Jump to content

Recommended Posts

14. УРАН

АСПЕКТИТЕ НА УРАН С ДРУГИТЕ СВЕТИЛА

Уран е планета, която има отношение към всички окултни идеи и учения, към дейността и проявите на човека от минали животи във връзка с окултните идеи и учения.

За хармоничните и дисхармонични съчетания на Уран със Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн виж по-напред за съответните съчетания на всяко от тези светила с Уран.

14.1. АСПЕКТИ НА УРАН С НЕПТУН

УРАН в съвпад, паралел, съвпад в скоби, тригон, на 72, полусекстил или свкстил с НЕПТУН

По силата на хармонията между Уран и Нептун съдим до каква степен човек е съчетал в хармония разбиранията и проявите на висшата мъдрост с тези на висшата любов, т. е. доколко човек съчетава вдъхновението, идещо от Нептун с въплъщението и творчеството, идващо чрез Уран.

Колкото по-голяма е хармонията между Уран и Нептун, толкова повече и по-силни са гениалните дарби и способностите на човека, толкова по-големи са условията и възможностите на човека да разбира правилно възгледите и проявите на гениалните люде.

При хармония между Уран и Нептун, ако Уран възлиза към зенит, в такъв случай човек се проявява предимно в областта на окултните науки, философията, изобщо в областта на науките.

Ако при хармония между Уран и Нептун, Нептун се издига към зенита, в такъв случай човек ще се стреми да се издигне в областта на изящните изкуства.

Хармонията между Уран и Нептун е много важна, безусловно необходима, за да може човек да създаде нещо в пълния смисъл на думата гениално, като съчетае науката с изкуството и философията.

Учителят определя по следния начин истинската наука, истинската философия и истинското изкуство:

„Истинска наука е тази, в която има и поезия, и философия. Истинска философия е тази, в която има и наука, и изкуство. Истинско изкуство е това, в което има и наука, и философия”. Следователно, за да може да създаде човек нещо истинско в областта на науката, изкуството и

философията, непременно трябва да има хармония между Уран и Нептун в неговия хороскоп.

УРАН в квадрат или опозиция с НЕПТУН

Всяка дисхармония между Уран и Нептун се проявява като противоречие, като липса на условия и възможности за постижения в областта на науката, философията и изкуствата.

При дисхармония между Уран и Нептун, ако Уран е извисен и ръководещ, човек съзнателно или несъзнателно ще внесе много изопачавания и заблуди в науката или философията. Такъв човек ще има криви разбирания по отношение на окултните науки.

При дисхармония между Уран и Нептун, когато Нептун възхожда към зенит и е ръководещ в хороскопа, в такива случаи, според силата на дисхармонията между Уран и Нептун, човек внася изопачавания е областта на изкуството. Под такава дисхармония са всички изопачавания, внесени в изкуството от така наречените упадъчни или декадентски течения, между които най-изпъкващ е футуризмът.

Люде с дисхармония между Уран и Нептун винаги минават повече или по-малко за анормални. Всяка дисхармония между Уран и Нептун свидетелства доколко човек е нарушил Божествените закони и Божествената воля, като не е изпълнил навреме внушенията на висшите светове и възложените му от тях чрез вдъхновение задачи.

Всяка дисхармония между Уран и Нептун показва, че в миналите си животи такъв човек е бил ученик в окултни школи, но не е изпълнявал всички възложени му задачи.

Хармонични или дисхармонични съчетания между Уран и Нептун могат да се образуват само в хороскопа на окултни ученици, които в минали животи са изучавали окултните идеи и науки.

14.2. АСПЕКТИ НА УРАН С ПЛУТОН

УРАН в тритон, на 72° или в секстил с ПЛУТОН

Всяка хармония между Уран и Плутон, според силата си, свидетелства до каква степен човек се ръководи от висшия разум, каква светлина е получил от него и доколко е проникнал в дълбочините на материята, доколко се е запознал с нейните сили и закони и може разумно да си служи с тях и да ги оползотворява.

Уран показва връзките, отношенията и обмяната на човешкия ум с висшата природа, а Плутон означава връзките, отношенията и обмяната на човека с най-гъстата материя, с подземния свят изобщо.

