиката.

„Аз съм Пътя, Истината, и Живота.”

Пътят, това е Мъдростта, през която човек трябва да мине, защото в нея се крият от незапомнени времена всички неща, които Бог е създал и всички неща, които възвишените Духове са създали и всички неща, които човеците са създали. Пътят е символ на светлината. Без светлина Пътят не съществува. А светлината има отношение към знанието, без което тя не може да се изяви. За да се изяви светлината в човешкия ум, нужен е стремеж, подтик към онзи Път, в който всички науки са събрани в едно цяло. Когато се роди в ума на човека този подтик, тогава той ще чуе светлината като съзвучие от тонове. Тази постоянно звучаща хармония в мисълта му ще стане извор на знание и Мъдрост за неговия ум. И само онзи човек, който е развил музиката на своето съзнание, той ще може да влезе в Божествения свят и да разбере музиката като Път, по който Бог е създал всичко в света.

МУЗИКАТА НЕ Е СВЕТСКА,

НИТО ДУХОВНА.

ТЯ Е ЕДИН ПРИНЦИП,

НО ИМА РАЗЛИЧНИ ПРЕВОДИ.

РАЗНИ ПРЕВОДИ НА МУЗИКАТА

Съвременна музика

Цялата съвременна култура, с нейния оптимизъм, песимизъм, материализъм, скептицизъм и пр. е изразена в сегашната музика на хармонията. Тя сега еволюира. В нея се вижда усилието на съвременното човечество към напредък.

Някои се възмущават, че съвременната музика се свири и пее в кръчми и в кафенета. Обаче свиренето и пеенето в кръчмите и кафенетата е допринесло твърде много за повдигането на човека.

Съвременната музика е предисловие на чистата музика т. е. на Божествената музика. Тя има още много работи да постига. Музиката на съвременните хора представлява малка светлинка, сред голяма тъмнина. Колкото малка да е тази светлина един ден тя ще се усили. Тя е началото на бъдещата музика, без която Новата култура не може да дойде на земята.

Класическа музика

Класическа музика е тази, която може да измени състоянието на човека, да превърне скръбта му в радост. Тя оказва възпитателно влияние върху хората.

Класическата музика е дошла, за да внесе мекотата. Хората не биха имали тази култура, ако не беше дошла класическата музика. Първият тласък към чистата музика е даден в класическата музика. В нея има идея, която е продиктувана от нещо по-високо.

Окултна музика

Окултната музика, това е един велик Божествен закон, който царува в целия космос, в цялата природа. Тази музика се отличава със своята крайна мекота, яснота, картинност и природни образи. Тя идва, за да внесе съдържание и смисъл в онази форма на музиката, която е дадена в периода на 19 век.

Окултната музика се отличава от обикновената по следните две качества. В окултната музика се дават най-първо основните черти. Тя е нещо като художеството - един художник слага най-първо носа, веждите,очите, устата, ушите - главните линии и постепенно картината се развива.

Втората разлика е, че в окултната музика никога не се допущат думи или тонове с две значения. Там всяка една дума има едно значение. Никакви прибавки, никакви завъртания не се позволяват. Всяка дума, всеки слог трябва да се вземе много ясно.

В окултната музика няма мълчание, пеенето там е непреривно - никакви прекъсвания няма. Там дeтo няма паузи, пак се чува звук, само че по-фин, по-виcoк. Всеки тон в тази музика е жив и продължава да звучи и след кaтo прекъсне пеенето.

Трептенията на обикновените и тия на окултните тонове са различни. Трептенията на окултната музика са по-силни, и с по-къси вибрации. Това са вибрации нагорено за разширение на съзнанието.

Окултната музика много мъчно се пoддaвa на изучаване. За нея се изисква остър слух и съсредоточено внимание. Съзнанието на човека трябва да е свободно от всякакви традиции. Изисква се също голямо присъствие на ума, на сърцето и на волята - равновесие се иcкa.

В основата си окултната музика е много проста, но вън е много сложна. Тя е само за хора, чието съзнание е пробудено, а пробуждането е eднo висше състояние. Окултната музика не може да се излага пpeд света, защото още не е дocтъпнa за цялото човечество. Един ден, когато хората се развият музикално, тази музика ще стане дocтъпнa за всички. Тя не е още за света, но може да послужи за един подтик на съвременната музика и всеки един музикант може да се ползва. Чрез нея може да се пробудят някои висши чувства. Изобщо окултната музика има за цел облагородяването и възпитанието на човека. Тя има образи, израз има, идея има в нея.

Свещена музика е тя!

МУЗИКАТА Е НАУКА.

ЧОВЕК ТРЯБВА

ДА Я ИЗУЧАВА СЪЗНАТЕЛНО,

ЗА ДА ПРОНИКНЕ В НЕЙНИЯ

ДЪЛБОК СМИСЪЛ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...