Jump to content

3. ПЛАНЕТИТЕ


Recommended Posts

3. ПЛАНЕТИТЕ

В нашата Слънчева - система имаме 12 планети. Девет от тях са известните, получили в по- ново време имената и символите си. Това са: Меркурий сьс символа си Image_037.jpg , Венера - Image_038.jpg , Земята -Image_034.jpg , Марс -Image_035.jpg , Юпитер - Image_039.jpg , Сатурн - Image_040.jpg , Уран -Image_036.jpg , Нептун - Image_041.jpg и Плутон Image_042.jpg. За последната планета символът е даден от автора тук. За тази планета нямаме общоприет символ. Две от планетите са все още неоткрити. Едната е между Меркурий и Слънцето, а другата е зад Плутон. И една разрушена планета, която се е движила в орбита между Марс и Юпитер, наречена от древните звездобройци „Фаетон”, т. е. Лъчезарната, за която вече отбелязахме.

Според Саабей, планетите в Слънчевата система не са се образували бурно, безредно, в някакъв неопределен период, от нещо материално. Всяка една от тях се е създала от зрънце сгъстена сила на необятният миров силов океан, тъй както на Земята се образуват кристалите - кристалните форми. Знаят ли сегашните учени как се образуват кристалите? Не! Всяко едно зрънце - началото на една планета - за своя растеж и оформяне е приемала силови течения и от небесните образувания в едно от Зодиакалните съзвездия. Планетите са се образували последователно, в един строг определен разумен и хармоничен ред. Като след тяхното образуване, те бавно са се отдалечавали от Слънцето. Така че най-далечната планета, тази зад Плутон, е първата и най-старата. Следват след това и другите: Плутон, Нептун и т. н. Тъй както това става в едно семейство. Ражда се едно дете, след него друго и т. н. Като отначало, както всяко дете, тъй и планетите, имат нуждата за своя живот от по-усърдните и топли майчини грижи. С израстването на детето, то все повече като че ли се отдалечава и пo-малко има нуждата и грижите им, докато порасне и стане напълно независимо за своите нужди, от своите родители. Така е с планетите. Да вземем например планетата Плутон, най-отдалечената известна планета. Астрономите са си направили труда на изчислят, че ако имаме един наблюдател на тази планета, то той ще може да види Слънцето, като кръгче с диаметър около 6 сантиметра и температура на неговата повърхнина от минус 220 градуса. Е, какво може да даде това светло кръгче и тази температура, за живот на Плутон, тъй както ние го разбираме? Разумните същества там са намерили други възможности, неизвестни за нас, за да могат да проявят своя живот. Знанието и Мъдростта вечно се постигат! В подкрепа на това становище, Саабей и древните звездобройци са казвали: „Колкото една планета е по-далеч от Слънцето, толкова на нея живеят по-разумни и по-могъщи същества”. Защото, грамадното време от създаването на една далечна планета, способствува за натрупване знание и мъдрост за живота на съществата, които я обитават. Необятният миров силов океан тласка бавно, но сигурно, всяка създадена от Него форма към все no-големи знания, мъдрост, към все пo-голямо съвършенство. Ние вече изтъкнахме, че сме в подкрепа на това становище, изразено ясно от великият гений на епохата - Възраждането, Джордано Бруно, който на кладата през 1600 година със сетни сили е извикал: „Навсякъде живот, навсякъде разум”.

Създадените мозъчни центрове, както вече отбелязахме, от Звездното тяло на човека - планетните влияния, ни дават възможността да имаме контакт и изява в четирите свята. Първият от тях е Идейният - света на идеите. Възможността на човека да влиза в контакт с този свят му дава възможността да бъде новатор, рационализатор, гениален. Например, имаш някаква задача или видиш нещо, то изведнъж проблясва в тебе възможността, как това може да стане най-добре, или видяното да те доведе до нещо ново, оригинално, неизвестно досега. Падането на ябълката пред Нютона. Това не е нищо друго, освен възможността на даден човек да влезне в контакт с идейния свят. От този свят се черпят всички новости, рационализации, открития. В него непрекъснато се твори, създава се нещо ново и човекът може да открие, да създаде това - ново само ако влезне в контакт с идейния свят. Древните са го изразявали с понятието „огън” — със свят на Огъня. Вторият свят е на мисълта, след като дойде идеята, човекът търси законите, пътищата, по които тази идея ще може да се реализира и даде изгода на човешкия род. Този свят е бил изразяван с понятието „Въздух”. Третият свят е внасянето на живот, чувството, радостта или скръбта в процеса при осъществяването на идеята. Този свят е бил изразяван с понятието „Вода”. И най-после, самото реализиране на идеята в триизмерния свят, усилията и средствата за нейното осъществяване. Той е бил изразяван с понятието „Земя”. И тъй четирите свята, които планетите създават и развиват, а Слънцето - организира и облагородява мозъчните центрове, за да могат все по-пълно и съвършено да проникнат в тези светове.

