Jump to content

10. ЗОДИАКАЛНОТО СЪЗВЕЗДИЕ ВОДОЛЕЙ


Recommended Posts

10. ЗОДИАКАЛНОТО СЪЗВЕЗДИЕ ВОДОЛЕЙ

Във всички религии, създадени от най-дълбока древност досега, „дуализмът”, вярата в две сили в природата е бил дълбоко подчертан и ярко изразен, Тези религии са създадени от мъдри и просветени хора. Затова такова едно приемане не може да се сметне като някаква несериозна приумица и подтик към една чудата оригиналност, като дълбоко разбиране на законите в Природата. Върховното начало се е изразило в две напълно противоположни сили:

Едната, която е носила ограниченията, сгъстяванията, покоя, тъмнината, като е създала решетки, в които е ограничила силата и с това е създала видимите форми пред нас.

Другата сила е тази, която носи разширението, движението, организирането, облагородяването, светлината.

По липса на по-подходящи термини, първият род сила е наречена „Зло”, а вторият „Добро”.

Учителят казва: „Злото създава видимите форми, а Доброто ги организирва и облагородява”. И казва още: „Онова, което привежда в действие всичко, Аз наричам Бог. Колкото нещото е по-съвършено, толкова то се движи по-бързо”.

Авицена казва: „Движението е включено е материята”.

Големият арабски философ Ибин Рош, живял през тринадесети век пък казва: „Всичко, което е пред нас, е направено от нещо, което е покои и нещо, което е движение. Движението непрекъснато изтича от покоя и го руши. Разрушеният покой служи, за да се създаде нещо по- съвършено”. И казва още: „Движението е най-съвършеното състояние на веществото, към което то се стреми в своя еволюционен процес”.

Този процес на еволюцията не е само във формите пред нас. Той е един процес, който засяга не само нашата планета, но и всички създадени творения в мировото пространство. Едва напоследък учените приеха, че всички елементи са радиоактивни, което ще рече, че излъчват сила.

Тези два рода сили имат своите извори не в някакви отвлечени, непонятни, неопределени за нас източници, а са напълно реални. За първите имаме като източници „Черните Слънца”, които учените сега наричат „Черни дупки”. Като извор на другите сили имаме ярките Слънца в цялата си разновидност. Те имат за задачата да внесат разширението, организацията, облагородяването, светлината. При тях изтичането на силите от веществото е с непонятни за нас, гигантски размери, които спомагат за голямо ускоряване на еволюционния процес въобще. Между тези два извора се намират другите небесни образувания, планети, комети и пр., подложени на въздействието на тези две сили. В нашата Слънчева система планетите прекарват един процес на усъвършенстване по

същия начин, както и всички тела. Този процес се особено много ускорява от въздействието на изтичащите сили, на първо място от нашето Слънце и от Слънцата в зодиакалните съзвездия, и след това от другите по небесната сфера. Това влияние обхваща особено интензивно и живота върху тях. Че наистина имаме една еволюция в планетите, това най-ярко може да се види на планетата Юпитер.

Създателят на науката за звездния мир И Саабей Бен Аадес и великите звездобройци от неговата школа във Вавилон са наричали планетата Юпитер - „Мулу-Баб-Бар”, което ще рече подобна на Слънцето. Тази планета за тях е била малкото слънце, И наистина, изпратената към Юпитер космична станция през 1979 година минава край Юпитер, като от нея са направени снимки на самата планета, а също и на четирите му големи, истински спътници Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Юпитер е заснет от фотоапарата с една крайно развълнувана повърхност, което нещо ясно говори за бурните процеси, които стават в него. Затова астрономите я нарекоха „Бясната планета”. Освен това, на неговата повърхнина имаме ярко изразени червени петна, които от нас се виждат в неговата екваториална област. Там има също едно много характерно червено петно, заснето от 25 милиона километра. То е зад екватора и има дължина 50,000 километра и ширина от 10,000. Тези петна са постоянни и са източник на интензивни излъчвания и в никакъв случай не могат да се вземат като някакви атмосферни образувания. Те са области на едно интензивно излъчване от веществото на тази планета. Констатирано е също и едно топлинно излъчване от повърхнината му. Всичко това потвърждава близкият път на Юпитер, в астрономически мащаб да стане той едно слънце. В мировото пространство имаме много слънца, които имат като спътници също слънца. Това са тъй наречените физически двойни звезди. Така че не ще бъде странно и неестествено да се приеме, че нашето Слънце ще има като спътник и едно друго слънце - Юпитер, дошло по пътя на еволюцията на веществото.