Колкото по-голяма е хармонията между Уран и Плутон, толкова по-голяма е светлината на човешкия ум, толкова повече той може да проникне в дълбините на Земята, да опознае нейните богатства и да ги оползотворява.

При хармония между Уран и Плутон, ако Уран се издига към меридиана и е ръководещ, в такъв случай човек става напълно господар на материята и със своите знания ще научи човечеството да се ползва от подземните богатства.

Ако при хармония между Уран и Плутон, Плутон се издига, а Уран е по-ниско, в такива случаи идеалът на човека ще бъде да обогати човечеството с материални блага, без да има всякакви духовни стремежи.

Хармонията между Уран и Плутон показва до каква степен духовното начало у човека е господар над материалното.

УРАН в съвпад, паралел, съвпад в скоби, опозиция или квадрат с ПЛУТОН

Когато Уран има една от горните дисхармонични връзки с Плутон, умствените и духовни противоречия у човека са толкова по-силни, колкото по-силна е дисхармонията между тези светила в неговия хороскоп.

Всяка дисхармония между Уран и Плутон показва борбата, която съществува между духовната и материална същност на човека, между любовта му към всичко велико и прекрасно и лошите неща, които носи отминали животи.

Дисхармонията между тези две светила показва, че човек още не е разграничил в себе си духовната от материалната си същност. Колкото по-голяма е дисхармонията между Уран и Плутон, толкова по-големи и по-силни са изпитанията, изкушенията, противоречията, ограниченията, лишенията и заблужденията, през които човек трябва да мине.

При дисхармония между Уран и Плутон, ако Уран се издига, човек се стреми да стане диктатор на света, да изнамери средства и оръжия да покори света.

Ако при дисхармония между Уран и Плутон, Плутон се издига към меридиана, човек може да прояви всички най-големи жестокости и да употреби всички най-големи престъпления, за да придобие материални богатства.

Най-висшият идеал на такъв човек са материалните богатства.

14.3. ОБЩО ЗА УРАН И СЪЧЕТАНИЯТА МУ С ДРУГИТЕ СВЕТИЛА

Уран е известен в митологията като родоначалник и баща на всички други Богове. Оттук следва, че посредством хармоничните Уранови влияния човек може да има правилни схващания и разбирания за същността и проявите на всички други светове. Докато човек не попадне под хармоничното влияние на Уран, той още няма достъп в окултната школа, не е придобил висше знание и светлина и не може да разбира същността и проявите на другите светове.

В преданието, че Уран е „баща” на всички Богове, е скрита велика истина, че само чрез хармоничното Ураново влияние у човека могат да се родят, развият и проявят всички Божествени дарби и способности.

С което светило Уран е в хармонично съчетание, чрез него той проявява своето Божествено естество.

Според митологията Уран е представител на небето, т. е. на всички небесни светове. Чрез Уран висшите небесни светове могат да работят върху човека и върху другите същества. При създаването на света Уран е бащата, а Гея, т. е. Земята, става майка и това означава, че всички родени от Уран и Гея същества носят в себе си едновременно силите, качествата и свойствата на Уран, т. е. на небесните светове и на Гея, т. е. на Земята, на материята.

Първите деца на Уран и Гея са така наречените еднооки циклопи, които са изобретатели на мълниите и светкавиците, т. е. те имат отношение към умствената дейност на човека. След циклопите се раждат хекатонхейрите - сторъки великани, представители на духовния свят, чиито сто ръце означават многото човешки желания. Най-после се раждат титаните, които имат отношение към физическия, материалния живот и са представители на природните сили. Титаните са дванадесет на брой - шест мъже и шест жени. От тях шест имат отношение към висшите, творчески и изтънчени сили на природата, защото са носители и служители на висшите, небесни светове, а другите шест са титани на низшите, груби и разрушителни сили на земята и материята изобщо, на низшите светове. Ясно е, че дванадесетте титани са свързани с дванадесетте зодиакални съзвездия.

Титаните влезли в бракове помежду си и от тях произлезли всички останали Богове.