Първата планета от Слънчевото семейство, най-близката, най-младата, галеното дете, намираща се между Слънцето и Меркурий, поради своята изключителна активност на силовите й течения, на влиянието, което Тя дава, древните звездобройци са я наричали „ВУЛКАН”, така и ние ще я наричаме. Тази планета има едно от най-хубавите интересни, и казахме вече - силни влияния върху човека. От астрономите от по-ново време само д-р Лескарбо в 1859 година твърди, че е можел да наблюдава тази планета. А в най-ново време се изнесе съобщение, че италианският професор по астрономия - Бенанди, е открил планета между Слънцето и Меркурий, като я нарича „Фаенца”. Вярно е, че други астрономи не са съобщили за съществуването на такава планета. Но това не трябва да ни дава основанието да отричаме нейното съществувание. Така например в 1876 година големият италиански астроном Скиапарели, по времето на тъй нареченото „Велико противостояние” на Марс, което е станало тогава - то става всеки 15 и 17 години, Марс е бил най- близо до Земята и най-удобен за наблюдение, само на 50,000,000 километра. При тези наблюдения, Скиапарели пръв открива на Марс канали. Други астрономи по това време и доста по-късно не са открили канали. Те просто приеха, че това е било дефект в телескопа или пък тогава е имало някакви смущения в атмосферата на Земята. Но в ново време астрономите видяха вече канали на Марс и с това потвърдиха откритието на великия италиански астроном. Така че и ние ще чакаме потвърждение от бъдещите астрономи за съществуването на планета между Слънцето и Меркурий.

Съвременните астрономи, доколкото съм разбрал досега, не са проявили достатъчно желание, настойчивост, упоритост за нейното издирване. Те смятат, че едно тяло по-близо до Слънцето от Меркурий би изгоряло. Това нещо не е вярно, защото близо около Слънцето, в доста разтеглена елипса се движи кометата „Еике”, която в един период от около три и половина години обикаля около Слънцето. Когато тя дойде в Перихелий, т. е. най-близо до Слънцето, тя идва от него само на 600,000 километра. Въпреки това не е изгоряла и продължава да съществува. Голямата комета от 1843 година е минала само на 187,000 километра от неговата повърхнина, като е летяла с една скорост от 586 километра в секунда - тя също е оцеляла. Голямата комета от 1882 година също е минала много близо до Слънцето, и тя не е изгоряла. При движението на Меркурий около Слънцето, когато той дойде най-близо до него - в Перихелий, се забелязват известни смущения в пътя му. Тези смущения астрономите сега ги обясняват с теорията на Айнщайн за относителността, но тази теория не може напълно да ги обясни. Щом е така, тя не е приложима за този случай. Тези смущения се дължат на присъствието на планета, пo-близо до Слънцето, както това и при други случаи е било. Друга причина за нейното неоткриване, която наистина в известна степен е голяма, то е, както отбелязват астрономите, че обекти близо до Слънцето много трудно се наблюдават. Телескопът е трябвало да има някакви специални приспособления, за такива наблюдения. Има и друга причина, за да е мъчно нейното откриване, за което нещо по-долу ще отбележим.