От гледище на астрологията също се приема, че Юпитер е кандидат за Слънце. Неговото влияние върху човека, което най-лесно може да се констатира, е най-могъщо и най-благотворно. Всеки човек, които има в своята звездна карта, в своя хороскоп подчертано влияние на Юпитер, има възможността на неговото благотворно въздействие. Това въздействие се изразява в подчертани големи способности било в науката, изкуството или в ръководството на големите дела, а също дава и големия шанс в житейския път на човека. Но еволюцията на веществото не спира до обикновените слънца. В своя път на своята непрекъсната еволюция, веществото създава нови форми, нови творби, за които ние можем само да гадаем и да имаме смътна представа. Това са нови форми на небесни образувания в мировото пространство, които учените наричат „Свръх нови звезди”. От тях изтичат непонятни за нашите представи по своя гигантски размер сили. Когато такова свръхново слънце имаме в някое от зодиакалните съзвездия, тяхното въздействие със своите могъщи излъчвания се отразява много силно върху всички тела от Слънчевото семейство. Това въздействие ще се отрази разбира се и върху Земята, а също и най-вече върху живота, върху нея с една коренна промяна по пътя на възходящата еволюция. Такава една свръхнова звезда имаме в зодиакалното съзвездие Водолей. За нашата планета в настоящата епоха тази свръхнова звезда ще бъде от изключително значение и сила за преобразуванието преди всичко на живота върху нашата планета. Защо? Известно е, че оста на Земята е наклонена на 23 и половина градуса. Тази ос при движението на Земята се люлее бавно и в продължение на 25,800 години описва една конусна повърхнина, като в един период от 2150 години оста сочи в една от дванадесетте зодиакални съзвездия. При това положение, когато оста на Земята сочи дадено зодиакално съзвездие, въздействието на силовите течения, изтичащи от съзвездието са от изключително значение за Земята и най-вече върху живота на нея, като създава цели епохи на един прогресивен подем. В настоящият момент от 1914 година, според както казва Учителят, Земята влиза в ерата на Водолей, Оста на Земята е в посока на това съзвездие.

Силовите течения от него и по-специално от тази свръхнова звезда там ще се приемат най- силно. Какво представлява тази свръхнова звезда и какво ще ни даде тя? Според това, което астрономите ни дават за нея крайно изненадващо, топлината на тази звезда е измерена на 130,000 градуса. Като се има предвид, че температурата на нашето Слънце от повърхностния му слой е

само 6,000 градуса, то ясно ще разберем гигантския размер на силовото излъчване от нея. Но още по-смайващо е, че то изпраща своите излъчвания под формата на елементарни частици, които образуват най-светлия облак, видим от нашата Земя върху небесната сфера.

Диаметърът на този облак е 300,000 астрономически единици. За да получим неговия диаметър в километри, ще трябва да умножим 300,000 по 150,000. Това е едно непонятно по своя грандиозен размер небесно образувание. И ако светлината, която се движи с 300,000 километра в секунда, тръгне от единия край, то до другия ще стигне след повече от четири и половина години. Тук е ясно, че имаме едно ново състояние на веществото с чудовищно по своя размер изтичане на сили. Тези сили именно ще внесат нещо ново в живота, както на нашата планета, така и върху живите форми на нея и най-вече върху човека, като най-възприемчив към космичните течения. Това въздействие силно ще се отрази и върху човешките общества. В развитието на зеленчуци и плодове ще се внесе, както по-голямо плодородие, така и голямо подобрение в самите плодове, в тяхното качество и размер. За животните ще бъде същото.

Това въздействие, особено нагледно, ще се изрази в човека. В четирите свята, в които той живее - физическият, емоционалният, интелектуалният и идейният ще се внесат не само неочаквани подобрения, но и голямо разнообразие. Неговият външен вид, неговото тяло ще добие една много по-голяма красота със своите хармонични форми, особено в главата. В своята емоционална изява човекът в своите чувства ще има една възпитана и приятна обхода, едно подчертано чувство за мярка и справедливост. В интелектуалният и идейният свят ще имаме особено ярка и благотворна промяна. Ще се родят хора с изключителни способности, с нови, възвишени идеи. Съществуващите науки ще получат голямо разширение и задълбочаване. Ще дойдат и много нови науки. Техниката ще получи небивал възход. В изкуството ще дойде новото, оригиналното - в красота, изящество и смисъл. В човешките общества ще възтържествува закона на справедливостта и те ще заживеят в мир и разбирателство. Всичко това се подсилва и от това, че когато Слънцето е в съзвездие Водолей през януари и февруари Земята е в перихелий - най- близо до Слънцето с една разлика от около 5,000,000 километра.

Дните през януари и февруари навън всред природата са особено благоприятни за физическото и психическото укрепване на човека, а също и за големи постижения в областта на науката и изкуствата.

Май, 1980 година

Н.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...