От недоразуменията между Уран и Земята се започва страшна митологична война. Това е борбата между Божественото, висшето, духовното начало у човека и низшето, плътското му естество. Сатурн въстава против баща си Уран, за да го осакати и така да го принуди да се откаже от властта си на Земята. В тази борба Сатурн най-напред е подтикван от своята майка Гея. От капките кръв на осакатения Уран, които паднали на земята, наситени от неговите проклятия, се родили ИРИНИТЕ - Божества на кръвното отмъщение, а също така и великаните на най-големите разрушители.

Алегориката на този мит ни разкрива, че всички висши и низши Божества, които имат отношение към човечеството, са произлезли все от брака между Уран и Земята, че Божествената разумност на човека, управлявана от Уран, е в непрекъсната борба с егоистичното и плътското начало у нас, намиращо се под върховната власт на Сатурн.

Когато Уран е в хармонично съчетание със светилата, тогава неговите сили са възходящи и положителни, творчески и жизнедателни, облагородяващи и въздигащи. Тогава Уран придава Божествени сили, свойства и качества на човешкия ум. В такива случаи човек е под ръководството на висшите небесни светове и има правилни връзки, отношения и обмяна с тях.

Когато Уран е предимно дисхармоничен, тогава човек е предимно под влиянието на Земята, т. е. на низшите светове, поради което у човека се зараждат разрушителни мисли, чувства и човек има разрушителни дела, подобни на ирините и гигантите.

Уран с много дисхармонии в хороскопа показва, че силите у човека са низходящи, отрицателни, разрушителни, ограничаващи, лишаващи, огрубяващи, помрачаващи, каквито са условията в дълбините на Земята.

По хармоничните съчетания на Уран съдим в каква степен и в какво отношение човек е придобил небесни сили, качества, свойства и благословения и доколко се учи и ръководи от небесните светове.

Обратно, по дисхармоничните съчетания на Уран съдим до каква степен човек е осакатил Божествените качества у себе си, доколко не се покорява на небесните светове, не се учи от тях, доколко е станал роб, слуга и проводник на низшите светове.

Уран е представител на втория творчески принцип в природата - Божествената мъдрост. Следователно, от местоположението на Уран в хороскопа и от съчетанията му с другите светила, съдим какви са схващанията и разбиранията на човека за Божествената Мъдрост и какви са отношенията му и обмяната му с нея.

Хармоничните съчетания на Уран със Слънцето са свидетелство, че такъв човек в минали животи е бил окултен ученик и напълно и всецяло е обичал своите учители, обичал е словото им и с всичка сила и любов се е стремил да усвоява, разбира и прилага окултните знания в живота си.

По силата на хармонията между Уран и Слънцето съдим до каква степен човек е възлюбил Божественото начало у себе си, доколко му вярва, доколко се ръководи от него, до каква степен е готов да му служи, доколко правилно разбира и прилага Божествената мъдрост, какви са по количество и качество небесните творчески сили, с които човек има връзки, отношения и обмяна.

Дисхармонията между Уран и Слънцето показва, че човек е бил окултен ученик в минали животи, но не е разбирал правилно и не е прилагал добре окултното учение в живота си, нарушил е многократно небесните закони, не е служил добросъвестно и правилно на учителите си, поради което си е създал карма, изгубил е благословенията на мъдростта, идващи от висшите светове.

По силата на дисхармонията между Уран и Слънцето, съдим доколко човек е изгубил светлината на мъдростта, а следователно и всичко друго, което се ражда от мъдростта, главно вярата, знанията и разумността.

Хармонията между Слънцето и Уран свидетелства, че човек има вродени висши дарби и способности, чрез които ще може правилно да схваща и разбира идеите и замислите на всички гении, както и да ги постига.

Обратно, дисхармонията между Уран и Слънцето е свидетелство, че човек поради непослушание спрямо окултните учители е изоставил и недоразвил висшите си дарби и способности.

Накъсо казано, съчетанията между Уран и Слънцето е хороскопът показват какви са връзките, отношенията и обмяната на човешкия дух с Божествения дух.