За съществуването на тази планета, нека се спрем на математичните изчисления, прилагайки някои от интересните закони в астрономията. На първо място, поменатият вече закон на Тициус Боде - Законът за дистанциите на планетите до Слънцето. Използвайки тази схема от числа, дадени от закона, то правим едно разширение, като вземем още един член наляво от нулата, които ще бъде минус три. Следвайки правилата на този закон, прибавяме 4 и ще получим единица. Делена тази единица на десет, ще получим - една десета от астрономическата единица, което е равно на 14,960,000 километра или кръгло 15,000,000. На такова разстояние от Слънцето ще се намира планетата „Вулкан”. Навярно някой би запитал, на какво основание е взето член наляво от нулата. Първо, астрономите не са обяснили основанието, на което е взето нулата в тази поредица от числа, която те приемат за геометрична прогресия, но нулата не може да бъде член на такава прогресия. Второ, приемайки за член минус три, то за краен резултат получаваме реалното число плюс единица и накрая също реалното число една десета. Втори член наляво, който би бил минус шест, не можем да вземем, защото за краен резултат ще получим отрицателно число.

Основоположникът на съвременната механика Йохан Кеплер е дал три основни закона. Третият от тях гласи, че: Разстоянието на всяка планета до Слънцето в трета степен е равно на времето, за което планетата ще обикаля около Слънцето във втора степен. Използвайки този закон, ние ще можем да пресметнем, че планетата Вулкан ще обикаля около Слънцето за около 36 земни денонощия. Изразено алгебрически, то е една десета от нашата година.

Ако използваме най-голямото отклонение, което Меркурий има от Слънцето което е изчислено на 28 градуса, ние също ще можем да пресметнем, че Вулкан би правил от Слънцето едно отклонение най-много от 6 ÷ 7 градуса. Известно е обаче, че Меркурий, заедно с Марс и Плутон, имат за свои орбити най-разтеглени елипси, което от гледище на астрологията дава някои неблагоприятни техни влияния, което подробно ще разгледаме. Пак от гледището на астрологията, изхождайки от влиянието на Вулкан, които са особено благоприятни, ние ще стигнем до извода, че неговата орбита е окръжност или близка до окръжността. Това ще ни даде основанието, че отклонението, което Вулкан прави от Слънцето, ще е по-малко от изчислените. Това нещо също прави откриването му. От астрологията е прието, че всяка планета, която може да дойде на такова разстояние до Слънцето, се приема, че тя е в „Съвпад” с него. Затова, когато определяме от таблиците за дадено място и време положението на Слънцето, ние всъщност определяме и положението на Вулкан, затова място и време. Тогава съвсем погрешно приемаме, че Слънцето е дало съответните качества, способности и събития за дадения човек. Всъщност тези данни са от планетата Вулкан. Отбелязахме, че Слънцето има много по-голяма и благородна задача за планетите и човека, Влиянието на Слънцето от гледището на Астрологията на Саабей не може да се отъждествява с влиянието на една планета.

Имайки тези данни за Вулкан, то простите пресмятания ще ни доведат до извода, че температурата на неговата повърхнина няма да бъде по-малка от 1600 градуса. При такава температура, както минералите, така и металите, ще бъдат в светещо състояние - огнетечна маса. Това значи, че Вулкан ще свети, затова, когато той ще преминава в своята обиколка пред диска на Слънцето, гледан от Земята, няма да можем да го видим като черно кръгче, както това имаме при преминаването на Меркурий и Венера. Това е най-голямата причина за да не се открие досега Вулкан.

Влиянието на планетата Вулкан върху човека, поради своята активност, е особено ясно изразено във всичките четири свята, за които споменахме. Тази планета е създала мозъчните центрове, между двете хемисфери на главния мозък, пред „Пинеалната” жлеза. Когато тези центрове са добре развити, влиянието на Вулкан е силно. Имаме едно оптимистично гледане на живота, на всяко нещо в света. Дава на човека възможността той да се чувства като една ясно изразена величина, напълно оформено същество е Самосъзнанието, както някои идейни течения го наричат чувството „A3 СЪМ”, да се изтъква и подчертава в обществото, достойнството. Да се видят и разберат неговите качества от всички.

Силовите течения на Вулкана активират действията - влиянията на всички планети и Луната, с които тези течения влизат в контакт или както се казва в „аспект”. Какво нещо са аспектите?

Аспекти имаме тогава, когато между планетите, включително и Луната, имаме следните ъглови разстояния: Нула градуса - когато два члена от Слънчевото семейство са на едно и също място по небесната сфера, гледани от Земята.

Този аспект се нарича „съвпад” и се бележи със символичния знак кръгче с наклонена чертичка Image_043.jpg .

Ъгловото разстояние от 30 градуса се нарича „полусекстил” и се бележи с чертичка и ъгълче отгоре Image_044.jpg.

