Jump to content

9. ЮПИТЕР


Recommended Posts

9. ЮПИТЕР

Юпитер е най-голямата планета в Слънчевото семейство, гиганта в Слънчевата система. Той се намира от Слънцето на едно разстояние около пет пъти по-голямо, отколкото на Земята. Или съгласно Закона на Тициус Боде на пет и две десети астрономически единици (отбелязахме, че разстоянието на Земята до Слънцето равно на 150,000,000 километра, се приема в Астрономията за мярка и се казва „астрономическа единица”). Неговият диаметър е 143,000 километра, което прави около единадесет пъти по-голям от този на Земята. Относителното тегло на веществото, според както е измерено, е 1,34, което ще рече че то е малко по-плътно от това на водата. (Водата е прието да бъде с плътност единица), докато на Земята е 5,5. Това именно малко относително тегло е създало на астрономите извънредно големи грижи и предположения, за да разберат какво точно е веществото и как е устроено то, за да разберат това, от което е изграден Юпитер, и как е устроен той. По този случай те са създали какви ли не най-причудливи хипотези. Ние тук няма да изнасяме характера на тези хипотези, а ще приемем най-естествената простичка и възможна реалност, най- достъпната за разбиране, осланяйки се на голямата мъдрост, която казва; „Истината е простичка за разбиране и достъпна за всички”. Затова ще приемем, че Юпитер има едно твърдо кълбо, подобно на нашата Земя, обвито с дебел слой атмосфера. Един от астрономите, който е приел тази истина, е изчислил, че това именно кълбо има диаметър от 35,000 километра, който е почти три пъти по- голям от този на Земята. Все пак Юпитер си остава гигант в Слънчевото семейство. Това кълбо е обвито, както следва да се пресметне, с една атмосфера от 54,000 километра дебелина. Юпитер обикаля около Слънцето за около 12 земни години с една скорост от около 13 километра в секунда. Всички тези данни за размера, дебелината на атмосферата, скоростта на движението му около Слънцето, говорят, че Юпитер със своето влияние върху Земята и живота на нея и по- специално върху човека, дава едно постоянно, задълбочено и спокойно отношение към всичко и всяка поставена задача, поемане на отговорността за нейното пълно и правилно изпълнение.

От всички планети в Слънчевото семейство, Юпитер има най-бързо завъртане около своята ос, като едно завъртане става за 9 часа и 50 минути. Това говори за едно от най-интересното и ясно изразено Юпитерово влияние. Това влияние тласка живите форми на живи същества към една жажда, към активност за постигане на първенство. Същото е и за човека устрема му да бъде пръв, в първите редици на всяко дело, всяка работа, като му дава вярата и силата, да не се смущава от пречките, спънките, трудностите, които живота всякога поднася. Тази ос на въртене при Юпитер е почти перпендикулярна към плоскостта на неговата орбита - само с 3 градуса отклонение. Това говори, че Юпитер, при голямата катастрофа в Слънчевата система, е много малко пострадал. Тази изправена ос дава на Юпитер възможността да има при него вечна пролет. Годишни времена, както е при земята, там няма. А на влиянието му много ценният случай, живите форми на Земята и човека всякога да могат да се докосват, да влизат в контакт и приемат идеи и насоки за правилното осъществяване на задачите. Добре поставените юпитерови типове всякога имат правото при разрешаването на въпросите. Те най-добре дават възможността за израза, реализирането и методите за осъществяването на поставената задача. Гледан с телескоп Юпитер има доста сплескана форма - сплесна тост на атмосферата. Полярният му диаметър е 234,800 километра, а екваториалният - 143,600. Тук имаме една разлика от 8,800 километра, който е значителна. Това сплесване на Юпитеровата форма дава на неговото влияние, поради голямата скорост на въртене и липса на промяна е посоката на оста му, един устои, издръжливост на всички напрежения и неприятности, които ще има при осъществяването на задачите.