Хармонията между Уран и Луната показва до каква степен и в какво отношение човек е работил с небесната мъдрост в материалния свят, т. е. в тялото си и доколко е пречистил, преобразил, облагородил, оплодотворил и оползотворил посредством небесната мъдрост силите на земята, респективно тялото си. Следователно хармонията между Уран и Луната ще ни покаже до каква степен е въплътил небесната мъдрост а материята, доколко е достигнал хармония между Божественото начало и земното начало у човека.

Дисхармонията между Уран и Луната показва обратното на всичко казано за хармонията между Уран и Луната.

Хармонията между Уран и Меркурий е свидетелство до каква степен човек е съединил Божествената мъдрост с човешките знания, доколко има правилни разбирания за причините, свързани с Меркурий, защото всяка причина се ражда от Уран, а всяко проявление става чрез Меркурий. Следователно, истински учен може да бъде само човек, който има хармония между Уран и Меркурий. Според силата на хармонията между Уран и Меркурий човек може да има дарби и способности за открития, издирвания и изнамирания в областта на науката, философията, техниката и пр.

Дисхармонията между Уран и Меркурий показва обратното на всичко казано за хармонията между Уран и Меркурий.

Хармонията между Уран и Ввнера показва до каква степен човек е внесъл Божествената мъдрост в чувствата и сърдечния си живот, доколко посредством Божествената мъдрост е пречистил, преобразил, облагородил, обогатил, разширил, осветил и оплодотворил чувствата и желанията си, до каква степен им е дал възходяща насока, доколко човек е възлюбил мъдростта чрез сърцето си на Божествената мъдрост.

Хармонията между Уран и Венера показва още до каква степен човек има дарби и способности да въплътява и проявява Божествената мъдрост в областта на изящните изкуства.

Хармонията между Уран и Венера показва до каква степен човек се ръководи от висшата Божествена мъдрост при проявяването на любовта в човешкия живот.

Дисхармонията между Венера и Уран показва обратното на всичко гореказано, разкрива изобщо доколко човек е нарушил Божествените закони на мъдростта с чувствата и желанията си.

Хармонията между Уран с Марс показва до каква степен посредством Божествената мъдрост, действаща чрез Уран, човек е успял да подчини, дисциплинира и ръководи животинското начало у себе си, т. е. силите, които възприема от животните, направлявани от Марс.

Дисхармонията между Уран и Марс показва до каква степен човек е следвал животинските чувства, желания и инстинкти и така е нарушавал Божествения ред в света, доколко се е съпротивявал на Божествената мъдрост и е проявил непослушание към нея.

Хармонията между Уран и Юпитер е една от най-добрите и забележителните, защото само Юпитер, т. е. висшият разум, е в състояние най-правилно и естествено да обхване, разбере и прояви Божествената мъдрост, действаща чрез Уран. Всяка хармония между Уран и Юпитер е свидетелство, че в миналото си човек е бил окултен ученик, добре е изучавал и добре е разбирал и прилагал окултните истини.

Всяка дисхармония между Уран и Юпитер показва до каква степен човек не е изпълнявал Божествените закони, не се е ръководил от Божествената мъдрост и не е прилагал навреме всички задачи, които са му били давани в окултни школи през минали животи.

Дисхармонията между Уран и Юпитер показва, че в минали животи човек е бивал ръководна личност в науката, обществения живот или в областта на религията, но е нарушавал Божествените закони и не е изпълнявал добросъвестно службата си.

Хармонията между Уран и Сатурн в зависимост от своята сила, показва доколко човек е подчинил своето низше аз, низшата си материална природа, личния си живот на висшата Божествена мъдрост, действаща чрез Уран, доколко се ръководи, направлява и оползотворява всички сили, качества и елементи, образуващи низшия, материалния човек.

Изобщо всяка хармония между Уран и Сатурн показва в каква степен човешкото се подчинява на Божественото и се ръководи от него. Справедливостта е основната добродетел на люде, които имат хармония между Уран и Сатурн.

Всяка дисхармония между Уран и Сатурн, в зависимост от нейната сила, показва до каква степен човешкото, материалното, низшето начало у човека, проявяващо се чрез Сатурн, е в борба и противоречие с Божественото начало, с всичко висше, с Божествената мъдрост, действаща у човека чрез Уран.

Силата на дисхармонията между Уран и Сатурн определя силата и трайността на умствените и духовни противоречия, които човек изживява в себе си и среща в живота.