„Полуквадрат”е от 45 градуса, бележи се с прав ъгъл Image_045.jpg.

От 60 градуса се нарича „секстил” - бележи се със звездичка Image_046.jpg.

От 72 градуса и се нарича - „пентоъгълник” - бележи се с остър ъгъл нагоре Image_047.jpg.

От 90 градуса се нарича „квадратура” - бележи се с квадратче Image_048.jpg.

От 120 градуса се нарича „тригон” - бележи се с равностранен триъгълник Image_049.jpg .

От 135 градуса се нарта „квадрат и половинка” – бележи се с квадрат и ъгълче в него Image_050.jpg.

От 150 градуса - нарича се „квинконция” - бележи се с чертичка и ъгълче отдолу Image_051.jpg.

И най-после от 180 градуса се нарича „опозиция”, бележи се с две кръгчета съединение отсечка под наклон Image_052.jpg.

Това са ъглите на всички кристални форми, които имаме по Земята.

Аспектите носят сила, възможности за изява в условията, при които човека ще се намери през живота си. Те определят също вида и израза на човека, които най-добре са изразени по лицето и ръцете. Това се дава в две направления - благоприятни, когато подтикът е да се обединява, създава, твори, стремеж за прогрес, топъл, сърдечен контакт с другите и благоприятните условия, при които човека ще се намери през живота си. При такъв случаи формите, размерите на частите и органите по лицето, са особено хармонично устроени с мек и приятен израз за гледане. А по ръцете, отделните части - длани, пръсти, нокти, кожа, линии са също добре оформени (Виж от автора неговите трудове: „Главата и лицето като израз на човешката природа” и „Ръцете като израз на човешката природа”), И другото, противоположното, неблагоприятното, което тласка да разединява, руши, спъва прогреса на човека, склонност към разправии, заядливи, неприятни отношения към околните и лошите условия в живота. А когато няма аспекти, тогава имаме една пасивност, липса на възможност на онова което планетните влияния носят да се изрази.

Благоприятните аспекти са: полусекстил, секстил, пентоъгълника, тригона и квинконцията. Неблагоприятните са: полуквадрата, квадратурата, квадрат и половина, опозицията. За съвпада, които е най-силният аспект, ще разгледаме за всеки отделен случай при различните членове от Слънчевото семейство.

Аспектите ги делим още и по сила: Силни са съвпада, квадратурата, тригона, опозицията. Средни са - секстила, пентоъгълника, квадрат и половина, квинконцията. Слаби са: полусекстила и полуквадрата.

Когато аспектите са точни: 0, 30, 45, 60, 72, 90, 120, 135, 150, 180 градуса, те се изявяват в своята най-голяма сила, особено, ако планетите и Луната се намират точно или съвсем близо до границите между домовете, на резките, които ги разграничават, затова вече отбелязахме или поне едната от планетите да е там. Точните аспекти, не само дават ясно изразени качества, способности, но и известни ефекти, събития в живота на човека. С промяната на точността, силата на аспекта бързо намалява. Отклонението, до което един аспект все още действа е: за слабите - полусекстил и полуквадрат до 2 ÷ 3 градуса. Например за полусекстила от 28 до 33 за полуквадрата от 43 до 48. За средните - секстил, пентоъгълника, квадрат и половина и квинконцията – до 4 градуса. За силните - съвпада, квадратурата, тригона, опозицията до 7 ÷ 8 градуса. Когато обаче аспектите са между Вулкан и Луната и другите членове от Слънчевото семейство, тогава отклонението може да бъде до 10 градуса.