Най-интересното в образа на Юпитер, това, което също особено много вълнува астрономите, то е крайно интересната особеност по наблюдаваната му повърхнина. От всички планети, дискът на Юпитер е най-богат на детайли, когато се наблюдава с телескоп. Особено е характерен в района около екватора, защото този район най-добре се наблюдава, но тази характерност ще трябва да приемем, че ще я имаме и на по-големите ширини, естествено поради сферичната форма на планетата. В този именно район се наблюдават множество червеникави ивици, които пресичат диска на планетата, успоредно на екватора, Характерът на тези ивици, макар и да търпят известни промени, се запазват. Освен това, пак в тази област имаме едно червено петно в размер от 50,000 километра дължина и около 10,000 в широчина. Това петно също мени силата на своята окраска, както ивиците, но всякога е наблюдавано да бъде там. Защо имаме тези обагрени ивици и петно? Нека да продължим. Като се вземе под внимание и температурните особености, които се констатират на Юпитер, а именно, че температурата на диска му е по-висока от тази, която би имала планетата, ако се нагряваше само от Слънцето. Освен това на повърхнината на диска се наблюдават овални ями, през които се виждат по-вътрешните слоеве на атмосферната обвивка, като с проникването надолу температурата бързо расте и достига стотици градуси и най-после по- дълбоко е измерена температура от 20,000 градуса. Установено е, че планетата отделя три пъти повече енергия, отколкото тя получава от Слънцето. Източник е на могъщи радиоизлъчвания, ясно изразените по своята сила магнитни течения. Всичко това, всички тези особености на Юпитер - светлина, топлина, магнитни силови течения, радиовълни, говори, че на планетата цари богат, обилен, интензивен живот. Бурни процеси в неговите недра, които са много сходни с процесите, които имаме на Слънцето, но в много по-скромен размер. Да се приеме, че тази активност, тези сложни процеси са плод на някаква случайност, на безредни механични процеси, които са без смисъл и цел, е крайно неприемливо. Всичко това, както и на Слънцето, е плод на една велика разумност с цел и задачи от високо издигнати същества, които населяват Юпитер. Еволюционният процес в Природата не стига само до човека, той отива все нагоре по една вечна спирала. В човешкия род не виждаме ли степени на този процес? Възможностите на Природата са безкрайни.

Отбелязахме, че Саабей за планетата Юпитер е дал името „Мулу-Баб Бар”, което ще рече, „Подобен на Слънцето”. Да се приеме, че в древността не е имало хора с много знания и мъдрост, е погрешно. И наистина Юпитер със своето влияние има за задача да помогне на живите форми на Земята, включително и човека, преди всичко със своя подтик към активност, който им предава да вървят в по-стегнат и бърз темп по своя път на еволюцията. Юпитер има и други по-сериозни задачи, като пръв помощник на Слънцето. Първо да се бори срещу пристъпите на черното Слънце. В потвърждение на това имаме установено, че има една връзка между слънчевата активност и тази на Юпитер. Активност, породена от посегателството на това черно Слънце върху Слънчевата система. Втората задача от тази взаимност е да се възстанови, след катастрофата в Слънчевото семейство, първоначалният й вид Основната и първа задача на черните Слънца е да внесат най- напред безредието там, където те биха могли да проникнат, да направят нещо. Първата и основна задача на Светлите Слънца е да внесат ред, порядък и облагородяване. Известно е, че парчетата от разрушената планета, между орбитите на Марс и Юпитер се движат в безпорядък. Една част обаче от тях, тъй наречените „Троянците”, са заставени от Слънцето с помощта на Юпитер да се движат в два равностранни триъгълника. Те - Слънцето и Юпитер образуват два равностранни триъгълника, която конфигурация не се променя при своето движение. Друга една задача е, че по- голямата част от тези парчета да се движат по точната орбита на разрушената планета 2,3 астрономически единици от Слънцето, съгласно закона на Тициус Боде, Това са първите ясно изразени стъпки във внасянето на ред и порядък в създалото се безредие.