По силата на дисхармонията съдим до каква степен низшето у човека в миналите му животи се е домогвало да стане господар на Божественото у него, доколко сам човек е искал да стане сам Божество и да подчини всичко на себе си. Дисхармонията между Уран и Сатурн показва, че Божественото начало у човешката природа не работят в съгласие.

Хармонията между Уран и Нептун има голямо значение - тя показва съгласувана проява на двата висши принципа: Божествената мъдрост, проявяваща се чрез Уран, и Божествената Любов, проявяваща се чрез Нептун.

Хармонията между Уран и Нептун е свидетелство, че такъв човек в минали животи е бивал в окултни школи и е бил един от най-напредналите. Всяка хармония между Уран и Нептун говори за гениални заложби, дарби и способности, които могат да се проявят или в областта на изящните изкуства, или в областта на философията, която ражда мъдреците.

Колкото по-голяма е хармонията между Уран и Нептун, толкова по-широка и по-пълна е проявата на гениалните дарби и способности на човека.

Дисхармонията между Уран и Нептун е свидетелство, че такъв човек още не е успял да съгласува дейността на Божествената любов с дейността на Божествената мъдрост.

Следователно, такъв човек не може да разграничава различните прояви на любовта от различните светове, както и кое е истински гениално и кое посредствено.

Хармонията между Уран п Плутон показва до каква степен човек с помощта на Божествената мъдрост може да стане господар на силите, действащи в низшите светове, управляващи непокорните духове, доколко може да използва силите и богатствата на земните дълбочини, доколко може да има ясна представа и правилно разбиране на същността, проявите и значението на низшите светове.

Всяка дисхармония между Уран и Плутон е свидетелство за стремежите на човека, за неговите желания да си послужи с всички видове лъжи и насилия, но да постигне някакво противоестествено желание и наслаждение.

Дисхармонията между Уран и Плутон показва доколко човек е изопачил с мисли, чувства, слова или дела истината, за да придобие някакво материално богатство.

Според силата на тази дисхармония човек е бивал носител, изявител и служител на духовете, представители на лъжата и насилието, изопачаващи всяка божествена мъдрост и порядък.

Колкото повече хармонични съчетания с другите светила има Уран, главно с добротворците, колкото по-високо стои той в хороскопа, толкова повече човек може да възприема, разбира и оползотворява благословенията на светлината и Божествената мъдрост.

Колкото повече дисхармонични съчетания има Уран с другите светила и стои пo-ниско, под хоризонта, толкова повече у такъв човек Божествената мъдрост е изопачена и толкова по-нещастен, по безрадостен, лишен от знания, висша цел и висш идеал е животът на човека.

Всякога трябва да се има предвид, че Уран приема влияния само от Слънцето, т. е. само на Слънцето той е служител, а спрямо всички останали светила той е ръководител и упражнява влияние върху тях. Следователно, хармонията между Уран и Слънцето показва, че под въздействието на Божествената мъдрост, умът на човека е най-богат със знание, светлина, разумност, творчески сили, че е винаги насочен към най-висши идеи.

Всяка хармония между Уран и дадено светило, в съответствие с природата на последното, показва в какво отношение работи и се проявява у даден човек Божествената мъдрост.

Всички мъдреци, велики учители, светии, пророци и гении са под силното хармонично влияние и ръководство на Уран. Това именно показва, че без силно и хармонично Ураново влияние в хороскопа няма гениалност.

Легендата за Уран, че е родоначалник на всички Богове и владетел на Небето и Земята, красноречиво показва, че без Ураново влияние никакво велико начало не може да се започне. Следователно, като излизаме от образите на мита, ще кажем, че всяко велико начало и всички титани на мисълта, са Уранови чеда. Затова, колкото по-силно и по-хармонично е Урановото влияние върху даден човек, толкова той се отличава с повече Прометеевски сили, качества, замисли, стремежи и прояви. Без хармоничното влияние на Уран, невъзможно е човек да разбира и прилага окултните науки. Силата на хармоничното Ураново влияние върху човека определя и неговото правилно схващане и разбиране на окултните науки, учения и идеи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...