Планетата Вулкан, според Саабей, е получила подкрепа за своето образуване и оформяне от Зодиакалното съзвездие „ЛЪВ”. В това съзвездие с просто око могат да се видят около 70 звезди, но общо взето те слабо се забелязват, не защото са слаби, а защото са отдалечени. По този начин до нас идват съгласно „Доплеровият принцип”, силовите течения от тях с по-къси вълни, които оказват могъщо въздействие, предимно на по-горните мозъчни центрове. Оттам и силното и благоприятно въздействие на това съзвездие върху планетата Вулкан. Това особено много се подсилва от могъщите слънца в това съзвездие, известни с името „РЕГУЛ” от първа звездна величина и „ДЕНОБЬЛ” от втора. Регул е ярко величаво и много интересно слънце. То е около три пъти в диаметър пo-голямо от нашето Слънце. Температурата на повърхнината му е измерена на 14,000 градуса, докато нашето Слънце има само 6,000. Благодарение на тази висока температура, повърхнината му е бяла. Физическите особености, които Регул има със своя размер, цвят, температура и намиращите се в това съзвездие и другото величаво слънце „Денобьл”, а също така и многото двойни слънца, особено Галактиката, която има в това съзвездие, са дали на планетата Вулкан много ценни качества, които той чрез своето влияние предава на човека, когато мозъкът му е добре устроен. Една царственост, величава осанка, замах, възможности да ръководи, като всякога да намира правилното и лесно разрешение на задачите, който ще срещне, контакт с идейния свят.

Саабей и древните звездобройци са разбирали много добре силовите течения, които изтичат от това съзвездие и затова като символ на него, са поставили красивата и величава осанка на гривестия Лъв. Те съвсем правилно са определили, че под това съзвездие, под ярко изразеното влияние на Вулкан се раждат царе и затова на най-яркото слънце са дали името Регул, което значи Цар. Това съзвездие създава у планетното влияние на Вулкан и стремежа към ГОСПОДСТВО.

Всяка една от планетите и Луната, както споменахме, дават, както изразени вътрешни качества, така и външния физически образ, които той ще има ярко изразен по лицето и ръцете. Този израз, както единият, така и другият, може да бъде даден в две направления, добри и лоши. Това в подробности ще разгледаме при всеки отделен случай с аспектите.

Всяка жива форма е завършек на едно еволюциоино минало, завършек на цял ред усилия на една творческа мисъл, чувство, действие. Те именно създават формите. Съвършенството на една форма, определя онова стъпало на развитие, на което са се намирали мисълта, чувството и способността за творчество. Най-завършеното и хармоничното във форма и съдържание, принадлежат на най-напредналите същества по пътя на еволюционния процес. Човекът от всички живи същества, има най-добре изразена тази вътрешна природа. Когато тя е организирана и облагородена, е способна да създаде и най-съвършеното по форма тяло. Да може човек да чете по формите на едно тяло: ще рече да разбира, естеството и силата на планетните влияния. Ако пък разбира, силата и естеството на планетните влияния, то ще разбира и самия човек, неговите форми по тялото, по лицето. Така и психичното му съдържание, също условията, които ще има в живота си - пътят, по който ще върви.

Човекът в пасивно състояние е едно нещо, а когато се даде възможността да се проявяват планетните влияния в двойника му, тогава той ще бъде нещо по-друго. Това става, когато се намери при неблагоприятни ти благоприятни условия, които сьздават силна възбуда - напрежения. Тогава всички планетни течения, дават своя израз, проявява се целокупния човек. По-далечните планети имат по-задълбочено и по-устойчиво влияние, което по-бавно дава своя израз. Всяка една планета и Луната, освен вътрешните качества на човека, дават и характерни типове хора. Оттук и дванадесетте типа. Вярно е, че съвсем чисти типове рядко се срещат, защото и другите планетни влияния оставят белези по израза на човека, но все пак някои от планетите при по-специални положения, за които ще упоменем и аспектираност, дават своя очебиещ израз.

Създаването на едно добре оформено звездно тяло, способно да създаде пълноценни мозъчни центрове, готови да приемат цялостните, организирани и благородни влияния на всички планети, които ще дадат пълноценния човек, е един бавен, продължителен процес в периодите на многото прераждания. Доколко този процес и до каква степен е стигнал, ще се разбере още при раждането на човека, при съставяне на хороскопа. А също тъй и малко след раждането. Ако главата на детето - черепа, рано започне да се втвърдява, то роденият човек е с посредствени качества. При такива деца, черепът и изобщо главата все пак бавно нараства и ако към 25 ÷ 30- годишна възраст черепът достигне измерен от корена на носа, през главата до края на задната тилна кост към 22 ÷ 23 сантиметра и обиколката на главата около веждите и ушите, но не върху тях, не надмине 33 ÷ 35 сантиметра, то имаме крайно изостанал човек. В такъв човек силовите течения на планетите и Луната все още не са създали и оформили мозъчни центрове, способни да приемат техните по-ярки влияния - само най-примитивните, и то до Марса. Когато тези размери са: първият е към 36 ÷ 37 сантиметра, а вторият 56 ÷ 57, то имаме вече създадени пълноценни мозъчни центрове, способни да приемат изцяло техните влияния. Оттам нататък Слънцето има своята задача все повече да организира и облагородява мозъчните клетки.