Юпитер има между 14 и 17 спътника, установени засега от астрономите, но само четири от тях са истински. Това са тъй наречените „Галилееви спътници”. Те са Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Имената им са взети от гръцката митология. Останалите спътници са късове от разрушената планета „Астероидите”. Че наистина е така, това най-добре се вижда от петия спътник на Юпитера, първият, който беше открит след откриването на четирите галилееви. Този спътник го нарекоха Амалтея. За него имаме получени много ясни снимки от изпратената космична станция към по-далечните планети, „Вояджьр”. Тези снимки съвсем ясно показват, че този спътник има съвсем неправилна форма - размерът на голямата ос е 250 километра, а на малката - 150 км. Всичко това говори, че той е къс от разрушената планета. Останалите спътници, които по-късно се откриха, имат много по-малки размери, някои, от които са от порядъка само по на няколко километра. За орбити всичките имат разтеглени елипси с най-различни ъгли на плоскостите на техните орбити, по отношение плоскостта на Юпитеровата орбита. Имат променлив блясък, а някои от тях се движат обратно. Всичко това също ясно говори, че и те са късове от разрушената планета. Тези късове, благодарение на грамадната притегателна сила на Юпитер, са привлечени й останали като негови спътници.

Всички спътници на Юпитер дават своето отражение върху влиянието на планетата. Галилеевите спътници допринасят добре за това влияние. Така например спътника Йо, който има диаметър от 3800 километра и се намира най-близо до Юпитер само на 420,000 километра с кръгова орбита, което е много важно за неговото добро влияние. Когато се намира между Юпитер и Земята, допринася благотворно на Юпитеровото влияние за неговата активност, защото, когато изпратената космична станция „Вояджър” минала край него, тя е направила ясни снимки, които показват активна вулканична дейност на този спътник. Вторият спътник Европа, които по размери е колкото Луната, също с кръгова орбита с диаметър от 3050 километра и се намира от Юпитер на 670,900 километра. Той има една ясно изразена характерност спрямо всички членове на Слънчевото семейство - планети и спътници. Той има най-голяма отразителна способност, най- голямо „Албедо”, равно на 0,73, най-ярко свети. Тази голяма яркост придава и допринася за Юпитеровото влияние стремежа към ритуалност, тържествено и бляскаво представяне на всички случаи, когато нещо ще трябва да се отпразнува, при тържества или при други ярко подчертани празници. Другите два спътника - Ганимед и Калисто - са по-големи от Меркурий, Ганимед с Диаметър от 5600 километра, намиращ се от Юпитер на 1,070,000 километра и Калисто с диаметър от5,200, намиращ се на едно разстояние от планетата на 1,880,000 километра, най-далеч от останалите три. Но тези, последните, имат малко относително тегло от 1,9 за Ганимед и 1,6 за Калисто, което говори, че те имат дебела атмосфера и фактически са по-малки по размер. Дебелината на тяхната атмосфера придава на Юпитеровото влияние подсилване на неговата мисловна дейност, когато те се намират между Земята и Юпитер. Тези четири спътника имат един общ белег. Те бавно се въртят около своята ос и всякога при обиколката си около Юпитер имат обърната едната си страна, тъй както Луната към Земята. Това придава на Юпитеровото влияние в известни случаи бавното и спокойно реагиране.

Останалите спътници, като късове от разрушената планета, придават на Юпитеровото влияние, при по-низшите типове от човешкия род, отрицателните черти, които ние имаме при по- силното Юпитерово влияние върху човека. А именно: гордостта, тщеславието, презрението, жаждата да се впрягат околните за изпълнение на личните му задачи, които предстоят, (това са разните му чорбаджии, аги, помешчици), лъжата в голям мащаб, стремежът едно да се мисли, а друго да се говори, непочтените дипломати, жаждата за присвояване на чуждото по непочтен начин.

От всичко това трябва да се извади заключението, пък и на практика се установява, че Юпитеровото влияние е много сложно, разнообразно и за силното ясно изразено влияние на Юпитер, един определен тип, външен и психологически не може да се даде. За голямо съжаление ние нямаме таблици, които да ни дават разположението на истинските му четири спътника. Но все пак, макари с известни отклонения, имаме един доста ясно изразен Юпитеров тип.

За създаването и оформянето на Юпитер е взело участие със своите небесни образувания и зодиакалното съзвездие Стрелец, които най-добре се вижда през нощите на юли и август, като голяма част от това съзвездие се наблюдава в Млечния път. В ясни и безлунни нощи в него могат да се видят с просто око около 115 звезди, но общо взето те са слаби, само две от тях са от втора звездна величина и осем от трета. Конфигурацията, която може да се образува от разположението на тези звезди, няма нищо общо с образа, даден на това съзвездие от Саабей – „Получовек” от кръста нагоре, който държи лък с изпъната струна и поставена там стрела, готова да излети, и добре охранен полукон с ясно изразено напрежение. Всичко това е дадено, за да се покаже какво дава и носи, какви възможности ще придаде на Юпитеровото влияние това съзвездие - възможността за постигане и осъществяване на всяка поставена задача. Слабите звезди, не че са слаби, вече имат слаб блясък, а се намират много далеч от нас. При това положение, съгласно принципа на Доплера, при нас идват само вълнообразните течения с късите вълни, които действат върху човека на горните мозъчни центрове. В това съзвездие се намират много звездни купове, които придават на Юпитеровото влияние топлото бащинско отношение към всичко. По посока на това съзвездие се намира централното ядро на нашата Галактика, което представлява грамаден куп от звезди с диаметър от около 2000 светлинни години (светлинна година е мярка в астрономията, която определя разстоянието, което светлината изминава за една година, като се движи със скорост 300,000 километра в секунда), отдалечен от нас - от Слънчевата система на едно разстояние от 30,000 светлинни години. Поради грамадното разстояние и ред мъглявини, отделните звезди не могат да се видят е него, вижда се общият куп като светещо кълбо. Това кълбо от звезди придава на Юпитеровото влияние голямата възможност за тесен контакт с идейния свят. Богатство на идеи за всяка работа и задача имат хората под по-силното влияние на Юпитер. Всякога, когато ще има да разрешава и осъществява нещо, идеите и методите за това проблясват в мозъка на тези хора. Идва и смелостта за действие и увереност в добрия изход на поставеното. В това съзвездие, както вече отбелязахме, има и много мъглявини, които придават на

Юпитеровото влияние в по-низшите типове стремежа да заблуждава, било в интелектуалната сфера, като се изтъква, че много знае и всичко разбира, без това да е така. Било е емоционалната сфера, като на думи дава израз на големи възхищения от видяното и преживяното. Вниманието и топлотата в отношенията си към околните и близките си, но това е само на думи.

Силовите течения на Юпитер чрез звездното тяло на човека са създали и оформили мозъчните центрове, които се намират в горните странични части на главата, на главния мозък. Затова хората, които имат това влияние на Юпитера, имат общо взето широка глава в горната си част. Там се намират мозъчните центрове, които създават в човека възможността за творческа изява, умението всяко нещо да се направи навреме и по всичките правила. Тези тъй създадени центрове, когато въздействието на Юпитер е силно в дадения човек, те дават израз и на другите части на човешкото тяло, главата, лицето и самото тяло. Но както вече отбелязахме, поради многото спътници, които Юпитер има и голямото богатство на небесните образувания в съзвездието Стрелец, то тези качества и черти са с известно отклонение и разнообразие във формите. Но общо взето тялото е по-едро и добре сложено, преди всичко поради добрият апетит, които Юпитеровите типове имат, Юпитер управлява и има отношение към черния дроб, които е най-голямата жлеза в човешкото тяло и има връзка с всички функции на това тяло.