При добре оформено звездно тяло, при добър хороскоп, главата на детето бавно се втвърдява, имаме едно хармонично уголемяване в размери и форми на отделните части и органите по нея, като заемат правилни размери и разпределения. Лицето е мило, симпатично, приятно за гледане, вдъхва разположение и обич у всички. При такъв случай, ето как върви и самото развитие на главата, посочено в долния чертеж.

Пълните планетни влияния създават добре оформени мозъчни центрове, когато те се възбудят - имаме силно прииждане на кръв в тях и в резултат едно тяхно разширение, което напъва на черепните кости и главата се разширява. Това разширение има отнапред даден разумен предел, той не може непрекъснато да се развива. Този разумен предел отнема възможността на главата рано да се втвърди, когато планетните влияния са ясно изразени. При благоприятни аспекти това разширение и оформяне на черепа и лицето е хармонично, меко, приятно за гледане. При неблагоприятните аспекти, разширението и оформянето на черепа и лицето са по-остри, дисхармонични и неприятни. Този процес на бавна промяна е през целия живот на човека, като колкото животът му е по-бурен и разнообразен, толкова и промените са по-ясно изразени и в добрия и в лошия смисъл. На стари години, когато активността на мозъчните центрове намалява, тогава интересите на човека се притъпят, променя се и главата, като бавно намалява.

Image_053.jpg

При раждането на детето, най-първо се изявяват силовите течения на Луната, която създава и оформя мозъчните центрове и на стомашната система. Те именно тласкат детето към ядене, нуждата и необходимостта да се нахрани. Идват след това тези на Меркурий, при които детето проявява интерес и внимание към всичко, което го заобикаля. На Венера - чувствата, Любовта. Следват и тези на Марс, жаждата, подтика към активност, движения, а в някои случаи при лоши аспекти, да руши и прибягва към жестокости. Ако Звездното тяло е оформило мозъчните центрове, създадени и от другите планети, то постепенно по-късно се проявяват и способностите, пък и всичко друго, което те дават.

В сегашното развитие на човешкия род, големият дял от хората поради още недобре оформени мозъчни центрове от Звездното тяло, ръководещи по-висшите прояви на човека, а едва са се пооформили тези на Луната, Меркурий, Венера и Марс, и то в своят елементарен стадий. И наистина стремежите на тези хора са предимно в удоволствието от яденето, пиенето, удоволствията, които добре развитият стомах дава. Следват стремежите за личната изгода, интересът във всяка работа за лична полза, което е влиянието на Меркурий, Жаждата от чувствени наслади, дадено от влиянието на Венера. И после стремежът към запазване на всичко придобито, а при лоши аспекти, придобиване по нереден начин. Подтиците и стремежите, които другите планетни влияния дават, се срещат по-рядко при хората. Когато лошите аспекти се изразяват в даден човек, те събуждат у нас неприятна резервираност към него. Но ние трябва да разбираме, че той е в един процес на развитие, на усъвършенстване и това трябва да ни даде подтика, макар и такъв, да му помогнем, като се разположим към него, защото само добрите чувства дават възможността за помощ. Изобщо, дълбокото познаване на човека се предхожда от добри чувства към него. Колкото човек по-добре вижда и разбира несъвършенствата, толкова по-добре вижда и разбира съвършенствата. Задълбоченото и всестранно разбиране на човешката природа, била тя добра или лоша, ни дава възможността за придобиване на знания и мъдрост, за прогреса по пътя на еволюцията.

От гледището на астрологията, човешкият род в сегашния си стадий на развитието си, все още не е достатъчно развит, не е завършен, не е красив. Известният изтъкнат и талантлив художник Рьорих, с много тънък усет и разбиране за съвършенството, с рядко умение е изобразил

два човешки образа, отбелязани като МОРИЯ и ХУТХУМЕ. Но такива съвършени човешки типове къде се срещат? Такива в далечното бъдеще ще бъдат хората, по пътя на своята еволюция и ще бъдат, да диша от тях съвършенството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...