Главата, както вече отбелязахме, е широка и в многото случаи е плешива - космите са опадали, което нещо се дължи на големите напрежения - интелектуални и емоционални, които създават сериозните и отговорни задачи, с които те са натоварени и се залавят. Тези типове са обикновено хората на ръководните места в стопанския живот, на големите обществени постове - председатели на републики, на големи обществени организации, парламенти и пр. Изобщо имат отговорни и ръководни постове.

Челото им е голямо и с добър интелектуален израз. Слабо, набръчкано, защото поради добрия си контакт с идейния свят, макар и да имат моментно напрежение, то идеите и методите за разрешаването на поставените задачи идват бързо. Не става нужда продължително да се напрягат и мислят, което нещо създава и по-дълбоките бръчки на челото.

Веждите са гъсти и добре оформени, почти хоризонтални, показващи задълбочени и богати чувства.

Очите са големи, отворени, определящи жаждата за власт и материален при добив - стремежа за богатство.

Носът е едър, като при някои типове горната част, костта на носа е добре развита, показваща амбиция за постигане на целите и заемане на големи постове. При други случаи, долната част е по- добре развита и е месеста, показваща човека, който обича удоволствията и преди всичко добрата трапеза. У трети, средната част е добре развита, показваща човека, който не се поддава на влияния. Носът там е леко заорлен, леко загърбен - извит. Общо този едър нос в тях говори за голямата интелектуална сила, с която тези типове разполагат.

Устата е голяма, месеста, добре очертана, показваща изпълнителност и сериозни задължения към поставената задача, а също и по-силните чувства и меко отношение към всичко. Тя хлабаво се затваря, показваща липса на твърдост в отношенията към хората, меко и лабилно отношение към въпросите и делата, които предстоят да се разрешават. Усмивката им е добродушна.

Тези типове, както вече отбелязахме, са създадени за председатели, ръководители на големи предприятия, защото от тях лъха енергия, сигурност в успеха, инициатива, поемане на всякаква отговорност за благополучния изход на всяка работа. Идейният свят, с които те имат тесен контакт, им е дал всичко необходимо за успеха. Юпитеровите типове са общо взето весели оптимисти, обичат хумора, свободния богат живот. Те са добри съпрузи, сериозни, миролюбиви, привързани, услужливи, обичат и децата си.

Юпитер се движи по една слабо сплесната елипса - орбита с ексцентритет 0,048, което също допринася за благотворното му влияние. Най-далеч от Слънцето - при „афелий” е на около 816 милиона километра, а най-близо - при перихелии е на около 740, с една разлика от около 76 милиона километра, която за неговата голяма орбита не е много. До Земята, най-голямото му разстояние е 965 милиона километра. Това разстояние имаме, когато по правата линия Земя-Слънце-Юпитер, Слънцето е между Земята и Юпитер. При това положение, ние от Земята имаме съвпад на Юпитер със Слънцето. При този сьепад поради грамадното си разстояние Юпитеровото влияние действа сравнително по-слабо, но е и с по-благородното въздействие на Юпитера, защото Слънцето е пред него. Често пъти дава и артистични способности на родения. Най-малкото разстояние на Юпитер до Земята е 591 милиона километра с една разлика от най-далечното на 374 милиона километра, която е значителна. Това положение имаме, когато по правата линия Слънце-Земя-Юпитер, Земята е между Слънцето и Юпитер. Тогава ние от Земята имаме противостояние - опозиция. Тогава движението на Юпитер, гледано от Земята е обратно- ретроградно, и неговото влияние е много по- силно, и се изразява с всичките си качества. Преди всичко с по-отрицателните си качества, особено при по-низшите типове като гордост, надменност, честолюбие, фалшиво отношение и другите, за които вече споменахме.

Ретроградно - обратно движение на Юпитер, гледано от Земята имаме и при други ъглови разстояния на планетата. Тогава той е зад Земята и е по-близо до нея. Тогава влиянието му е много по-силно, отколкото когато той е в право движение.

Тук ще дадем Юпитерови образи за мъж и жена, тъй както добър художник ги е схванал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...